Израел – съдебна реформа докрай?

Нетаняху прокарва право на Кнесета да отменя решенията на Върховния съд. Срещу промените избухнаха масови протести

© Reuters

Нетаняху прокарва право на Кнесета да отменя решенията на Върховния съд. Срещу промените избухнаха масови протестиПрез последните часове Израел навлиза в политическа криза, която според мнозина не само че няма аналог в историята на страната, но би могла да коства политическото бъдеще на министър-председателя Бенямин Нетаняху, засягайки самите устои на демократичната система в Израел.


Водените от седмици спорове около предложението на премиера и неговите коалиционни партньори за съдебна реформа, според която правителството ще има решаващата роля при назначението на съдии във Върховния съд на Израел, постепенно прераснаха в открито противопоставяне между опозиция и управляващи и техните твърди ядра. Съдебната реформа допуска правителството да има решаващ глас при избора на върховни съдии, Кнесетът да има правото да отменя решенията на Върховния съд. Призивите за оставка на кабинета "Нетаняху" се засилват.


Кризата навлезе в нов етап, след като все повече израелски граждани - офицери от резерва, призовани по закон да се явяват на военни сборове в своите части, заявиха, че няма да се отзоват в знак на протест срещу готвената реформа. Реформата в съдебната система, ако бъде приета, ще засегне и армията, тъй като ще позволи на бъдещия доминиран от правителството на Нетаняху Върховен съд да освободи членовете на крайно религиозната еврейска общност от задължението да служат в израелската армия. Нарастващото напрежение в средите на армията, но и в останалите служби за сигурност накара мнозина високопоставени офицери да се обърнат към Бенямин Нетаняху с искане да отложи реформите и да не настоява те да минат за одобрение през Кнесета. В писма до премиера офицери от запаса от ВВС, специалните сили и ВМС призоваха към политически разум в името на държавата.
В опит да повлияе на кризата на 25 март т.г. министърът на отбраната на Израел Йоав Галант се обърна към народа на Израел с призив да бъдат защитени демократичните устои на държавата и да се гарантира сигурността на страната в условията на нарастващо напрежение в региона, опасността от Иран и нестабилността по Западния бряг. Речта на Галант бе възприета като недвусмислен знак за отношението спрямо готвените законодателни промени на министъра, чийто статут в израелската политическа система е на втори по значение член на кабинета след премиера. В речта си в събота бившият вече министър призова за замразяване на плана поради рискове за националната сигурност и компрометиране на спокойствието в израелската армия на фона на нарастващите протести, включително от страна на пилоти от ВВС и резервисти, които открито критикуват плановете на правителството.


На свой ред Нетаняху отхвърли искането на Галант да свика заседание на т.нар. Кабинет по сигурността, за да обсъди опасенията му относно последиците от реформата за армията. Пресконференцията на Галант се проведе на фона на най-голямата до момента демонстрация в Тел Авив, в която участваха над 200 000 протестиращи.


Как хиляди израелци протестираха в неделя пред частната резиденция на Нетаняху
Как хиляди израелци протестираха в неделя пред частната резиденция на Нетаняху

Уволнението на военния министър


В неделя вечерта, след завръщането си от Лондон, премиерът Нетаняху уволни министъра на отбраната Йоав Галант с аргументът, че позицията му противоречи на официалната линия на правителството. Броени минути след вестта за решението на Нетаняху многобройни протестиращи започнаха да се събират в центъра на Тел Авив, където вече повече от месец те всяка събота демонстрират срещу правителството.


Източници, близки до Нетаняху, заявиха, че Галант е уволнен заради неадекватната му реакция срещу нарастващите протести в армията и призивите резервистите да не се отзовават на изпратени повиквателни. Коментирайки уволнението си, Галант заяви: "Сигурността на Израел е била и винаги ще бъде цел на живота ми".


Политическите коментари


Лидерът на опозицията Яир Лапид заяви в отговор на уволнението на Йоав Галант, че Нетаняху представлява "опасност за Израел". Министърът на националната сигурност Итамар Бен Гвир подкрепи премиера и заяви, че Галант "не е могъл да се справи с натиска". Бившият министър-председател Нафтали Бенет призова към отмяна на уволнението на Галант, като предупреди, че Израел е изправен пред опасност, "по-голяма от войната Йом Кипур". Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ заяви, че Вашингтон е "дълбоко обезпокоен от продължаващото развитие на събитията в Израел, което допълнително подчертава спешната необходимост от компромис".


Верижна реакция


В рамките на по-малко от час след съобщенията за уволнението на Галант лидерите на протестите призоваха за импровизирани демонстрации в цялата страна. Протести се проведоха в над 150 места, като стотици хиляди израелци излязоха по улиците в най-голямата спонтанна демонстрация в историята на страната. Те блокираха главната пътна артерия в Тел Авив булевард "Аялон" за повече от 9 часа вечерта и през нощта, като някои от тях запалиха огньове на пътя. Регистрирани бяха и сблъсъци между полицията и демонстрантите недалеч от резиденцията на израелския министър-председател в Йерусалим, а хиляди блокираха и подходите към Кнесета. Силите за сигурност използваха водни оръдия и сила, за да разпръснат протестиращите.


В полунощ на 25 срещу 26 март израелските университети обявиха стачка в знак на протест срещу съдебната реформа. Решението беше взето след среща между заместник-ректорите на всички изследователски институции за висше образование в Израел. Всички университети ще се присъединят към стачката с изключение на университета "Ариел", разположен на Западния бряг, който все още не е обявил решението си. Най-голямото и централно летище на Израел - "Бен Гурион", е също в стачка, като десетки полети са отменени. Очаква се днес ръководителят на Хистадрут (най-големия работнически синдикат в Израел) да обяви обща стачка и спиране на икономиката.


Промяна в "Ликуд"?


След полунощ някои членове на "Ликуд" започнаха да изразяват резервирана подкрепа за спиране на законопроекта за Върховния съд. Министърът на културата Мики Зоар обяви, че ще подкрепи Нетаняху, ако той реши да замрази плана. Министърът на икономиката Нир Баркат, бивш кмет на Йерусалим също заяви, че ще го подкрепи, ако той реши да забави процеса на приемане на предложенията в закона за съдебната власт, като заяви, че "реформата е необходима и ние ще я проведем, но не с цената на гражданска война". Министърът на диаспората Амихай Чикли също заяви, че е "за", както и министърът по стратегическите въпроси Рон Дермер един от най-близките съветници и довереници на премиера. Високопоставени източници от "Ликуд" призоваха министъра на правосъдието Ярив Левин да подаде оставка.


В 2:30 ч. тази сутрин бе съобщено, че министър-председателят провежда консултации за спиране на реформата с коалиционните си партньори. Съобщава се, че основни министри, като Арие Дери и Рон Дермер, са изразили подкрепа.


Какво следва?


На 25 март вечерта Конституционната комисия на Кнесета отмени дискусията, насрочена за неделя, на която трябваше да се реши съдбата на законопроекта. Комисията се събра на 26 март сутринта, като в крайна сметка въпреки разрастващата се криза одобри предложението за назначаване на съдиите да се придвижи до пленарна зала за второ и трето четене. Допустимо е да се предположи, че след решението на парламентарната комисия министър-председателят под натиска на улицата, но в резултат на преобладаващото мнение на своите близки съветници и коалиционни партньори, ще обяви, че замразява законопроекта до април т.г. Очаква се реакцията на опозицията. Междувременно Итамар Бен Гвир, министър на националната сигурност, който заедно с Безалел Смотрич, министър на финансите, е сред най-консервативните представители в кабинета, вече заяви, че ако се стигне до временното спиране на готвените промени, то той ще напусне правителството, но няма да поведе страната към нови избори. Лидерът на "Отцма Йехудит" ще продължи да подкрепя Нетаняху в качеството си на парламентарно представена партия.
Междувременно уволненията министър на отбраната Йоав Галант, който по закон ще остане на поста си за още 48 часа, пристигна тази сутрин в Кнесета, за да участва в дискусия при закрити врата в Комисията по външни работи и сигурност, на която ще обсъди последиците от проекта за нов закон за Върховния съд и протестите, които предложението предизвика от гледна точка на националната сигурност.


Очаква се протестите да продължат и днес (и евентуално през цялата седмица - в зависимост от развитието на събитията) в цял Израел, включително блокиране на пътища и нарушаване на движението. Синдикатите вече обявиха национална стачка.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK