Държавният сайт за цените - странни данни и важни липси

Сложили са и някаква измислена цена на дребно, по която никой не купува олио.

© foodprice.bg

Сложили са и някаква измислена цена на дребно, по която никой не купува олио.Коментарът е препубликуван от профила на автора във фейсбук. Заглавието е на "Дневник".


Разгледах държавния сайт за цените и установявам, че данните са доста странни и също така липсва нещо много важно - развитието на цените на международните пазари.


Ето, например, олиото. В държавния сайт са сложили цена на едро от комисията по стоковите борси, която и друг път сме обсъждали, че няма нищо общо с реалността. Сложили са и някаква измислена цена на дребно, по която никой не купува олио.
А всъщност олиото е борсова стока и има международна борсова цена на едро (виж графиката). Цената на олиото на борсата рязко поскъпна миналата пролет, пикът е на 15 март 2022 година, след което значително поевтиня през лятото и продължава да поевтинява и в момента. В момента цената на олиото на едро на международния пазар е по-ниска, отколкото преди началото на войната в Украйна. Нещо повече, цената е най-ниска от края на 2020 г. насам. (Последната цена е под 95 цента на литър).


Ето тази графика, ако беше сложена на държавния сайт за цените - или в някакъв анализ, щеше да позволи на потребителите да се ориентират накъде вървят международните цени и съответно да сравнят с вътрешните цени и да разберат дали нещата се движат в правилната посока и с каква скорост. А пък самото правителство щеше да забележи колко нереални са цените на едро на българската борса и да се замисли защо е така.


Добрата новина във всичко това е, че - макар и с голямо закъснение - поевтиняването на олиото на международните пазари вече се отразява и на вътрешния пазар на дребно. Тази седмица "Лидл" също са пуснали промоция на олио на 2.79 лв. на литър (преди няколко седмици "ТМаркет" първи имаха такава цена).


Накрая, замислете се за губещите от това поевтиняване. Представете си някой производител или търговец на слънчоглед или олио, който миналата година можеше да продава на високи цени. Обаче, вместо да продава и да печели, решил да става спекулант и напълнил склада с олио - с цел да чака още по-висока цена. Но такава по-висока цена така и не дойде, така че вместо спекулативна печалба се реализира загуба. Разбира се, че такива "спекуланти" бавят нормализирането на цените, за да могат да си продадат скъпите запаси от слънчоглед и олио от складовете.


Миналата година руските тролове във фейсбук и други клакьори точно това казваха, че Европа ще умре от глад и студ през зимата и цените само ще растат. Някои вярваха на тези неща и се запасиха с няколко бутилки от скъпото олио. Но други се запасиха с цели складове. И едните, и другите вероятно повече няма да вярват на брътвежите на троловете във фейсбук. Така че поне едно полезно нещо ще излезе от цялата ситуация.


Държавният сайт за цените - странни данни и важни липси


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK