Опитите за пренаписване на историята на Холокоста в България са обидни

Тежките антисемитски закони и държавни мерки на българското правителство са причинили страдание на хиляди хора по време на Холокоста, заявяват от "Шалом".<br /><em>На снимката: Изложба по повод 75-годишнината от спасяването на българските евреи</em>

© Георги Кожухаров

Тежките антисемитски закони и държавни мерки на българското правителство са причинили страдание на хиляди хора по време на Холокоста, заявяват от "Шалом".
На снимката: Изложба по повод 75-годишнината от спасяването на българските евреиОтбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война предизвика за първи път от години остра дискусия сред историци, еврейски организации и обществени фигури. Спорът е за ролята на Третата българска държава в депортацията на евреите от Македония и Беломорска Тракия през пролетта на 1943 г. "Дневник" публикува преди седмица позициите на двете страни - според едната сегашните управляващи дължат извинение за изпратените в лагерите на смъртта близо 12 000 души от Западните покрайнини и българската държава трябва да признае отговорността си. Според другите управляваната от Цар Борис III държава не е имала избор и трябва да се отчете заслугата й по спасяването на евреите в българските земи.


Проблемът с изследването на фактите и контекста се усложнява и от това, че българските архиви са отнесени в Москва след 9 септември 1944 г. и все още не са изучени от историците. На разположение е германският архив от онова време.


Вчера БТА разпространи позицията от група историци и самостоятелни изследователи във връзка със събитията, свързани със спасяването на българските евреи, която "Дневник" публикува. След нея Организацията на евреите в България "Шалом" излезе с позиция, в която се обяви против ревизионизма и оневиняването на управляващите от Третата българска държава. "Дневник" я публикува от профила на организацията във фейсбук, заглавието е на редакцията.
Организацията на евреите в България "Шалом", представляваща българската еврейска общност, част от семейството на Световния еврейски конгрес и партньор на всички големи организации за изследване и памет на Холокоста, е длъжна в навечерието на 10 март - Денят на спасението на българските евреи и ден на памет за депортираните евреи от Македония, Беломорието и Пиротско, да заяви:


- Ние помним, почитаме и предаваме историята и завета на достойните българи, на Българската православна църква, интелектуалци и общественици, сред които 20 праведника на народите. Техните действия водят до невероятните събития преди 80 години.


- Ние няма да стоим безучастни на опитите в последните седмици историята на Холокоста в България да бъде променяна като тежките антисемитски закони и държавни мерки на българското правителство от тогава да се представят като привидно приети, но несъществуващи в реалността. Нека не забравяме, че това са закони и наредби, причинили страдание на хиляди хора по време на Холокоста.


Това е обида както към паметта на нашите предци, така и към заслугите на всички праведни българи от този период и ние няма да мълчим пред подобни пренебрегвания на Холокоста, които в много държави от Европейския съюз се считат за престъпление.


Тревожи ни институционалната подкрепа, която тези ревизионисти на историята получават, и призоваваме всички държавни институции да се придържат към вече установената историческа истина.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK