Брюкселското позорище

Ако погледнем списъка на оказаната официално от България военна помощ за Украйна, би трябвало да се изчервим от срам.

© president.bg

Ако погледнем списъка на оказаната официално от България военна помощ за Украйна, би трябвало да се изчервим от срам.България има проблем и този проблем е институционален. Имаме президент, който отказва да се съобразява държавното устройство на страната, в която е избран. Опитва се не да представя тази страна, а да я управлява - което далеч надхвърля неговите правомощия. Опитва се също да не се съобразява с решенията на парламента - което е изцяло недопустимо за един президент на парламентарна република. Опитва се - при това съвсем неприкрито, чрез своите служебни правителства да промени геополитическата ориентация на своята страна - или най-малкото да саботира нейните задължения като член на ЕС и НАТО.


Това са опити, които опозоряват България. Такъв беше Брюкселското позорище, по време на което българският президент заяви, при това на среща с президента на Украйна Володимир Зеленски, че България не може да подкрепи ядрени санкции срещу Русия.


Нещо повече - Радев заплаши, че България ще наложи вето, ако ЕС предприеме ядрени санкции срещу Русия. И нещо още повече - пред журналисти още преди тази среща той заяви следното: "Служебното правителство изпълни задачата, поставена от Народното събрание, да се предостави на Украйна въоръжение от резервите на Българската армия. Надявам се, че правителството ще прояви разум в бъдеще това да не се допуска".


Цитат на деня: Няма да разрушим енергетиката си, за да направим драскотина на руската енергетика
Цитат на деня: Няма да разрушим енергетиката си, за да направим драскотина на руската енергетика
Това "надявам се" няма нищо общо с надеждата. Това е нареждане, или по-скоро заповед към назначеното от него служебно правителство. Заповед, която ревизира не друго, а решение на българския парламент, гласувано с мнозинство от 148 гласа. Според неговото изказване това решение на НС е грешка, която не бива да се повтаря. Не че тази "грешка" изобщо е реализирана. Ако погледнем списъка на оказаната официално от България военна помощ за Украйна, би трябвало да се изчервим от срам. Добре че има и неофициална такава - оказана от правителството на Кирил Петков в ранните времена на войната, за която украинците са ни благодарни - та да изтрие този срам.


Според чл. 1 от конституцията България е парламентарна република. Според чл. 105, ал.1 "Министерският съвет ръководи и осъществява вътрешната и външната политика на страната в съответствие с Конституцията и законите." Според чл. 92, ал.1 "Президентът е държавен глава. Той олицетворява единството на нацията и представлява Република България в международните отношения." Забележете - представлява страната, но не определя нейната външна политика - това е в прерогативите на Министерския съвет. Следователно чрез своето решение за вето на ядрените санкции на ЕС и своето искане военната помощ за Украйна да бъде прекратена, президентът на практика суспендира определени текстове от българската конституция - което е достатъчно основание да бъде поискан импийчмънт, тъй като става дума за откровено антиконституционно поведение.


"Демократична България" критикува президента за изказванията му от Брюксел
"Демократична България" критикува президента за изказванията му от Брюксел


Президентът обаче разчита на това, че тежката институционална криза, забъркана с негова помощ, не дава възможност да се появи устойчиво парламентарно мнозинство, което да поиска неговото отстраняване. Ситуацията, в която той е назначил повече служебни правителства, отколкото всички президенти преди него, взети заедно, го устройва напълно, защото де факто подменя статута на парламентарната република със статут на квазипрезидентска. И служебните правителства - какво да направят - козируват и изпълняват, когато говори Big boss. Ето как изричат "Слушам!" между впрочем: по думите на енергийния министър Росен Христов "Ако ние трябва да си разрушим индустрията и енергетиката, за да направим драскотина на руската икономика, естествено че няма как да го допуснем."


Биография на Зеленски. От слуга до президент на народа
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете


Както преди време същият министър твърдеше, че България непременно трябва да се договори с "Газпром", да плаща в рубли и да възстанови газовите доставки, иначе ще настъпи истински апокалипсис и хората ще измират от студ. Нека прочее си спомним казаното от говорителя на тогавашното служебно правителство Антон Кутев: ""Тази зима ще става дума за човешки животи - и отоплението, и горивата, и цените на всичко останало. Ще има реални човешки трагедии, ще има хора, които няма да преживеят зимата и не ме интересува, че някакви тичащи по жълтите павета нямало да се къпят."


Да сте го видели този апокалипсис? Ама не - министърът и сега раздухва старата си версия за това как "Газпром" щял да ни съди за неизпълнение на договорите с него - и така буквално тика в ръцете на руския газов гигант аргументи в негова полза. (Впрочем Илиан Василев има пълно право - на този човек трябва да му се забрани да говори, защото всяка негова дума работи срещу българския национален интерес.)


Има обаче още едно обстоятелство, което трябва да бъде подчертано: аргументите, с които президентът защитава своята теза за планираното единствено от него българско вето, меко казано се разминават с истината. Когато той казва, че "България не може да приеме европейски санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика, защото това ще повлияе пряко на нашата енергетика", е редно да се запитаме как по-точно биха повлияли планираните, но още необявени санкции.


На първо място, с обявеното вето отново се пренебрегва парламентарно решение, тъй като с гласовете на 156 депутати - всъщност всичките без БСП и "Възраждане", парламентът задължи служебното правителство да намери ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", което да е различно от руското. Пита се с какво право българският президент зачерква това решение и настоява за вето, което би наредило България редом с Унгария по отношение на санкциите срещу войната.


Но още по-сериозен е въпросът защо президентът говори откровени неистини и плаши хората, че подобна санкция ще ликвидира ядрената енергетика в България - след като именно въз основа на решението на НС служебният кабинет още през декември миналата година подписа два договора за доставка на ядрено гориво с две западни компании - с американската "Уестингхаус" и френската "Фраматом". И освен това АЕЦ "Козлодуй разполага с достатъчно ядрени касети, за да стигнат до момента на новите доставки - така че проблем с ядреното гориво практически няма.


Всъщност усилията и публичните изказвания на българския президент - при това направени на най-високото възможно равнище - са свързани с усилието България да бъде оставена под зависимостта от Русия в сферата на ядрената енергетика - една сфера, в която зависимостите са същите, както при газовите доставки, при което тези зависимости се използват за геополитическо оръжие.


Българският президент заяви, при това на среща с президента на Украйна Володимир Зеленски, че България не може да подкрепи ядрени санкции срещу Русия.

Българският президент заяви, при това на среща с президента на Украйна Володимир Зеленски, че България не може да подкрепи ядрени санкции срещу Русия.


По същият начин впрочем стоят нещата и с военната помощ за Украйна - там също проблеми практически няма. Приказките, че по този начин ще въвлечем България във войната, че гасим с бензин огъня - или още повече, че пречим проблемите да се решат по мирен начин - с преговори, са наистина впечатляващи със своя цинизъм.


На този цинизъм достоен отговор даде Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Зеленски. По повод думите на Румен Радев той каза следното: "Вижте, той предлага на Украйна да застане на колене и да приеме решението, че Украйна повече няма да я има. На мен ми се иска този човек да говореше по този начин и така да поставяше акцентите, за да може на всички да бъде ясно какво предлага той. Той не предлага мир, не предлага войната да се прекрати, той не предлага основното - Русия да напусне нашата територия. Той ни предлага да застанем на колене и да продължаваме да позволяваме нашите деца да бъдат убивани".


Приближен на Зеленски: Радев предлага на Украйна да застане на колене
Приближен на Зеленски: Радев предлага на Украйна да застане на колене


Не само няма проблеми в това България да окаже военна помощ на Украйна, както вече направиха почти всички страни от ЕС с изключение на Унгария, но е добре да си спомним и това, че още преди решението на българския парламент за такава помощ, България вече беше попаднала в списъка на "вражеските държави", изготвен от Москва.


И още нещо - сблъскваме се с повече от очевидното нежелание българската армия да бъде реформирана и модерно въоръжена - а президентът, макар и чисто формално, ръководи и армията по конституция. Наистина не е ясно защо сме се вкопчили в старите си въоръжения - например в МиГ-овете, които имат живот още година-две, вместо да ги предоставим на Украйна и да използваме възможността да ги заменим изгодно с модерни изтребители.


"Продължаваме промяната": Радев рискува отново да постави България в изолация
"Продължаваме промяната": Радев рискува отново да постави България в изолация


За съжаление голямото Брюкселско позорище на президента Румен Радев попадна в сянката на шумотевицата, свързана с поредния (но не последен) списък от българи, попаднали под санкциите на закона "Магнитски". Двете събития обаче са свързани, и то може би по-пряко, отколкото предполагаме. Никак не е случайно, че този път под санкции попаднаха Румен Овчаров плюс двама от изпълнителните директори на АЕЦ "Козлодуй", което е ясен знак за корупционните проблеми в българската енергетика, особено в ядрения сектор - и минаващите чрез тази корупция канали за руско влияние в България.


Портите на Европа. История на Украйна
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете


Да, българският президент неслучайно се застъпва за оставането на ядрената енергетика под шапката на Русия - много проблеми започнаха именно оттам - чрез "дългия инкасатор", оказал се на два пъти министър на енергетиката от БСП, и неговият приятел Фронтиера, който беше основният посредник по сделките с ядрено гориво и въобще почти всичко в сферата на енергетиката. Включително по проектите за строеж на "Турски поток", който тогава пропадна, но пък беше построен от Бойко Борисов в рекордни срокове и на стойност три милиарда лева - пари на българските данъкоплатци, без никаква полза за България.


Едва ли всички си спомнят, че от този първи проект за "Турски поток" започна рухването на КТБ - тъй като Цветан Василев отказа да внесе паричната гаранция за консорциума, който се канеше да строи газопровода, а това бяха все фирми, близки до неговия дотогавашен ортак Делян Пеевски - също попаднал под ударите на "Магнитски" - и то още на първо четене.


И още нещо не е случайно: коалицията, която в последните дни на поредния ялов парламент се формира с идеята да управлява при следващия такъв, може да бъде определена като коалицията "Магнитски": ГЕРБ, ДПС, БСП. Без всякакво съмнение тези хора имат пълната подкрепа на Румен Радев - иначе би ли използвал служебните си правителства като бухалка срещу техните противници - и би ли наричал шарлатани тези, с които стоеше заедно на площада и викаше "Мутри вън!"? Това са крадльовците на България през 21-вия век - наистина ли бихме се съгласили да бъдем управлявани от тях?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK