Защо чуждестранните инвеститори заобикалят България

Все по-голям е политическият риск за инвестиция в България

© Георги Кожухаров

Все по-голям е политическият риск за инвестиция в БългарияГоворя си с мой приятел - мениджър на голяма западна корпорация у нас - за бизнес климата.


"България все повече затъва. В началото на века повечето инвестиции идваха през гръцките банки и търговски представителства и много българи се сдобиха с гръцки началници. Сега виждаме как все повече индустриални инвеститори идват у нас през Румъния и все повече румънци управляват западните компании у нас или им се отчитаме. А тези, които не минават през Гърция и Румъния, предпочитат Сърбия пред България."


"Какво казват - питам го - за причините?"
"Общо взето, шест причини:


(1) Няма образовани кадри - нито ги има налични, нито има университети, които да ги създадат.


(2) Няма добро здравеопазване - как да поддържат статуса на работната сила и на чуждия мениджмънт с техните семейства.


(3) Няма качествена инфраструктура - освен закърпената "Тракия" и "Марица" всичко останало е в окаяно положение. Чак до границите, през които се губи много време за транспорта.


(4) Тежка и мудна администрация, често корумпирана. Самата корупция започна да става инвестиционен бранд на България.


(5) Няма съдебна система, на която да разчитат за търговски спорове и срещу държавен произвол.


(6) Все по-голям политически риск за инвестиция в България, която уж е в НАТО и ЕС, а постоянно се говори срещу тях или за излизане от тях, срещу еврозоната, а вече и срещу борда - неясната геополитическа ориентация на България буди тревога."


Спомних си, че в началото на века организирах изследване на чуждестранните инвестиции у нас. Тогава трите основни пречки за тях бяха корупцията, инфраструктурата и данъците. С други думи, за 20 години сме решили единствено проблема с данъците, но сме добавили много по-сериозните проблеми като образованието, здравеопазването, съдебната система и политическия риск. Не че тогава не са били проблем, а не са били такава голяма пречка за онзи период, среда и вид чуждестранни инвеститори.


Цената на пропуснатите реформи, които тотално спряха след влизането в ЕС.


"В края на краищата - казва моят приятел - западните инвеститори търсят правила, а източните - държава, с която да могат да партнират. Ние с правилата винаги сме били проблемни, но поне имахме работеща държава с ясен геополитически курс. Сега и това нямаме. Защо тогава да се инвестира у нас?"


Кога ще свърши Преходът
Кога ще свърши Преходът

Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK