България пак е на дъното в ученето през целия живот

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  Учението е до завършване на образованието.
  От там нататък следва самообучение, което няма как да се опише от статистиките, защото е според индивидуалните нужди на човека.

 2. 2 Профил на mso351112049
  mso351112049
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Липсва организация ,както и подготвени кадри и структури за продължаващото обучение ,особено е важно това в медицината ,лекарите са лишени от каквото и да е обучение след вземане на специалност ,въпреки наличието на множество университети и база и възможности в тях ,просто се набляга на комерсиалното и възможността да се изкарат най много пари от студентите ,за тяхното висше образование и диплом .

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4295 Неутрално

  После, що имало армия от полуграмотни/недообразовани путинофили в България...

  USD (долар) Назва підприємства / company Name: ФОНД ЗНБ БО IBAN Code: UA913052990000026006046807167 Назва банку/Name of the bank: JSC CB "PRIVATBANK", 1D HRUSHEVSKOHO STR., KYIV, 01001, UKRAINE SWIFT code банку/Bank SWIFT Code: PBANUA2X Банк-кореспондент/Correspondent bank: JP Morgan Chase Bank, New York, USA https://butusov.com.ua/?fbclid=IwAR3IJ9aAX_ginaCZM5xD_eAbV91b463hICBn4Kddul1LaZRZFRoLydB845s Войната не е свършила, едно дарение не стига! Не е важно да се даряват хиляди, важното е ние да сме хиляди!
 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4315 Неутрално

  Проблема е много голям!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2834 Разстроено

  За народ, който е сътворил "умотворението":
  "Акъл не ща - пари ми дай"
  не е особено учудващо...

 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4315 Неутрално

  После, що имало армия от полуграмотни/недообразовани путинофили в България...
  —цитат от коментар 3 на hamiltonf


  Всъщност, тези които не мразят Путин( защото е нисък бункерен молец), повечето са получили образование преди либерастийските реформи за устойчива функционална неграмотност!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  А кому е нужно да се обучаваш цял живот, след като в БеГе никой работодател не го е грижа това и няма да ти увеличи заплатата само защото си изкарал някой допълнителен курс. Нито пък ще извади пари от касата на фирмата да ти плати курса - по-добре да отиде с Мичето на още една почивка в Гърция с тези пари и да и покаже кой е тузаря.

 8. 8 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 2903 Неутрално

  боклуци-ГЕРБ

  яж бахур...
 9. 9 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Нашата държава не е в състояние да осигури условия за обучение и учене до завършване на средно образование, та какво остава за след това.
  Записах магистърска програма в СУ, която се очакваше да бъде на екзекютив ниво. Какво да кажа - трудно стига дори нивото на килийното образование, та камоли нещо повече. И така ще дам към 3 хил лева за магистърска програма, в която да ме учат "на дърти" години какво е индукция и дедукция и критериите за обучение в академично писане се свеждат до това да знаеш колко е оптималният обем страници на съответния документ, структурата му и подобни изключително фундаментални познания и то във време, в което има изкуствен интелект, успешно пишещ на сносно ниво академични трудове.
  В СУ нищо, ама съвсем нищо не се е променило за 20 години. Всичко си е точно там, където го оставих преди 20 години. За 3 хил лева общо взето това имам честта да разбера, а да - и да не припарвам повече, има по-добри начини да се похарчат тези пари.

 10. 10 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  "Продължаващото обучение" създава работни места и допълнителни разходи за потребителите. Това им е целта на "изследването".
  Който има нужда се дообразова.

  Любовта ще спаси света!!!
 11. 11 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  Междудругото държавните служители постоянно ходят на някакви курсове, за които плащаме ние. Дали има полза - според мен - не.

  Любовта ще спаси света!!!
 12. 12 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1832 Весело

  Абсолютно нормало, естествено и логично място сме заели в тази световна класация.
  Почти всеки от вас е ходил на "семинар", "конференция" или "симпозиум", както е видял и усетил ползата на този тип "продължаващо обучение до живот" у нас. Всички знаем, че на този тип мероприятия най-важната част е след "официалната" част - времето на "неофициалната" - да се седне на маса, да се хапне, да се пийне и да се поговори с лекторите. Но дори и тогава, след размяна на две - три изречения, човек стига до извода - "бахти теоритика, практическа полза никаква". И съответно от това идва съвсем естественият избор - "Заслужава ли си да "инвестирам" 150 - 200 евро за една вечеря?". А пък за работодателите е още по-сериозен избора - "заслужава ли си да загубя за три дни хора, които ми вършат работа в офиса, за да ги изпратя за моя сметка на екскурзия? Все пак тук не сме държавна администрация, а трябва да изкарваме пари".
  И от там идват оплакванията тип като тази статия на Института за пазарна икономика - "нЕма платежоспособни клиенти, които да искат да харчат пари за глупости! На последно място сме в свободният и демократичен евроатлантически свят! Затова трябва НЕЗАБАВНО да се извърши правосъдна реформа!!!"

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 13. 13 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1886 Неутрално

  Аз четох до "институт за пазарна икономика".
  Мерси.

  Истината рано или късно излиза наяве.
 14. 14 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  за тези, които се интересуват

  https://ec.europa.eu/eurostat/en/web/products-eurostat-news/w/edn-20230130-1?fbclid=IwAR2MqkNs2V7Haq-c7wDiVfO7jD3ud6rOcC9Xtb9R1IiM-a6uzzZoBM5C4YI

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 15. 15 Профил на Chironex
  Chironex
  Рейтинг: 813 Весело

  Българина ги разбира работите и без да се учи.
  Да учат тия, де не разбират.

 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4244 Разстроено

  "България изостава шест пъти от средноевропейските нива, близо два пъти от предпоследния в класацията – Гърция, и 20 пъти от първенеца – Швеция."

  Пълна трагедия сме. :-(

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2834 Весело

  До коментар [#13] от "Мариана Кълвачева":

  Учудвам се и съм приятно изненадан,
  че И това сте успяла да прочетете
  след нощната смяна на магистралата...

 18. 18 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Липсва организация ,както и подготвени кадри и структури за продължаващото обучение ,особено е важно това в медицината ,лекарите са лишени от каквото и да е обучение след вземане на специалност ,въпреки наличието на множество университети и база и възможности в тях ,просто се набляга на комерсиалното и възможността да се изкарат най много пари от студентите ,за тяхното висше образование и диплом .
  —цитат от коментар 2 на mso351112049


  Това не е вярно.
  При регулираните професии - лекари, адвокати, експерт-счетоводители, учители, регистрирани оценители, частни съдебни изпълнители, (за нотариусите не знам). Има задължително участие в "последващо обучение, поддържащо квалификацията", организирано от съответната професионална организация, където се натрупват определен брой "точки". От там влияе я на атестация, я на определено бръкване в джоба с тип "глоби", за не спазване на устава на съответната организация. А членуването в такава организация е или задължително по закон, или достатъчно силно трябва да се съобразяваш с "правилата", за да не ти "объркат" бизнеса по грубия начин.

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 19. 19 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 695 Неутрално

  В България се слуша Галена. Обменят се тренди кокошкарско-тарикатски идеи от уста на уста и се ползват приятели и познати за ходатайстване. Достъпът до ресурси се регулира чрез затворени микро-общности от фамилиарничещи помежду си членове. Тео Ушев май го беше нарекъл “шуранайски капитализъм”.

 20. 20 Профил на jch121099443
  jch121099443
  Рейтинг: 46 Неутрално

  Много просто - учиш нещо, работиш го, минаваш разни допълнителни курсове и тн., ставаш на 50 , изведнъж се налага пак да учиш нещо различно, защото няма вече работа по стария занаят - и какво мислите ли че някой ще наеме човек на около 50 и нещо без значение допълнителната квалификация която има - отговорът е не, затова се налага да хванеш каквото и да е без значение квалификацията ти.

 21. 21 Профил на capricorn_1963
  capricorn_1963
  Рейтинг: 118 Неутрално

  При положение, че повечето работодатели търсят 25 годишни с опит. Обучението през целия живот в България е просто ненужно. Единици са тези, които са успели след 40 да сменят професията. Повечето, които учат на "стари години" просто имат нужда от диплома, за да се издигнат там, където вече работят от години.

 22. 22 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 908 Неутрално

  От статията не става ясно какво се разбира под "учене". Дали включват в това само ученето в университет или всякакъв вид допълнителни знания. Защото ако се включват всякакви допълнителни знания от курсове, семинари, вътрешни обучения, то тези цифри не са верни. Във фирмите непрекъснато се правят вътрешни обучения - дори и да са само за безопасност на труда, пожаробезопасност и др. Всяка една нова машина, която се въвежда, върви с обучение на служителите, които ще я ползват. Извън производството, много професии по закон са длъжни да минават определени часове допълнителна квалификация всяка година.

 23. 23 Профил на capricorn_1963
  capricorn_1963
  Рейтинг: 118 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иво":

  Като стана дума за Швеция си спомням един филм. Трябваше да пенсионират някакъв старец, който е работил дълги години в мината, и там вече нямаше как да работи. Преквалифицираха го човека да работи на компютър и казаха, че още може да е полезен за фирмата. Та това в Бг. не го виждам да стане!

 24. 24 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1827 Весело

  Хм, тази статистика едва ли включва повечето от българските родители с деца от 5-ти до 10-ти клас - ние си учим цял живот, просто статистиката не включва образованието на децата (колко ли вечери учене заедно за да компенсираме дефицитите на образУвателната система) и (евентуално) и на внуците :-)

  Имаше скоро интересна петиция от родители за ограничаване на количеството на домашните, точно защото интересното в крайна сметка е да минеш по самия път (самият процес на научаване на нещо е супер), а не толкова да вдигнеш купата. Ученето и четенето не трябва да са вид наказание, но доста често е така в българската образователна система (за съжаление).

  Дано още доста млади и нахъсани преподаватели се влеят сред учителското воинство и да поразчупят малко тази атмосфера. За да има успехи образователната система в България, учителят трябва да е Бог и около него трябва да се върти цялата вселена от администрация, чиновници, издателства, снабдители и т.н.

  Ужасяващо е, че учителите в България все още нямат свободата да определят такива неща като темпото на преподаване, съобразено с нивото и групата, да избират учебниците (сред одобрените от МОН), по които да преподават... Нямат възможност (и време) за упражнения - всичко се случва по една хартиена програма от едни чиновници, дето не се знае дали са виждали ученик на живо. Почти всяка свободна инициатива на учителите се убива или филтрира до обезобразяване. Учителите са претрупани от доста несвойствена за такъв творчески труд административна дейноста, четене и следене на разнообразни заповеди с точки, тирета и запетаи. Представете си успешен актьор-счетоводител - е няма такова животно. Освен това учителите имат доста формална роля в одобрението на МОН на учебници и учебни помагала, малко като гумен печат са в момента. В резултат на което в учебните издания (особено по разказвателните предмети) такива "формалности" като стилистика в графичното оформление са една достойна за Шекспир трагикомедия - само дето не се застъпват абзаците от по 20 реда с едно изречение и картинките по страниците, но може би в електронните версии ще го има имплементирано ес фък.

  Увеличението на равнището на заплащане в сектор "Образование" е май единственото, дето направи държавата от всичкото необходимо, но все пак е супер добро начало и дългосрочно печеливша инвестиция, доказан факт.

  Пирамидата трябва да е наобратно на сегашното - учителят трябва да е най-високо, а надолу цялата изградена верига да го подпомага. Децата са си същите - любопитни и жадни за знания. Просто вече се интересуват от всякакви съвременни неща, които при нас ще се учат след 100-200г.

 25. 25 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1608 Весело

  Забавно. Хората реално сблъсквали се с проблематиката (и неадекватността) на процеса, описват непосредствените си впечатления, умнокрасавците (зад кадър) цъкат минуси.

  Хайде да споделя и своя опит от въпросното нещо- ходя поне 6-7 дни годишно на всевъзможни обучения, повечето от тях задължителни. Разбира се, не научаваме нищо, но и не мисля, че това някога е била целта. Целта е да сложим отметката в картончето, че "обучаваме персонала". Понякога има и тест. Преди Ковид трябваше да прочетеш нещо 15 минути, от кумова срама, след това станаха онлайн и масово започнаха да се ползват, хмм, цифрови помощни средства. Последното е всеизвестно, но след Ковид не отмениха онлайн тестването, напротив, то се наложи като стандартната практика. Явно (подобно на ситуацията в българските училища), някой има интерес всички да минават. Злите езици твърдят, че един лекторски пас е към €150 евро, на пас, на кур...сант, така че мога да предполагам, кой е тоя някой.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Откакто се е появил Борисов, свикнахме да сме на дъното по всичко.

 27. 27 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2492 Неутрално

  До коментар [#25] от "klecho":

  Да де, идеята е не да се учи нещо, а да се създаде индустрия за курсове, в които на топло и сухо да се настани още един контингент нищоправещи. Иначе реално никой няма да го подпре да учи китайски на 50г. възраст...

 28. 28 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#13] от "Мариана Кълвачева":

  Някога, в период известен като тъмните векове, църквата е била основен управляващ орган. Използвала е инквизицията като основен инструмент за запазване на влиянието си. Правилото е било - колкото е по-необразован народа, толкова по-лесно се управлява. Всеки, който се е опитвал чрез наука да оспори църквата - на кладата. Русия чрез силно развитите си структури на влияние, прилага същото правило в България. Принципът е колкото по-зле, толкова по-добре. Резултатът е: България най-тъпата държава в ЕС. Най-бедната. Най-корумпираната. Много Мариани Кълвачеви има в тая държава!!!

 29. 29 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Неслучайно, неуките хора лапат като патета хибридките на Путин. И стават не самг неинформирани, но и лишени от логика.

 30. 30 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 1175 Гневно

  До коментар [#18] от "Günther":

  "При регулираните професии ..."

  Няма такова нещо!
  Защо лъжеш?

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 31. 31 Профил на Парапетизация чрез Презкуролация
  Парапетизация чрез Презкуролация
  Рейтинг: 2408 Неутрално

  Когато учители са на градусите на моркоф, само елементарни хора могат да се чудят на резултатите

  а по окомушите гледат да изкарат няко леф и от тая трагедия

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . . . . . . . . .... 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. ......................................................................... 20-03-22 - Бойко Рашков: Божков няма да откаже да даде показания, че е бил изнудван.............................. 21-03-23 - Кирил Петков: За мен е просто умопомрачаващо как може прокуратурата дори да не направи досъдебно производство заради изнесеното от Васил Божков...........................................................
 32. 32 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1886 Неутрално

  До коментар [#28] от "Анти Шишковци":

  Съгласна съм с първата част на изказването, но защо после се намесва конкретно Русия ?
  Ние под руско влияние ли сме или под американско ?
  Я пак, кой диктува правилата в държавата България на ниво за вземане на управленски решения ?

  Истината рано или късно излиза наяве.
 33. 33 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  До коментар [#30] от "b_52_strato":

  Регулираните професии си ги има. В България може да се говори и за затворени професии.

  Бивш tww09306483.
 34. 34 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1832 Весело

  До коментар [#18] от "Günther":"При регулираните професии ..."Няма такова нещо!Защо лъжеш?
  —цитат от коментар 30 на b_52_strato


  Заповядайте, пълен списък. Можеше и сам да стигнете до тях, като ползвате търсачките

  http://professio.nacid.bg/?id=31

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 35. 35 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 4685 Неутрално

  Мафията, която управлява от 12 година има дори по-остра нужна от необразвани, лесни за манипулация хора отколкото от хартиени бюлетини.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Шолц клекна. Путин - не само. Sapienti Sat
 36. 36 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 3845 Любопитно

  "България пак е на дъното в ученето през целия живот"

  Господ не е казал "УЧИ"! Това ние си го измисляме на Земята.

  В Русия съм! В Русия съм!
 37. 37 Профил на Infinitum
  Infinitum
  Рейтинг: 2609 Весело

  Българина си знае всичко от рождение, на него не му ТРЕБЕ повече акъл. ОН си има за цело село 😂😂
  Цяла нация е завършила "Ти знаеш ли кой съм аз БЕ"..... друго не му ТРЕБЕ на БългаринО. 😂😂

 38. 38 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  "Учене през целия живот" така, както го разбират (и пропагандират) жълтопаветните турболибералчета, се налага да правят най-вече лаладжиите като тях, защото при тях "професионалните знания" се менят при всяка смяна на посоката на правилния либерален курс.
  На реалните професионалисти - като се започне от стругаря, заварчика, монтьора, водопроводчика, строителя и нагоре до инженера, лекаря, учения и пр., не им пука за животрептящите проблеми на гейовете, феминистките, затоплистите, американските негри, афганистанските примати и как да не наранят нежните им чувства на работното място, нито пък дали ще се облекчават в унисекс или триполов кенеф.

  Графиката е наистина любопитна: според нея над 30% от шведите са ходили на някакво обучение през последните 4 седмици.
  Опростено, като за умнокрасивци, това означава, че всеки швед (без учащите и пенсионерите) средно веднъж на всеки 1.5 месеца трепе поне по един-два работни дни да го "обучават" по семинари и презентации.
  Ма, дами и господа, едно време с такова по интензивност "обучение" се получаваха дипломи за висше образование, т.е. за едни 30 години всеки расов швед, шведка или каквото там от останалите 52 джендъра, би трябвало да усвои на ниво "бакалавър' поне 6 професии.

  Е, аз такива шведи не съм срещал, а вие?

  Culus capitem delit
 39. 39 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 908 Неутрално

  До коментар [#38] от "pag":

  Разбрах ти идеята, но всъщност трябва да те оборя. На лекаря, инженера и др. им се налага да учат непрекъснато, защото в медицината непрекъснато се правят нови открития, въвеждат се нови протоколи за лечение, дадени лекарства се изтеглят от пазара заради странични ефекти и т.н. Те няма как да си стоят само със знанията от университета. Същото е при инженерите - въвеждат се нови технологии, а те изискват обучение как да се работи с тях и т.н. Друг е въпросът, че лекарят не си записва, че днес примерно е отделил 1 час да чете медицинска литература и не е получил сертификат за примерно "Работа в условията на многообразие".

 40. 40 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Не е изненада. След като някои считат "Харварда" за обидна дума.
  Хората, които са разбрали, че съдбата им зависи от собствените усилия нямат проблем. Останалите си обясняват неудачите с конспирации. Не че им помага, но поне могат да обвиняват някой друг, а не себе си.

 41. 41 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#23] от "capricorn_1963":

  Да речем, че и ти си набор 63, като човека, за когото искам да ти кажа.
  На тоя човек му предложих да мине да работи на компютър, а да не обикаля София с отверките, за да може дълго още да работи нормално, а не да се скапва. Ами той отказа, не защото не може, а защото ще му е скучно...
  Та не всеки работодател иска да се отърве от старците, но и те трябва да поискат да се променят и да разберат, че е в общ интерес промяната.

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 42. 42 Профил на bistr
  bistr
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#2] от "mso351112049":
  До коментар [#1] от "atmanpg":
  този проблем е най-важен за лекарите (и сестрите). Там има разработени системи за редовно допълнитлено обучение, но естествено в крайна сметка зависи от конкретния човек. Имам приятел доктор, който чете непрекъснато, много, директно на английски, и знае всичко, поне теоретично. Но едва ли са много такива...

 43. 43 Профил на bistr
  bistr
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#7] от "Компетентен":

  с Мичето, или пък с Ленчето, до Солун...

 44. 44 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 936 Неутрално

  До коментар [#38] от "pag":

  Абе Шведиде са прости, остави ги. По производителност на труда са на 12 място в света
  https://time.com/4621185/worker-productivity-countries/
  Сигурно щото са мързеливи и трепят време да се обучават.
  Нас ни няма в тази класация от 35 страни последни са Мексико. Странно.

 45. 45 Профил на bistr
  bistr
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#24] от "хм":
  добре написано, изглежда познавате проблематиката директно, няма лошо, повечето от нещата, които казвате звучат разумно.
  Може би единствен съвет, най-доброжелателно - пратете това до Мин на Образованието - там да го четат, а не тук във форума..

 46. 46 Профил на bistr
  bistr
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#21] от "capricorn_1963":
  вероятно мате предвид новоизпечени политици, попаднали случайно я в някое министерство, я дори в парламент, които си купуват дипломи от измислени университети... Или като оня дето без малко да стане министър председател, пък си беше преписал дисертацийката... Да не говорим за министърката, май на икономиката беше, и тя май така...

 47. 47 Профил на bistr
  bistr
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#9] от "zenola":
  До коментар [#11] от "hope":
  ха, да не би да са ви обучавали по тези "Харвардски" курсове ?...

 48. 48 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  До коментар [#38] от "pag":Разбрах ти идеята, но всъщност трябва да те оборя. На лекаря, инженера и др. им се налага да учат непрекъснато, защото в медицината непрекъснато се правят нови открития, въвеждат се нови протоколи за лечение, дадени лекарства се изтеглят от пазара заради странични ефекти и т.н. Те няма как да си стоят само със знанията от университета. ...
  —цитат от коментар 39 на Smile


  На теория е така. На практика 80 процента от лекарите си остават на ниво мерене на кръвно и изписване на антибиотик. Другото което ме е учудвало при някои лекари е, че въпреки уж високото им образование са доста посредствени, да не кажа тъпи.

  Бивш tww09306483.
 49. 49 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Жизненият цикъл е около 40 години активна дейност, горе-долу. Невъзможно е да се изучиш на 60 години.

  Дори новите технологии са нещо комично, в сравнение с обикновените потребност от сън, храна и други, незабранени от закона дейности.

  Разбирам, че трябва да овладея други показатели, обаче - дали ми дават предимство.

  Никакво предимство не получаваш в сравнение с конкуренцията, просто ти гледат ЕГН-то и това е.

 50. 50 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  Дрън брън,

  Най-големия учител е живота, останалото са приказки за наивници.

  Някои се справят по-добре с него, други не чак толкова.

  В крайна сметка важното е всички да си го харесват и да са щастливи.

 51. 51 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  Жизненият цикъл е около 40 години активна дейност, горе-долу. Невъзможно е да се изучиш на 60 години. ...
  —цитат от коментар 49 на ivan_lawyer


  Да ти кажа, че през годините съм имал колеги на възраст 60+, които си бяха много жизнени и енергични. И много повече с акъла си и запознати с нови технологии и компютри, отколкото някои заспали 20-30 годишни патки, които не могат таблица на Ексел да попълнят. Всичко е до конкретния човек.

  Бивш tww09306483.
 52. 52 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Има неразбиране за това какво е обучението за възрастни. На първо място "възрастен" е относително понятие, у нас за учащ възрастен се смята лице навършило 16г, което не участва във формалната образователна система.
  Образованието и обучението за възрастни има няколко основни направления: ограмотяване; обучение за придобиване на квалификация; за повишаване на ключови компетентности; за личностно развитие; за свободното време.
  Според CONFINTEA (конференция за ООВ на ЮНЕСКО) държавите поемат ангажимент да отделят 6%от БВП за образование и "приемлива" част от тези средства да отиват за възрастни. Не разполагам с данни колко средства се отделят за това у нас.

 53. 53 Профил на Хюго Босов
  Хюго Босов
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf":

  По-точно е защо има неграмотни и неможещи да мислят жълтопаветници с комсомолски плам. Я, си вижте неграмотните постове и пълни с опорки и обиди?

 54. 54 Профил на Хюго Босов
  Хюго Босов
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  До коментар [#40] от "etar":

  Ами, едни курсисти там дадоха лошо име на Харвард-а.

 55. 55 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 4676 Разстроено

  До коментар [#7] от "Компетентен":

  Преквалификацията също е обучение - това е проблемът в България. Безработни, които не желаят да си сменят квалификацията според търсенето на раб. ръка. А и огромната бройка университети (поне половината излишни) бълват нови и нови никому непотребни кадри.

 56. 56 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 4676 Разстроено

  Откакто се е появил Борисов, свикнахме да сме на дъното по всичко.
  —цитат от коментар 26 на Роси


  Ти и без Борисов си си там.

 57. 57 Профил на kama_start
  kama_start
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Това са неприятни новини, но не е и ккато да не си личи

 58. 58 Профил на gpj101139736
  gpj101139736
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  Че тъпотата и простотията властват из българските земи е известно на света от векове насам. Но лошото е, че нашенеца е убеден, че знае абсолютно всичко, без изобщо и да минава през кратуната му, че НИЩО не му е известно! Като меродавно за него е мнението на най-погрешните източници - особено руската примитивна пропаганда и социалните мрежи! Не веднъж съм виждал и чувал селски тулупи да спорят с професори медици на тема здравеопазване и да казват: “Ти нищо не знаеш! В интернет това не го пише ...!“ Ей затова правилото: “Човек се учи докато е жив!“, никога няма да намери почва в Б-я и балкански Мурджо ще си живурка свързан с поговорката: “Ражда се теле и умира вол!“ Макар, че в умственото си развитие повечето се раждат телета, но умират червеи ...

 59. 59 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4045 Неутрално

  UNITED UNION SINCE 0000 TO 2023 ETC.

  Не се кахъри, кахърна дъще.
  Пазарски норми ще те оправят бърже.

  И Слави бе така отчаян за Македоняяяя!.......
  Но легна, умре и се изправи.

  "България пак е на дъното в ученето през целия живот",
  Зорница Славова, Институт за пазарна икономика

 60. 60 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  Голяма е уманитарната трагедия, както и тая на търгашите на лекарства тип Хамилтън

 61. 61 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 1183 Весело

  До коментар [#55] от "Галя Станчева":

  Ама защо да си я сменят? Вместо това много по-лесно и рационално е да хванат самолета за Германия. Какво ще се занимават с Ганьо-работодател тук. В БГ дори за квалифицираните работници е трудно и трябва да правят компромиси, какво остава за неквалифицираните.

 62. 62 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 447 Неутрално

  какво учене, тук всеки се ражда професор

 63. 63 Профил на Ivan Peev
  Ivan Peev
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Че какво се е променило в учебния процес за да има изменение?
  Всяка просперираща държава се крепи на три колоса - ред, дисциплина, трудолюбие.
  Нещо такова да се вижда в страната ни? В училищата хаос, важното е да вървят учителските заплати. В бизнеса - недомислие, важното е да се назначяват хора по критериите на собственика - послушни и търпеливи. В публичния сектор - подлизурковците са на власт, няма значение образованието.
  Това е страната ни! Опровергайте ме. Има ли кой?

  Два дебила это сила!
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK