Прокуратурата произведе гигантски тюрлюгювеч

Единствено важното е у публиката да остане впечатлението за някакви тъмни обвързаности между изредените субекти.

Единствено важното е у публиката да остане впечатлението за някакви тъмни обвързаности между изредените субекти.Коментарът е от профила на автора във фейсбук, заглавието е на "Дневник". Поводът е пресконференцията на ръководството на прокуратурата, в която беше представен сюжет за планирани убийства на главния прокурор Иван Гешев, на медиен издател и висш полицай с участието на организирана престъпна група, на "човека с прякор Къро" и "Цецо от Белград". Това беше омесено с имената на политици от "Продължаваме промяната", разследващи журналисти от Bird.bg, Бобоков (не се разбра кой от двамата братя Атанас и Пламен), подслушване, флашки, пачки с пари, намерени на адреси и записи в разследване за продажба на наркотици и изнудване.


"Земи пуканки": Прокуратурата пусна записи, с които замеси Къро, Bird.bg и политици в заговор срещу Гешев
"Земи пуканки": Прокуратурата пусна записи, с които замеси Къро, Bird.bg и политици в заговор срещу Гешев

Ръководството на прокуратурата направи пресконференция, в която уж разкри някакви гигантски заговори срещу себе си между политици, бизнесмени, престъпници и журналисти.
Източникът: хвърчащи листа с преобладаващо напечатан текст без контекст, инициали, прякори и пр., както и флашки със записи, за които се твърди, че са намерени преди дни при претърсвания на домове на обвиняеми.


Кой е писал текстовете, кой е правил записите, записите технически подправени ли са или автентични, аранжирани ли са, законни ли са и пр. не е ясно.


Стандартът, който самата прокуратура е заложила в такива случаи с разни появили се незнайно как записи, е да се разследват престъпления по чл. 287а т. 3 от НК и/или чл. 339а от НК - използване на подправени технически записи с цел да заблудят орган на съдебната власт или противозаконно използване на специални технически средства, предназначени за негласно събиране на информация. Така се прави в случаите когато записите са с неподходящо съдържание.


За справка: снимките и записите, за които се предполага, че са от спалнята на бившия премиер. И тръгват едни нескончаеми разследвания в продължение на години, от които публиката не разбира нищо или ѝ поднасят избираемо извадени неща (като например се казва изрично, че френската еврова банкнота от пачките от снимките на шкафчето не съществувала, но се спестява, че немските съществуват).


Когато обаче записите разкриват информация, която ползва ръководството на прокуратурата, тогава те се прожектират на пресконференция веднага след "добиването" им и се възприемат съвсем безкритично като изцяло автентични, че и отговарящи на действителността. Това сме виждали назад във времето с точно подобен уж "заговор", пак с участието на политици, бизнесмени и обвиняеми покрай протестите срещу Борисов и Гешев, когато пак така бяха прожектирани разни записи. От въпросното наказателно производство естествено нищо не произлезе, остана си с пресконференцията.


Иначе самото уж много скандално съдържание на прожектираните материали: един гигантски тюрлюгювеч, в който са наблъскани разни имена като Къро, Бобоков, Кокорчо, Митко С., ПП, ДБ, ВТБ, Цецо от Белград и пр.


Единствено важното е у публиката да остане впечатлението за някакви тъмни обвързаности между изредените субекти.


Това не може да бъде адекватно институционално поведение по никакви стандарти. Държавните органи няма как да влизат в ролята на жълти медии. Наблюдаваме потресаващи неща от ръководството на прокуратурата, които делегитимират цялата институция.


Фактът, че публичната среда е тотално отровена, не бива да заблуждава отговорните фактори зад тези пасквили, че с подобни сценки могат да имат успех.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK