България пак е на дъното в ученето през целия живот

България изостава шест пъти от средноевропейските нива, близо два пъти от предпоследния в класацията – Гърция, и 20 пъти от първенеца – Швеция.

© Георги Кожухаров

България изостава шест пъти от средноевропейските нива, близо два пъти от предпоследния в класацията – Гърция, и 20 пъти от първенеца – Швеция.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Данните на Евростат показват, че през 2021 г. в Европейския съюз участието на възрастните хора (25-64 г.) в образование и обучение се нормализира след спада по време на пандемията. От 10,8% през 2019 г. участието намалява до 9,1% през 2020 г. (както коментирахме тук), но през 2021 г. отново се връща на нивото преди COVID-19.


В България също се наблюдава подобна тенденция, въпреки че последствията от ограниченията все още не могат да се преодолеят. През 2019 г. 2,0% от населението на 25-64 г. участва в учене през целия живот. Пандемията води до спад до 1,6%, а през 2021 г. показателят достига 1,8%.
България пак е на дъното в ученето през целия живот


Ученето през целия живот в България обаче остава изключително ниско и не се вижда подобрение през последното десетилетие. През 2021 г. с едва 1,8% от възрастните, участващи в образование и обучение, България е на последно място в ЕС и изостава шест пъти от средноевропейските нива, близо два пъти от предпоследния в класацията - Гърция с 3,5%, и 20 пъти от първенеца - Швеция с 34,7%.


България пак е на дъното в ученето през целия живот


За поредна година включването в образование и обучение нараства с нарастване на образователното ниво, което означава, че най-ниско образованата работна сила в най-малка степен полага усилия за да повиши квалификацията си.


Този проблем е разпознат от управляващите от поне десетилетие със започването на писането на стратегии и планове за учене през целия живот, но действията очевидно не дават резултат. Активните мерки на пазара на труда също продължават всяка година да са насочени предимно към осигуряване на субсидирана заетост, а не към обучения и квалификации (за разлика от тези в ЕС). През следващите няколко години ще се изпълнява и един от проектите по Националния план за възстановяване и устойчивост, който предвижда масови обучения, особено при нискообразованите и лицата без квалификация.


При всички положения по-високо участие в учене през целия живот е ключов елемент на устойчивия пазар на труд и основен способ за преодоляване на структурната безработица в страната.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK