Къде е вашият глас?

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3149 Разстроено

  За съжаление Църквата ни е окупирана от същества
  които я превърнаха в подворие на орките и техните капища и ерес!!!
  Обезличиха я и я превърнаха в съучастник в едно колосално и епохално Престъпление!
  Обезвериха и отстраниха и малцината Божии служители които по изключение носят в себе си Мисионерският дух!

 2. 2 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Спомням си как прозападните мисирки нападаха БПЦ, че по време на Ковида ще се празнува Великден в храмовете. Войната на Запада срещу Православието е от 15 века, все жестока и цинична.

 3. 3 Профил на чичовото
  чичовото
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#2] от "Dimitar Kunev":

  Изрожденска гугутко, и тук ли дойде да нацвъкаш?

  Беж при мутрофанова! Под полата!

 4. 4 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#2] от "Dimitar Kunev":

  Точно така, тук в газетата чрез матрялчета и ,,коментари,, се изливаха потоци гнус и мръсотияпо адрес на Православната църква, като в същото време - напълно в техен шизофренен стил - се гавреха и с ген. Мутафчиев. Мръсни боклуци - псевдозападняшки проксита, типични за новия агресивен западняшко-левундерски атеизъм, напълно достоен за камуняшкия си предшественик.
  Първият коментар на дежурния от редакцията трол е показателен за нивото на сектата.
  Интересно как са допуснали текстче в което да се говори нещо ДОБРО за църква и нейни служители - е, накрая, ъф коорс, с питаниците е отворено поле за псувни и обиди. Стойте та гледайте каква смрад ще настане. И са озлобени, щото както по всички други въпроси, са една МАЛЦИНСТВЕНА секта.

 5. 5 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  От статията нищо не се разбира. Авторът нещо чул, пък после някой му го потвърдил, ама после казва, че не разбира от църковни дела. Бог да благослови свещеника, за който става дума и да вразуми когото трябва. Не е тук трибуната за подобни недомлъвки.

 6. 6 Профил на Питър Паркър
  Питър Паркър
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Хубаво, ама у нас над 50% са атеисти.

 7. 7 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  “ заедно и да слушат и да попиват.”
  ——
  На основата на първия параграф: Този го вярвам, че е религиозен, ама що пишат най-отдолу, че бил “писател”?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 8. 8 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  тъй като никой не може да гарантира, че вероучението в училище ще е от клонинги на тези добър свещеник, затова по-добре без експерименти.

 9. 9 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#6] от "Питър Паркър":

  Щом 50% са атеисти, значи половината са вярващи!


  До коментар [#5] от "Лео":

  От статията и аз нищо не разбрах.

 10. 10 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 512 Неутрално

  На каква грипна епидемия е станал жертва отец Ангел Ангелов? Не съм чувал за такава през последните няколко години...

 11. 11 Профил на nowherenews
  nowherenews
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Не съм съгласен с господин Тенев и не е църквата (особено пък православната), която носи морала. Моралът се прави в семейството, г-н Тенев. "Номерът" на религията (особено в Европа) с обещанията с "вечен живот, ако ме слушаш клире най-вече след ужасиите от войните през 20 век, където църквата не успя да изиграе ролята си, вече не върви. Колкото и българите да си мислят, че ония от Запада са много вярващи не е верен - например като вярващи в Нидерландия се определят 15% от населението. Православието пък НИКОГА не е било духовен коректив, никога не е поемало отговорност (с може би едно изключчение - защитата на българските евреи... но не става и тук въпрос за цялата ни църква!) и затова обявената вяра от 50% не е смислена, не е истинско чувство. А и няма как да е. Православен свещеник в Русия освещава ново ядрено оръжие. Какво православие, каква духовност, питам? А за католическата религия с техните свещенически изцепки с педофилии? И там вече няма вяра в "религиозния и вид". Та къде е христианския морал, а? НА ДЕЦАТА НЕ ИМ Е МЯСТОТО В ЦЪРВАТА, КАТО СТАНАТ ВЪЗРАСТНИ ХОРА МОЖЕ ДА ХОДЯТ КЪДЕТО СИ ИСКАТ. Но като пораснат, да. На всеки според нуждите му. Никакви вероучения за деца.

 12. 12 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 2357 Неутрално

  Не съм съгласен с господин Тенев и не е църквата (особено пък православната), която носи морала. Моралът се прави в семейството, г-н Тенев. "Номерът" на религията (особено в Европа) с обещанията с "вечен живот, ако ме слушаш клире най-вече след ужасиите от войните през 20 век, където църквата не успя да изиграе ролята си, вече не върви.
  —цитат от коментар 11 на nowherenews


  Ми не е тъй. Религията нормира своите изисквания като морални норми за общността на вярващите. Християнското семейство семейство - (давам пример с Християнството) - е ключово в тази общност от вярващи, а то самото в основано на любовта меджу мъж и жена в нащия Господ Исус Христос. Така се получава хармония между възпитанието, което подрастващите християни получават в семейството и в общността.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 13. 13 Профил на Анонимен7
  Анонимен7
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#4] от "poitoucharante":

  Алоу, "православните" тролове, не знам дали дори сте чели текста, където се казва, че отец Ангел е бил една от многото жертви на "грипната пандемия"..... А темата на статията е, че читавите в БПЦ са единици и като цяло дори биват наказвани заради това си качество....

  Аман вече от православни комундери-атеисти.
  Такова чудо по света няма и няма да има, само в антиматерията на антидържавата Вулгаристан е възможно

 14. 14 Профил на Анонимен7
  Анонимен7
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#9] от "Paolo Di Canio":

  Да ти го смеля - в БПЦ читавите са единици, често ги наказват, защото са читави.
  Така добре ли е?

 15. 15 Профил на Анонимен7
  Анонимен7
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#10] от "piliferus":

  АБе под тая статия все илитерати или функционално неграмотни сте се събрали??? Пише "грипна пандемия", а не "епидемия"... Ясна препратка към "несъществуващото леко грипче на Мангърий Безмаскник"

 16. 16 Профил на nowherenews
  nowherenews
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Звучи си по библейски:

  Християнското семейство семейство - (давам пример с Християнството) - е ключово в тази общност от вярващи, а то самото в основано на любовта меджу мъж и жена в нащия Господ Исус Христос.

  Но, това си важи за средновековието... Днес хората (т.нар, по твоето определение християнското семейство - звучащо по религиозному без да се подложи на съмнение...) се и развеждат (и това е добре в повечето случаи) . Все пак едно време Библията, както се опитвате сухо да ми я процитирате и тълкувате е била единствената книга от събрани приказки (шумерския Гилгамеш), но сега има мноого книги, включително и такива, които дават морални норми. Та, мисълта ми беше, че децата трябва да си вземат от всичко по време на детството им и тогава да решат, какви да са. По добре е да не са религиозни - по-горе се обосновах достатъчно ясно, защо. Е, може да изберат и да са християни, будисти, мюсюлмани, дори и еколози-фундаменталисти, ако щат да са. Но трябва да го решат като възрастни хора, а не да им пълниш главата с всякакви глупости, докато са крехки и неосъзнати.

 17. 17 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 2357 Неутрално

  Звучи си по библейски:Християнското семейство семейство - (давам пример с Християнството) - е ключово в тази общност от вярващи, а то самото в основано на любовта меджу мъж и жена в нащия Господ Исус Христос.Но, това си важи за средновековието... Днес хората (т.нар, по твоето определение християнското семейство - звучащо по религиозному без да се подложи на съмнение...) се и развеждат (и това е добре в повечето случаи) . Все пак едно време Библията, както се опитвате сухо да ми я процитирате и тълкувате е била единствената книга от събрани приказки (шумерския Гилгамеш), но сега има мноого книги, включително и такива, които дават морални норми. Та, мисълта ми беше, че децата трябва да си вземат от всичко по време на детството им и тогава да решат, какви да са. По добре е да не са религиозни - по-горе се обосновах достатъчно ясно, защо. Е, може да изберат и да са християни, будисти, мюсюлмани, дори и еколози-фундаменталисти, ако щат да са. Но трябва да го решат като възрастни хора, а не да им пълниш главата с всякакви глупости, докато са крехки и неосъзнати.
  —цитат от коментар 16 на nowherenews


  През Средновекоевието просто е било по-лесно. Населените места са сравнително малки, хората се познават. редица празници - изключително религиозни сплотяват общността - не само с литургиите, в които вярващите участват, но и със стпътстващите общи трапези, карнавали, надпревари и т.н. Да не говорим за простия факт, че няколко поколения живеят заедно, и че хората са многократно по-малко мобилни.
  Сега нещата са твърде по-трудни. Маркс е несъмнено прав, когато посочва, че капиталистическият начин на производство създава отчуждение между човека и продукта на неговия труд. Но към това има и още: тези огромни мегаполиси, които генерират отчуждение, децата, които ТРЯБВА да бъдат самостоятелни и напускат дома разно, за да трупат социален опит САМОСТОЯТЕЛНО, личната връзка и контакт. подменени от телефона, сетне от компютърни приложения - с целия този наложен от живота индивидуализъм религията, която винаги е била колективно занимание, трябва да намери някакъв общ език. Това е "предизвикателство", както се казва днешно време.
  Същевременно, обаче, мнозина намират убежище в религията, именно защото им дава възможност да принадежат към общност, при това съвсем материална общност, която да чувстват съвсем осезаемо всяка неделя за служба.
  Сетне в неделните училища го няма състезателният дух от общите училища, така щото децата действително общуват там по-спокойно и по-освободено.
  Точно както мнозина намират убежище от бързо променящия се живот, в който на всяка крачака рускуваш да изостанеш и да изпаднеш от борда, в природата - където промените да бални, незабележими, точно така други намират същото в религията.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 18. 18 Профил на Прокопсало Парвеню
  Прокопсало Парвеню
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  Де оня глас

  .. по Чудомир

  Не е при вас, Танев, не е при вас

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . . . . . . . . .... 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. ......................................................................... 20-03-22 - Бойко Рашков: Божков няма да откаже да даде показания, че е бил изнудван.............................. 21-03-23 - Кирил Петков: За мен е просто умопомрачаващо как може прокуратурата дори да не направи досъдебно производство заради изнесеното от Васил Божков...........................................................
 19. 19 Профил на nowherenews
  nowherenews
  Рейтинг: 30 Неутрално

  До коментар [#17] от "БОНГО":

  Не споря, Бонго, наистина всеки трябва сам да търси себе си. Но когато е свободен и опитен сам да го прави, а не да караш деца да учат вероучение. Големите градове не са отчуждение, напротив хората живеят в големите градове, за да са част от обшността. Същото е като през Средновековието, но там са малки общносто обединени от религия. В големия град основата на "социума" е друга и религията не помага (тя е за малките общности). Телефона не е отчуждение. Питайте младите. Това е техния малък социум, така си намират и любовта. И така се преодолява да не "се изложиш" пред приятелите. Показваш "Гадджето" като "готов продукт" (шегувам се, разбира се). Религията там няма място. Но пак повтарям, за всеки влак си има пътници, стига пътниците да са пълнолетни. А на християнството никой не му е виновен за хала, на който е. Така е от продажбата на индулгенции през Инквизицията и Торквемада, та до свещениците педофили и накрая макар че не ми се говори безхаберните продажни православни свещеници чак до Гундяев (пардон патриарх кирил с малки булви).

 20. 20 Профил на dmk00614419
  dmk00614419
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ОТКАКТО СО ОТИДЕ ОТЕЦ АНГЕЛ СВЕТА СИФИЯ НЕ Е СЪЩАТА!!!ОТЕЦ САВА Е ПРЕКРАСЕН ЧОВЕК НО ЯВНО ОТБЛЪСНАТ ОТ НОВОТО РЪКОВОДСТВО И СВЕЩЕБИЦИ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕДПРИЕМЕ НЕЩО!!!

 21. 21 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  "Къде е отец Сава Кокудев? Защо не чуваме неговата проповед и неговия глас?"
  .................
  Целият висш клир са агенти на ДС.
  Те не допускат друг глас, освен своя.

 22. 22 Профил на Харвард
  Харвард
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Познавам Сава още от студентските му години. Прекрасен и светъл човек, с много чиста душа... бих казал чиста като на малко дете, а тогава беше на 22 г.
  Талантлив програмист, а също и страхотен гайдар... По онова време се събираха да свирят в Борисовата градина всяка сряда вечер и той беше неизменно там с русите коси и с голямото си сърце на родопчанин.
  Необяснимо за мен си остана само влечението му към християнството - та той можеше да направи кариера в ИТ или пък да стане музикант, или и двете.
  Реши да запише в богословския и тогава някъде пътищата ни се разделиха. 20 години по-късно го срещнах в Св. София, където бях влязъл като турист със семейството си. Разпознахме се от пръв поглед, прегънах стария си приятел и поговорихме малко. И тогава осъзнах: аз бях направил кариера, аз ръководех много хора, имах много възможности, обикалях света, а той... Той беше запазил чистотата си, а тя е по-скъпа от моето блестящо CV и директорските титли.

  Сега от статията разбрам, че онова, което прави в църквата и с хората, му позволява да предава тази чистота и на другите около него. Дано успееш да научиш децата да се пазят чисти като тебе, приятелю!

  Когато се говори в един глас, но алангро, куролацията не куролира добре в екваторията...
 23. 23 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1764 Разстроено

  И аз питам:

  Къде е отец Сава Кокудев? Защо не чуваме неговата проповед и неговия глас?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 24. 24 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  "Разни хора, разни идеали"

  Judjuk
 25. 25 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 2357 Неутрално

  До коментар [#17] от "БОНГО":Не споря, Бонго, наистина всеки трябва сам да търси себе си. Но когато е свободен и опитен сам да го прави, а не да караш деца да учат вероучение. Големите градове не са отчуждение, напротив хората живеят в големите градове, за да са част от обшността. Същото е като през Средновековието, но там са малки общносто обединени от религия. В големия град основата на "социума" е друга и религията не помага (тя е за малките общности). Телефона не е отчуждение. Питайте младите. Това е техния малък социум, така си намират и любовта. И така се преодолява да не "се изложиш" пред приятелите. Показваш "Гадджето" като "готов продукт" (шегувам се, разбира се). Религията там няма място. Но пак повтарям, за всеки влак си има пътници, стига пътниците да са пълнолетни. А на християнството никой не му е виновен за хала, на който е. Така е от продажбата на индулгенции през Инквизицията и Торквемада, та до свещениците педофили и накрая макар че не ми се говори безхаберните продажни православни свещеници чак до Гундяев (пардон патриарх кирил с малки булви).
  —цитат от коментар 19 на nowherenews


  Не бих спорил за аксиоматични неща нато отчуждението в големия град.
  Иначе, разбира се, че с религията се злоупотребява. Но има ли човешка идея, с която да не се е злоупотребило - човешки права, социално равенство, патриотизъм . Тук ще направя забележка - свещениците педофили са несъвместими с християнството като религия точно както възпитателите педофили са несъвместими с идеята за грижа за децата.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 26. 26 Профил на dimiter_kostov
  dimiter_kostov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Докато Църквата не се очисти и не изрине всякаква ДС-номенклатура, нещата ще си останат същите, за съжаление. И сега комунистическата тайна служба, внедрила свои служители, разбива не са православната деноминация, но и останалите две - католицизъм и протестанство.

 27. 27 Профил на swy46682091
  swy46682091
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Сред нашите свещеници и монаси има два основни лагера.

  Единият е под влиянието на мощната руска църква.
  Другите традиционно клонят към гръцката църква.

  Напоследък, обаче, покрай многополовите истории и цариградската конвенция се появиха и доста фундаменталисти с крайни разбирания. Но все още са далеч от агресивноста на евангелистите и останалите фундаменталисти на Запад, които съвсем не са малко и имат много силно влияние, особено в САЩ.


 28. 28 Профил на elena bal
  elena bal
  Рейтинг: 248 Неутрално

  До коментар [#6] от "Питър Паркър":

  Ами тогава остават другите 50%, които са религиозни

 29. 29 Профил на elena bal
  elena bal
  Рейтинг: 248 Неутрално

  До коментар [#19] от "nowherenews":

  Погрешно Ви е всичко...Както и да е.
  Само едно ще Ви кажа, с възрастта ще проумеете какво място заема християнството в нашата култура. То е създало европейската култура, която имате честта да ползвате, вкл. този телефон, който хвалите. Да, и него.

 30. 30 Профил на nowherenews
  nowherenews
  Рейтинг: 30 Неутрално

  До коментар [#29] от "elena bal":

  Елена, не е християството "създател" на Европейската култура. Началото на Европейската култура започва с борбата срещу самоволието на църквата. Истинската култура започва с отделяне от безумните църковни канони. Християството спира развитието на Европа с 15 века средновековие. Само първите християни са били защитници на обикновения човек, който е бил с жовот без всякаква ценност (пращат те в Колизеума да се биеш с лъв и на никой не му пука освен на християнина). Но това е само в началото След Атила става бъркотия и християнството е в основата й. Културата започва с Мартин Лутер, истинските неща се случват след Дидро и Русо, а те не са вярващи, меко казано. Изобщо не съм млад, на 60 съм, но работя с млади хора и съм далече от мисълта да говоря за "отчуждението в големия град" и колко "лоши са джиесемите". Не, че няма самотни хора, но такива съм виждал и в малкото село, в което съм израсъл. Повечето бяха впиянчени мъже и жени селски хора - вярващи... А до Бонго - да така е - има и възпитатели изроди-педофили, но нямащи претенцията, че са близо до Бога, както е при свещенниците-педофили. А това е страшното, нали?

 31. 31 Профил на nowherenews
  nowherenews
  Рейтинг: 30 Неутрално

  До коментар [#19] от "nowherenews":Погрешно Ви е всичко...Както и да е.Само едно ще Ви кажа, с възрастта ще проумеете какво място заема християнството в нашата култура. То е създало европейската култура, която имате честта да ползвате, вкл. този телефон, който хвалите. Да, и него.
  —цитат от коментар 29 на elena bal


  А, да и да не забравя, Елена, телефона, който ползвам със сигурност нямаше да го имам, ако "Йезуитите" и "Борците срещу жените-вещици, убиващи невинни жени" бяха определящ живота в днешна Европа. Телефона щеше да е "изчадие-адово" и папата и Константинополския патриарх щяха да са издали едикт - всеки с телефон да бъде пратен на кладата и присъдата да е изпълнена от наследниците на Торвемада...

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK