Какво е Трети март за Русия

Какво е общото между всички инвазии на Путин в Грузия, Крим и сега Украйна? Бинго - Черно море!

© Георги Кожухаров

Какво е общото между всички инвазии на Путин в Грузия, Крим и сега Украйна? Бинго - Черно море!Коментарът е от профила на автора във фейсбук.


Трети март е и на българите е нужна перспектива към този ден през 1878 г от руска гледна точка.


Почти от своето основаване и след падането на Константинопол през 1453 г, Руската империя, получила името си от днешния Киев (затова има символно значение градът), приема мисията на Трети Рим и в продължение на 500 години съществува чрез експанзия - наречена от днешен путински политолог не политика, а физика.
Войните й с Османската империя - цели 12! - са вероятно най-много на брой в цялата европейска история. По-голямата част от тях, чак до края на 18 век са за днешна Украйна и най-вече контрол върху днешния Крим (Кримски хаганат), който за пръв път дава излаз на Русия към топлите морета. Тогавашните украински казаци са играли основна роля в тези войни.


Следващите войни са за разширяване на този излаз по цялото северно и източно Черноморие. Особен интерес представлява войната на Русия през 1829 г, когато стига чак до Одрин, а българите напразно се надяват, че Русия е дошла да ги освободи. Не, тогава още "славянската концепция" не е родена. Възползвайки се от войната на Османската империя с Гърция, подкрепена от Британия - Русия откъсва земите на юг до делтата на река Дунав и Грузия на Изток.


Проблемът обаче е, че завладеният огромен материк в Северна Азия чак до Тихия Океан ( дори Атлантически с Аляска) и северно-източното Черноморие не дава морски излаз на Юг, а оттам контрол върху Средиземно море и пряк път по суша до пазарите на Арабия и Индия - които се контролират от Британия и Франция. Развитието на Русия като земна империя пречи на икономическото й развитие без достъп до световните пазари. Затова задача Номер 1 става овладяването на протоците Босфора и Дарданелите.


Тези аспирации стават видни за Британия и Франция, които са силно притеснени от разгрома на Османската флота през 1853 г в Черно море, което налага намесата им и водят до загубата на Русия в Кримската война през 1856 г.


Невидимата искра на Възраждането
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

Същевременно, в Европа тече териториално преразпределение на лингвистично-културна основа: Прусия обединява немскоезичните държавици в Германия; Франция помага на Пиемонт да сглоби Италия. Тогава едва възниква идеята за "максимално славянско обединение" под "бранда" България, а въстанията през 1875-1876 и големият състрадателен отзвук на Запад дават "благороден" повод на Русия за реванш.


Историята е ясна. Русия стига до мечтания Константинопол, но там - между нейната армия и Султанския палат я чакат британските кораби. И следва СанСтефано.


Берлинският конгрес завинаги лишава Русия от мечтата за пробив на топлите морета, като Британия получава Кипър за крепост срещу руски пробив през проливите.


А след разпада на СССР Русия остана само с едно малко късче бряг на Черно море.


Нормално е на някой следващ император да му дойде идеята за връщане на величието от едно време. И той трагично се появи.


Какво е общото между всички инвазии на Путин в Грузия, Крим и сега Украйна?


Бинго - Черно море!


А има ли след Украйна по-близък и "подходящ" народ от българския, който да даде благородни мотиви за следващото "Освобождение"?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK