Един дълъг път към Кавала

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (100)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 4119 Неутрално

  Това е третият материал в тази посока, който чета днес. Не за първи път тук се дава трибуна на българомразенето, но ми е забавано каква точно днес ще е целта.
  Не можете да лепнете концлагерите на ГЕРБ, та едва ли е за това.
  По препечатаното мнение на една госпожа, обърнала се към президента, май той е мишената, но да оплюеш цял народ, за да намокриш Радев, не е много умно.
  Още по-тъпо е дъното да копае Николов, дето работи за ДВ.
  Знаем за евреите, Дойчланд и миналото. Точно оттам да ни дават акъл, не е тактично.

  Еретик
 2. 2 Профил на xsz45646888
  xsz45646888
  Рейтинг: 190 Неутрално

  Хубаво, ама четем по 200 грантаджийски статии на ден за съдбата на евреите в окупираните от Германия и администрирани от България територии, но нито веднъж не съм попадал на статия от същите за съдбата на милионите българи там и как стана така, че изчезнаха от лицето на Земята? В днешна Северна Гърция например.

 3. 3 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1346 Неутрално


  Поредната лъжа услужливо сервирана от Дневник. Тези земи са били отстъпени на България, но по отношение на евреите думата е била на Айхман и немски чиновници.
  Много е грозно за финикийски знаци да плюеш Родината си.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 4. 4 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#2] от "xsz45646888":

  Дневник мълчи за тях, както и за избитите българи в Титова Югославия. Не им се плаща и за това ни дума по тази тема. Не е за учудване всички журналисти го правят. Трябва да се живее.
  Отдавна мина времето на обективната журналистика.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 5. 5 Профил на qpq311163596
  qpq311163596
  Рейтинг: 183 Гневно

  Трябва дълго да се повтарят фактите, за да може да се разбере истината.
  Но който не иска, няма да разбере.
  А е просто: част от българите са участвали в унищожаването на част от евреите. Точка. Ясно е!
  Кажете : извинявайте и ще получите прошка. Тези лошите българи унищожават постижението на цялата българска общност, нация, народ!
  Не е нужно да се прехвърля лошотията на едни върху всички.
  Но не би!
  Днес ясно се вижда как тези които подкрепят Путин не признават действията на българската държава през 1943 г. за депортирането на евреите.
  И това е истински нечовешки ФАШИЗЪМ!

 6. 6 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Тони Николов, България е била принудена не само да не дава гражданство на населението от предадените и за администриране от Германия земи. Точка 5 в договора Делиус-Попов от 24 април 1941 г.България изрично се задължава да не възпрепятства и дори да подпомага изселването на небългарски граждани от германската окупационна зона в Гърция и Югославия с цел "ТРУДОВА МИГРАЦИЯ"! Точно с този мотив германците изистват Царството да изпълнява договора! Никъде нито Хитлер, нито Рибентроп, да не говорим за по-нисшестоящите им не казват, че целта на депортацията е УНИШОЖАВАНЕ НА ЕВРЕИТЕ!!! Германската страна упорито говори, че те са и нужни за работа в заводите и фермите, тъй като работниците им се бият на Източния фронт и няма работна ръка! Дори антисемитът Белев изпраща в Полша свой представител-лекар, който да инспектира настаняването на евреите от Беломорието и Вардарска Македония! Никой не подозира дотогава, че тези хора просто изчезват! Човекът на Белев, макар и с дипломатически паспорт, е задържан от Гестапо във Виена и върнат обратно в България! Хайде, Тони, малко да попрочетеш повечко за това кой е бил истинският господар в Европа в онези страшни времена и какво щеше да се случи не само с българските евреи, но и с циганите, а и със самите българи, ако Царството беше окупирано от германците! Те това са и предлагали - нека да ви окупираме! Единствено царят се противопоставя на германските претенции към хората, обитаващи Стара България, за което заплаща със живота си. Смисълът от твоите и други писания - на Шалом, комунистките Барух , Коен и Вагенщайн води до един брутален извод - ако Царят и народът му бяха предали своите 50 хил съграждани-евреи на Германия, то сега никой нямаше да ги обвинява за изселените за "работа" беломорски и македонски небългарски граждани-евреи...

 7. 7 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Ееееее, тия верно не пресолиха, ами направо отровиха манджата. Сигурно са бесни задето собствения им форум показва какво е общественото мнение по въпроса, и какво мисли обществото за маолобройната, но изключително нагла и креслива политкоректна западняшко-левундерска българофобска сган, чиито пореден пишман-драскач се е избълвал мазно, псевдоинтелектуално, псевдоисторически, и тъй някак, елегично-философски сълзливо. Поредния боклук.

  Знам че ще бъде прекалено емоционално и с много патос, но най-добрия отговор на тия отрепки, с който да ги пернеш през мръсната уста го е написал дядо Вазов много отдавна. Да ми прости че ще променя една дума. Ма тия вонливи псевдо-интелектуални боклуци нещо ме разядосаха...:

  ,,....и кога му викат:"Българину!" бесно,
  той да се гордее с това име честно.
  Нека наш брат знае, че Бог е велик
  и че той разбира българский язик,
  че е срам за всякой, който се отрича
  от своя си рода и при ЧУЖДИ /гърци тича
  и своето име и божия дар
  зафърля безумно като един твар.
  Горко вам, безумни, овци заблудени,
  със ЧУЖДА / гръцка отрова, що сте напоени,
  дето се срамите от вашия брат
  и търсите пища в ЧУЖДИЯ / гръцкия разврат,
  и ругайте грешно баЩини си кости,
  и нашите нрави, че те били прости!

  Та не вашто племе срам нанася вам,
  о, безумни люде, а вий сте му срам!...,,

  Та така. Тия тука си лаят, но днес е имало и нещо хубаво и достойно - -
  https://epicenter.bg/article/Balgariya-otbelyaza-80-godini-ot-spasyavaneto-na-balgarskite-evrei-s-shestvie-i-poklon-/310657/2/0
  Сигурно за това са побеснели. Че било инициатива на Радев - ми нека. Да се пукат. Айде чекаме и дайнов, смилов, и вся остальная.

 8. 8 Профил на josephmccarthy
  josephmccarthy
  Рейтинг: 149 Неутрално

  Тони Николов. Не е приет нито от своите "десните", защото те толкова са и "десни", нито от комунягите, които го презират. Затова през последните години просто се предаде и продаде - накъдето духа вятъра - там е.

  Аз мисля, че той си го знае това. Помня, когато Каракачанов беше министър и имаше своята полемика с антибългарският пропагандист "проф." Дичев. Тони Николов прочувстявено попита "ама какво му е на професор Дичев". Ето това е лицемерието. Г-н Николов много добре знае какво му е на Дичев. Но зае страна лицемерно и безсрамно, между другото този грозен пасквил тук въобще не ме учудва. Парите не миришат. Липсата на достойство - тя мирише, но прелистването на вестник Дневник така или иначе се прави с противогаз. И затова този соцкадър си мисли, че няма да го усетят. Мижитурка.

  Номенклатурната манипулация, преоблечена с европейски "демократични" дрешки + цензура трябва да бъде оваляна в катран и перушина. Синове и внуци на комунистическа номенклатура и техните руски господари нямат място в България!
 9. 9 Профил на josephmccarthy
  josephmccarthy
  Рейтинг: 149 Неутрално

  До коментар [#7] от "poitoucharante":

  +++

  Номенклатурната манипулация, преоблечена с европейски "демократични" дрешки + цензура трябва да бъде оваляна в катран и перушина. Синове и внуци на комунистическа номенклатура и техните руски господари нямат място в България!
 10. 10 Профил на josephmccarthy
  josephmccarthy
  Рейтинг: 149 Неутрално

  дрОгар удбаш, ние от сръбски фашаги титовисти нямаме какво да получаваме прошка. Объркал си се.
  Ти имаш да се извиняваш - на своята рода, че си се превърнал в един сърбокомунистически експеримент, отрекъл се от корена си. Ето това е твоята задача, а не да пишеш по форумите на вестници в Майка България. Ясно ли е? Мога в гугъл транслейт и на сръбски да ти го преведа?


  Трябва дълго да се повтарят фактите, за да може да се разбере истината.Но който не иска, няма да разбере.А е просто: част от българите са участвали в унищожаването на част от евреите. Точка. Ясно е!Кажете : извинявайте и ще получите прошка. Тези лошите българи унищожават постижението на цялата българска общност, нация, народ!Не е нужно да се прехвърля лошотията на едни върху всички.Но не би!Днес ясно се вижда как тези които подкрепят Путин не признават действията на българската държава през 1943 г. за депортирането на евреите.И това е истински нечовешки ФАШИЗЪМ!
  —цитат от коментар 5 на qpq311163596


  Номенклатурната манипулация, преоблечена с европейски "демократични" дрешки + цензура трябва да бъде оваляна в катран и перушина. Синове и внуци на комунистическа номенклатура и техните руски господари нямат място в България!
 11. 11 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Това е третият материал в тази посока, който чета днес. Не за първи път тук се дава трибуна на българомразенето, но ми е забавано каква точно днес ще е целта. Не можете да лепнете концлагерите на ГЕРБ, та едва ли е за това. По препечатаното мнение на една госпожа, обърнала се към президента, май той е мишената, но да оплюеш цял народ, за да намокриш Радев, не е много умно. Още по-тъпо е дъното да копае Николов, дето работи за ДВ. Знаем за евреите, Дойчланд и миналото. Точно оттам да ни дават акъл, не е тактично.
  —цитат от коментар 1 на Костадин Иванов


  Тони Николов като френски възпитаник услужливо забравя да ни напомни как френското правителство на Петен изпраща полицията си да събира френските граждани-евреи не само във Франция, но и от френските колонии в Африка! Но някой сега да говори, че французите са били антисемити и че са депортирали стотици хиляди евреи?! Някой да ги обвинява за нещо? Виж, бедната България не трябва да се щади, независимо от подвига и в спасяването на своите граждани, а и не само своите! Българските легации в чужбина, в т.ч. и във Франция на Виши, издават над 4000 визи на евреи да се доберат през България и Турция до Палестина! Дали Николов е чувал за българския евреин дипломат в Париж Левенсон, който е издавал и български паспорти, и пасавани и визи за западноевропейски евреи??? Дори прогермански настроеният премиер проф. Филов отказва на Рибентроп да уволни Левенсон като евреин! Коя съюзна на Германия държава е проявила такава дързост? Да си спомним и за унгарските евреи след падането на Хорти - с германска инвазия в Будапеща веднага идват пронацистки сили на власт и предават 483 000 унгарски евреи на Айхман! Някой сега да осъжда Унгария за това?? Виж, България е малка и може да бъде плюта от поръчкови писачи и грантаджии. Целта е ясна - да бъде насърчен антисемитизмът сред българите и страната да бъде натисната да плаща компенсации за "измъчвани и избивани" евреи, въпреки че точно Царство България сред принудените да се подчинят на Берлин съюзник НИКОГА НЕ ДОПУСКА ТОВА по отношение на гражданите си от еврейски произход!

 12. 12 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  Извинете, че ви спасихме. Няма да се повтори.

 13. 13 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#6] от "David Moyseev":

  Вариантите са два:
  1.Г-н Тони Николов не знае историческите факти. Ако не ги знае не е редно да се изхожда по темата.
  2. Г-н Тони Николов знае фактите, но ги премълчава. Защо ли? Ами много е ясно защо. ПЛАТЕНО МУ Е .

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 14. 14 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  До коментар [#11] от "David Moyseev":

  Именно, Не може културните нации в европа да се чувстват виновни, а някакви си балканци (знаем ги що за стока са) да дразнят културните нации като Франция и Германия с това "ама ние сме ги спасили всичките. Да ама има и такива дето не сте спасили. И по принцип сте виновни.

 15. 15 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#11] от "David Moyseev":

  Жалкото е , че Дневник активно се включва. Не го очаквах от тях.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 16. 16 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Оказва се, че в Скопие са напълно прави да ни наричат фашисти и татари.
  През 40-те години у нас на власт са били кръвожадни антисемити, които методично действат за изтреблението на евреите. Рибентроп и Бекерле са изключително доволни от поведението на цар Борис III, правителството и парламента.

 17. 17 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 4119 Неутрално

  До коментар [#11] от "David Moyseev":

  Благодаря за подкрепата.

  Еретик
 18. 18 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  Апропо като си говорим за геноциди. Като какво определяме изчезването на българите в Македония? Някой да го е обявил за културен геноцид?

  А за свеждането на България от 8 милиона по времето на Иван Шишман до 200 000 души 150 години по-късно, как да му викаме "пъшкане от кеф" може би?

 19. 19 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  Хубаво, ама четем по 200 грантаджийски статии на ден за съдбата на евреите в окупираните от Германия и администрирани от България територии, но нито веднъж не съм попадал на статия от същите за съдбата на милионите българи там и как стана така, че изчезнаха от лицето на Земята? В днешна Северна Гърция например.
  —цитат от коментар 2 на xsz45646888


  Има геноциди и геноциди, Някои са по-равни от другите, а най-важен от всичките е еврейския холокост

 20. 20 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  До коментар [#4] от "kvasimodo":

  Израел ядосан на Нетфликс, заради фолма който Йордания е дала за наградите Оскар. Не можело евреите да са лошите.
  https://www.theguardian.com/world/2022/nov/30/farha-israel-condemns-new-netflix-film-for-showing-palestinian

 21. 21 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Фактически цар Борис III не е изиграл никаква роля за оцеляването на евреите, а обрагното - опитвал се е всячески да ги унищожи, но е бил саботиран от германците, които като доказани хуманисти успяват да забавят плановете на кръволока Борис III до смъртта му. След кончината му, правителството и регентите се заемат да ликвидират последните оцелели по чудо евреи в България, страната с най-жестоките антисемитски закони, прилагани безцеремонно от българските сатрапи под възторжените възгласи на целокупния български народ, прочут с извършените многобройни погроми през годините над арменци, евреи и турци.
  Но добрите хуманисти от Третия Райх отново успяват с много усилия да спасят българските евреи, но за съжаление, докато ги спасяват подлите маджари започват да избиват своите евреи...
  Уви арийците - видни алтруисти не успяват да насмогнат и да спасят всички евреи в Европа.
  Но поне им остава утехата, че в България са успели.


 22. 22 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 690 Разстроено

  С'я, ако трябва да сме екзактни, текстът на Тони Николов е от по-малко дразнещите от серията "Сто юбилейни филипики против необоснованата българска горделивост".
  Ако беше съвсем малко обрал некои излишества, дори можеше да мине за доброжелателна препоръка относно възможното нюансиране на разбиранията и поведението на съгражданите му.

  Но.
  Когато това е хилядната статия по темата с едно и също основно внушение и когато тази тема и това внушение се леят отвсякъде тия дни, става наистина трудно да оцениш положителното.
  Защото накрая, както и в чудесния еврейски виц, "горчивото чувство остава".

  Да, добре, разбрахме - никой никого не е спасявал, просто некви хора, казали нещо в инак напълно несвободното фашагско Царство-господарство на злия Борис, и фашагите популисти решили да се откажат от пъклените си планове, защото се създала такава някаква обществена атмосфера, с която чисто конюнктурно преценили за по-добре да се съобразят.
  Обикновен популизъм, нищо повече - какво се тупате толкоз у косматите гърди, бе, балкански митомани?!
  Вчера по БНР един от митоборческия кръжец дори обясни, че и БПЦ нищо особено не била направила, щото си гонела свои собствени "канонични" цели (интересно кои).

  Просто прекалихте в Надпреварата за Гран(т) При.

 23. 23 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  Първо - поздравления за Тони Николов за този текст.
  Второ - да не се впечатлява от хейта.
  Една амеба в интелектуално отношение призовава Тони Николов "да попрочетел повече". Друга - с типичен болшевишки (но също и нацистки, зер нацистите го прихващат от болшевиките, а също и заради "расовия елемент") громи "псевдоинтелектуалците". Гербав социопат (те повечето са такива) пък политиканства. И разбира се - неизбежният уотабаутизъм - какво правели сърби, македонци, марсианци .... Защо - защото Тони Николов си позволил да цитира нелицеприятни документи, които показват действията на българската адинистрация. В цитираната книга на Данова - Аврамов има десетки такива документи. Да не стигаме до докуметите пред 7мия състав на т.нр. Народен съд (заради който обвиняват необосновано Леа Коен - всъщност много от присъдите там са неочаквано меки), публикувани от Н. Попетров.
  ====
  И обвиняват текста в "анти-българизъм" и "плюене на цял", макар че отправната точка на Тони Николов е ясно заявена:

  "Бекерле ... е принуден да признае, че: българската общественост не разбира истинското значение на еврейския проблем. Наред с малкото богати евреи, в България има много бедни, които са работници и занаятчии. Израснал донякъде с гърци, арменци, турци и цигани, обикновеният българин не разбира смисъла на борбата против евреите, още повече че и расовият проблем не му е близък.

  Ако зависеше от мен, бих включил този цитат на Бекерле в учебниците по история! Едва ли има по-голяма похвала за българския народ от тези думи, изречени в навечерието на Холокоста. Но е истина и това, че Третият райх има в лицето на тогавашната българска държава и на българската администрация своя усърден помагач."

  В статията са цитирани достойни представители на българския народ - Димитър Пешев, Петко Стайнов, Димитър Икономов, (бъдещият) екзарх Стефан, Тодор Кожухаров, тяхното мнение и позиции ТОГАВА, в самото време, в тогавашните условия. Прави впечатление, че дори постове без коментар с техни мнения и на техните съратници за спасяване на евреите събират минуси в този форум. Което говори , разбира се, повече за форумците, отколкото за тези светли синове на нацията!

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 24. 24 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 5117 Неутрално

  Тони Николов, България е била принудена не само да не дава гражданство на населението от предадените и за администриране от Германия земи. Точка 5 в договора Делиус-Попов от 24 април 1941 г.България изрично се задължава да не възпрепятства и дори да подпомага изселването на небългарски граждани от германската окупационна зона в Гърция и Югославия с цел "ТРУДОВА МИГРАЦИЯ"! Точно с този мотив германците изистват Царството да изпълнява договора! Никъде нито Хитлер, нито Рибентроп, да не говорим за по-нисшестоящите им не казват, че целта на депортацията е УНИШОЖАВАНЕ НА ЕВРЕИТЕ!!! Германската страна упорито говори, че те са и нужни за работа в заводите и фермите, тъй като работниците им се бият на Източния фронт и няма работна ръка! Дори антисемитът Белев изпраща в Полша свой представител-лекар, който да инспектира настаняването на евреите от Беломорието и Вардарска Македония! Никой не подозира дотогава, че тези хора просто изчезват! Човекът на Белев, макар и с дипломатически паспорт, е задържан от Гестапо във Виена и върнат обратно в България! Хайде, Тони, малко да попрочетеш повечко за това кой е бил истинският господар в Европа в онези страшни времена и какво щеше да се случи не само с българските евреи, но и с циганите, а и със самите българи, ако Царството беше окупирано от германците! Те това са и предлагали - нека да ви окупираме! Единствено царят се противопоставя на германските претенции към хората, обитаващи Стара България, за което заплаща със живота си. Смисълът от твоите и други писания - на Шалом, комунистките Барух , Коен и Вагенщайн води до един брутален извод - ако Царят и народът му бяха предали своите 50 хил съграждани-евреи на Германия, то сега никой нямаше да ги обвинява за изселените за "работа" беломорски и македонски небългарски граждани-евреи...
  —цитат от коментар 6 на David Moyseev


  Браво, много хубаво си му го казал, дано го прочете!!!

 25. 25 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 3187 Неутрално

  До коментар [#5] от "qpq311163596":

  "А е просто: част от българите са участвали в унищожаването на част от евреите. Точка. Ясно е!"
  Така е, а част от евреите са разписвали смъртни присъди в Народния съд и са пращали на смърт българските политици и интелигенция!

  Русия е проказата на планетата Земя.
 26. 26 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4512 Неутрално

  До коментар [#2] от "xsz45646888":Дневник мълчи за тях, както и за избитите българи в Титова Югославия. Не им се плаща и за това ни дума по тази тема. Не е за учудване всички журналисти го правят.
  —цитат от коментар 4 на kvasimodo


  Ами за гръцкия геноцид над българите от Беломорска Тракия , днешна северна Гърция, доказан с Карнегиевата анкета веднага след Балканските войни? Десетки хиляди българи са избити, а стотици хиляди прогонени от родните си места. За това се пази гробно мълчание от нашите продажни медии, но ревем за евреите. Българските жертви са многократно повече от евреите по тези места, но нито дума за тях.
  Срам и позор за българската журналистика.

 27. 27 Профил на Галина Окатова
  Галина Окатова
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Ееееее, тия верно не пресолиха, ами направо отровиха манджата. Сигурно са бесни задето собствения им форум показва какво е общественото мнение по въпроса, и какво мисли обществото за маолобройната, но изключително нагла и креслива политкоректна западняшко-левундерска българофобска сган, чиито пореден пишман-драскач се е избълвал мазно, псевдоинтелектуално, псевдоисторически, и тъй някак, елегично-философски сълзливо. Поредния боклук.Знам че ще бъде прекалено емоционално и с много патос, но най-добрия отговор на тия отрепки, с който да ги пернеш през мръсната уста го е написал дядо Вазов много отдавна. Да ми прости че ще променя една дума. Ма тия вонливи псевдо-интелектуални боклуци нещо ме разядосаха...:,,....и кога му викат:"Българину!" бесно,той да се гордее с това име честно.Нека наш брат знае, че Бог е велики че той разбира българский язик,че е срам за всякой, който се отричаот своя си рода и при ЧУЖДИ /гърци тичаи своето име и божия дарзафърля безумно като един твар.Горко вам, безумни, овци заблудени,със ЧУЖДА / гръцка отрова, що сте напоени,дето се срамите от вашия брати търсите пища в ЧУЖДИЯ / гръцкия разврат,и ругайте грешно баЩини си кости,и нашите нрави, че те били прости!Та не вашто племе срам нанася вам,о, безумни люде, а вий сте му срам!...,,Та така. Тия тука си лаят, но днес е имало и нещо хубаво и достойно - -https://epicenter.bg/article/Balgariya-otbelyaza-80-godini-ot-spasyavaneto-na-balgarskite-evrei-s-shestvie-i-poklon-/310657/2/0 Сигурно за това са побеснели. Че било инициатива на Радев - ми нека. Да се пукат. Айде чекаме и дайнов, смилов, и вся остальная.
  —цитат от коментар 7 на poitoucharante


  ++++++
  Благодаря Ви!

 28. 28 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 3554 Весело

  Грантаджиите явно са били организирани да плюят по България съсвем целенасочено. После се чудят защо хората не им гласуват.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 29. 29 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 1968 Неутрално


  Швейцарският посланик в България знае, че отиват на смърт. Пешев знае, че отиват на "масово убийство". Н. Мушанов знае, че са "Обречени на смърт", но българското правителство не знаело, понеже Германия не признавала.
  Важното било, че Белев бил пратил, човек да провери, ама германците го върнали - сигурен знак, че всичко е наред, може би?
  През 1942 през външно питат Филов за депортация на български поданици евреи в чужбина "някъде на изток", той се съглаява без дори да се интересува къде ще бъдат депортирани. Това, че после от тях ни вест ни кост - няма значение.

  Българските власти , "вдигат " за депортация "трудни жени, старци и болнави, жени с деца", някои от тях раждат , други умират докато чакат депортацията, отнето им е почти всичко, освен дрехата на гърба, но на кой да му хрумне, че онова, което търдят американци, англичани и руснаци , полското правителство в изграние - че в Полша избиват тези хора в ужасни условия - нможе да е вярно.
  Всичко това е вражеска пропаганда. Фейк нюз, направо.

  Откъде да знае правителството какво става в съседна Сърбия, какво става при нашите приятели усташите, Откъде да знаят, че италиянците в окупационната зона, с която граничим отказват такива депортации - тя царицата изобщо няма канали за комуникация с Италия.

  Българското правителство през 1943 г е като трите маймунки направо - не знам, не чух, не видях.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 30. 30 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 462 Неутрално

  От материала става ясно, че Тони Николов е посетил Кавала.
  Със задача да напише съответния материал.

 31. 31 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  За да бъдем истински глобалисти, американофили, трябва да изтръгнем от себе си тази национална гордост! Добре че имаме отдадени приятели като Свободна Европа, Дойче веле, портал Култура…. Които безкористно ( без българите да вадим нито лев) ни помагат!

 32. 32 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3173 Неутрално

  До коментар [#11] от "David Moyseev":
  "Но някой сега да говори, че французите са били антисемити и че са депортирали стотици хиляди евреи?! Някой да ги обвинява за нещо? Виж, бедната България не трябва да се щади..."

  Цяла Европа тогава са били антисемити и дори днес сме антисемити.
  Не съдя по коментарите. Признаци на антисеметизъм има на всяка крачка.
  И обгрижването на мигранти от общества, които днес се борят за унищожаване на Израел, е антисемитизъм.

  подпис
 33. 33 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  До коментар [#26] от "tacheaux":

  да така е. но едното няма общо с другото.
  а след преселването на беломорските българи,
  на България става изключително трудно да
  ги изхранва, да им дава имоти, и това след ньойския договор.
  но се справяме.

  https://youtu.be/uqAM3Y-tEC8 https://youtu.be/rXi3kBXMWo8 https://youtu.be/9po73BlvBnk
 34. 34 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 576 Весело

  До коментар [#29] от "БОНГО":

  бунга-бунга, лай лай лай дилайла.....

 35. 35 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 1325 Разстроено

  До коментар [#23] от "БОНГО":
  До коментар [#29] от "БОНГО":

  Поздравления за коментарите!
  Рядко в този чат се среща нещо смислено.


  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 36. 36 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 753 Гневно

  До коментар [#26] от "tacheaux":

  Прав си....!
  Помня прабаба ми като разказваше как е трябвало да бягат от Одринска Тракия...от Люлебургас като са ги подгонили турците на "великия хуманист" ататюрк....ужасии........
  Ама евреиите са по -важни...не ли..?

 37. 37 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Събитията са от 4-5 март, пак по това време е пътуването на Заимов, Николов и другите, но това се публикува 6 дена по-късно, защо? за контрапункт на датата на която се отбелязва спасението на евреите, нали?

  Доста долно и гнусно.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7810 Неутрално

  То излиза, че България е командвала навсякъде. И в Гърция, и в Македония.

 39. 39 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 652 Разстроено

  Преобладаващото мнозинство от коментарите, отчетливо демонстрират неспособност за четене с разбиране.
  Отделно доказват за пореден път написаното от Майден Шейтанов точно преди 90 години в книжка 2 на „Философски преглед" през 1933 г.

  "И тъй, в психологията на българското отрицание имат надмощие следните елементи: апатия към висшето, като добро и хубаво, като държава и народност, фанатична страст към парично-материалното и към властта като средство за самозадоволяване и забогатяване, животински егоизъм в отношенията към другите, простотия и заинтересованост на бюрократи, безогледна опозиция, партикуларизъм на политикани, егоцентризъм на интелигенти, омраза и завист едва ли не на всички против всички и пр."

  СЛАВА НА УКРАЙНА.
 40. 40 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Събитията са от 4-5 март, пак по това време е пътуването на Заимов, Николов и другите, но това се публикува 6 дена по-късно, защо? за контрапункт на датата на която се отбелязва спасението на евреите, нали?Доста долно и гнусно.
  —цитат от коментар 37 на zo


  Още по-гнусна е подборката на Николов със свидетелства за случилото се в Кавала. От тях излиза, че българските полицаи, които са ОКАЗВАЛИ СЪДЕЙСТВИЕ на есесовците в депортирането на евреити, са действали от силно развити подбуди за антисемитизъм и направо сазизъм! Къщите били "тержествено запечатвани" - цитирам развинтените умотворения на Николов. Никъде не споменава, че България е била принудена под заплаха от неминуема окупация да съдейства в германската окупационна зона с германски комендатури и германски части. Николов не пояснява, че тези служители на Царството не са подозирали, че изпращат нещастните евреи на гибел - официалната позиция на Берлин, закрепа от договора му със София от април 1941 г. е задължението България да съдейства за изпращане на небългарски граждани за РАБОТА в Райха, а не за газовите камери! Дори Чърчил не вярва на изпращаните му от полската съпротива доказателства за тези камери в края на 1943 г.! Затова изумлението на съюзниците през 1945 г. от станалото в Бухенвалд, Аушвиц, Треблинка, Дахау е абсолютно! Никаква фантазия не би могла да съперничи с видяното! А то е било старателно скривано дори от гражданите на Райха, живеещи в непосредствена близост до тези лагери! Спомням си една германка от Ваймар, чието население е било принудено от американците масово да посети Бухенвалд след войната, възмутено крещи на американски офицер при излизане от вонящата от трупове нацистка инсталация - "Как можахте да ни причините това посещение!"

 41. 41 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  Тони Николов като френски възпитаник услужливо забравя да ни напомни как френското правителство на Петен изпраща полицията си да събира френските граждани-евреи не само във Франция, но и от френските колонии в Африка! Но някой сега да говори, че французите са били антисемити и че са депортирали стотици хиляди евреи?!
  —цитат от коментар 11 на David Moyseev


  Това надминава дори тъпнята ти за "българския кораб "Струма" - спасител на евреите, че и онази - не можем да верваме на документи и свидетелства на френски концлагеристи, защото може би са били комунисти.

  Миналата година Макрон:
  https://www.politico.com/news/2022/07/17/macron-holocaust-france-jewish-00046247
  2017:
  https://www.france24.com/en/20170716-macron-france-responsibility-wwii-roundup-jews-vichy-velodrome-hiver-paris-nazi-camps
  French President Emmanuel Macron underscored France’s responsibility for the World War II deportation of Jews on Sunday while marking the 75th anniversary of the detention of more than 13,000 people at the Vélodrome d'Hiver (Vél d’Hiv) in Paris.

  “France organised it,” Macron said, adding that “not a single German” took part in orchestrating the notorious roundup of some 13,000 Jews at the Vél d’Hiv and Drancy internment camps in Paris from July 16-17, 1942. Those interned were then deported to Nazi concentration camps; fewer than 100 survived.

  “It’s very convenient to regard the Vichy regime (France’s WWII-era government) as a monster that just sprung out of nowhere […] but this is false,” Macron said at a commemoration ceremony on Sunday.

  “I reject the notions of those who claim that Vichy was not France,” he continued. “Vichy was not all the French. But it was the government and administration of France.”

  Macron’s comments stand in stark contrast to those of French far-right leader Marine Le Pen, who recently stated that the wartime Vichy regime was to blame for the tragedy, not France or the French themselves.

  France’s participation and responsibility in the Holocaust is a sensitive issue in France and was only officially recognised in 1995 by then president Jacques Chirac.

  Всекакви аналогии с позицията на Макрон и оная на ЛьоПен са случайни, нали ....
  ====
  Аз бех в Париж през 1997, когато пък тогавашните френски попове колективно поднесоха извинение за анти-семитизма във Франция (който традиционно е силно обвързан с клерикализма - културна особеност) и за мълчанието на френските свещеници по въпроса през войната. Беше внушително събитие. По мои сметки Тони Николов също би трябвало да е бил тогава във Франция.

  === И още един детайл за онези, които са склонни да мислят, вместо автоматично да заемат позицията на "просветен консервативен национализъм".
  Събраните в Пловдив за депортиране в началото на март 1943 г. евреи са БЪЛГАСКИ ПОДАНИЦИ. На тях владиката Кирил заявява, "Където отивате вие, там отивам и аз". За тях той телеграфира на Царя "До Негово Величество цар Борис III, Двореца, София: Ваше Величество, В име Божие, усърдно моля за милост към евреите!. ” За тях заплашва да легне на релсите пред влака.
  Защото те не само са български поданици, но са и от неговата митрополия, към които той има свещен духовен дълг, независимо колцина са покръстени.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 42. 42 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#40] от "David Moyseev":

  Всички престъпници дават точно същите "обяснения". Ежедневно и по цял свят.

  СЛАВА НА УКРАЙНА.
 43. 43 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2931 Неутрално

  Е хубаво, досега чествахме спасяването на българските евреи, сега ще честваме неспасяването на беломорските.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 44. 44 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#41] от "БОНГО":

  Абе не е ли истина, че Струма е български кораб, пълен с бягащи румънски евреи и потопен от болшевиките?! Не е ли истина, че посолствата ни в Будапеща и Букурещ са издавали български визи, пасавани и паспорти на небългарски евреи?! Не е ли истина, че България е обвинявана във фашизъм, след като е спасила всички свои граждани-евреи, а населението на страни като Франция, Нидерландия, Австрия, Латвия, Литва, Полша, Хърватия и къде ли не е съдействало, в някои случаи много енергично на нацистите да откриват криещи се евреи за да спечелят парични награди? Къде в България се е случвала подобна мерзост? Кому служиш, аланкоолу - на комунистически съдебни и терористични убийци като Барух, Ваганщайн, Коен?! Защо насилствено насаждаш с лъжите и манипулациите си антисемитизъм сред българите, които никога не са били антисемити? Да не би и ти да ревеш за компенсации от страна, спасила своите еврейски поданици?!

 45. 45 Профил на sortero
  sortero
  Рейтинг: 250 Неутрално

  “Повечето от еврейските вещи се намират в старите предели на Царството. Комендантът Трифонов, Щиплиев, Григоров и др. изнесоха много багаж, въпреки че повечето дойдоха в Кавала с един куфар. Говори се, че кметът Щиплиев е изнесъл 7 камиона багаж и около 30 килима, дали е вярно не знам, но аз сам видях няколко камиона, които се товареха от дома му. Точни сведения могат да дадат гърците от Кавала, които виждаха всичко и са свидетели най-вече на кражбите вършени…”

 46. 46 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 749 Неутрално

  “Повечето от еврейските вещи се намират в старите предели на Царството. Комендантът Трифонов, Щиплиев, Григоров и др. изнесоха много багаж, въпреки че повечето дойдоха в Кавала с един куфар. Говори се, че кметът Щиплиев е изнесъл 7 камиона багаж и около 30 килима, дали е вярно не знам, но аз сам видях няколко камиона, които се товареха от дома му. Точни сведения могат да дадат гърците от Кавала, които виждаха всичко и са свидетели най-вече на кражбите вършени…”
  —цитат от коментар 45 на sortero


  Точно гърците най-много се облагодетелстват от изселването на евреите - особено в Солун! "Говори се" е сред доказателствените средства на "една жена каза".... Няма нито един достоверен източник за подобни действия - виж, за съветските кражби, изнасилвания и убийства не само в Германия, но и в България, Сърбия, Унгария - потвърдена документация бол!

 47. 47 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  От тях излиза, че българските полицаи, които са ОКАЗВАЛИ СЪДЕЙСТВИЕ на есесовците в депортирането на евреити, са действали от силно развити подбуди за антисемитизъм и направо сазизъм! Къщите били "тержествено запечатвани" - цитирам развинтените умотворения на Николов. Никъде не споменава, че България е била принудена под заплаха от неминуема окупация да съдейства в германската окупационна зона с германски комендатури и германски части.
  —цитат от коментар 40 на David Moyseev


  Я пак?
  Некое доказателство за тая заплаха за неминуема окупация? Кой я е отправил тая заплаха, особено на фона на преговорите, че България трябва да разшири окупационната зона в Сърбия, защото на Хитер му трябват още сили за И. фронт.? Африканските сили са пред капитулация/унищожение - в Германия се чудят къде съюзниците ще нападнат Европа. Засилва се сътрудничеството на англо-американците с Турция - очакват и тя да влезе във войната. В този момент Германия просто не може да отдели сили за България, че и да отблъсква сама евентуален англо-американски десант в Беломорието (както дискутират цар Борис и Хитлер на 31 март).

  Много по-вероятна е заплахата за про-германски преврат и да бъде поставена начело в България про-германска марионетка. Но на 15 февруари комунягите вече са очистили най-вероятния кандидат - Луков, който безспорно е най-подходящата
  фигура с достатъчен авторитет за такава роля. Габровски е следващият евентуален кандидат, но неговата популярност е силно ограничена и на нея не може да се разчита.

  Та дай доказателство за поне един ултиматум за тая "неминуема окупация" през март 1943.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 48. 48 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Друго се сетих: нали историята е там за историците и е редно да спрем да я чоплим и нъбъркваме в съвремието или тая опорка важи само за отношенията ни със скопияните?!

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 49. 49 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 749 Неутрално

  [quote#47:"БОНГО"][/quote]

  абе много голям келеш се извъди бе! Я виж какво се случи в Унгария, в която Хорти пазеше евреите, а когато германците го свалиха, местните нацисти им предадоха 483 хил. души! Толкова ли смяташ царят и министрите му за улави, че да не подозират какво може да се случи с България ако не изпълни сключен договор за трудова миграция от 24 април 1941 г. Чувал ли си за договора Делиус-Попов?? България е била задължена да подпомага изпращането за Германия за ТРУД във фабрики и ферми НЕБЪЛГАРСКИТЕ граждани от германската окупационна зона точка Пета от Договора ! Ама чети бе, Пенчо! Никой не ги е изпращал да бъдат избивани защото само участниците във Ванзее са знаели тяхната участ! Дори и Чърчил не е повярвал на полската съпротива за случващото се! А Хитлер през 1943 г. дори нарежда да се изготви план за окупирането и на Швейцария? Ама де нечетящата ти главица да знае за таквиз нещицо...

 50. 50 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#47] от "БОНГО":

  Дай поне едно доказателство че Гитлер е наредил изтреблението на юдеите?!

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 51. 51 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  От тях излиза, че българските полицаи, които са ОКАЗВАЛИ СЪДЕЙСТВИЕ на есесовците в депортирането на евреити, са действали от силно развити подбуди за антисемитизъм и направо сазизъм!
  —цитат от коментар 40 на David Moyseev

  Глупости - никакви подобни обвинения не прави.

  Организатор на депортацията не са есесовци, а българското Комисарство по еврейските въпроси. Още на 4 февруари комисарят Белев уточнява кой на кого ще СЪДЕЙСТВА:
  София, 4 февруари 1943 г.
  До Господина Министра на
  вътрешните работи и народното здраве
  ДОКЛАД
  от Александър Белев,
  Комисар за еврейските въпроси
  Относно изселването на евреите
  от Македония и Беломорието
  Господин Министре,
  1.

  в) Изселването трябва да започне от началото на Март като месечно
  могат да се изселват 10000–20000 души, равни на 10–20 специални изселнически влакове.
  ....
  Приблизителния брой на евреите в Беломорието е към 6.000.
  Евреите от Беломорието ще трябва да бъдат съсредоточени в лагери в старите предели: към Радомир би било може би най-удобно. Този лагер ще трябва да бъде сравнително най-голям и трябва да побира 8.000 най-малко.
  б) След установяване местата на лагерите ще следва да се пристъпи към построяване и организиране на лагерите с оглед да бъдат готови до началото на Март. Ако в съответните места има готови постройки, удобни за целта, ще може да бъдат използвани, ако има възможност да се осигури надзора над събраните в тях евреи. Ако такива постройки няма ще трябва да се построят лагери от дъсчени бараки. Ще трябва следователно да се осигурят:
  мястото: сухо, наклонено, с вода, достатъчно просторно;
  дървения материал;
  охраната на лагерите от полицията или войската;
  здравна служба за предпазване от епидемии;
  кухни и хранителни продукти за евреите и персонала на лагерите;
  хранителни продукти запас за 10–15 дни пътуване;
  работната ръка за постройката на лагера (евентуално от еврейските работни групи);
  финансирането на лагерите ще стане със средствата на Фонда „Еврейски общини“.*
  За целта ще трябва да се осигури съдействието на трудовите войски, на Главното комисарство по снабдяването, на Дирекцията на полицията, на Главната Дирекция на народното здраве, на службата за обществените бедствия, на Дирекцията на железниците, на Дирекцията на пощите и на Щаба на войската.
  ..."
  ====
  * Фонд "Еврейски общини" се попълва от конфискация на еврейска собственост и нейната продажба от страна на Комисарството по еврейските въпроси.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 52. 52 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5978 Неутрално

  Това е третият материал в тази посока, който чета днес. Не можете да лепнете концлагерите на ГЕРБ, та едва ли е за това..
  —цитат от коментар 1 на Костадин Иванов


  Абе опитват се.

  Мьi не простим. Мьi не забудем. Мьi накажем каждого, кто совершил зверства на Этой войне, на нашей зeмле. Найдем каждую сволочь, которая стреляла по нашим городам, по нашим людях, кoторая бомбила нашу землю, которая запускала ракетьi, которая давала приказ и нажимала на пуск. Вам не будет ни одного тихого места на Этой земле, кроме могильi. В. Зеленский.
 53. 53 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Мърти души са живите без чест -Георги Заркин.
  А от мен бих добавил - и без съвест.
  Добре, че евреите са финансирали изграждането и поддържат музея на Димитър Пешев в Кюстендил.
  Колко от горните "херои" са го посетили?

  СЛАВА НА УКРАЙНА.
 54. 54 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 749 Неутрално

  [quote#51:"БОНГО"][/quote]

  Наистина говоря с пън - какво пише в наблюдаваните от германското разузнаване доклади, закони, разпоредби на царското правителство е едно, а как на дело всичко написано е било саботирано отгоре е съвсем друго, умнико! Дали в тясното ти челце някога е потичала мисълта, че ако тръгнеш да транспортираш евреи под носа на германците особено ще ти е полезно да развееш българско знаме - случаят с кораба Струма, който опяваш. Защо Борис нарежда УСТНО - без всякакви документи, евреите да бъдат разселени в глухи краища напук на искането на Данекер да бъдат КОНЦЕНТРИРАНИ в градовете с гари за лесна депортация?? Айде да си понапънеш над тази задачка мозъчето....

 55. 55 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#47] от "БОНГО":Дай поне едно доказателство че Гитлер е наредил изтреблението на юдеите?!
  —цитат от коментар 50 на zo


  Този е някакъв недоучен псевдоисторик, който вие срещу България от глутницата Вагенщайн-Коен-Барух! Слава Богу, че има професори-евреи като Бен-Зоар, които натриха муцуните на неблагодарните и цинични български евреи-комунисти, провъзгласили Тодор Живков за свой спасител по идея на един от неговите съветници - беше някакъв евреин-професор даже...

 56. 56 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Интересно е да се отбележи че на възпоменателната плоча пише, че са депортирани и изтребени от "от нацистите и съюзниците им", а не от "бугарскиот фашистчки окупатор".

  https://www.ertnews.gr/wp-content/uploads/2017/03/kavala-mnineio-olok-katastrofi2.jpg

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 57. 57 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5978 Неутрално

  До коментар [#5] от "qpq311163596":"А е просто: част от българите са участвали в унищожаването на част от евреите. Точка. Ясно е!" Така е, а част от евреите са разписвали смъртни присъди в Народния съд и са пращали на смърт българските политици и интелигенция!
  —цитат от коментар 25 на chichka


  И то точно спасителите си.

  Мьi не простим. Мьi не забудем. Мьi накажем каждого, кто совершил зверства на Этой войне, на нашей зeмле. Найдем каждую сволочь, которая стреляла по нашим городам, по нашим людях, кoторая бомбила нашу землю, которая запускала ракетьi, которая давала приказ и нажимала на пуск. Вам не будет ни одного тихого места на Этой земле, кроме могильi. В. Зеленский.
 58. 58 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 714 Неутрално
 59. 59 Профил на sortero
  sortero
  Рейтинг: 250 Неутрално

  “Повечето от еврейските вещи се намират в старите предели на Царството. Комендантът Трифонов, Щиплиев, Григоров и др. изнесоха много багаж, въпреки че повечето дойдоха в Кавала с един куфар. Говори се, че кметът Щиплиев е изнесъл 7 камиона багаж и около 30 килима, дали е вярно не знам, но аз сам видях няколко камиона, които се товареха от дома му. Точни сведения могат да дадат гърците от Кавала, които виждаха всичко и са свидетели най-вече на кражбите вършени…”

 60. 60 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  [quote#47:"БОНГО"]
  —цитат от коментар 49 на David Moyseev
  абе много голям келеш се извъди бе! Я виж какво се случи в Унгария, в която Хорти пазеше евреите, а когато германците го свалиха, местните нацисти им предадоха 483 хил. души! Толкова ли смяташ царят и министрите му за улави, че да не подозират какво може да се случи с България ако не изпълни сключен договор за трудова миграция от 24 април 1941 г. Чувал ли си за договора Делиус-Попов?? България е била задължена да подпомага изпращането за Германия за ТРУД във фабрики и ферми НЕБЪЛГАРСКИТЕ граждани от германската окупационна зона точка Пета от Договора ! Ама чети бе, Пенчо! Никой не ги е изпращал да бъдат избивани защото само участниците във Ванзее са знаели тяхната участ! Дори и Чърчил не е повярвал на полската съпротива за случващото се! А Хитлер през 1943 г. дори нарежда да се изготви план за окупирането и на Швейцария? Ама де нечетящата ти главица да знае за таквиз нещицо...[/quote]

  Какво се случи в Унгария, бре невежа? И как повтарянето на една и съща мантра те прави по-убедителен?
  Натискът за унгарските евреи започва още 1942, продължава през цялата 1943 г., Хорти последователно отказва, но окупация не последва. Няколко пъти през 1943 е предложен преврат, но Хитлер се колебае чак до февруари 1944.
  Ситуацията се променя през 1944, когато Хорти се опитва да смени лагера - да сключи мир с англо-американците. Това е първо-причината за окупцията. Ти гледал ли си картата къде е Унгария спрямо тогавания Райх. Унгария е тогава най-големият доставчик на зърно за Германия. Затова Унгария е окупирана , като в операцията участват германски части от Сърбия и Славония, Хърватска и Полша (Краков). През есента на 1944 вече нямат войски и за толкова и се задоволяват с преврат.
  Още веднъж - къде е доказателството, че през 1943 има непосредствена заплаха за окупация на България от страна на Райха.
  За 1944 има отправена подобна заплаха , когато България - в резултат на бомбардировките , се опитва да излезе от Оста. Но да можеш да посочиш една да е оптправена през 1943?

  ===
  Струма - гръцки кораб , панамски флаг, нает от румънци, курс от Констаца към Цариград. Корабът е български 9 години - в периода 1932-1941 под името "Македония" .

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 61. 61 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  [quote#46:"David Moyseev"][/quote]

  Положението на гърците в Солун и това в Кавала е доста различно, неграмотнико. Не можеш по Солун да съдиш за Кавала. Гърци от кавала бягат от българите при немците в Солун. В Кавала местните гърци и заселници, настанени през 20те, са грабени изключително жестоко от българските "администратори", които се опитват да привлекат български заселници от старите предели и да българизират гърците, които не желаят да избягат. Стига се дотам, че Св. Синод на Българската Православна Църква да задели свои средства за оголелите гръцки свещеници в Беломорието,

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 62. 62 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  "Царицата на Беломорието се освободи от две хиляди души крепители на черната борса, от вековните грабители на българския труд и блага, от юдеомасоните, най-верните съюзници на Англосаксонците и болшевизма и наши най-големи врагове."

  Този кмет звучи като незаконно дете на Копейкин и моя градски Чикагото+щипка Расате, който да вкара малко мъжки елемент в семейството :-)))

 63. 63 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2559 Неутрално

  Гръцкото и македонското общество, за разлика от българското по онова време, не са искали еврейските общности да бъдат спасени, дори напротив, има ли данни, че местното население е помагало на окупационните власти при депортацията (напр. в Солун). Ако местните общности се бяха противопоставили на депортирането, то нямаше да успее, както не успя в България.
  Спасяването на евреите е деятелност на отделни хора или на групи хора и те са действали в лично качество, дори да са заемали определени властови позиции.
  Нищо не оправдава македонците и гърците, че не са спасили евреите си, но не бива тяхната вина да бъде прехвърляна на българите. Не е справедливо и е знак на черна неблагодарност.

 64. 64 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2559 Неутрално

  До коментар [#61] от "БОНГО":

  Ето колко "хубаво" е било при немците в Солун: https://mobile.frognews.bg/article/32542/

 65. 65 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  Не помня с такава интензивност някой да е разпалвал твърденията, че
  “50хиляди са по-малко от онези 11хиляди, ако и да са в чужда държава”;
  “Луков марш е неофашизъм”
  “МОЧА е светиня” и т.н.
  Всичко това крещи с фалцет: “В България е имало фашизъм!”
  Оттам до “кой ни асвабади ат фашизма?”.
  Кой?
  Как кой? Щатният асвабадител, дето сега “асвабажава ат фашизъм” друга една държава!
  С други думи - 11-те хиляди евреи са впрегнати в оправдателната пледоария на една страна, изправена пред съда на Историята.
  Една страна, където антисемитизмът е бил държавна политика, а избитите евреи - повече от Холокоста.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 66. 66 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3173 Неутрално

  В статията има доклади от български служители.
  Тези доклади са важното. Авторът е важен само дотолкова доколкото ни подтиква към въпрос - ЗАЩО ДО ДНЕС НЕ СМЕ ЧЕЛИ ТЕЗИ ДОКЛАДИ.
  Защо не сме изучавали тези доклади в училище!
  На каква история ни учат!

  подпис
 67. 67 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 1968 Неутрално


  До коментар [#61] от "БОНГО":Ето колко "хубаво" е било при немците в Солун: https://mobile.frognews.bg/article/32542/
  —цитат от коментар 64 на volarok

  1941 -1943 Гръцкото християнско население в Беломорска Тракия и Македония намалява с над 46 хил. човека. Това е по данни на българските административни препобрявания тогава.
  При това в периода се разиграва една перверзна игра между българските власти и гръцкото окупационно правителство. Българските власти се стремят да насърчат изселването на възможно най-голям брой население, което е заселено след ПСВ от християнските и гръцки бежанци от Турция. Гръцкото окупационно правителство път се стреми да ограничи възможно техия брой.
  Всички държави, квази-държави и протекторати повеждат последователна политика на етническо инженерство с мисълта за положението след войната с цел да предявят претенции въз основа на "господстващия етнически елемент". На този фон нито български, нито гръцки власти ги вълнува съдбата на евреите.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 68. 68 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4566 Неутрално

  До коментар [#51] от "БОНГО":

  Ти си бавноразвиващ, със сериозни психични отклонения

  Академик Павлов: "Трябва да изразя тъжното си виждане за руския човек - той има толкова слаба мозъчна система, че не може да възприема реалността като такава. Условните му рефлекси се координират не с действия, а с думи." 1932 година.
 69. 69 Профил на Воден дух
  Воден дух
  Рейтинг: 545 Гневно

  Ибрикчия-грантаджия

 70. 70 Профил на hocker
  hocker
  Рейтинг: 145 Неутрално

  Тежката пропагандна шизофрения на свободните медии. На един дъх обявяваш Царство България за фашистка държава и отричаш режима свалил монархията и съдил тези, които наричаш антисемити за антисемитизъм. Това се случва да е и режима, при който огромната част от правилните анализатори са изградили бляскавите си кариери. Всичко това докато ще чупиш паметника на армията, победила извършителите на Холокоста и прехласвайки се по украинските националисти, чийто тотем е нацистки колаборационист.

 71. 71 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 459 Гневно

  Прав е Радой Ралин за българите: „е@ливи, крадливи и безкрайно завистливи!“ Един отличен пример е този нещастник. Аз пък познавах един евреин от Скопие, професор, който закриваше факултетски съвет за да отиде на концерт на своя български приятел. А би трябвало да го мрази според Леа Коен?!
  А този, намерил документи, съмнителни, може би фалшифицирани още навремето и ги вади точно когато България може и трябва да се гордее пред света, че е направила това, което другите не са направили! Не може да остави темата за научна, историческа дискусия и анализи. Трябва да плюе сега и веднага !

 72. 72 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 749 Весело

  До коментар [#67] от "БОНГО":

  Ха ха ха - голям смешник си

 73. 73 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#71] от "bozkata":

  Нито има от какво да се срамуваме като народ, нито от какво да се гордеем, това са далечни отминали събития, от предъвкването на втората световна вече тотално ми е писнало. Евреите пък си имат Израел, да се оправят.

  Оставям историята на историците.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 74. 74 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  Тежката пропагандна шизофрения на свободните медии. На един дъх обявяваш Царство България за фашистка държава и отричаш режима свалил монархията и съдил тези, които наричаш антисемити за антисемитизъм. Това се случва да е и режима, при който огромната част от правилните анализатори са изградили бляскавите си кариери. Всичко това докато ще чупиш паметника на армията, победила извършителите на Холокоста и прехласвайки се по украинските националисти, чийто тотем е нацистки колаборационист.
  —цитат от коментар 70 на hocker


  България не е била фашистка държава. Когато цяла България с радост чества разгрома на Франция, това не е заради фашизъм или любов към нацизма. На 23 юли 1940, ген Никола Жеков, командващ българската армия през ПСВ, отявлен германофил , който поддържа връзки с германското командване както и Луков), отива в покорения от германците Ньой, където е тържествено посрещнат пред кметството с почетна рота. Вдигнато е българското знаме. Старият генерал се подписва в книгата на кметството - реванш за Ньойския договор. Град Кърждали проготвя специален златен часовник за първия немски войник, влязъл в Ньой. Българската преса е направо в екстаз.
  П0 същото време (20 юли 1940 )в Залцбург премиерът Филов и външният министър Попов , с исторически и етнографски карти и прочее помагала се срещат с Хитлер за съдействие за уреждането на българския национален въпрос. Още преди това башата на цар Борис, Фердинанд се е обърнал към Фюрера с две писма по този въпрос.
  Това не е фашизъм или нацистки увлечения. На победоносна Германия България (или поне голяма част от нея) възлага надеждата да "поправи историческата несправедливост". Крайопвската спогодба е в този дух.
  Проблемът обаче е, че "поправянето на историческата несправедливост" върви с
  "налагане на новия ред". Подобно нещо виждаме и днес в Украйна, където Путин поправя "историческа несправедливост" и тръби за нов международен ред.

  За България тогава, обаче, това върви с нарастваща обвързаност с хитлеристка Германия: ЗЗН, влизане в Тристранния пакт, пропускане на германските войски, задължение за окупация в Сърбия (към която България не предявява претенции), "символичната война" на Великобрирания и САЩ.
  От някои условия на Германия, обаче, България успява да се откъсне - напр. участие на Руския фронт. Спасяването на българските евреи - също.
  Германия от своя страна страна дава Беломорска Тракия и Македония, както и Вардарската бановина на България за администриране с временен статут, който да се уреди след войната. Излишно е да подчертавам, че това уреждане и край на войната също би трябвало да се съпътстват с "новия ред". В самата България се появяват организации, за които Райхът е светъл пример и приветстват този "нов ред".

  Както показва Здравка Кръстева:
  https://www.academia.edu/36430954/Правни_аспекти_на_държавната_антиеврейска_политика_в_Царство_България_1940_1944_г_Legal_Aspects_of_the_State_Anti_Jewish_Politics_in_the_Kingdome_of_Bulgaria_1940_1944 _
  от приемането на ЗЗН до 1943 настъпват промени. Законът определено е расистки, но отначало правителството подхожда либерално към прилагането му. Кръстева посочва конкретни данни на.р. във връзка с ограничаването на икономическата дейност на евреите:
  "Броят на местата за евреи, упражняващи свободни професии нараства на 150 души през декември 1941 г., и спада на 102 души през януари 1943 г. Разрешеният брой търговци се движи по следния начин – 505 души през 1941 г., 761 към май 1942 г. и 412 през февруари 1943 г. Разрешенията за евреи-индустриалци са: 1 през юли 1941 г., 34 през май 1942 г. и нито едно през февруари 1943 г. "
  Т.е. вижда се , че до лятото на 1942 г. не можем да говорим за открита - антисемитска и "фашистка" ПРАКТИЧЕСКА политика в България.
  Нещата се променят през лятото на 1942, когато по немско предложение са въведени допълнителни законодателни промени, създадено е Комисарството по еврейските въпроси и Германия започва преговорите с България за депортация на евреи. Така се стига до 2 март 1943 г. Пак цитирам Кръстева:
  "На 2 март 1943 г. въз основа на Закона за възлагане на Министерския съвет да вземе всички мерки за уреждане на еврейския въпрос и свързаните с него въпроси правителството приема седем постановления, с които регламентира правните и организационни предпоставки за депортацията.
  С постановление No 127 депортацията на 20 000 лица от еврейски произход се възлага на комисаря за еврейските въпроси.
  С постановление No 116 се лишават от българско поданство всички лица от еврейски произход, които бъдат изселени вън от пределите на страната, ако дотогава са имали българско поданство.
  Постановление No 114 възлага на Главната дирекция на железниците да превози без заплащане депортираните лица. В текста изрично се споменава, че се предвижда изселване и съответно превозване с влакове и на евреи от старите предели на страната.
  Останалите постановления уреждат гражданската мобилизация на
  длъжностните лица, натоварени с дейности по изселването и опазването на имуществото на депортираните лица, реквизирането на помещения и имоти за временни лагери, отчуждаването на цялата собственост на изселените евреи и др. В допълнение, на 5 март 1943 г. е приет още един правителствен акт – Постановление No 29 на Министерския съвет, с което е разпоредено изселването и на тези евреи от присъединените земи, които по това време са били мобилизирани в еврейските трудови групи или по реда на гражданската мобилизация."
  Както авторката констатира: "Тези постановления са един от най-ярките примери за пороците на закона (от лятото на 1942 г. - бел. моя) , с който се
  делегират на МС законодателни правомощия. Те са внесени в парламента за одобрение едва след като евреите от присъединените земи вече са депортирани и предадени в германски ръце, а парламентарната санкция безмислена."

  Така се стига до ституацията, че докато през 1941 Борис Трети ЛИЧНО приема и уверява главния равин д-р Ашер Хананел, че нищо сериозно не грози евреите, през 1943 д-р Хананел се крие от властите в дома на митрополит Стефан, когото моли за застъпничество пред царя и се обръща към вече доста възрастната и болна Екатерина Каравелова! Застъпничества вървт и по италианско-католишка линия към царица Йоана, която преди това е демонтрирала добро отношение към евреите и лично е издействала паспорти бягство.
  ===
  ЗЗН, акакто и законите от 1942 г. е приет от НС въпреки протестите на опозиционните депутати Стайнов, Мушанов и др., Димитър Пешев и мнозина от депутатите, които ще подпишат писмото му гласуват "за". През декември 1941 това парламентарно мнозинство гласува войната срещу САЩ без разисквания. Напразно опозицията иска думата.
  Точно както цар Борис по-рано е уверявал равина, така и през декември 1941 г . обществеността тази война е наречена "символична". Разнася се слух за думите на Царя, че докато е жив , българска майка няма да сложи черна забрадка за сина си войник. Но на 1ви август български самолети пресрещат веъщащите се от Плоещ американци от операция "Приливна война". През октомви 1943, два месеца след смъртта на цар Борис, който обещал да няма черни забрадки, ще паднат и първите жертви на бомбардировките.
  ===
  Аз мисля, че при обвързването с Германия режимът на цар Борис планира да "мине тънко", да прави само най-необходимото за удовлетворяването на Хитлер. И се опитва да постъпва така!
  Но в някои случаи - както е с евреите, а и с войната срещу срещу САЩ "само-най-необходимото" се оказва твърде тежко. Та така с "фашисткото правителство".

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 75. 75 Профил на elena bal
  elena bal
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Прекрасна и вълнуваща статия на Тони Николов.

  В дните около 80- годишнината от спасяването на бълг. евреи, нека си спомним и помълчим и за тези, които бяха депортирани и загинаха.
  Недостойно е да се бълват такива неадекватни патриотарски коментари, каквито чета по- нагоре.
  Много коментиращи нито са разбрали каква е темата - тя не е за българите в Сърбия или Македония - нито са прочели статията

 76. 76 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#36] от "chedeuvre":

  ....разбирам....за тея либерали дето са ми сложили минуси на поста....БГ народа НИКОГА не е бил и няма да бъде важен....
  АВЕ...!

 77. 77 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Прекрасна и вълнуваща статия на Тони Николов. В дните около 80- годишнината от спасяването на бълг. евреи, нека си спомним и помълчим и за тези, които бяха депортирани и загинаха. Недостойно е да се бълват такива неадекватни патриотарски коментари, каквито чета по- нагоре. Много коментиращи нито са разбрали каква е темата - тя не е за българите в Сърбия или Македония - нито са прочели статията
  —цитат от коментар 75 на elibal


  Какво е недостойното или патриотарското да цитираш мнението на главния прокурор на Израел, на американски еврейски организации и на куп известни израелски политици и историци за голямата роля на цар Борис Трети и българския народ в спасяването на българските евреи?! На тяхното мнение шепа майцепродавци из средите на евреи-комунистически терористи и съдебни убийци /обвинители в "народния съд", изпратили спасителите си на разстрел!/ продължават да пробутват абсолютно неадекватни и антибългарски тези с една-едничка цел - България да плаща за "измъчваните и избити евреи" - нещо, което точно Царството никога не го допуска!

 78. 78 Профил на ddd
  ddd
  Рейтинг: 743 Неутрално

  "България да плаща за "измъчваните и избити евреи" - нещо, което точно Царството никога не го допуска!"

  България е платила още тогава по 100 марки на глава. Не си ли чувал? След пазарлък, германците са поискали по 250 най-напред. Едва ли признаването на истината от страна на България с днешна дата би довело до искове за обезщетение, тези хора нямат наследници, защото са избити до крак. Така че спокойно, няма да ти вземат данъците и пенсията.

  И аман от тези тъпи пропагандни щампи - майцепродавци, антибългари и пр. глупости от сорта. Какво печели Тони Николов с това, че е описал реално какво се е случило? Нищо, освен престижа на порядъчен човек.

  И стига и с това венцехвальосване на Борис 3, който е авторитарен диктатор по това време и затова и е първият сред отговорните за сътрудничеството на България за избиване на евреите. Както и за ограбването, мъките и униженията на тези хора по време на депортацията. Както и ограбването, мъките и униженията на оцелелите евреи, живяли в "старите земи". "Народният съд" нито е съд, нито е народен, но е друга тема - не я мешай.

 79. 79 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  Много коментиращи нито са разбрали каква е темата - тя не е за българите в Сърбия или Македония - нито са прочели статията
  —цитат от коментар 75 на elibal


  аз я прочетох... и имам само един въпрос - толкова ли е рехава аудиторията на портал култура, та се наложи това нефелно адверториалче да бъде препубликувано тук безплатно хах

 80. 80 Профил на ddd
  ddd
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#74] от "БОНГО":

  Въпросът, др. Бонго, не е до германофилството, русофилство, марсофилство и пр., а до това, че Борис 3 подрежда България сред авторитарните и тоталитарни държави и срещу либералните и демократичните. Ей в това е важния и главния въпрос.

  Цитатите ти от изследването на юристката са неадекватни. Там тя ясно и недвусмислено е казала, че България е имала от 41-ва до 44-та юрисдикция над тези територии, анексирала ги е, ерго носи съответните отговорности.

  Не е важно имало ли е, нямало ли е фашизъм или какъвто и за е друг изъм в България. Самият въпрос е глупав и безсмислен. Важното е, че на територията на странана, включително на окупираните и анексирани от нея, са въвеждани расови закони, порядки и практики, които са еднотипни с тези в страни като Германия, Италия и техните съюзници. Не важат идиотски доводи, че те го били правили само за да угодят на Хитлер, това е инфантилно оправдание, може да важи само за пациенти в психиатрия.

 81. 81 Профил на ddd
  ddd
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#80] от "ddd":

  В Германия фашизъм не е имало. Имало е социализъм. От това престъпленията на германците не стават нито по-малки, нито по-малко отвратителни.

 82. 82 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#78] от "ddd":

  Спасението на българските евреи е дело на българското общество, което се противопоставя на подготвяните от властите депортации, егасимус авторитарният диктатор, чиято дума ни владици, ни хора, ни депутати зачитат!

  А защо обществата в Тракия и Варварска Македония не се противопостяват решително на депортациите, които на всичко отгоре не са извършени от местните власти, а от чуждия фашистчки окупатор, оставям на Тони Николов, Ивайло Дичев и Аце Петрески да отговорят.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 83. 83 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  До коментар [#74] от "БОНГО":Въпросът, др. Бонго, не е до германофилството, русофилство, марсофилство и пр., а до това, че Борис 3 подрежда България сред авторитарните и тоталитарни държави и срещу либералните и демократичните. Ей в това е важния и главния въпрос.Цитатите ти от изследването на юристката са неадекватни. Там тя ясно и недвусмислено е казала, че България е имала от 41-ва до 44-та юрисдикция над тези територии, анексирала ги е, ерго носи съответните отговорности.Не е важно имало ли е, нямало ли е фашизъм или какъвто и за е друг изъм в България. Самият въпрос е глупав и безсмислен. Важното е, че на територията на странана, включително на окупираните и анексирани от нея, са въвеждани расови закони, порядки и практики, които са еднотипни с тези в страни като Германия, Италия и техните съюзници. Не важат идиотски доводи, че те го били правили само за да угодят на Хитлер, това е инфантилно оправдание, може да важи само за пациенти в психиатрия.
  —цитат от коментар 80 на ddd


  Защо да е грешно. И аз твърдя , че България има юрисдикция там. В края на краищата, макар да не е ратифицирала хагските регулации от 1907 (никой от Балканите не ги ратифицира тогава, което др отразява на доклада на Карнегиевата комисия и неговата съдба), окупиращата страна е отговорна за населението на окупираната земя. И чиасто човешки е така (както посочват тогава Мушанов, Кожухаров и други защитници на евреите).

  Но точно Борис ли нарежда България сред авторитарните и тоталитарни режими? Демократичният модел е в криза през 30те не само унас, но и на Балканите, мо и в Източна Европа, че и в цяла Европа Къде на Балканите, в бъдещите "страни-победителки" има "либерална демокрация тогава"- Гърция, Югославия, Албания? Полша да не би да е "либерална демокрация" през 1939 г? Още повече Югославия приема анти-семитско законодателство, влиза в Тристранния пакт. На нея и е обещан Солун. Само превратът там, в който няма нищо "демократично", променя това.
  Личният режим на царя се налага едва след като противоречията пък между превратджиите от 1934 у нас поставят въпроса за една стабилна власт изключително остро.

  И към каква демокрация точно да се обърне България? След ПСВ след краткото коалиционно преходно управление следват режимът на Стаболийски и режимът на 9тоюнци и демократическия сговор - та до 1931 г..
  Единственото "либерално-демократично управление" е това на Народния блок (1931-4), изпълнено с противоречия, партизанство, котерийни борби на фона на депресия, външнополитическа изолация, която трябва да се преодолява.

  Когато превратът от 19 май 1934 сваля правителството на Мушанов (искрен демократ, френски възпитник, но не особено добър управлененц), всички си отдъхват. От тогава - 1934-1935 г. започва и усилен стопански напредък и модернизация на България, един "върхов" в икономическо отношение период, който продължава докъм 1941/2. Той също е свързан с обвързването с Германия.
  царят се оказва фигурата, която внася спокойствие в страната, притъпява противоречията, намалява влиянието на комунистите .

  От друга страна , не съм от онези, които идеализират цар Борис Трети. И мислех, че всичко, което съм написал досега го показва.
  Също така повтарям, че и геополитическите условия способстват за спасяването на българските евреи и - при евентуално протакане, лавиране и твърдост биха могли да спасят и онези от новите територии. В историята няма "ако", обаче.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 84. 84 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 749 Неутрално

  "България да плаща за "измъчваните и избити евреи" - нещо, което точно Царството никога не го допуска!"България е платила още тогава по 100 марки на глава. Не си ли чувал? След пазарлък, германците са поискали по 250 най-напред. Едва ли признаването на истината от страна на България с днешна дата би довело до искове за обезщетение, тези хора нямат наследници, защото са избити до крак. Така че спокойно, няма да ти вземат данъците и пенсията.И аман от тези тъпи пропагандни щампи - майцепродавци, антибългари и пр. глупости от сорта. Какво печели Тони Николов с това, че е описал реално какво се е случило? Нищо, освен престижа на порядъчен човек.И стига и с това венцехвальосване на Борис 3, който е авторитарен диктатор по това време и затова и е първият сред отговорните за сътрудничеството на България за избиване на евреите. Както и за ограбването, мъките и униженията на тези хора по време на депортацията. Както и ограбването, мъките и униженията на оцелелите евреи, живяли в "старите земи". "Народният съд" нито е съд, нито е народен, но е друга тема - не я мешай.
  —цитат от коментар 78 на ddd


  Да, за зомбираните от комунизма Цар Борис Трети не е българин, фашага е и е враг на народа. Стюпид, научил ли си нещо друго освен сказките на комунягите за монархо-фашизма и величието на Империята на Злото/Ленин-Бутчъра/, где так вольно дышит человек???

 85. 85 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  Не е важно имало ли е, нямало ли е фашизъм или какъвто и за е друг изъм в България. Самият въпрос е глупав и безсмислен. Важното е, че на територията на странана, включително на окупираните и анексирани от нея, са въвеждани расови закони, порядки и практики, които са еднотипни с тези в страни като Германия, Италия и техните съюзници. Не важат идиотски доводи, че те го били правили само за да угодят на Хитлер, това е инфантилно оправдание, може да важи само за пациенти в психиатрия.
  —цитат от коментар 80 на ddd


  Ами аз съм го написал - връзваш се с Германия и се връзваш с плановете за "новия ред". Той не предвижда добро бъдеще за евреите.
  От друга страна, факт е, че задълбочаването на анти-семитски практики са отговор на натиск от Германия, Така напр. в отговор на искане от Бекерле правителството приема ПМС № 113 и протокол 132/ 12.08.1941 г. , в които прехвърля еврейския принудителен труд от Министерството на войната към Министерството на сградите, пътищата и благоустройството. Освен това вече българи започват да ръководят еврейските трудови отряди, които преди са били ръководени от евреи, а работниците вече не са в униформи. Еврейските запасни офицери също са понижени в ранг на обикновени работници.

  Факт е , че всички европейски държави, които влизат в Тройната Ос приемат такова законодателство. Очевидно е, че България го прави в навечерието на присъединяването и по външни причини. Ако щеш наречи го хармонизиране на законодателството за присъединяване към Тристранния пакт.
  От друга страна, имаш Полша. Румъния и дори Югославия с далеч по-тежко антисемитско досие от това на България за периода 1918-1939 г. Полша никога не става част от Тристранния пакт, Румъния - след тежък натиск, Югославия - уточних вече.
  Антисемитизмът е традиционно силен и в една Франция, в Гърция. У нас не налагането на авторитарния режим 1936-1940 на царя, а присъединяването към Тристранния пакт налага анти-еврейското законодателство.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 86. 86 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2326 Любопитно

  До коментар [#55] от "David Moyseev":
  който вие срещу България от глутницата Вагенщайн-Коен-Барух...
  >>> По този повод се чудя, дали Румен Аврамов също не е от тези ..ентусиасти:
  Роден е на 18 април 1953 г. в Париж (Франция). Завършва средно образование в Lycee de l’Alliance Francaise в Сантяго де Чили (1969)...От 1990 г. е икономически съветник на президента Желю Желев..От 1994 г. е член на Управителния съвет на Центъра за либерални стратегии...
  Най-вероятно негов баща е дипломатът Любен Аврамов ( член на ЦК на БКП)

  "The glory of God is intelligence"
 87. 87 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  До коментар [#78] от "ddd":Спасението на българските евреи е дело на българското общество, което се противопоставя на подготвяните от властите депортации, егасимус авторитарният диктатор, чиято дума ни владици, ни хора, ни депутати зачитат!А защо обществата в Тракия и Варварска Македония не се противопостяват решително на депортациите, които на всичко отгоре не са извършени от местните власти, а от чуждия фашистчки окупатор, оставям на Тони Николов, Ивайло Дичев и Аце Петрески да отговорят.
  —цитат от коментар 82 на zo


  Авторитарният режим у нас никога не прераства в тоталитарен (до 1944). Запазва се парламентаризмът - макар и осакатен. Запазва се легалната парламентарна опозиция.
  Депортацията затова се подготвя тайно. Постановленията на МС от 2 март не са публикувани, за да бъде НС поставено пред свършен факт.
  Сетне, от декември 1942 вече има ясна позиция на Съюзените народи за онова , което става в Полша - нечовешки условия избивания, вкл. с отровен газ. Нещо повече - те официално обещават съд за военнопрестъпници.

  С провала на тайната за депортацията българското правителство, особено на фона на общественото недоволство, отчита тези фактори. То отчита и промененото положение по фронтовете. На същите срещи в Германия, на които се обсъждат евреите, се обсъжда и войната, заплахата за десант в Беломорието, в влизане на Турция във войната срещу Германия (т.е. срещу България). Обсъжда се изпращане на оръжие за българската армия. В същото време по беломорското крайбрежие зе засилва българският корпус, придава се една бронирана девизия, върви изграждане на утрепителни и отбранителни съоръжения по местата, удобни за морски десант. Укрепва се и границата с Турция.

  Т.е. България се готви за непосредствен сблъск с англо-американците, които от 1942 проявяват засилен итерес към съдбата на еврейското население. И то на фона на залязващите надежди, че Германия би печелила войната.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 88. 88 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#55] от "David Moyseev":който вие срещу България от глутницата Вагенщайн-Коен-Барух...>>> По този повод се чудя, дали Румен Аврамов също не е от тези ..ентусиасти:Роден е на 18 април 1953 г. в Париж (Франция). Завършва средно образование в Lycee de l’Alliance Francaise в Сантяго де Чили (1969)...От 1990 г. е икономически съветник на президента Желю Желев..От 1994 г. е член на Управителния съвет на Центъра за либерални стратегии...Най-вероятно негов баща е дипломатът Любен Аврамов ( член на ЦК на БКП)
  —цитат от коментар 86 на тулса


  Да, прав сте - Аврамови, макар и преименувани евреи, са от същия дол дренки като Ку-Кукс-Кланът Коен-Барух-Вагенщайн. Р.Аврамов съчини крайно тенденциозна монография за антисемитското законодателство в Бг като приписа коспиративни теории и предумисъл с основен припев да не вадим дървото от очите, което ни пречи да видим гората... За съжаление е предубеден просемит, макар и да написа нелошата "Икономика на възродителния процес"....

 89. 89 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  До коментар [#88] от "David Moyseev":
  Да...И аз го знаех досега като добър икономист преди всичко. Той няма ли брат?

  "The glory of God is intelligence"
 90. 90 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 804 Неутрално

  В статията са описани факти, които са неоспорими (за голямо съжаление) и ние трябва да се примирим с тях. Баща ми е бил нещо като подофицер в българската войска в Ксанти 1943-1944 и ми е разказвал за камионите от София в която е товарена покъщнина от разбити гръцки вили. Война!
  НО ... както го казвам и моите немски приятели - това е сторено от онова тогавашно поколение родено в края на 19 и началото на 20 век и преживяло страхотните войни, озверило и ожесточило хората. Това поколение отговаря пред Историята и Бога за стореното. Ние знам за деянията им и ги осъждаме, но ние сме други хора и не можем да носим отговорност за техните постъпки. Но не бива да отричаме.
  И не забравяйте - загиналите евреи от Беломорска тракия са няколко хиляди! А през 1944 в България са избити от озверели болшевики няколко десетки хиляди "фашисти" от една държава, в която "фашизъм" не е имало! За които има една стена с имена пред НДК в София и ... това е, както и едно възпоменание на 1 февруари всяка година ... История ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 91. 91 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2326 Любопитно

  До коментар [#90] от "Сатана Ликующий":
  А през 1944 в България са избити от озверели болшевики няколко десетки хиляди "фашисти" от една държава, в която "фашизъм" не е имало!
  >>> Малко противоречие... Хем имало неоспорими факти за избити и/или ограбени евреи, хем нямало фашизъм. Може пък не всички осъдени са били толкова невинни?
  То и в сегашна Македония наши военни са се прославили с прекомерни мерки за възмездие към мирното население за подкрепа на партизаните. Даже е трябвало понякога немците да ги призовават към умереност.

  "The glory of God is intelligence"
 92. 92 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#80] от "ddd":

  Борис 3 подрежда България сред авторитарните и тоталитарни държави и срещу либералните и демократичните

  Ей, дрисък тъп - тия същите ,,либерални и демократични,, първо сключват с Хитлер Мюнхенските споразумения, после в Техеран, Ялта и Потсдам си поделят света със Сталин.

  Да ти.....у либералното и демократичното, глупак.

 93. 93 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  Р.Аврамов съчини крайно тенденциозна монография за антисемитското законодателство в Бг като приписа коспиративни теории и предумисъл с основен припев да не вадим дървото от очите, което ни пречи да видим гората...
  —цитат от коментар 88 на David Moyseev


  И това е вярно, колкото един кораб с гръцки собственик с панамска регистрация и руснак капитан е "български", колкото окупираната от германците Сало била показателна за италианската политика към евреите през войната и прочее бисери - вече безчет.
  Както вече стана ясно, не само си невеж, но и компулсвиен лъжец.
  Аврамов и Данова публикуваха най-пълният сбор от документи, издаван досега изобщо.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 94. 94 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Още едно мекере пишещо против България. Доста тенденциозно писание с гадни внушения.

 95. 95 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4566 Любопитно

  До коментар [#88] от "David Moyseev":

  Давид, на линия ли си?

  Академик Павлов: "Трябва да изразя тъжното си виждане за руския човек - той има толкова слаба мозъчна система, че не може да възприема реалността като такава. Условните му рефлекси се координират не с действия, а с думи." 1932 година.
 96. 96 Профил на ddd
  ddd
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#80] от "ddd":Борис 3 подрежда България сред авторитарните и тоталитарни държави и срещу либералните и демократичнитеЕй, дрисък тъп - тия същите ,,либерални и демократични,, първо сключват с Хитлер Мюнхенските споразумения, после в Техеран, Ялта и Потсдам си поделят света със Сталин.Да ти.....у либералното и демократичното, глупак.
  —цитат от коментар 92 на poitoucharante


  Потуранко, благодаря за представянето. Нямам желание за комуникация със смрадлювци, тъй че скачай в дупката.

 97. 97 Профил на Георги Иванов
  Георги Иванов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Г-н Тони Николов, харесвах ви от предаванията История.БГ по БНТ. Но, за съжаление, и вие сте се продали за доларЕ и сте почнали да пишете на антибългарска реторика. Много жалко!

 98. 98 Профил на Георги Иванов
  Георги Иванов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#78] от "ddd":

  Льольо, вземи прочети например "Корона от тръни" на Стефан Груев, белким ти се изяснят някои работи, че четеш история както дявола Евангелието.

 99. 99 Профил на ddd
  ddd
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#78] от "ddd":Льольо, вземи прочети например "Корона от тръни" на Стефан Груев, белким ти се изяснят някои работи, че четеш история както дявола Евангелието.
  —цитат от коментар 98 на Георги Иванов


  Мястото ти е в лоното на майка ти, която е пропуснала да те научи на елементарни обноски. Нека да пробва втори път.

 100. 100 Профил на mr50
  mr50
  Рейтинг: 379 Неутрално

  Много добре написана статия, която за пореден път показва, че истината си остава такава каквато е, независимо кой какво пише за нея.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK