Защо ни плашат с борда

Сплашването стана патент на служебния кабинет.

© Велко Ангелов

Сплашването стана патент на служебния кабинет.На брифинг на финансовия министър Росица Велкова в сряда се разбра, че на заседанието на Министерския съвет е бил обсъждан неин доклад с рисковете пред България, ако тя не ограничи бюджетния си дефицит. Докладът е бил разпратен до всички министерства, а след това оповестен в БГНЕС. В публикацията се правят внушения, че България е изправена пред фалит и това се дължи основно на последния редовен кабинет като поименно се споменават бившият премиер Кирил Петков и бившият вицепремиер Асен Василев. "Това са интерпретации от журналисти, които така са разчели доклада", обяви Велкова на въпрос за фалита, посочен в заглавието на публикацията, какъвто няма в текста на нейния доклад. Въпреки това новините за предстоящ фалит и сриване на борда се разпространиха като лавина в повечето медии.


"Дневник" препубликува коментара на доктора по икономика Евгений Кънев, който опровергава слуховете. Текстът е от профила му във фейсбук.


Няма риск от фалит на държавата и намеса на МВФ, каза министърът на финансите
Няма риск от фалит на държавата и намеса на МВФ, каза министърът на финансите


За мен "изтеклият" доклад на министър Велкова е активно политическо мероприятие под формата на документ от редовната бюджетна процедура.
Не ми се струва вероятно, когато валутният борд е преживял четири големи кризи без проблем (1997/98, 2009/10, 2020/21 и 2022), финансов министър да плаши с падане на борда и помощ от МВФ, за да се спаси от фалит. Това е на фона на рекордни износ, фискален резерв и резерви на валутния борд.


Че е мероприятие говори и директното обвинение към парламента на кабинета "Петков", че направил социалните плащания постоянен разходен компонент - сякаш в такава инфлация е по-добре пенсионерите с живота си да вържат бюджета. А въпреки своята политкоректност, вицепремиерът Пеканов е направил следния коментар в приложенията към доклада:


"При относително високия номинален рьст на икономиката обаче, не откриваме достатъчно ясни потвърждения, които да идентифицират възнагражденията в публичния сектор, като водещ фактор за формиране на значителен бюджетен дефицит."


Евгений Кънев: Валутният борд ни прави най-подготвени за еврозоната
Евгений Кънев: Валутният борд ни прави най-подготвени за еврозоната


Не, всъщност, за да се скрие срива в приходите - в година с 16% инфлация, т.е по-висока база за облагане - през януари'23 спрямо януари'22 са събрани 22% по малко приходи от мита, 10% от акцизи, 9% от корпоративна печалба - министърът търси всякакви проблеми в разходите, за да плаши с финансов колапс.


Сред предложените мерки освен 10% орязване на разходите на министерствата - срещу което те въстават - влиза и връщане към старите нива на намаленото ДДС (това е ОК) и вдигане на акциза за тютюневи изделия. Но не и на горивата, които са с най-ниския акциз в ЕС при най-ниска цена на руския петрол. Аджеба, какво стана с онези 700 млн повече приходи от Лукойл ?


Макроикономика
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

Сплашването стана патент на служебния кабинет. Като се почне от самото му начало с потъването на държавата без руски газ, минем през влизането във война с оръжията за Украйна, абсолютния пас при развихрилата се пропаганда срещу еврото и стигнем сега до идващия финансов колапс.


За да спечелят руските лобита в газа, петрола, военната техника и българо-руския суверинитет спрямо еврозоната.


На принципа: "Клати държавата, за да гласуват хората за стабилност".


За да гласуват хората за познатата стабилност.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK