В търсене на избиратели един мит стана много атрактивен в кампанията

Думата "джендър" е криворазбрана чуждица, символ на хомофобията. Остава въпросът – защо това е политическа платформа на партия.

© Георги Кожухаров

Думата "джендър" е криворазбрана чуждица, символ на хомофобията. Остава въпросът – защо това е политическа платформа на партия.В предизборно време е напълно нормално всяко политическо движение да изгради своята платформа и да намери своята идентичност за изборите. Тази година за пореден път сме заляти от редица проблеми, които - по думите на търсещите електорат - трябва да се решат незабавно, в противен случай ни очаква обществено падение.


В цялата палитра от проблеми и мнения се откроява една по-особена линия - "джендър идеологията". Макар за някои хора да звучи правдоподобно, има един голям проблем - тя е плод на неразбиране и невежество, съзнавано или несъзнавано подвеждане на обществото и изграждане на разделение между "традиционните" и "различните".


Този анализ не представя моите политически пристрастия или отношението ми към хората от LGBTQ+ общността. Целта е единствено да се представи по обективен начин един наболял проблем в нашето общество, който се появява и като политическа платформа.
"Джендър" и Истанбулската конвенция


През април 2016 г. тогавашния министър на правосъдието Екатерина Захариева подписа Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Но година по-късно в обществото се появи силно движение срещу нейното ратифициране. Причината за това е думата "пол" в българския превод или думата "gender" в официалната версия на конвенцията. В своя чл. 3 конвенцията дефинира думата "пол" като "социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете". Според опонентите на конвенцията въвеждането на това определение размива традиционната позиция на мъжете и жените и по този начин уврежда понятието за традиционното българско семейство.


Но всъщност проблемът с думата "gender" е езиков. В английския език думата "sex" отразява биологичната същност на пола, докато "gender" е по-нюансирано и по-широко определение, което се отнася към социалните роли и характеристики на двата биологични пола. За да разберете по-добре този нюанс, представете си герой от книга. Произведението не ни предоставя акта за раждане на героя и обикновено не назовава изрично неговия биологичен пол. Но на база името, описанието, ролята, която играе в обществото и цялостния контекст, можете да разберете дали е мъж или жена. В българския език имаме само думата "пол", която обединява двете понятия. Но според много от опонентите на Истанбулската конвенция това отваря "кутията на Пандора" - води до размиване на традиционните роли, развращаване на обществото и вероятно второто причастие. С други думи, думата "джендър" стана маската на неприемането на LGBTQ+ общността в България.


Проблемът стига до Конституционния съд (КС), който през 2018 г. се произнесе в своето Решение №13 по конституционно дело №3/2018 г. Същите противници на конвенцията гледат на това решение като победа срещу "джендър идеологията". Но без значение дали сте съгласни с това решение или не, в неговите мотиви става ясно, че Конституционният съд открива, че думата чисто лексикално създава объркване и нейното приемане би създало различни тълкувания за други конституционни разпоредби по отношение на брака и половото равенство.

Съдът не се противопоставя изрично на "джендър идеологията" или LGBTQ+ общността като цяло. Но един пропуск, който КС прави е, че терминът "пол" е дефиниран автономно от чл. 3 само за целите на конвенцията и не засягат конституцията и другите закони в сила за Република България. Вероятно би било добре въпросът да се разгледа в по-голяма дълбочина от този му аспект.

Въпреки всичко, важното заключение е, че думата "джендър", станала така актуална в България през последните години, е нищо повече от криворазбрана чуждица. Тя е, преди всичко, символ на хомофобията.


Тревожно се увеличи броят на партиите с антидемократична идеология
Тревожно се увеличи броят на партиите с антидемократична идеология


"Джендър идеологията" и "Човекът и природата"


На 13 март 2023 г. Корнелия Нинова сподели видеоклип на своята страница, с който критикува учебник по "Човекът и природата" за шести клас, в който пише, че хората могат да имат нестандартна сексуална ориентация:


"Половото влечение обикновено е насочено към представители на противоположния пол. Някои обаче откриват, че имат предпочитания към хора от собствения си пол или пък към индивиди от двата пола. Понякога са необходими повече време и опит извън рамките на пубертета, за да може младият човек да определи сексуалната си ориентация".


Урокът е последван от задача "Дискутирайте различните видове сексуална ориентация". Г-жа Нинова признава, че лицата над 18 години могат свободно да избират начина, по който живеят, но приканва да не "закачаме децата".


"Децата трябва да са готови за реалния свят": за битката на БСП срещу учебника по биология
"Децата трябва да са готови за реалния свят": за битката на БСП срещу учебника по биология


Няма съмнение, че учебниците по "Човекът и природата" трябва да отразяват реалността и научните факти. Нестандартната сексуална ориентация е естествен биологичен и психологичен феномен, който не подлежи на социален контрол. Т.е. без значение какво е отношението към хората с нестандартна сексуална ориентация, те нито ще станат повече, нито ще станат по-малко. Но за сметка на това те са част от обективната реалност и от обществото ни - LGBTQ+ хората са пълноправни граждани.


В нашата образователна система би следвало да се залагат фактите такива, каквито са. Някои биха казали, че училището трябва да предава и морал, но това да си с нестандартна сексуална ориентация не е по никакъв начин срамно или неморално в 21-ви век. Дори напротив, трайната практика на Европейския съд за правата на човека многократно потвърждава, че ограничаване на правата на граждани на база тяхната сексуална ориентация е несъвместимо с Европейската конвенция за правата на човека.


Според г-жа Нинова децата на крехката възраст от 12 години не би следвало да научават за този естествен феномен и не би следвало да са подготвени за това, което ще видят в и извън училище така или иначе. В ерата на интернет те ще научат за това от други места и не е сигурно доколко тези места няма да внесат негативна конотация. Училището е една контролирана среда, в която крайните мнения могат да бъдат филтрирани, а негативното отношение към LGBTQ+ общността може да бъде превъзпитано. По този начин бихме намалили насилието и дискриминацията срещу хората с нестандартна сексуална ориентация.


Но най-важното е, че по-голямата част от младежите развиват и осъзнават сексуалната си ориентация около тази възраст. Те би следвало да разбират нестандартна сексуална ориентация, защото, от една страна, трябва да се научат да бъдат толерантни към LGBTQ+ хора. От друга страна, е възможно те самите да са такива и да се чувстват объркани или засрамени от своите чувства, което вреди на тяхното психично здраве и на индивидуалното им развитие.

Докато за по-голямата част от учениците, които са със стандартна сексуална ориентация, този урок и тази дискусия ще им се стори безразлична или дори смешна (вероятно повечето читатели ще си спомнят как са се кикотели по време на часовете по биология на подобни теми), то за дете, което не е наясно със себе си, може да означава целия свят. С други думи включването на подобни дискусии в часовете по "Човекът и природата", не само не причиняват вреда, а дори напротив - биха могли да намалят и дори спестят нещастието на стотици деца.


Тук идва въпросът за "джендър идеологията" и дали подобни уроци "проповядват" и разпространяват различната сексуална ориентация. Краткия отговор е: Не. Няма научни доказателства за това, че информацията за LGBTQ+ хората създава нестандартна сексуална ориентация. Всъщност подобно твърдение е неоснователно и стигматизиращо общността. Ако то беше основателно, трябва да забраним новините, за да не чуваме за престъпления!


Свят, в който тази хипотеза е вярна, не би трябвало да се появяват хора с нестандартна ориентация там, където има цензура - нещо, което не се случва. Днес стигмата около LGBTQ+ обществото вече се руши и това позволява на повече хора да признават за своите предпочитания, но със сигурност информираността не генерира повече такива хора.


Но от тази дискусия най-големият проблем е опитът за представяне на тази общност като табу. Няма нищо лошо в това да си с нестандартна сексуална ориентация и децата ни би следвало да знаят това.


"Джендър идеологията" и политиката


Остава само един въпрос и той е: Защо това е политическа платформа на партия? Отговорите са два - липса на политическа идентичност и години дезинформация. В момента Българската социалистическа партия се среща с нов за нея феномен - че други политически сили взимат нейния електорат. Докато русофилията и носталгията по социализма са били винаги основни за тази партия, днес тези виждания се защитават и разпространяват по-ефикасно от други политически сили.


Това е ход, който пренасочва целите на партията в една нова идентичност в опит да намери нови избиратели. Темата за "джендърите" върлува в България от години и със сигурност има силни чувства към нея и от двете страни. Това я прави изключително атрактивна за предизборна кампания.


Но проблемът е, че подобно движение легитимизира настроенията срещу LGBTQ+ обществото. Не се причислявам към тази общност, но правата на всички хора трябва да са равни, а децата ни трябва да се учат на толерантност, разбиране и приемане на различните.


Странно е във времена на война, политическа, икономическа и социална криза платформата на една от най-големите партии в съвременната българска история да е разделяне, цензуриране и изолиране на граждани на Република България.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK