Всичко, навсякъде, наведнъж - Гешев е за предизборен "Оскар" (и още реакции за записите)

Всичко, навсякъде, наведнъж - Гешев е за предизборен "Оскар" (и още реакции за записите)

© Скрийншот от профила на Прокуратурата"Дневник" потърси юристи и експерти за коментар на изнесените от главния прокурор Иван Гешев и висши прокурори на пресконференция в четвъртък (16 март) "доказателства" и "детайли" от производство, на базата на които те обявиха, че има атака на мафията срещу държавата и институциите и готвен заговор за отстраняването на Гешев. Най-важното за разпространените записи, бележки и снимки, които бяха свързани с Красимир Каменов-Къро, "Цецо от Белград", журналиста от Bird.bg Димитър Стоянов, полицейски шефове и партии - четете тук. Какво обясни за срещите и действията на прокуратурата Стоянов пред "Дневник" - тук.


"Дневник" публикува мнения, които записа, и такива от социалните мрежи или пред други медии.


Адвокат Ина Лулчева: Прокуратурата, вместо да разследва, подхвърля флашки пред избори


За съжаление проявата на прокуратурата изглежда да е поредната пиар акция, която намирам за изключително неуместна в момент, в който тече предизборната кампания. Създава се впечатление за пряка намеса в изборите, което е недопустимо.
Защото, ако действително ставаше дума за установени данни за извършени тежки престъпления, прокуратурата следваше да извърши задълбочено разследване, а не да подхвърля флашки и да цитира разговори, извадени от контекст.


Не е ясно и защо, с какви логически основания, главният прокурор интерпретира неодобрението към него самия като посегателство към държавността.Не става ясно и кой е записвал, дали разговарящите не са насочвани към обсъждане на определени теми. Отделен е въпросът дали е извършена експертиза на записите. Да припомним, че в други случаи прокуратурата отказва информация, ако не е доказана автентичността на записа.


Минчо Спасов, адвокат: Вместо с обвинителни актове се хвалят с непроверени записи


Илюстриран е за пореден път типичният почерк на прокуратурата под ръководството на Гешев: вместо да се похвали с постигнати осъдителни присъди или поне внесени обвинителни актове, представя фойерверки за медиите. И то такива, по които все още няма разследване, тепърва щели да отделят материалите свързани с намерените флашки, поне това се разбира от информациите за пресконференцията. В този смисъл интерпретациите на прокуратурата на този етап са голословни.


Разпространяването на сурова информация, която тепърва ще се разследва, е противоправно и в почти всички случаи проваля делата или най-малкото нанася вреди. Чрез публичното разкриване на информацията са предупредени вече евентуални свързани лица с твърдяното престъпление, които ще прикрият следите си.От казаното дотук си правя извода, че целта на прокурорската акция не е да разкрие и накаже евентуалните престъпления, а да направи евтина политическа реклама на своя предводител, който явно е променил аутфита си и вече ходи без каскет.


Грета Ганева, адвокат: При претърсването са намерили и "пищов - легенда"


(във "Фейсбук")


Остана си впечатлението от пресконференцията, че прокуратурата ни няма никакъв проблем с незаконосъобразно подслушване и следене на лица. Записите обаче не могат да се използват в наказателно производство поради тяхната негодност - не са събрани по установения в закона ред.


Как негодните записи стават законни доказателствени средства за прокуратурата? Като бъдат намерени флашките при действия по претърсване и изземване.


И понеже флашките не могат да кажат кои са записаните лица, нито къде са записани, при претърсването и изземването се намират и напечатани на бял лист "писма", които да са нещо като "пищов- легенда".


Емил А. Георгиев, адвокат: Подходът на прокуратурата е различен, когато записите са й неудобни


(в "Денят с Веселин Дремджиев")


Не е за първи път този подход, макар размахът сега да беше много голям, много сериозен.


На първо място, не можем да пренебрегнем тайминга на пресконференцията - намираме се в средата на предизборната кампания за парламент, и то съществена, защото политическият залог е много голям. Излязоха няколко социологически проучвания, според които водаческото място не е на ГЕРБ и на присъдружните й партньори. Водаческото място е на "Продължаваме промяната" - "Демократична България".

Досега прокуратурата колчем се е натъкнала на някакви доказателства, особено когато е имало записи, когато не са били удобни за нея или политическите й покровители, подходът е бил коренно различен. Те не се показват веднага, назначават им се експертизи, за да се установи кой ги е направил, откъде са дошли, как точно са станали, със законни средства ли са записани и т.н.

Докато тук не разбрахме направена ли е поне експертиза за автентичност, дали са манипулирани записите, дали има наслагване на пласт над пласт и множество други показатели, които е важно да знаем.


В неприетия закон на Крум Зарков - групата изменения в НПК и ЗСВ, имаше предложение да се уреди в каква степен наблюдаващите прокурори могат да споделят следствена информация и в какъв обем, при какви обстоятелства. Имаше категорично становище срещу това на прокуратурата и ВСС. Виждаме защо - за да могат да се възползват от "пластелиновата" разпоредба сега едни доказателства да премълчават, а други да ги поднасят на обществеността.


Доколкото разбрах, водещият прокурор по сегашното производство е онзи прокурор, който прие, че протестите през 2020 г. са с насилствен характер и се явяват изпълнение на състав от НК, насочен срещу републиката - до момента не сме го видели да е влязло в съда, може би срамът е много голям. И аз съм убеден, че срамът няма да попречи на участниците в този прокурорски водевил да ни поднасят тези престъпления. Но да видим какво ще стане, ако те внесат обвинителен акт в съда.


Димитър Стоянов, Bird.bg: Къро притежава доказателства срещу фактори в ГЕРБ и ДПС
Димитър Стоянов, Bird.bg: Къро притежава доказателства срещу фактори в ГЕРБ и ДПС


Михаил Екимджиев, адвокат: Срещу партийни лидери ще бъдат използвани поголовно СРС-та


(пред "Медиапул")


Сценарият със заплашения магистрат ще бъде използван като оправдание за ново поголовно слухтене със специални разузнавателни средства поне до изборите. Ако преждевременно се разбере, че някой е подслушван, после ще може да се каже, че това е така, защото са били готвени покушения и компромати срещу магистрати. Когато има дело за преврат, може абсолютно произволно да бъдат разрешавани специални разузнавателни средства. (...)


Затова ние като общество трябва да сме готови за репресии. Кеф ти СРС-та, кеф ти арести в предизборния период...


От една страна Гешев цели да компрометира политическите партии, които изтекоха от тази пресконференция, но от друга страна ни подготвя като публика, че срещу лидерите на тези партии ще бъдат използвани поголовно СРС-та.Аз не изключвам тази пресконференция на прокуратурата да е направена постфактум, след като вече има злоупотреба със СРС. Ако се подслушват стотици и ако има стотици часове записи, те могат да бъдат така изрязани, че да намерим всичко - от подготовката за убийството на Кенеди, през номинациите за "Оскар" до Христо Грозев.


Презентацията на Гешев и Сийка Милева е толкова холистична и сюрреалистична, че прилича на получилия най-много "Оскари" филм "Всичко, навсякъде, наведнъж". Като артистични натури нашите върховни прокурори явно гонят своя побългарен предизборен "Оскар".Цялото мнение на Михаил Екимджиев е в "Медиапул".


Емилия Недева, адвокат: Презумпцията за невиновност в прокуратурата има толкова значение, колкото разделението на властите


(във "Фейсбук")


Отделно от всичко - анонсът на брифинга показа изначално неразбиране на българския език от хората в прокуратурата.


Да заплашваш някого означава да има присъствена или узната от него заплаха.


Брифингът показа съмнителни твърдения за евентуално застрашени, но неизвестно с какво магистрати - с опит за подкупване или с друго.


Презумпцията за невиновност в прокуратурата има толкова значение, колкото разделението на властите.


"Земи пуканки": Прокуратурата пусна записи, с които замеси Къро, Bird.bg и политици в заговор срещу Гешев
"Земи пуканки": Прокуратурата пусна записи, с които замеси Къро, Bird.bg и политици в заговор срещу ГешевВсичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK