България има нужда от депутинизация

"Изходът от войната може да бъде само един, ако всички сме единни и не се поддаваме на руска дезинформация", казва бившият министър на отбраната.

© Велко Ангелов

"Изходът от войната може да бъде само един, ако всички сме единни и не се поддаваме на руска дезинформация", казва бившият министър на отбраната.Велизар Шаламанов, бивш служебен министър на отбраната (2014), специалист по национална сигурност коментира по БНР поведението на управляващите в България в контекста на предстоящата 59-а Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността. Президентът Румен Радев ще бъде на работно посещение във Федерална република Германия на 17 и 18 февруари. В баварската столица ще бъдат обсъдени мерки в контекста на усложнената среда на сигурност в резултат на войната в Украйна, както и други предизвикателства пред сигурността. В делегацията ще бъдат вицепремиерът Атанас Пеканов и министърът на отбраната Димитър Стоянов.


Изследване на индекса на риска в света показва, че заедно с възприемането на Русия като основен риск за сигурността в света се повишава авторитетът на Украйна и на всички страни, които помагат на Киев. Един много добър пример за това е Полша.


Конференцията вече стана институция, която се занимава с тенденции, а не с оперативни въпроси. Конкретната кампания на Русия в Украйна едва ли ще бъде дискутирана, но ще се дискутира въпросът за индекса на риск в света.
Русия вече е загубила войната срещу Украйна, тъй като е изпаднала в пълна изолация - и политическа, и дипломатическа, и икономическа: Няма сценарий, при който Русия успява да унищожи Украйна и бива възприета от останалия свят. Изходът от войната може да бъде само един, ако всички сме единни и не се поддаваме на дезинформация от руска страна.


Основна цел за нас трябва да бъде редовно правителство, което да се ангажира с депутинизацията на страната. На първо място - помощ за Украйна, ускорено превъоръжаване на армията ни и заемане на нашето място в НАТО и ЕС.


(...)


Вместо да отказваме западната помощ, която ни е предлагана многократно в последните месеци, да се възползваме от нея. Това е помощ и с въоръжение и техника, и с многонационални сили, и финансови инструменти, които се предлагат на България.


Русия на Путин
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

Войната само на оперативно и тактическо ниво е военно дело, иначе е сериозен политически и морален въпрос. Украйна успя да се противопостави на Русия в резултат на морално и политическо превъзходство и на единство в Украйна и в Западния свят. В момента наблюдаваме война, която трябва да докаже при какво съотношение качеството може да надделее над количеството. Засега количеството е на страната на Русия. За нея няколко милиона жертви изглежда са приемливи, което не е така за нашия свят.


Помощта за Украйна със съвременна военна техника ще позволи по-бързо да бъде прекратена тази война и тя да не се превърне в касапница.


Трябва редовно правителство, което да спре недоразумението - президентът Румен Радев да се поставя над парламента и над обществото, като заема позиции, които са в пълно противоречие с нашия цивилизационен избор, с решенията на парламента и с постиганите консенсусни решения в НАТО и ЕС.


България може да помогне на Украйна с боеприпаси, танкове, артилерия и самолети МиГ-29 и Су-25: В момента България е от ключова важност, за да бъде съкратено времето, в което два съседни народа се избиват заради безумните идеи на хора в Кремъл.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK