Необходимо е въвличане в политическия процес на широки слоеве от гражданското общество

Трябва да се използва гражданската енергия на неправителствени организации, бизнеси, професионални сдружения, сайтове, ако щете - на хора, които се борят да спасят дървото на улицата си.

© Георги Кожухаров

Трябва да се използва гражданската енергия на неправителствени организации, бизнеси, професионални сдружения, сайтове, ако щете - на хора, които се борят да спасят дървото на улицата си.Избори 2023

Анализът е препубликуван от "Дойче веле". Заглавието е на "Дневник".


Лесно е да се подиграваме на Кирил Петков, който импулсивно и по детски каза, че ще обединява добрите срещу лошите. В едно меме човекът с халата - Epic Bath Guy - написа на табелата си: "Направете конкурс за доброта, вече всички са красиви".


Шанс или проблем: "Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще пробват коалиция с поглед към местния вот
Шанс или проблем: "Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще пробват коалиция с поглед към местния вот


Зад холивудските паралели обаче успешно подминахме по-сериозното намерение на проекта: обединение на всички, които имат гражданска кауза.
Предиборни коалиции - плюсове и минуси


Защо ми се струва, че това е стъпка в правилната посока ли? Първо, защото не може на гражданите да се раздават същите карти за пети път. За да има различен резултат, трябва да се разбърка тестето и понеже старите партии не искат да сменят дори лидерите, камо ли окопите си, ето ви шанс за блока на реформите да предложат нещо ново. Дали ще е в негова полза не е сигурно, но поне няма да чувстваме, че ни правят на идиоти със същата оферта.


Широкото обединение има плюсове и минуси. Първите са свързани с ефекта "съединението прави силата" - националният девиз, който все взели от белгийската конституция. За разсеяния български гражданин скандалите там горе са неразбираеми и мъчителни, тъй както са караниците на мама и татко за детето. Щом няма разбирателство, значи нещо делят. От друга страна, малко по-изкушените от политиката граждани виждат във всяко обединение знак за безпринципност и бият тревога: "Гледай ги сега, прескочиха червените линии, явно ще крадат". И в двата случая заключението често е, че всички са маскари. Ни така, ни иначе.


Самите обединения най-често имат съмнителен резултат. От началото на прехода например БСП се явява в разнообразни коалиции с партии, които едва ли допринасяха особено за резултатите ѝ - в това число комунисти, социалдемократи, земеделци, зелени, "Движение за социален хуманизъм", "Отечество", "Тракия", "Обединен блок на труда", "Рома" и каквото още се сетите. Разбира се, важно беше за тази посткомунистическа партия да внушава на хората, че не е сама срещу демокрацията, а за това дали успяха говорят изборните им резултати. ГЕРБ пък си взеха остатъчния СДС не заради гласове, а за да се легитимират като дясна партия и да ни накарат да забравим някои услуги, правени на Путин.


Самият "автентичен" Съюз на демократичните сили беше стигнал до 14 съставни части, преди Костов да ги направи единна партия. И въпреки тази централизация коалиционното разрастване не спря - на изборите през 2005 година Обединените демократични сили бяха съставени от шест партньора, а резултатът им падна до плачевните 7,7%. Защо тогава целият масраф? Ами защото обединенията имат едно безспорно предимство - обезсилват едни потенциални конкуренти в съответното политическо пространство.


Обединение между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" се очакваше още на предишните избори


Често коалициите се изпокарват и с това допълнително подкопават нашата търпимост към подобни проекти. Така си стреляха в крака "Обединените патриоти", за които бързо беше измислен прякор в рима с последната дума. Тъжна беше съдбата на "Реформаторския блок", който се разпадна в мечешката прегръдка на второто Борисово правителство. Скандалите, с които приключват тези процеси, допълнително делегитимират всеки опит за взаимодействие на политическия терен и неслучайно коалициите бързо се сдобиват негативни прякори като "хартиена", "на войната", "на кражбата", "Рашидов" и т.н.


Ще кажете: трябва да различаваме сериозни коалиции между партии с ясно присъствие в политиката и такива, където един голям приютява няколко малки, единствено за да изобразява съгласие. Днес говорим за обединение на парламентарно представените "Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ), от които втората така и така е коалиция. На последните избори очаквахме то да се случи, но се появи информация, че според социолози заедно щели да изгубят 1,2% гласове. Споменавам го като абсурд, защото не знам как се мери подобен процент до десети в една крайно динамична политическа ситуация, където една от двете партии е съвсем нова, гласува се по време на криза и т.н. Дето се казва, само името на новото формирование може да наклони десетите - дали ще е нещо с "България", дали с "промяна", дали с "продължение" от някакъв вид.


"Продължаваме промяната" и "Демократична България" трябва да се явят заедно на изборите
"Продължаваме промяната" и "Демократична България" трябва да се явят заедно на изборите


Противниците на подобно обединение настояват на таргетираните политически послания: по-вдясно при ДБ, по в центъра при ПП. Нали сме, чоджум, потребители, за всеки да има стока! Поддръжниците, обратно, сочат примера на Истанбул и централна Европа, където всички опозиционни партии се обединиха срещу различни варианти на меката диктатура и спечелиха столиците си. За мажоритарните кметски избори наесен, разбира се, друг шанс освен широко обединение срещу ГЕРБ няма. Но как ще проработи то на парламентарните, не е ясно.


Проектът цели да протегне ръка към активните граждани


Но проектът, струва ми се, се цели далеч отвъд партийния съюз на ПП и ДБ. Отвъд Бабикян, Борис Бонев и всички други, които могат да бъдат полезни в битката. Става дума за въвличане в политическия процес на много по-широки слоеве от гражданското общество, отблъснати и отвратени от капсулирането на политиката в ръцете на една тясна и съмнителна прослойка. На неправителствени организации, бизнеси, професионални сдружения, сайтове, ако щете - на хора, които се борят да спасят дървото на улицата си. Разбира се, за всички няма да има места в листите, макар че се задават местни избори, където ще са нужни хиляди хора за попълване на общинските съвети.


"Продължаваме промяната" търси 20 хил. "свестни хора" за общински съветници
"Продължаваме промяната" търси 20 хил. "свестни хора" за общински съветници

Но повечето граждани нямат нужда от места в никакви листи - искат някой да използва гражданската енергия, която клиентелистката ни система на "нашите хора" е бракувала. В този смисъл едно широко обединение може да играе ролята на онзи социален асансьор, който у нас отдавна е ръждясал.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK