Какво ни казват слоганите на партиите

Кандидатите едни през друг трябва да се изтъкват като най-големите родолюбци.

© Велко Ангелов

Кандидатите едни през друг трябва да се изтъкват като най-големите родолюбци.Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


След толкова чести избори партиите, разбираемо, се умориха от предизборна агитация. Те може би най-после си дадоха сметка, че тя навява повече скука, отколкото да убеждава някого. Кандидатите едни през друг трябва да се изтъкват като най-големите родолюбци, а избирателите са принудени да ги слушат, сякаш за първи път ги говорят тези работи.


В сегашната кампания партиите изглежда, че разчитат най-вече на слоганите си, защото измислянето им не е скъпо, но пък имат предимството да са кратки и ударни и бързо да стигат до съзнанието на отегчените избиратели. Буквално с две думи те казват най-важното, което партията иска да знаят за нея и същевременно по някакъв неписан закон издават скритите ѝ страхове и надежди.


Предизборната кампания – между 3 март и "Магнитски 3"
Предизборната кампания – между 3 март и "Магнитски 3""Има как" "Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ) да успеят?


"Има как" - слоганът на коалицията между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" - с максималната си лаконичност изразява готовност за действие, в противовес на предизборното голословие. Той трябва да убеди разколебания избирател, че, независимо от скоропостижното сваляне на правителството на ПП, има как моделът на управление в България да се промени. И двете партии, пропъдили най-после "троянските коне" около себе си, са се заели този път наистина да го направят.


Изборът на неутралното "Има как" (вместо, да кажем, по-ангажиращото "Знаем как") трябва да подскаже, че нещо от първоначалната самонадеяност на "харвардците" е отпаднало. И че ПП и ДБ не изграждат колективно политическо "ние", а заедно с обединението на силите си запазват и различия помежду си.


ГЕРБ искат да са във властта "отново"


Слоганът на ГЕРБ/СДС "За стабилна България отново" повтаря предишните и самоотвержено заявява, че партията не се нуждае от промяна и няма да се промени. Но риторическото острие при този слоган е "отново". Това наречие за време връща политическия часовник преди падането на ГЕРБ от власт и по подразбиране обявява всичко след това за провал. Слоганът дава израз на все още плаха надежда, че след повече от две години "коалиционната карантина" за партията е свалена и тя може да влезе в управлението, без непременно, както досега, да търси благосклонността на "партиите на промяната".


ДПС - още от същия "разум"


Слоганът на ДПС "Разум, отговорност, диалог!" става за всяка партия по всяко време. Но ако се лиши от клишетата и се адресира конкретно към ДПС, вероятно ще звучи така: "Ни лук яли, ни лук мирисали". Движението, както винаги, демонстрира пълно нежелание да погледне към реалната обществено-политическа ситуация в страната и към собствената си противоречива роля в нея. Вместо това си позволява да налива ум и "разум" в главите на опонентите си, защото слоганът е обръщение именно към тях, а не избирателите му, които са му вързани в кърпа. И заради тази пленена аудитория може да говори на националната каквото му хрумне.


"Възраждане": Избери руската "свобода"


Все пак най-наглият слоган е на "Възраждане" - "Избери свободата!", защото отдавна е известно, че тя за тях, съвсем по оруеловски, е зависимост. Честният слоган на партията би бил: "Избери зависимостта от Кремъл!". И мисля, че това е последната кампания, в която си кривят душата. В следващата вероятно открито ще веят руски знамена и ще готвят списъци за заплануваните чистки.


БСП: Можете ли наистина?


Най-безпомощният слоган е на БСП - "Да! Можем". Той е демонстрация на остатъци от историческо самочувствие, макар и в режим на свободно падане.


Но тук издайнически се появява това "Да!" в началото на слогана, което го превръща в отговор на въпрос от типа: Вие можете ли още да правите политика? След като противно на всички опити да се докажете като европейска лява партия се озовахте сред местните проксита на Путин. И след като се оставихте ПП да ви отнеме "патента" върху социалната държава.


В какво са "сигурни" от "Български възход"?


И "Български възход" сам си вдъхва кураж със слогана "Сигурни за утрешния ден!". В смисъл - сигурни са, че пак ще влязат в парламента. Наистина ли си вярват и по-важното - колко избиратели ще им повярват и този път, след като партията така и не успя да придобие собствени отличителни белези, поне един запомнящ се.


Сблъсъкът, който може да доведе до някаква развръзка, разбира се, е между ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ. Едните настояват в слогана си, че без тях е невъзможно стабилно управление в България, а другите, че има как сами да управляват. Досега обаче социологическите данни не са потвърдили ничий слоган...


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK