Всеволод Мейерхолд и Даниил Хармс - жертви на безпределния съветски терор

Мейерхолд е разстрелян за "антиреволюционна дейност" на 2 февруари 1940 г. в Москва, по решение на Политбюро на ЦК на КПСС, подписано лично от Сталин, заедно с още 345 човека, все фигури от обществения, политическия, културния живот.

© Николай Дойчинов

Мейерхолд е разстрелян за "антиреволюционна дейност" на 2 февруари 1940 г. в Москва, по решение на Политбюро на ЦК на КПСС, подписано лично от Сталин, заедно с още 345 човека, все фигури от обществения, политическия, културния живот.Избори 2023

Коментарът е от профила на автора във фейсбук.


Всеволод Мейерхолд и Даниил Хармс - двама от знатните жертви на безпределния съветски терор, отишли си от този свят на 2 февруари.


Първият - разстрелян за "антиреволюционна дейност" на 2 февруари 1940 г. в Москва, по решение на Политбюро на ЦК на КПСС, подписано лично от Сталин, заедно с още 345 човека, все фигури от обществения, политическия, културния живот.
Вметка: През лятото на предходната 1939-а, след арестуването на Мейерхолд, неизвестни убиват съпругата му Зинаида Райх (първата жена на Есенин). Тя си позволила да протестира срещу методите на НКВД по време на обиска на семейното им жилище в Ленинград.


Театърът: теория и практика (твърди корици)
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете


Истории и фантасмагории
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

Тялото на Мейерхолд е кремирано, прахът му е омесен с останките на другите убити; пихтията е изсипана в общ гроб.


Вторият - умира от глад в затворническа психиатрия на 2 февруари 1942 г. в Ленинград, по време на Блокадата. В психушката (тая неумолима преизподня на съветската репресивна система, погубила толкова много животи в страната, дето уж "так вольно дышит человек") е тикнат, след като е арестуван през август 1941 г. За "разпространение на клеветнически и пораженчески настроения". За да избегне висшата мярка - куршума - Хармс се преструва на побъркан.


Десетилетие по-рано (декември 1931-а) е задържан заради участие в "група антисъветски писатели". Осъден е на 3 години изправителен лагер (в присъдата се използва словото "концлагер"), по-късно наказанието е заменено с изселване в Курск.


Едва ли обаче имената говорят нещо на площадното русофилство. То си вярва на крякащите гаулайтерчета, и безмозъчно попива всяка тяхна измишльотина.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK