Алтернативите на президентското управление

Сбъднала ли се е вече мечтата на Слави Трифонов за президентска република, дори без нужда от референдум?

© Велко Ангелов

Сбъднала ли се е вече мечтата на Слави Трифонов за президентска република, дори без нужда от референдум?На журналистически въпрос какъв знак дава България на Европа с решението си да не подкрепя и да не е част от общата поръчка на повечето страни от Европейския съюз за доставката на снаряди за Украйна президентът Румен Радев отговори, че това е "знак на суверенно решение" на страната ни.


Доколкото си спомням, парламентът беше взел друго решение за доставката на оръжия за Украйна. А България все пак е парламентарна, не президентска република. Освен това от времето на Джон Лок и Жан Жак Русо се смята, че суверен в държавата е народът, а не кралят (или президентът). Дали нашият президент не се връща към едно предпросвещенско разбиране за това кой е суверен?


От миналата пролет България се управлява от президентски правителства, назначавани от един човек, чиято воля изпълняват. Сбъднала ли се е вече мечтата на Слави Трифонов за президентска република, дори без нужда от референдум? Но и в президентските републики, които са демокрации, като САЩ, а не диктатури като Русия, президентът не може да взима важни решения сам без гласуване в Конгреса, където има реална и обикновено много силна опозиция. Нашият парламент вече се произнесе по въпроса за оръжията за Украйна. Но сега президентът взема "суверенно решение" за България.


"Има такъв народ" търси подписи за референдум за преминаване към президентска република
"Има такъв народ" търси подписи за референдум за преминаване към президентска република
Освен това въпросът е морален. Ако видим един много по-силен човек да влиза в къщата на друг, да малтретира жена му и децата му, можем ли да кажем - този конфликт не е наш, ние трябва да пазим неутралитет, а конфликтът да се разреши с мирни преговори - преди агресорът да е напуснал дома на жертвата?


Два трактата за управлението на Джон Лок
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

Всички партии, които бяха в предишния парламент и се очаква да намерят място и в следващия, а също и президентът, искат България да продължи да бъде член на Европейския съюз и на НАТО. Има едно изключение - т.нар. "Възраждане" на Костадин Костадинов. Какво е това възраждане? Изглежда, че това, за което Костадинов мечтае, е възраждане на онази България, която беше враг на НАТО и съответно член на Варшавския договор и враг на Европейската икономическа общност (предшественика на Европейския съюз), възраждане на Народна република България, в чийто химн се споменаваше Москва, но не и София и чиято политическа полиция, наричана Държавна сигурност, беше филиал на КГБ.


1984
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

Костадин Костадинов казва: "Избери свободата!" Този предизборен плакат идеално се вписва в "новоговора" от "1984" на Оруел, където Министерството на любовта се занимава с изтезания и промиване на мозъци, а Министерството на мира - с воденето на война. Имаме и друг, роден случай: Паметник на Съветската армия, окупирала България на 9 септември 1944 г., на който пише: "На съветската армия освободителка от признателния български народ." Тази свобода ли да изберем?


Знаем какво доведоха освободителите: убийства без съд и присъда на хиляди невинни хора, анти-Народен съд, концентрационни лагери, затваряне на границата към западния свят, директно управление на България от Москва. Този "новоговор" е характерен за машината за промиване на мозъци на Путин. Чуваме путинските тролове: членството в ЕС е робство, европейските страни са колонии на САЩ (архиврагът, Сатаната), а членството в Евразийския съюз е свобода за България, а Путин е месия, който ще спаси фашизирания и морално разложен Запад.


(Впрочем въпросът с двойното освобождение опира и до насаждането на робско самочувствие у нас - българите са били роби, които веднъж са били освобождавани от Цар Освободител (освободил и крепостните селяни в Русия и затова всъщност наречен Освободител), а втори път от Сталин, който ни е "освободил" от "фашистко робство".)


Приказките за "морално разложение" на Запада стават особено цинични на фона на убийствата, опитите за убийства и затвор за Политковская, Скрипал, Литвиненко, Навални - на практика всички критици на Путин. Но сега, когато Путин е обявен за военнопрестъпник заради отвличането на деца от Украйна, деца, които се "превъзпитават", за да повярват, че родната им Украйна е фашистка страна, а Путин е месия и спасител, както и бомбардировките на жилищни квартали и болници в Украйна, приказките за "моралната Русия" и "неморалния Запад" стават съвсем абсурдни.


Моралната разделителна линия е вече ясна и категорична. Има безпощаден агресор, има и жертва. Има завоевателна война, има и героична съпротива на нападнатите, отбрана на тяхната родина. Всички български партии, които имат шанс да бъдат в парламента (с изключение на една), стоят от европейската страна на барикадата.

Дори и тези нормални наши политици, които са против подпомагане на Украйна с оръжие, признават, че Украйна е жертва, а Русия е завоевател. И приемат, че мястото на България е в ЕС и НАТО - защото без този мощен щит, който е за нас НАТО, ние ще бъдем следващите след Украйна в похода на Путин за "освобождение" на Европа. Имахме вече едно такова "освобождение" на 9 септември 1944 г.

Така че по отношение на разделителната линия, фронтовата линия Европа - Русия, нещата са ясни. Но какви биха били възможните коалиции след парламентарния вот в неделя? Ясно е, че ако не е възможно да се сформира коалиция, която да има парламентарна подкрепа от 121 гласа, България ще продължи да бъде управлявана от президентски служебни правителства поне до местните избори наесен и тези избори могат да бъдат две в едно, парламентарни и местни. (Смятам, че ръководството на ГЕРБ всъщност мечтае именно за това.)


За обществения договор
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

Едно възможно (макар и малко възможно) управление след изборите би могла да предложи хартиената коалиция (партиите ГЕРБ, БСП и ДПС, които искаха връщане на хартиената бюлетина, създаваща по-добри възможности за фалшификация, включително произвеждане с една драскотина върху бюлетината на огромно количество недействителни бюлетини). Такава коалиция би могла да се нарече и коалиция "Магнитски". Защото трима министри и партийни функционери, свързани именно с ГЕРБ, БСП и ДПС, станаха нежелани в САЩ по закона "Магнитски" - заради корупция и пране на пари. Най-голяма готовност за такава тройна коалиция имат от ДПС. За ГЕРБ и БСП тя ще е идеологически трудно обяснима пред избирателите им. Така че тази коалиция е малко възможна.


Много по-логична би била една коалиция на трите силно проевропейски и пронатовски партии, които гласуваха и за подпомагане на Украйна с оръжие, и особено двете от тях, "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ, които явно ще си оспорват първенството, изборната победа. Една от тях първа ще има възможност да състави правителство. По-трудно обяснима за техните избиратели би била такава коалиция за "Продължаваме промяната" - "Демократична България" - заради "Магнитски", обвиненията към ГЕРБ за корупция по високите етажи, саботирането на съдебната реформа.


Борисов: Повече няма да съм премиер и не ми пука какво ще кажат
Борисов: Повече няма да съм премиер и не ми пука какво ще кажат


Но ако Бойко Борисов се откаже да претендира за премиерска позиция, а той направи такива заявки, тази коалиция или подкрепа за правителство на една от двете формации от другата, с ясна и приемлива за двете страни програма, е възможна. Проблемът е, че именно ГЕРБ прави предизборна кампания с яростна реторика срещу партиите на промяната и за "връщане към стабилността", т.е. към тяхно управление. Във всеки предизборен клип Бойко Борисов яростно напада Петков и Василев (в последната "Панорама" тази роля отново изигра Делян Добрев). Това агресивно и рязко противопоставяне би направило невъзможна такава коалиция между партиите на промяната и ГЕРБ. А ако те не могат някак да се споразумеят, едва ли ще е възможно каквото и да било правителство след изборите.


Бойко Борисов. (В) Първо лице: Още два мандата по-късно
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете


Ако ГЕРБ така категорично и агресивно воюва с партиите на промяната, гласуващите за ГЕРБ всъщност ще гласуват за ново президентско служебно правителство. Защото редовно правителство няма да има. Това ли иска ГЕРБ и защо? Ами много просто - заради изборите две в едно наесен, в които ГЕРБ, които имат силни позиции по места, имат повече шанс да се върнат като първа сила и да управляват пак сами - или в коалиция стил БКП-БЗНС (каквато е коалицията ГЕРБ-СДС).


Астероид. Триптих за края на света
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

Яростните критики на ГЕРБ към ПП-ДБ (и само към тях) са напълно безпочвени. Инфлацията е световен, а не само български проблем и тя в България е по-ниска, отколкото е в повечето други източноевропейски страни. Освен това много за кратко оцелялото правителство на Петков, в една почти невъзможна коалиция, успя да реши проблема с тоталната енергийна зависимост на България от Русия. Изведнъж се оказа, че не сме тотално енергийно зависими - отвори се отлаганият десетилетия конектор с Гърция, не се сбъдна прогнозата за студ и глад през зимата, ако не клекнем пред "Газпром", увеличиха се значително пенсии и заплати.


В неделя предстоят поредните парламентарни избори. Да мислим какво искаме: ново служебно правителство или проевропейско редовно правителство. (Не смятам, че проруската и антиевропейска партия "Възраждане" би могла да спечели повече от 10% от гласовете. И това им е доста много.) Да мислим каква България искаме да имаме. Но и да помним, че всеки, който не гласува, всъщност гласува за статуквото. И доброволно приема да няма свои представители в новия парламент. Гласувайте в неделя! Ние, народът, който се състои от 7 (и повече с тези в чужбина) милиона свободни индивиди, сме суверен в тази държава. Ако не гласуваме - не сме.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK