Няма морал в зловещата аритметика, че животът на 50 000 е "платен" от 11 343 евреи

"Няма никакъв морал в зловещата аритметика, според която животът на 50 000 е "платен" с живота на 11 343", пише до президента Еми Барух

© Георги Кожухаров

"Няма никакъв морал в зловещата аритметика, според която животът на 50 000 е "платен" с живота на 11 343", пише до президента Еми Барух"Дневник" публикува отвореното писмо на Еми Барух (журналист, преводач, ръководител на "ФотоФабрика" и автор на книгата "Евреите по българските земи") до президента Румен Радев. На 10 март той ще се включи в честването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи - ще открие документална изложба в националната библиотека и ще поднесе венец пред паметните плочи на спасителите до църквата "Св. София". Писмото е от профила й във фейсбук.


Господин президент,


В официално разпространяваната версия за спасението на българските евреи, за чиято 80-годишнина е създадена "цялостна Национална програма", на която Вие сте патрон, се тиражира познание, натрупано през пропагандни политически клишета, и се демонстрира пренебрежение към документите от миналото.
Какво избираме да споменем и какво избираме да пропуснем, когато разказваме собствената си история, е белег за мъдрост, мъжество и достойнство.
Премълчаването на част от историята на България, по време на Втората световна война, довела до гибелта на 11 343 души, хвърля сянка дори върху величието на няколкото достойни българи, чиито действия доведоха до спасяваното на 50 хиляди човешки живота.


Известни са имената на всичките 11 343-ма души, натоварени от българската полиция и армия в запечатани вагони и депортирани в Треблинка. Известен е и начинът, по който български войници и офицери са се отнасяли с тях от името на България и под български флаг. Документирана е удивителната жестокост в последните дни на техния живот.

Безразличието към трагедията на тези, чийто последен жизнен път е минал под ескорта на българската армия и полиция, издава особена морална несъстоятелност.

Ако говорейки за миналото, пише Цветан Тодоров, се отъждествяваме само с позитивните фигури, ние директно се самоизтъкваме и си приписваме единствено положителната роля. Това - колкото ритуално, толкова и приятно описание, не носи никакво морално предимство... Защото моралът е или безкористен, или не съществува.


Няма никакъв морал в зловещата аритметика, според която животът на 50 000 е "платен" с живота на 11 343. Пропускането на половината част от това печално "уравнение" превръща "80-ата годишнина от спасяването" в поредния епизод от политическата употреба на българските евреи.


Няма морал в зловещата аритметика, че животът на 50 000 е "платен" от 11 343 евреи

© Фейсбук/Еми Барух


Какво прави Борис III за оцеляването и депортацията на евреите
Какво прави Борис III за оцеляването и депортацията на евреите

Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK