Нападки и подмятания от главния прокурор към адвокати са недопустими

И пловдивските адвокати се присъединиха към декларацията на Обединението на свободните адвокати в подкрепа на адвокат Ина Лулчева.

© Велко Ангелов

И пловдивските адвокати се присъединиха към декларацията на Обединението на свободните адвокати в подкрепа на адвокат Ина Лулчева."Дневник" публикува писмото, което получи от адвокатската колегия в Пловдив. Заглавието е на редакцията.


Общото събрание на адвокатите от Адвокатска колегия Пловдив, което се проведе на 28.01.2023 г. (събота), взе почти единодушно от гласовете на присъстващите решение, с което изрази пълната си подкрепа и се присъедини към декларацията на Обединението на свободните адвокати, изразена в подкрепа на адвокат Ина Лулчева във връзка с направените спрямо нея нападки и подмятания от главния прокурор на Република България, г-н Иван Гешев. На събранието присъстваха около 140 адвокати.


Висшият съдебен съвет да обмисли предсрочното освобождаване на главния прокурор
Висшият съдебен съвет да обмисли предсрочното освобождаване на главния прокурорПълният текст на декларацията:


На 19 януари 2023 г. по време на изслушването си в правната комисия на Народното събрание, главният прокурор Иван Гешев заяви, че обсъжданите изменения и допълнения на НПК и Закона за съдебната власт (ЗСВ), свързани с повишаване ефективността на разследванията, отчетността на главния прокурор и механизъм за неговото разследване, "са писани от една кантора, чиито адвокати виждаме да се появяват и при разследвания за шпионаж Александър Малинов и при разследваните от Nexo".


Главният прокурор не си спести и подмятанията, че в същата кантора работи и една адвокатка, която била "много активна при закриването специализираните наказателни съдилища и прокуратури", както и че тази адвокатка "присъства днес на изслушването".Несъмнено стана ясно, че с това главният прокурор има предвид адвокат Ина Лулчева - заместник-председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдвС), която действително присъстваше на заседанието на правна комисия в Народното събрание, но за която главният прокурор предпочете да говори само докато моментно отсъстваше от заседателната зала.


"Обединение на свободните адвокати" е организация, която работи за издигане авторитета на адвоката като защитник на правата и законните интереси на гражданите и юридическите лица в България. Предвид това не можем да подминем подобен род изказвания и с тази декларация изразяваме противопоставянето си на всякакви опити за персонални атаки срещу конкретни адвокати и срещу адвокатската професия като цяло.


Демонстрираното отношение от главния прокурор и използваната от него риторика води до обезценяване на основни принципи, залегнали в конституцията и процесуалното ни законодателство, от една страна, а от друга засяга институционалното доверие в адвокатурата и мястото й в едно изграждано върху върховенството на правото демократично общество.


Важен в случая е цялостният контекст, в който главният прокурор си позволи обсъжданите изказвания - този на предложенията за законодателни изменения за подобряване ефективността на наказателното производство. Именно това съвпадение създава недопустимото внушение, че след като подготвяните изменения и допълнения са писани от адвокати, които обаче защитават лица, разследвани за шпионаж или са свързани с технологична компания, както и че "paбoтaта на адвоката e дa зaщитaвa и дa взимa пapи oт xopaтa, ĸoитo зaщитaвa, нeзaвиcимo ĸaĸвa e иcтинaтa", то същите промени и изменения се правят единствено за да бъде затруднена прокуратурата да изпълнява своите задължения и така лицата да се спасят от наказателно преследване и отговорност.Без да коментираме обективната неистинност на твърдяното авторство при разглежданите на посочената дата от правната комисия законопроекти, декларираме, че подобни изказвания, направени в такъв контекст, уронват и дискредитират не само конкретно визираните адвокати, като поставят под съмнение техния професионализъм.


Изказването засяга в пълнота и адвокатурата като институция, чиято функция и важност са причината принципите за изграждане на същата - свобода, независимост и самоуправление, да са конституционно регламентирани. Напомняме, че правото на защита е гарантирано както от конституцията и международното право, така и от Наказателно-процесуалния кодекс, чийто чл. 15 сме сигурни, че главният прокурор добре познава и разбира.


Изпълняването на функциите по защита, не може да бъде аргумент за това дали един законопроект е добър или лош или да ограничава възможността за вземане на отношение по проблемите на съдебната власт и нейното необходимо реформиране. В противен случай ще сме изправени в хипотеза, при която адвокатите и адвокатурата ще бъдем не просто безгласни участници в процесите, които засягат пряко нас и професионалната ни дейност, но практикуващите законово регламентираната професия на защитници са заплашени да бъдат тенденциозно и недопустимо популистки заклеймени като "оказващи защита на лица, срещу които се водят разследвания".


Намираме за недопустимо всяко внушение, което би поставило под въпрос законосъобразността на нашата конституционно закрепена дейност на правна защита и процесуално представителство, при строго съблюдаване презумпцията за невиновност до доказване на противното.Предлагаме на предстоящите общи събрания на адвокатските колегии, провеждани на 28.01.2023 г., и на Общото събрание на адвокатите от страната през февруари 2023 г., да бъде предложено за гласуване решение за присъединяване на адвокатската общност към тази декларация в защита институционалното доверие към адвокатурата и първостепенната роля на адвокатите като стожер на законността и правовата държава.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK