Европа не се "тресе" от масови протести срещу войната и НАТО

Руският наратив за мир представлява класически опит за психологическа война.

© Георги Кожухаров

Руският наратив за мир представлява класически опит за психологическа война.Анализът е препубликуван от Factcheck.bg - платформа за проверка на фактите, създадена по инициатива на Асоциацията на европейските журналисти - България.


Годишнината от началото на войната в Украйна беше отбелязана с публични акции и демонстрации в много градове в Европа в израз на подкрепа и съпричастност. В Берлин, Лондон, Прага, Рим и други градове част от протестите за мир настояваха и за преговори с Русия и прекратяване на военната помощ за Киев. В някои от случаите протестиращите имаха и искания против бедността и инфлацията, за по-високи доходи или други въпроси от местно значение. Организаторите им в голямата си част бяха представители на крайнолеви или крайнодесни, националистически или популистки движения.


В руските медии и пропагандни канали тези демонстрации се представят като мащабни граждански инициативи подкрепящи Русия във войната, противопоставящи се на санкциите, помощта за Украйна и НАТО.
Сред българските потребители в социалните мрежи тази версия за събитията също се разпространява активно. Широко споделяни публикации във Фейсбук прокарват внушението, че в Европа се развива автентично и мащабно движение, симпатизиращо на Русия в агресията й срещу Украйна.


Според анализ на института "Робърт Лансинг" тази "антивоенна" кампания е част от цялостна стратегия на Русия, целяща да се създаде впечатление за разединение в западните общества по отношение на войната в Украйна. Според анализа за тази цел Москва мобилизира изградените си още по съветско време връзки с европейската левица, чиито представители имат дълги традиции в антивоенните протести. Привлечени са и крайнодесни елементи, които да говорят против подкрепата за Украйна от националистически позиции и да призовават за скъсване с влиянието на САЩ и НАТО.


Руският наратив за мир представлява класически опит за психологическа война, се казва в анализ на EUvsDisinfo, проект на Европейската служба за външна дейност против дезинформацията. Този опит цели едновременно да манипулира и обезсърчи украинците, да спечели благоразположение в полза на Русия на международната сцена и да разцепи европейското обществено мнение, привличайки традиционните антивоенни движения за каузата на "връщане към нормалността" в отношенията със страната агресор.


"Протестната вълна" в Европа


Публикации в социалните мрежи внушават, че Европа "се тресе" от масови протести против военната помощ за Украйна. Пост във Фейсбук от 26 февруари, за който Factcheck.bg получи читателски сигнал, твърди, че в Берлин, Франкфурт, Рим и на остров Крит са се провели "митинги, протести и шествия срещу НАТО, доставките на оръжие за Украйна и нацизма". Постът е от профил с името Йордан Халачев и има близо 2 800 споделяния както от индивидуални потребители, така и в множество групи с по над 10 000 и дори над 100 000 членове. Самият профил на Йордан Халачев има 12 000 последователи и активно застъпва теми и гледни точки, които се вписват в руските пропагандни наративи, а мнението му се цитира в някои медии.


Factcheck.bg анализира как изглеждат посланията и организаторите на описаните протести.


В Берлин на 25 февруари се провежда демонстрация под мотото "Въстание за мир", която е отразена от много международни медии. В манифеста на организаторите, който е подписан от над 700 000 души, се отправят призиви за мирни преговори и компромиси от двете воюващи страни, както и за спиране на доставките на оръжие от страна на Германия. В текста нито веднъж не се споменава НАТО.


Троловете на Путин
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете


Според берлинската полиция в протеста участват между 10 000 и 13 000 души, докато организаторите твърдят, че са били 50 000. Основно лице на събитието е депутатката Зара Вагенкнехт от най-малката партия в Бундестага - социалистическата Die Linke, в превод "Левицата". Die Linke е наследничка на комунистическата партия на ГДР и на последните парламентарни избори спечели малко под 5%. В протеста се включват и много крайнодесни участници, сред които публично известни десни екстремисти, антисемити и политици от популистката партия "Алтернатива за Германия" (AfD). В медиите представители на Левицата критикуват Зара Вагенкнехт, че е "разменила местата на нападателя и жертвата" във войната в Украйна, както и че "това събитие няма нищо общо с лявата политика за мир".


Крайнодясната партия AfD отдавна е обвинявана във връзки с Кремъл, а през септември миналата година нейни представители посетиха окупираните от Русия региони в Източна Украйна. Според анализатори и медии визитата им е част от руска пропагандна операция за легитимиране на претенциите на Русия върху окупираните територии в Украйна.


Ден преди това на 24 февруари в знак на протест срещу руската агресия пред посолството на Русия в Берлин беше поставен руски танк Т-72, унищожен от мина през март 2022 г. в околностите на Киев. В руските медии и пропагандни канали се тиражират снимки, на които танкът е покрит с рози. Статии със заглавия като "Жителите на Берлин обсипаха с цветя взривения руски танк" и "Немците преподадоха урок на всички врагове на Русия с помощта на танк и рози" свързват случилото се с демонстрацията против военната помощ за Украйна и го интерпретират като знак, че берлинчани подкрепят агресията на Русия срещу страната.


В репортаж на Deutsche Welle очевидци разказват, че цветята са поставени от "група руснаци, мъже и жени, които дойдоха заедно, всичко изглеждаше добре подготвено". В руското пропагандно предаване "60 минути" по канал "Россия 1" е излъчен клип, в който Александър фон Бисмарк заявява, че той се е погрижил за поставянето на цветята. Бисмарк, когото руски медии представят като правнук на канцлера Ото фон Бисмарк, но който според германски източници всъщност е негов праплеменник, беше използван от руската пропаганда като наблюдател на последните президентски избори в Русия през 2018 г. Той е включен в базата данни "фалшиви наблюдатели" на Европейската платформа за демократични избори.


Всъщност акцията с поставянето на танка пред руското посолство е дело на eкипа на музея Berlin Story Bunker, а експонатът е транспортиран до Германия от активисти със съдействието на украинското министерство на отбраната.


Протестът в Рим на 25 февруари, за който се говори във фейсбук публикациите, е толкова малък, че не е отразен от италианските медии. Информация за него може да бъде открита в дописка на сайта на руската агенция РИА Новости, в която се посочва, че в събитието са участвали около сто души. Демонстрацията е организирана от популистката и евроскептична партия "Суверенна и народна Италия", основана през 2022 г. от представители на различни крайнолеви, популистки и националистически формации, обединени от протестите против зеления сертификат, задължителната ковид ваксинация за гражданите над 50-годишна възраст в Италия, както и против правителството на Марио Драги изобщо. Партията се обявява също против санкциите срещу Русия и за излизане на страната от ЕС, еврозоната и НАТО. На последните избори през 2022 г. формацията получи малко над 1% от гласовете и остана извън парламента.


По-голям протест против доставките на оръжие за Украйна се проведе на същата дата в Генуа. Според италиански медии в него са се включили около 2000 пристанищни работници. Освен исканията за мир и по-добро заплащане, протестиращите се обявяват също за облекчаване на присъдата на Алфредо Коспито, представител на анархисткото движение, който е в затвора.


Организатор на протеста в Лондон е коалицията Stop the War, създадена по повод войната в Ирак, която в последствие е изоставена от традиционните си поддръжници от Лейбъристката партия заради антизападната ѝ радикализация. Сайтът на Социалистическия интернационал определя протеста на 25 февруари като "слабо посетен", но броят на участниците е трудно да се определи с точност, защото според британски медии те се смесват с групи протестиращи в подкрепа на Украйна, както може да се види и от снимките на протестиращи с украински знамена.


Протестът в Прага на 11 март е организиран от наскоро сформираната дясна популистка партия PRO, основана от противници на Ковид мерките и ваксините. Мотото на събитието е "Чехия против бедността", а наред с прекратяване доставките на оръжие за Украйна исканията на участниците включват справяне с инфлацията и високите цени на енергията, както и оставка на правителството.


"България не дава синовете си"


Протест против предоставянето на военна помощ за Украйна беше организиран и в София, както и в още няколко града в България на 12 март, като за промотиране на събитието бяха използвани снимки от демонстрациите в Европа.


Организатор на събитието е Фейсбук страница с името "НЕ ДАВАМ", която има 1600 последователи в социалната мрежа. Проверката на Factcheck.bg показва, че тази страница е свързана с организацията и на други протести в периода 2019-2021 г., сред които такива срещу носенето на маски, срещу зеления сертификат, срещу ваксините и срещу споразумението СЕТА.


Русия на Путин
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

Организаторите на българските протести в социалните мрежи използваха слогана "България не дава синовете си", който разчита на още един дезинформационен наратив, активно използван от руската пропаганда в България - твърдението, че български войници ще бъдат изпратени да се сражават в Украйна. То е част от обширна дезинформационна кампания, провеждана от Русия в държавите от Централна и Източна Европа, която Factcheck.bg анализира подробно.


За какво говори Русия, когато говори за мир


Представянето на протестите против военната помощ за Украйна в различни точки на Европа като проруско движение за мир е част от циничния наратив, чрез който Русия се представя като жертва във войната, която тя самата започна. EUvsDisinfo изтъква, че макар да звучат като предложения за мир, посланията на Русия всъщност представляват искане Украйна да се предаде и да отстъпи част от териториите си.


Заставайки привидно на страната на мира, Русия се стреми да подкопае единството на Европа в подкрепа на Украйна или поне да създаде впечатлението, че това единство е разклатено. Социологическите данни от държавите в ЕС засега показват, че 75% от гражданите на ЕС одобряват подкрепата за Украйна. Проучванията на Евробарометър показват, че това одобрение е над 50% в 24 от 27-те държави членки.


По темата работи и Ванеса Николова (Factcheck.bg)


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK