Защо съвместното купуване на боеприпаси ще допринесе за справедлив мир в Украйна

Защо съвместното купуване на боеприпаси ще допринесе за справедлив мир в Украйна

© ReutersЖозеп Борел e върховен представител за външната политика и политиката на сигурност на ЕС. Коментарът му е предоставен на "Дневник" ексклузивно за България.


Украйна е принудена да влезе в изтощителна война, от която зависят нейната свобода и национално оцеляване. За да отвърне на удара и да изтласка руския нашественик, Украйна се нуждае не само от политическа подкрепа и пари. Съдбоносно - тя се нуждае от оръжия и боеприпаси, тъй като без боеприпаси оръжията са безполезни.


В момента руските запаси и използването на артилерийски снаряди са много по-големи от тези на Украйна - и цената за тази разлика се плаща в животи на украинци. Многократно сме казвали, че защитата на украинския суверенитет е екзистенциална - за Украйна, но и за останалата част от Европа. Не можем да искаме тази цел, без да дадем на Украйна средствата за нейното постигане.
Откакто Русия започна своята война срещу Украйна, ЕС показа, че разбира какво е заложено на карта и е готов да разчупи табутата, щом възникне такава нужда. Преди година за първи път започнахме да финансираме снабдяване със смъртоносно военно оборудване за нападната държава. След това през есента започнахме да обучаваме украински войници на наша земя, под знамето на ЕС. На път сме да обучим 30 000 украински войници до края на тази година. А сега предприемаме още една голяма стъпка, като работим заедно за снабдяването на Украйна с боеприпасите, от които така спешно се нуждае.


Миналата седмица европейските лидери се споразумяха във връзка с предложението от три компонента, което представих заедно с комисар Тиери Бретон:

  • Първо - да финансираме спешното предоставяне на артилерийски боеприпаси от налични запаси или предстоящи поръчки.
  • Второ - да възложим съвместни поръчки за нови артилерийски снаряди.
  • Трето - да работим с отбранителната промишленост на ЕС за увеличаване на производствения капацитет, за да отговорим на собствените си нужди и да поддържаме подкрепата си за Украйна.

По-конкретно, ще използваме 1 милиард евро от извънбюджетния инструмент на ЕС "Европейски механизъм за подкрепа на мира", за да възстановим разходите на държавите членки, които са готови незабавно да доставят боеприпаси на Украйна. Тази част ще дойде от налични запаси или предстоящи поръчки. Ще използваме още 1 милиард евро, за да възстановим разходите за съвместно възлагане на обществени поръчки за 155-милиметрови муниции и при поискване - за ракети, и ще направим това чрез отбранителната промишленост на ЕС и Норвегия.


Това ще се извърши посредством Европейската агенция по отбрана (EDA) или чрез допълнителни съвместни проекти за закупуване, ръководени от някоя държава членка. Основната цел е бързо снабдяване. А като купуваме заедно, ще дадем на промишлеността ясен сигнал, че тя трябва да осигури това снабдяване във възможно най-кратък срок.


Третият компонент е свързан с увеличаване на капацитета на европейската промишленост да отговори на повишеното търсене, така че нашите армии да могат да попълват запасите си, докато същевременно снабдяваме Украйна. По-лесно е да дадете това, което имате днес, ако сте уверени, че можете да купите и да получите нови доставки утре. В рамките на този компонент Европейската комисия ще подкрепи увеличаването на производствения капацитет с цел справяне със забавянията и ефективните процедури за възлагане на обществени поръчки, включително чрез финансови стимули.

През последните 20 години европейците намалиха инвестициите си в отбранителни промишлени мощности, които сега трябва да увеличим отново поради радикално променената среда на сигурност.


По-конкретно, стремим се да предоставим на Украйна 1 милион снаряда в рамките на една година, като се използват общо 2 милиарда евро по линия на Европейския механизъм за подкрепа на мира. С равнище на възстановяване на разходите от 50% до 60% този нов пакет ще ни позволи да привлечем приблизително 4 милиарда евро.


Това решение показва способността на ЕС да действа бързо, когато е необходимо, и е доказателство, че оставаме решени да предоставим на Украйна средствата, от които се нуждае за законната си самоотбрана.


Това решение ще повдигне въпроса как даването на все повече оръжия може да сложи край на тази ужасна война. Отговорът е, че за да се защити и сложи край на войната, Украйна се нуждае както от оръжия, така и от боеприпаси - толкова дълго, колкото Русия продължава да атакува и бомбардира Украйна.


Разбира се, ние, като Украйна, искаме мир. Но ние не търсим просто какъвто и да е мир.Искаме справедлив и устойчив мир, основан на Устава на ООН, в който Русия изтегля войските си от цялата територия на Украйна, която в момента окупира. Ето защо подкрепяме формулата на президента Зеленски за мир.


С други думи, начинът, по който завършва войната, има значение - а не просто като тя завърши от само себе си, след като Русия постигне териториални и други ползи чрез своята военна агресия.


Ние също търсим отговорност и затова обвинителният акт на Международния наказателен съд срещу президента Путин е важен: той трябва да плати за военните престъпления, за които е отговорен, включително за насилственото отвличане на толкова много деца от Украйна.


В тази война историята и справедливостта са на страната на Украйна. Но трябва да ускорим хода на историята. Нашата военна подкрепа и решението ни да купуваме боеприпаси заедно служи на каузата за справедлив мир в Украйна. Това решение е правилно и необходимо.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK