Евро или лев (инс)?

Защо негласуваната поправка в Кодекса за застраховането пречи на влизането в еврозоната и по какъв начин е свързано с интересите на една застрахователна компания и Алексей Петров?

© Юлия Лазарова

Защо негласуваната поправка в Кодекса за застраховането пречи на влизането в еврозоната и по какъв начин е свързано с интересите на една застрахователна компания и Алексей Петров?Избори 2023

"Гласът на "Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсят мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.


Тази седмица дебатът за приемането на еврото продължи под една доста странна форма: разменяне на постове в социалните мрежи за облика на евромонетата, за стъпкан лъв, Мадарския конник и спорове кой е по-голям патриот. Същевременно истинско значение за влизанетo на България в еврозоната имаше заседанието на икономическата комисия в парламента. Това обаче сякаш остана на по-заден план. Разказът какво се случи тогава е важен, защото ни дава представа коя партия къде стои с действията си въпреки гръмогласните заявки за евроатлантизъм.


Накратко, трябваше да се гласува малко допълнение в Кодекса за застраховането, но залогът беше пътят на България към еврозоната. Това, което стана накрая, е, че двете най-кресливи на тема "евроатлантизъм" партии на практика спънаха европейското развитие на България.
В този епизод на "Гласът на Капитал" разговаряме с финансория редактор в "Капитал" Николай Стоянов за това защо техническата промяна в Кодекса за застраховането има потенциал да се окаже фатална пречка за приемането на България в еврозоната през 2024 г., както и по какъв начин с казуса се оказа свързан баретата Алексей Петров.


Ще чуете още:

  • Какъв е проблемът "Зелена карта"?
  • Какво общо има поправката при застраховането, разгледана на комисии тази седмица, с влизането ни в еврозоната?
  • Как се държаха партиите по време на гласуването?
  • По какъв начин в казуса са намесени "Лев инс" и неформалният й собственик Алексей Петров? Кой е Алексей Петров и какво е миналото му с Борисов?
  • Какви са прогнозите и свирен ли е мачът за еврото?


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK