Всяка седмица в България една жена губи живота си заради насилие

За седма поредна година в София тази вечер ще се проведе Шествие за правата на жените.

© Георги Кожухаров

За седма поредна година в София тази вечер ще се проведе Шествие за правата на жените."Дневник" публикува апела на "Феминистки мобилизации" по повод предстоящото шествие тази вечер в защита на правата на жените "Нито една повече". Заглавието е на "Дневник".


За седма поредна година ви каним да се присъедините към нас на 8 март от 19 ч на пилоните на НДК в София и да се включите в Шествието за правата на жените!


Осми март е ден, който вече над сто години обединява феминистки движения от цял свят в искането за достоен живот и достойни условия на труд за всички жени. Много от тези движения в историята са представлявали и едни от най-силните гласове против военните действия, неравенствата, полово базираното насилие и колониализма по света както през изминалия ХХ век, така и в сегашния.
С гняв и тъга отчитаме, че в България от началото на 2023 г. ВСЯКА СЕДМИЦА ЕДНА ЖЕНА губи живота си поради домашно и полово базирано насилие от свой близък или партньор!


‼ Междувременно на 27 януари представители от БСП, "Възраждане" и ГЕРБ гласуваха против законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие, залагайки за пореден път предизборно на грозна и евтина пропаганда срещу жените и ЛГБТИ+ хората в България, обричайки десетки хора на смърт, както и 1 милион жени на това да продължат да страдат от насилие всеки ден, без ефективно законодателство и достъп до превантивни мерки.


Съучастници чрез бездействието и нехуманността си в убийството на всяка жена
Съучастници чрез бездействието и нехуманността си в убийството на всяка жена


Жената и мъжете, които бях
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

През изминалата година отново станахме свидетели на задълбочаваща се политическа и икономическа криза. Главоломното поскъпване на стоки от първа необходимост и базовите хранителни продукти в България, най-бедната страна в ЕС, всекидневно лишава хората от достоен живот и обрича бедните на мизерно съществуване.


Всички тези развития имат непропорционално голям негативен ефект върху жените, особено върху жените от етнически и малцинствен произход, мигрантките и бежанките, бедните жени, жените с увреждания и ЛГБТИ+ жените. Някои останаха без покрив над главата си, други се борят със заплахата да загубят дома си, докато цените на имотите достигат космически висоти. Нека не забравяме и че почти половината от жените, живеещи самостоятелно, живеят под прага на бедността.


На този 8 март отново ще заявим непримирението си с неравенствата и ще издигнем глас срещу войната, тиранията и насилието, рушащи живота на стотици хиляди хора. Присъединете се към нас!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK