Това са най-тъмните избори въпреки видеонаблюдението

Всички политически партии, които са в Народното събрание, да сезират съвместно Конституционния съд, за да бъдат поправени тези грешки.

© Фейсбук/

Всички политически партии, които са в Народното събрание, да сезират съвместно Конституционния съд, за да бъдат поправени тези грешки.Стефан Манов, член на Обществения съвет към ЦИК, коментира по БНР грешките в изборните протоколи.


Това са най-тъмните избори в скорошната ни история, въпреки осветлението от видеонаблюдението.


От Обществения съвет предупреждавахме за готвената хроника на една предизвестена смърт на изборните процеси в България. Днес няма човек, който да каже точно колко човека на гласували на 02.04. Ако съберете бюлетините с хартиено гласуване и тези с машинно, няма да получите сумата, посочена от ЦИК за общ брой на действителните бюлетини. Има 1000 бюлетини разлика.


Близо 15 хил. грешки в протоколите откри изборната администрация
Близо 15 хил. грешки в протоколите откри изборната администрацияВсички политически партии, които са в Народното събрание, да сезират съвместно Конституционния съд, за да бъдат поправени тези грешки.


Може да става въпрос общо за 2000 гласа, които не променят крайния резултат. Няма да има промяна в мандатите, но това е уважение към избирателя.


Отговорността на ЦИК е огромна по цялата линия. От Обществения съвет предупредихме, че видът на протокола на секционните избирателни комисии (СИК) създава предпоставки за грешки. Предложихме друг образец на протокол. Той обаче беше подкрепен само от Росица Матева.


Тези хора нямат никаква представа от това как работи СИК. Препоръчвам на ЦИК да гледа поне видеозаписите. Благодарение на видеонаблюдението станахме свидетели на комични ситуации.


Връщането на хартиената бюлетина не върна дори един глас в повече на тези избори. Избирателната активност не се повиши.


От Обществения съвет към ЦИК разработихме контролна страница, в която всяка комисия може да въведе числата от своя протокол и да види дали контролите ще излязат, или ще светнат в червено. ЦИК разработи своя. Тя обаче се появи изключително късно на страницата им и не фигурира в методическите указания. Комисиите не бяха посъветвани да проверят числата си там.


Има медийна информация за изпратени указания до РИК да приема протоколи с несработили контроли. Т.е. с контроли, които светват в червено, защото елементарните сумирания не са верни. Това е, за да няма усещането, че се готви огромен провал поради забавяне и да се създаде впечатлението, че всичко се случва така, както трябва. Дали това е направено съзнателно, или е грешно интерпретирано от РИК, трябва да обясни ЦИК. Има 300 протокола, в които елементарната контрола не е спазена.


Една от най-негативните последици на случващото се е подронването на изборния процес и нежеланието да се гласува.


Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK