Защо толкова бавно забогатяваме

Защо толкова бавно забогатяваме

© audiovisual.ec.europaПоне веднъж годишно Евростат подхранва с актуални данни заключението, че България е "най-бедната страна в ЕС". Става въпрос за сравненията между страните според нивото на брутния вътрешен продукт на човек от населението по паритет на покупателната способност.


И така, България е (и неизменно след 2006 година, когато Румъния ни изпреварва) на опашката с БВП на човек, равняващ се на 59% от средното за ЕС. Доближихме с 2 пункта през 2022 г., пак с по 2 пункта през предходната година и годината на пандемията. Въпросът най-просто формулиран е: може ли по-добре? Защо забогатяваме по-бавно от други?


Отговорът дава развитието в други страни от Централна и Източна Европа. Традиционно се сравняваме с Румъния и изводите не са в наша полза - през 2022 г. Румъния диша във врата на Полша, изравни Португалия и Унгария, вече е далеч пред Словакия и Гърция.
Но ако търсим "отличник", това е Литва - от 2010 до 2022 г. нивото на БВП на човек доближава средното за ЕС с 29 процентни пункта при 24 пункта за Румъния и 14 за България. Ако гледаме по-дългата история, от 2000 г. досега Литва скъсява изоставането с 52 пункта, Румъния с 51, а България - с 30 пункта. Сега Литва заедно с Естония, която също е сред най-добрите примери, доближава дори Италия, а вече е над средния БВП на човек на Испания.


Обобщението е ясно: ако гледаме периода след глобалната финансова криза, България расте, но Литва и Румъния растат по-бързо. За дванадесетте години от 2011 до 2022 включително средногодишният реален ръст на БВП в България е около 2.2%, докато в Литва и Румъния е по около 3.5%.


Голямата разлика между България и отличниците е нивото на инвестициите. Не е открит друг начин за дългосрочно и устойчиво увеличаване на потенциала на икономиката, стимулиране на иновациите и повишаването на продуктивността от инвестирането в инфраструктура, машини, оборудване, нови технологии. Инвестициите са и тези, които могат чувствително да повишат производителността на труда и в крайна сметка и възнагражденията. България инвестира малко, Литва и Румъния - много повече:

  • Докато за периода 2010-2022 г. в Литва образуването на основен капитал отчита средногодишен реален ръст 6.4%, а в Румъния - 3.9%, в България имаме спад от 0.1%. Практически инвестициите в България стагнират. Нещата не се променят към добро - в последните 5 години средногодишния реален ръст в България е едва 0.2%, докато в Румъния е 5.1%, а в Литва - 6%.
  • Така през 2022 г. в литовската икономика се инвестира със 107% повече (т.е. повече от двойно) в реално изражение в сравнение с 2010 г., в румънската - с 57% повече, а в българската - с 3% по-малко.
  • През миналата година бруто образуването на основен капитал в България е едва 15.4% от БВП - ниво, невиждано от средата на 90-те години. За последните пет години то е средно 17.6% от БВП, докато в Литва е 21.2% от БВП, а в Румъния - 23.4% от БВП.

Защо толкова бавно забогатяваме

И още една голяма разлика, която също често подминаваме - инвестициите не са макроикономическа абстракция, те носят растеж и просперитет, ако генерират конкурентоспособни стоки и услуги, продавани успешно на пазара. А за по-бедни и сравнително малки икономики това означава износ. Още повече за ЦИЕ членството в ЕС осигурява огромен и богат пазар.


Свикнали сме, включително многократно и в това издание, да посочваме добрите темпове на растеж на българския износ - както на промишлени стоки, така и на ИТ услуги, туризъм, транспорт. Как обаче стои България в сравнение с "отличниците" по догонване?

  • Износът на стоки и услуги на България нараства в реално изражение с по 5.2% средногодишно за периода от 2011 до 2022 г., докато в Румъния средногодишният темп е 7.8%, а в Литва - 8.1%. През последните пет години разликата се увеличава - средният темп за България е 2.9%, в Румъния е 4.5%, а в Литва - 9.1%.
  • През 2022 г. износът е на стоки и услуги от България е в реално изражение с 81% над реализирания през 2010 г., докато в Румъния нарастването е със 139%, а в Литва - със 151%!
Защо в България се инвестира толкова по-малко в сравнение с Литва и Румъния е въпрос, който се надяваме да започне да диктува дневния ред на политиците след изборите.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK