"Бакалски сметки", или как прокуратурата изчислява щетите на "Булгаргаз"

"Трябва да отправим иск към "Газпром" за нарушаване на договорите му и умишлено манипулиране на пазара", коментират експерти.

© Георги Кожухаров

"Трябва да отправим иск към "Газпром" за нарушаване на договорите му и умишлено манипулиране на пазара", коментират експерти.Избори 2023

Прокуратурата повдигна обвинения срещу бившия министър на енергетиката в кабинета "Петков" Александър Николов, заместника му Данаил Николов и бившия директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов. На тримата ще им бъде търсена наказателна отговорност за причиняване на вреди за 88 млн. лв. на държавния газов доставчик "Булгаргаз" в периода между новината, че Путин е подписал указ газът да се плаща в рубли, и реалното спиране на доставките за България - става дума за 26 дни миналия април. Прокуратурата твърди, че доставките от алтернативни търговци отново са били с първоначален източник "Газпром експорт".


Прокуратурата обвини бивш енергиен министър и ексшеф на "Булгаргаз" заради "Газпром" (обновена)
Прокуратурата обвини бивш енергиен министър и ексшеф на "Булгаргаз" заради "Газпром" (обновена)


Тези действия и заключения на държавните обвинители бяха остро критикувани, тъй като реално поведението на управляващите беше в единодействие с това на Европейския съюз и това, което се случи у нас, не беше изключение. В крайна сметка първоначалната криза с горивата и високите им цени беше преодоляна и зависимостта от руския монополист беше прекъсната.


По този повод "Дневник" публикува няколко мнения от социалните мрежи по темата, без претенция за изчерпателност.
Юлиан Попов, енергиен експерт:


Цената на газа (TTF и други реферетни борси) продължава да пада. Независимо от студа, независимо че зимата напредва, тоест запасите би трябвало да намаляват, независимо от двустранните енергийни санкции между Русия и Европа.


Знаете ли защо? Защото Европа не се огъна пред "Газпром", тоест пред военното командване на "Газпром", защото, както много пъти съм казвал, от средата на 2021 година "Газпром" е на военно подчинение и инструмент във военната агресия на Русия.


Какво ще рече това. "Газпром"/Кремъл искаше да подчини Европа с два свързани инструмента - високи цени и контролиран недостиг на газ. И, понеже газът определя цената на електроенергията и има отражение върху другите енергоносители, чрез контрол над цялата енергийна система на Европа. Част от тази война, която е вече напълно очевидна и ясна, беше тормозът на Русия за плащане в рубли.


Съответно Европа (ЕС+) не се съгласи на опита на Русия да промени едностранно условията на договорите. Първата стъпка в тази игра беше предприета спрямо България и Полша. После и спрямо други страни. Когато всички отказаха, Путин се предаде. Буквално. И подписа указ, с който се отказва от изискването. После промени стратегията си още няколко пъти, защото разбра, че губи европейския пазар, а Европа е достатъчно солидарна и енергийно устойчива, за да може да се справи с руския тормоз.


Това беше още една провалена сметка на руското разузнаване, което очевидно започва битки на основата на това, което му се иска на командира, а не на реалността.


Победа, консолидира още повече европейската позиция, Европа оптимизира газовата си инфраструктура, внесе рекордни количества втечнен газ, изгради рекордни възобновяеми мощности, и сви рекордно потреблението си, без това да доведе до значим спад на икономиката. Енергийните пазари свършиха великолепно работата си, направлявайки голямата картина. Отделните правителства се справяха на национално равнище.


Резултатът: цените на газа и електричеството паднаха, очакваната рецесия не се случи, инфлацията е овладяна, Европа доказа енергийната си и политическата си стабилност. Вайкането за това как не можем без руски газ, как Европа ще загине от студ и ще изяде котките и хамстерите си на Коледа отекнаха в небитието. Приходите в руския бюджет рязко намаляха. Което е дори по-важно - Европа се освободи от манипулативната зависимост от военизирания "Газпром". Тази зависимост щеше да държи цените на енергията такива, каквито Кремъл си поискаше. Тогава наистина щеше да има рецесия, цените на енергията леха да са много по-високи, а политическата зависимост от Русия - много по-силна. За тази цел Европа трябваше да е по-страхлива и стресната, а Кремъл по-умен и предвидлив.


С десетина нови терминала за втечнен газ в Европа притесненията ще изчезнат
С десетина нови терминала за втечнен газ в Европа притесненията ще изчезнат


За щастие на Европа, и на всеки един консуматор на енергия, нито Европа се стресна особено, нито Кремъл се оказа особено умен. Нека празнуваме тази златна комбинация.


Онова, което трябва да направим днес, е да изчислим щетите и да отправим иск към "Газпром" за нарушаване на договорите му с европейските клиенти и за умишлено манипулиране на пазара. Тези щети са все пак много милиарди и този иск трябва да бъде предявен.


"Бакалски сметки", или как прокуратурата изчислява щетите на "Булгаргаз"


Илиян Василев, бивш дипломат, политически блогър:


Допитах се до познати в сферата на международните арбитражи, в този смисъл бе и изказването и адвокат Ангел Калайджиев в предаване на bTV и те категорично опровергаха думите на Росен Христов (върху които също стъпва обвинението на Гешев), че можело сме да бъдем осъдени за милиарди долари от "Газпром" ($1,8 милиарда), защото не сме платили в рубли.


Всички запитани от мен, до един казаха, че не само че няма вероятност "Газпром" да ни съди, но търсенето на отговорност е в обратен ред, от "Булгаргаз" към "Газпром", и то забележете за какво - именно за разликата между цените, по които "Газпром" е трябвало да ни достави газа, и цените, по които "Булгаргаз" е трябвало да купува в спешен порядък, за да осигури достатъчно природен газ за вътрешното потребление. Тоест размерът на щетите, които сега приписват на енергийния екип на правителството на Петков.


Най-големият грях, за който следващите дни ще наказват енергийният екип на правителството на Петков е, че те успяха да направят невъзможното и неочакваното от кохортата на "Газпром", а именно, да намерят достатъчно количества природен газ, с който да не допуснат криза у нас и незадоволено потребление - при спиране на доставките от монополния доставчик на 90 процента от пазара.Андрей Янкулов, адвокат, бивш прокурор:


"От думите на говорителя на следствието Бисерка Стоянова се разбра, че основаната линия на разследването е отказ на България да плаща на "Газпром" в рубли за договорните доставки на газ...


На въпрос как е изчислена щетата за "Булгаргаз", която според прокуратурата надхвърля 88 млн. лева, тя каза, че за момента разследващите няма да коментират, но вещи лица са обяснили конкретно откъде и как е формирана."


Няма да коментират най-същественото от цялата работа - как е изчислена "щетата".


И ни остава да спекулираме как е изчислена - та подозирам, че са взели един период и са смятали цената по договора с "Газпром", чието изпълнение е преустановено заради неприетото изискване да се плаща в рубли, сравнили са го с цената, която се е плащала на новия доставчик в евро/долари и получената разлика е "щетата". Та уж, че ако се било плащало на "Газпром", щяло да се плаща по-малко.


Само че понеже това не са круши, а природен газ, където са намесени най-вече политически решения в сложна международна обстановка, подобни бакалски сметки изначално няма как да бъдат "съставомерни".

Ако имаше институционална памет, провеждащите това разследване щяха да си спомнят не толкова отдавнашното дело за ремонт на двигатели на самолети, по което подсъдим беше бившият министър на отбраната Николай Ненчев. Същината на обвинението се изразяваше в това, че Ненчев не привел в изпълнение договори за ремонт на двигателите с руска компания, а взел дейно участие в сключване на договор с Полша. Един от мотивите за пълното оправдаване на оправдания на три инстанции Ненчев поради изначална липса на престъпление беше, че решението да се намали военното сътрудничество с Русия е било политическо и взето от Министерския съвет в усложнена международна обстановка, породена от анексирането на Крим.

И този балон гарантирано ще се спука, но ще е след години, а изборите са след два месеца.Методи Байкушев, адвокат, бивш депутат от "Продължаваме промяната":


"Обвинението на прокуратурата катастрофира в съда".


"Прокуратурата тихомълком прекрати шумно разледване".


"Х беше окончателно оправдан, след като лежа месеци в ареста".


Няма шумно дело на Цацаров и Гешев, което да не е свършило с едно от тези съобщения (с изключение на делото "Иванчева"). Така ще стане и с днес повдигнатите обвинения.


(...)


Истинската причина за тези обвинения е ясна на всички - коалицията ГЕРБ+ДПС++"Възраждане"+"Възход" крепи Гешев, а той се отблагодарява с политически акции преди изборите.


Успяха да отвратят много хора и да ги убедят в измислиците си. Но вече няма вече кой да се хване. Жалко, че България отново ще бъде осъдена да плати огромни обезщетения.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK