Още един "балон" се спука – цената на въглищата се срина

Повечето от въглищата си останаха в складовете. Просто защото дефицит на газ и ток нямаше.

© Николай Дойчинов

Повечето от въглищата си останаха в складовете. Просто защото дефицит на газ и ток нямаше.Коментарът е от профила на автора във фейсбук. Заглавието е на "Дневник".


Наблюдаваме спукването на още един от балоните на енергийната криза. Цената на въглищата на световните пазари се срина до нивата от преди началото на войната в Украйна.


Миналата година имаше притеснения за дефицит на газ и ток в Европа през зимата. Поради тази причина европейските компании купиха огромни количества въглища и напълниха складовете. Но повечето от тези въглища си останаха в складовете и не бяха използвани. Просто защото дефицит на газ и ток нямаше, дори цените намаляха.
Миналата година в Европа бяха приведени в готовност множество стари въглищни централи, с цел да се използват при нужда. Но нямаше особена нужда. Средното натоварване на тези рестартирани въглищни централи е едва 18%, а някои от тях въобще не бяха включени.


Наскоро "Гленкор", една от най-големите въгледобивни компании в света, обяви рекордни печалби за 2022 година, но предупреди, че подобни рекордно високи цени на въглищата вече няма да има, съответно няма да се повторят и такива печалби. Според "Гленкор" пренатягането на пазара миналата година се дължеше на паниката на пазара и запасяването на Европа с въглища - но това вече е минало.


Цялата енергийна криза се оказа един балон, изкуствено надут от "Газпром", който бързо се спуква.


Още един "балон" се спука – цената на въглищата се срина


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK