Колко малка е "малката корупция"

Не е възможно Кирил Петков, например, да съобщи на Бойко Борисов нещо като: "Добре, ще оставим твоите да крадат, ама - по малко".

© Юлия Лазарова

Не е възможно Кирил Петков, например, да съобщи на Бойко Борисов нещо като: "Добре, ще оставим твоите да крадат, ама - по малко".Коментарът е препубликуван от "Дойче веле". Заглавието е на "Дневник".


Няма такива явления като "полуобразован", "полуморален" или "малко корумпиран". Или си, или не си. Дали си образован, морален или некорумпиран - това опира до цялостната структура на духа ти. Както бременността опира до структурното състояние на тялото към дадения момент; няма "малко бременни". Или си, или не си.


Да си образован например означава да вярваш само на известия, които можеш да провериш и съпоставиш, ползвайки авторитетни и легитимни източници. А след това да положиш съответните известия в онзи цялостен контекст на ориентиране в битието, който може да бъде постигнат само с дългогодишни усилия, полагани в структурирана образователна среда.
Полуобразованите хора се хващат за първото попаднало им (и непроверено по надлежния ред) известие и веднага вадят тържествени заключения за света, вселената и всичко останало.


Слави Трифонов, например, чел "статия в интернет"... Стоп. Къде? Легитимен ли е източникът? Ползван ли е втори такъв? Какъв е контекстът?


Слави Трифонов видя "договорки отвън" при избора на председател на парламента
Слави Трифонов видя "договорки отвън" при избора на председател на парламента


Да продължим. Чел човекът и видял, че угандийците щели да принтират човешки тъкани в космоса. Следва изводът: колко ние тук сме изостанали, колко са напред в Уганда и как самият Трифонов е бил прав да иска да праща македонец в космоса. Пък всички му се били подигравали, ама угандийците...


Проверка на фактите


Проверката на това известие, за надлежно трениран в образователни структури ум, отнема около три минути. И се оказва следното. През ноември миналата година угандийците споделят публично мераците си за принтиране на човешки тъкани из космоса. Сериозните медии не обръщат внимание - малко ли чудесии си измислят малките държави, за да правят впечатление... В края на декември - месец по-късно - Уганда наистина качва спътник в космоса, който да се занимава с... навигация и метеорология. Не го изстрелват, разбира се, самите угандийци. Твърдят, че е изработен от двама от тях плюс консултанти от Япония. За човешки тъкани не иде реч.


А сега Трифонов ни дава угандийците за пример. Защо, пита се, преди три години не ни даваше за пример българската частна компания (все пак в Уганда с космоса се занимава държавата) "Булсатком", която още тогава качи свой собствен спътник в космоса? Не ни прехвърля към този случай, тъй като не е чувал за него. А не е чувал, защото образователната структура на неговото съзнание е това, което виждаме и чуваме от него.


Духът на времето: Как стигнахме от Love Me Do до Доналд Тръмп
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

Полуобразованите хора клонят към популизма, тъй като с онези две-три неща, които са узнали, те впечатляват откровено необразованите населения, които знаят, че нищо не знаят. Това не само обяснява възникването на партия "Има такъв народ" (ИТН), но и предлага евентуален отговор на въпроса, защо толкова висшисти гласуваха за руско-популистката политическа формация на човека с прякора на дребна руска монета. Това са класически полуобразовани хора, които се впечатляват от две-три прости идеи ("Руснаци - юнаци! Европейци - гейове! Да бъдем като и с руснаците!") и смятат, че тяхното приложение в живота ще им реши всички проблеми. Подобно беше положението с рецептата на Волен Сидеров: "Турците - в Турция, циганите - на Сатурн". Докато из страната бродят полуобразовани индивиди с тапии за висше, такива политически програми ще се раждат на всеки 5-6 години.


С темата "малко корумпиран" се сблъсках тези дни, слушайки радио. Непознат анализатор твърдеше, че компромисът между ГЕРБ и "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ) трябва да включва това ПП-ДБ да се примирят да продължава да има "малка корупция", свързана с ГЕРБ.


Веднага възниква въпросът: колко малка е "малката корупция"? Да откраднеш сто лева публични средства? Хиляда? Сто хиляди? Милион?


Разделителната линия за коалиция на първите две сили е превзетата държава
Разделителната линия за коалиция на първите две сили е превзетата държава


Помня началото на корупционната епидемия. Пред две десетилетия зам.-министри бяха доволни да откраднат 5000 лева. След година-две започнаха да броят от 10 000 нагоре. В края на първото десетилетие на 21-ви век се радваха като деца на откраднат милион, а един шеф на агенция лично ми се похвали (в тоналност "ти си чети дебелите книги, а ние ще въртим едни кинти"), че вече отмъкнал 10 милиона. В края на режима на Бойко Борисов, когато всички котви бяха откъснати, хората отмъкваха стотици милиони в сакове. Ако "ерата Борисов" беше продължила още само година-две, днес щяха да броят милиарди, а икономиката щеше да е подобна на тази на Молдова.


Не е хубаво да се краде, ама по малко може?


Бойко Борисов. (В) Първо лице: Още два мандата по-късно
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

"Малка" корупция? Корумпираните никога не стигат до положението "достатъчно, спирам". Алчността няма таван, защото бързо се превръща в начин на живот - единственият мислим за съответния корупционер. Алчността спира да набъбва само тогава, когато се натъкне на непреодолимо противодействие. Затова не е възможно Кирил Петков, например, да съобщи на Бойко Борисов нещо като: "Добре, ще оставим твоите да крадат, ама - по малко". Пак възниква въпросът: По колко малко? По пет хиляди? По милион?


Но подобно обсъждане е принципно невъзможно, тъй като би попаднало в категорията "полуморално". Как би звучало това обсъждане, положено в тази плоскост? "Не е хубаво да се краде, ама ако е по малко - може"? Влезне ли човек в това тресавище, неминуемо ще завърши с тезата на руските пропагандатори: "Не е добре да се убива, но ако става дума за украинци - може".


Изобщо, да си полунещо не е добре. Или си едно нещо, или си друго нещо. Добре е да съвпадаш със себе си, инак правиш големи беди и си все по-нещастен след всяка беля. Това "полу" е проклятие, което тормози страната ни от десетилетията, през които управляваха точно такива полуиндивиди, нахлупили каскети, но бърборещи за "диалектическите противоречия" в космоса, тогава все още ненаселен от угандийци и македонци.


Милен Любенов: Партиите на промяната нямат полезен ход, но управление с ГЕРБ е самоубийство
Милен Любенов: Партиите на промяната нямат полезен ход, но управление с ГЕРБ е самоубийство

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK