Студенти срещу руското влияние. Една забравена 25-годишнина от Априлското въстание

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хюго Босов
  Хюго Босов
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Грант даден, грант приет.

 2. 2 Профил на pfj241134718
  pfj241134718
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Около Генадиев е имало доста корупция и кражби. Не е добре да го давате за пример.

 3. 3 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3817 Любопитно

  "В сравнение с днес, през 1901 г. са различни политиците, различни са студентите, още по-различни са и социалистите."

  Абсолютно, тогавашните български социалисти са имали негативно и критично отношение към Русия (Руската империя и всички други империи като цяло), докато сегашните български социалисти подгъзуват на Русия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 4. 4 Профил на pernikforbg
  pernikforbg
  Рейтинг: 668 Неутрално

  А дали авторът грантаджия ще посмее да ни осветли за освиркването на Фердинад Последний от студентите при откриването на Народния театър и последващото затваряне на Софийския университет за една година, именно затова считам Фердинад за най-големия мракобесник в нашата история! А Петър Стоянович и други профашистки апологети го възхваляват при всяка възможност!

 5. 5 Профил на Армеец
  Армеец
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иво":

  Онази Русия умря през 1919, а тази си е просто продължение на СССР...

 6. 6 Профил на Хюго Босов
  Хюго Босов
  Рейтинг: 1430 Весело

  До коментар [#4] от "pernikforbg":

  Този “историк” е върл македонист и антибългарист. Затова е публикуван тук. Нявсякъде в гилдията е “приет” с пренебрежение.

 7. 7 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#5] от "Армеец":

  Да де, ама статията е против тъкмо онази Русия, която болшевиките са ликвидирали... модерните болшевики - либералите, точат зъби и на сегашна Русия, но ще ударят на камък този път...

 8. 8 Профил на Армеец
  Армеец
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#7] от "ygo11542256":

  Пак мокри сънища на съветски хардлайнери...

 9. 9 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Русия е една. Днес народът и е същото стадо, което е бил винаги. По лошото обаче е, че както САЩ искат да изнасят своите "ценности", така и Русия иска да изнася своите си "ценности" - човешкото стадо от бройлери, подчинено на една идеология. И затова руското влияние у нас е много опасно. То идеално пасва и на ценостите и целите на родните мутри.

  ФАТАЛНА ГРЕШКА: https://fatalerror.bg
 10. 10 Профил на Фюриозо
  Фюриозо
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Сега робите ще ни уверят, че това не е вярно.

 11. 11 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  "........И наистина панагюрци и копривщенци празнуват юбилейната годишнина на самия 20 април 1901 г. Тук княз Фердинанд произнася реч, изцяло в прослава на делото на априлци и "мъченическите кости" от 1876 г. Напомня и за имената на славни българи от миналото като Бенковски, Ботев, Левски и Раковски...."
  >>> Интересно ми е как в Дневник отбелязаха на 20 април юбилейната годишнина. Иначе статията съдържа интересни исторически факти.

  "The glory of God is intelligence"
 12. 12 Профил на S
  S
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  До коментар [#1] от "Хюго Босов":

  РУБЛИ ДАДЕНИ,РУБЛИ ПРИЕТИ

 13. 13 Профил на gpj101139736
  gpj101139736
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Чел съм за случая и свалям шапка на тогавашните студенти! В наши дни това не може да се случи, тъй като няма нищо общо с “интересите“ на съвременните млади хора, а по-точно алкохол, наркотици, смартфони и фейсбук ...

 14. 14 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 944 Неутрално

  "В сравнение с днес, през 1901 г. са различни политиците, различни са студентите, още по-различни са и социалистите..
  —цитат от коментар 3 на Иво


  Сегашните политици са ни пред очите, затова и идеализираме предишните. Според тогавашната преса корупционните скандали са били доста сериозни, например със снабдяването на армията, вкл. и с оръжейните доставки.
  Студентите, а и населението изобщо е с различно мислене. Колко от съвременните емигранти биха се върнали да защитават страната ни от чужда агресия - реално, а не пред клавиатурата от другата страна на океана ?
  Колко от сегашните студенти са готови да рискуват изключване от университета, да не говорим за арест и бой в полицията, заради някакви си там идеали ?

 15. 15 Профил на Хюго Босов
  Хюго Босов
  Рейтинг: 1430 Весело

  До коментар [#9] от "Боян Таксиров":

  Това значи, че евроатлантическите подлоги, облъчени с ценностите на САЩ и ЕС до мозъка на костите им са същото стадо бройлери.

 16. 16 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Априлското въстание трябва да е националния празник на България, защото от там тръгва освобождението и без него нямаше да има Цариградска конференция, Руско-турска война, Берлински конгрес и т.н.

 17. 17 Профил на pernikforbg
  pernikforbg
  Рейтинг: 668 Неутрално

  "В сравнение с днес, през 1901 г. са различни политиците, различни са студентите, още по-различни са и социалистите."Абсолютно, тогавашните български социалисти са имали негативно и критично отношение към Русия (Руската империя и всички други империи като цяло), докато сегашните български социалисти подгъзуват на Русия.
  —цитат от коментар 3 на Иво


  А може би нашите студенти са възприели идеологията на болшевите и на чичко Ленин, който и изповядвал същите ценности и е ненавиждал царистите заради обесването на брат му? Тези студенти всъщност може да се окажат първите болшевики, ха ха!

 18. 18 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  В сравнение с далечната 1901 великоруските амбиции са си пак същите и в малка България пак има рубладжии.

 19. 19 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  Да се взриви паметника на Цар освободител , после да се разруши Шипка ..и още към 3000 паметника из България. Да се направи паметник на американските / английски летци във всяко населено място. Това е "истинската истина" , останалото е руска пропаганда !

 20. 20 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  "Тя ще завърши с подписването на българо-руската военна конвенция от 1902 г., от която руското задължение да помогне на България при румънско нападение, така и не се задейства през 1913 г."

  интересно след като още от 1902 е било ясно че мамалигарите ни точат ножа, с какъв акъл започваме междусъюзническата война.
  Някои хора наистина са незаменими - например Стамболов. Стратегическата му грешка е че не ни е обявил за република когато Батемберг е подвил опашка. Моментът е бил подходящ. А и само след 20 години всички ще решат че идеята на САЩ е страхотна. И всички ще почнат да те сочат с пръст ако не си република.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7163 Неутрално

  Нищо не се е променило. Нито Русия, нито руските и васали в България са свършили.

 22. 22 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 878 Любопитно

  "Който контролира миналото, контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото."
  Така че словесните полюции на некъв посредствен човечец нямат абсолютно никакво значение.
  Любопитно е доколко обаче посредствените писания на тоя са просто сополива капка в морето от статийки, статийчета, анализи, анализчета, които бълват ежечасно почти всякакви ,,-лози,, ,,-исти,, и -,,ици,, от наемния писачески пролетариат на опън съсаяти и пр. непеота на големия брат , в неистовия си напън да променят общественото мнение и нагласите у нас.
  Забележете че в тая газета няма да откриете и две думи за, например, антибългарската кампания на омразата, която се вихрив сев.македония, или за скотските престъпления, извършвани от определено малцинство в дълбоката провинция срещу старци и старици - о, не, това им е под аристократичните ,,духовни,, интереси. Обаче се бълват по 7-8-9-10 матрялчета с антируска насоченост - руската тема е някаква маниакално-обсесивна психоза на тези индивиди.
  И тъй, заровил се господина историк, и открил че в началото на 20 век около 100-ина- забележете!, - човека се били противопоставили на...на какво всъщност? Еми да, и по него време - както навсякъде в ,,белия,, свят след 1789- ги е имало вечните протестъри, левундери, анархисти, комунари, и вся остальная, ритащи срещу всичко в обществото, въпреки че видният им гуру Маркс /Карл, не Гручо/ им е казал че ,,да живееш в обществото и да искаш да си свободен от обществото е лудост,,.
  Г-нът пишман историк сигурно знае че от психозите и комплексите на такива като тия стотина протестърчета изпълзяват по-късно отровните цветя на социалисти, комунисти, болшевики и пр., а в какво превръщат те България и навсякъде където са се пръкнали - за Русия да не говорим - всички знаем и без да сме пишман-историци.
  Та айде не подценявайте аудиторията. Така сте се вманиачили и така ще си счупите ръчичките от писане в доказване на безпределната ви вярност към новите господари, че като гледам и атентаторите от Св. Неделя ще провъзгласите за герои - ако се окаже че са били русофоби.
  Маймуни с маймуни.
  Ма много сте смешни бе.

 23. 23 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 878 Весело

  До коментар [#22] от "poitoucharante":

  Опа, пардон, това за ,,белия,, свят след Великата френска е крайно расистко.
  Челобитно се извинявам!
  Поздравявам г-на историка с ей тази песен, и с коментара на Иван Вазов към нея. Винаги докарва сектата до бяс, а това ми е безкрайно забавно.

  https://www.youtube.com/watch?v=Kon8Inn_jxY

  ,,Топчето пукна, Русия скокна!
  .........Арш! Ура! И хорото се хвърля, та се поразява. ......Тия песни, измислени веднага подир смазването Априлското въстание през 1876 година от „харембашият на юмрючалските вили и самодиви“, както го нарича Заимов, от калоферския самороден певец Стойку Гената, се разнасяха сега из цялата Стремска долина и пръскаха веселост над пожарищата й…Два стиха — две епопеи от пламъци и кръв. Само жизнените народи могат да взимат тъй на шега стихийни бедствия и да играят над пожарища и гробове… ------ Иван Вазов, ,,Нова земя,,

  Пукайте се.

 24. 24 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#17] от "pernikforbg":

  Именно, това и се случва. Затова и днешните левундери точат лиги по тези ,,герои,,.

 25. 25 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 878 Весело

  До коментар [#4] от "pernikforbg":

  А стига глупости бе! - казано с интонацията на Рени от ,, Оркестър без име,,/А иначе, лекувайте се...

 26. 26 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  Паметникът на руския цар пред парламента трябва да се премести на някое по-незначително място, а на негово място да се издигне паметник на Левски. Ние имаме достатъчно герои за да се кланяме на руските.

 27. 27 Профил на boyadjiev
  boyadjiev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От няколко месеца как да задам публично следния въпрос:
  Не смятате ли, че е време в София да се издигне достоен паметник на Горбачев?
  Защо дядовците ни са почели Александър Втори, а ние да не отдадем дължимото на М.С.Горбачев?
  Не е ли достатъчен аргументът, че и двамата са целели друго, а са постигнали Освобождението на България!
  Особено ще ми бъде интересно, ако Вестникът продължи или доразвие тезата ми.
  д-р Б.Бояджиев

 28. 28 Профил на fcv251055839
  fcv251055839
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Грантовия - защо не посочваш броя на студентите, за които говориш ? А и този така наречен от теб бунт, показва че България тогава е била една демократична страна. А не като сега - вчера големите медии скриха многохилядното шествие в София против ангажирането на България в сблъсъка в Укрйна.

 29. 29 Профил на fcv251055839
  fcv251055839
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Паметникът на руския цар пред парламента трябва да се премести на някое по-незначително място, а на негово място да се издигне паметник на Левски. Ние имаме достатъчно герои за да се кланяме на руските.
  —цитат от коментар 26 на oziris


  Няма да ти се отвори парашута. Все пак американците не могат да купят всички българи.

 30. 30 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3069 Гневно

  "В София на 23 април обаче прославата е най-вече на "Великият Цар", съумял да осъществи смелата мечта, която само измъчвала "въображението на българина от Паисия до Левски"."

  А така Дечеф, македонски историчарьо и грантаджийо ела си на приказката за зловредната руска роля в историята ни, стига си ни баламосвал с манджите които сме получили от Османската империя благодарение на контактите и с целият свят. Та според идиотските ти писания даже Фердинанд бил русофил и проводник на руската политика. И защо според теб в София трябвало да честват Априлското въстание след като такова тук изобщо не имало обаче именно смелата руска операция в началота на 1878г позволява града да бъде освободен без никаква турска съпротива на 04.01.1878г. която е черна дата за туркофили като професорчето и трябва да бъде забравена да не обиждаме нашите турски съюзници.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 31. 31 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  До коментар [#5] от "Армеец":Да де, ама статията е против тъкмо онази Русия, която болшевиките са ликвидирали... модерните болшевики - либералите, точат зъби и на сегашна Русия, но ще ударят на камък този път...
  —цитат от коментар 7 на ygo11542256


  Статията не е против никоя Русия. Статията е да напомни за едни събития, в които заради угодничество към една чужда сила, княз, правителство , държава поставят националното достойнство на второ място. За Фердинанд това не е учудващо, защото той винаги пречупва през своята личност всичко, което касае националните ценности.
  Що се отнася до преценката за политиците и особено социалистите - авторът несъмнено е прав. То не е някаква мисерия, че докъм 1932-3 г., социалисти, тесни социалисти и комунисти имат партийно-класово отношение към Русия. Сталинизмът подменя (вкл. и за самия СССР) това.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 32. 32 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  До коментар [#25] от "poitoucharante":

  Руска лелче, що не си намериш мъж, ами си губиш времето във форума? А забравих, пост менструалната тьотка е прекалено стара за каквото и да е.
  Руски отпадък.

 33. 33 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  До коментар [#22] от "poitoucharante":

  Какви са тези тъпотии, които си изсипала? Не знам дали дори сама осъзнаваш колко простотии може да напише човек в състояние на алкохолен делириум?

 34. 34 Профил на Прокопсало Парвеню
  Прокопсало Парвеню
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  На тоа паметник най историческо му е подопашието

  06-20 Р.Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители ............................. 01 - 21 Г.Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев .......................... ................................................................. 10-21 К.Петков: Ако управлява коалиция с ДПС, излизам на протест ........................................................................... 09-21 К.Петков: С две ръце гласувам за президента Радев ................................................................................................... 10-21 К.Петков: Ние от "Продължаваме промяната“ много харесваме Бойко Рашков ................................... 01- 22 Радан: Но днес просто трябва да свалим шапка на Радев ..................................................................................... 03-22 Б.Рашков: Божков няма да откаже да даде показания, че е бил изнудван .................................................. 03-23 К.Петков: За мен е просто умопомрачаващо .............................................................................................................. ................................ как прокуратурата дори не образува производство заради изнесеното от Божков
 35. 35 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2084 Любопитно

  До коментар [#23] от "poitoucharante":

  +++ Едва тази година прочетох Нова земя. Но ако я бях прочел преди 50 г нямаше да я проумея.

  Русия е проказата на планетата Земя.
 36. 36 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4731 Неутрално

  "Така оркестрираното отбелязване на годишнината от Априлското въстание с първа копка на паметник на руски монарх срещу парламента е част от политика на княз Фердинанд и няколко последователни тогавашни кабинета за сближаване с Русия. Тя ще завърши с подписването на българо-руската военна конвенция от 1902 г., от която руското задължение да помогне на България при румънско нападение, така и не се задейства през 1913 г."

  След убийството на Стамболов Фердиданд установява едноличен режим в България. Тези "няколко последователни тогавашни кабинета " са съставени от министри , които той определя и назначава и са изцяло негови креатури. Изключение прави кабинета на съратника на Стамболов Димитър Петков, който по някаква "случайност" е убит на улицата когато е бил премиер. Фердинанд води тази политика на "сближаване" с Русия тайно от българския парламент. Споменатата конвенция не е единствената. Сключва се още една през 1907 г в която Фердинанд фактически предава суверенитета на България на руския цар.Това довежда до фаталната за България Балканска война и първата национална катастрофа, когато България едва оцелява като държава. По този повод Благоев пише за руското русофилство следното:
  „Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите“.

 37. 37 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4731 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иво":Онази Русия умря през 1919, а тази си е просто продължение на СССР...
  —цитат от коментар 5 на Армеец


  Замяната на царска Русия със съветска Русия не промени агресивния характер на тази държава, както и деспотичното и управление, което от авторитарно стана още по-жестоко тоталитарно. Царска Русия беше наричана "тюрмата на народите" , а съветска Русия стана "империята на злото". По същество Русия е империя на злото още когато се е пръкнала като държава до ден днешен.

 38. 38 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4731 Неутрално

  Фердинанд, "плувайки безогледно във водите на руската дипломация, фатално направи от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите“, което доведе до първата национална катастрофа. Русификацията на България започна от Фердинанд. По негово време се издигнаха първите руски паметници, както и този на руския самодържец Александър втори пред българския парламент, въпреки съпротивата на българските студенти. Те са протестирали против този паметник по причина , която е валидна и до днес и тя е, че е унижение за българското национално достойнство пред българския парламент да има паметник на чужд владетел.

 39. 39 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  "Тя ще завърши с подписването на българо-руската военна конвенция от 1902 г., от която руското задължение да помогне на България при румънско нападение, така и не се задейства през 1913 г."
  ====
  Не задейства, защото Русия се отмята от Конвенцията през декември 1912 , след боевете при Чаталджа. Впоследствие Николай Втори демонстративно посещава полка, който пръв преминава границата с България през Междусъюзническата.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 40. 40 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  "........И наистина панагюрци и копривщенци празнуват юбилейната годишнина на самия 20 април 1901 г. Тук княз Фердинанд произнася реч, изцяло в прослава на делото на априлци и "мъченическите кости" от 1876 г. Напомня и за имената на славни българи от миналото като Бенковски, Ботев, Левски и Раковски....">>> Интересно ми е как в Дневник отбелязаха на 20 април юбилейната годишнина. Иначе статията съдържа интересни исторически факти.
  —цитат от коментар 11 на тулса


  Никак, защото честваме годишнините от Априлското въстание на 1 ви май, както не честваме Освобождението на 19 февруари, а на 3 март.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 41. 41 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  "В София на 23 април обаче прославата е най-вече на "Великият Цар", съумял да осъществи смелата мечта, която само измъчвала "въображението на българина от Паисия до Левски"."А така Дечеф, македонски историчарьо и грантаджийо ела си на приказката за зловредната руска роля в историята ни, стига си ни баламосвал с манджите които сме получили от Османската империя благодарение на контактите и с целият свят.
  —цитат от коментар 30 на Julian Mall


  Интересно е как поклонниците на Гог и Магог се опитвате да обидите Дечев на Македонизъм, при условие че авторът просто е посочил един факт - Русия стои зад разтурянето на Върховния македонски комитет. Но не само - това е времето, в което руските консули в Македония агитират местното население, че не било българско, това е времето на пика на влиянието на Стоян Новакович в славянофилските среди в Петербург, там по това време Мисирков пише "За македонцките работи". Това е времето, когато Русия всякакси подпомага сърбизма в Македония, за да може да "пробие" в Сърбия и да утвърди влиянието си там. И през 1903 г. успява.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 42. 42 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2547 Весело

  До коментар [#40] от "БОНГО":
  ....Никак, защото честваме годишнините от Априлското въстание на 1 ви май
  >>> Благодаря. Сега вече и аз, и авторът на историческия анализ ще го знаем.

  "The glory of God is intelligence"
 43. 43 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 878 Весело

  До коментар [#32] от "greeneyes":

  Ха ха ха хааах, казАх ли ви че Вазов докарва умнокрасивитета до бяс? Такъв кеф е да дърпаш опашлетата умнокрасиви левундерско-западняшки.
  Продължавайте, милички. По-смешни сте и от най-тъпата американска комедия за малоумни.

 44. 44 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  До коментар [#43] от "poitoucharante":

  Спокойно тьотке, форумът не е място за изсипване на лични комплекси. Само да те питам, защо като си толкова отдадена и разкрачена на руснаците, не живееш в Русия, а си се нагласила комфортно на Запад?
  И нека позная, отговорът ти ще е абсолютно идентичен с останалите руски туземци - ами защото така искам. Е, как пък как не се намери и един руски отпадък да иска да живее в Русийката. Айде у лево комуне!

 45. 45 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  До коментар [#40] от "БОНГО":....Никак, защото честваме годишнините от Априлското въстание на 1 ви май>>> Благодаря. Сега вече и аз, и авторът на историческия анализ ще го знаем.
  —цитат от коментар 42 на тулса


  Авторът правилно се е сетил, че събитията за които пише, са се случили преди смяната на календара. .... За разлика от некои други, май.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 46. 46 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  До коментар [#32] от "greeneyes":Ха ха ха хааах, казАх ли ви че Вазов докарва умнокрасивитета до бяс? Такъв кеф е да дърпаш опашлетата умнокрасиви левундерско-западняшки. Продължавайте, милички. По-смешни сте и от най-тъпата американска комедия за малоумни.
  —цитат от коментар 43 на poitoucharante


  Че защо Вазов да докарва когото и да е до бяс.
  Препоръчвам: https://www.desant.net/show-news/32720 , където ще откриеш някои неща, напр.
  Вазов не написва и ред като отзив за поетичното му творчество, а много добре знае, че през 1876 г. Стамболовият „марш” („Не щеме ний богатства, не щеме ни пари”), а и създаденото три години по рано „Возвание” ( „Ей, народ поробен, що си тъй заспал?”) са много по-популярни от неговите „ Панагюрски въстаници”(1875) и въпреки че повечето от творбите ги е чул лично от техния автор...
  ...
  Благодарение на шумния успех на „Под игото”, неоткриваемият иначе издател Иван Касъров натоварва именно Вазов да издава своето прочуто списание „Денница”, което започва да излиза на 6 януари 1890 г. близо две години.
  За благодарност към Стамболов и неговите съратници в „Денница” Вазов публикува своите предизвикателни разкази и мемоари „Тъмен герой”, „Епоха – кърмачка на велики хора”, „Сладкодумен гост на държавната трапеза” , „Изборът” и „Изпъденият марш”, без да броим тенденциозния му критичен опус „Христо Ботев”(1891), посветен на шумотевицата около канонизирането на Ботев на 20 май 1890 г. във Враца от Стамболов и в присъствието на княз Фердинанд.

  Вазов ще си позволи и подигравка с поетичното минало на всесилния премиер Стамболов именно в „Под игото”, където в речта на плебея Безпортев ще се сблъскаме със следната тирада: „Бай Марко, заръчай още едно вино... Защото народът страда и аз викам: доста робство и пиянство! По-добре да измрем, нежели такъв позорен живот... Не щем ний богатство, не щем ний жени...”
  ===
  Това, което няма да прочетеш там, че точно стамболовистие , а не русофилите - народняци и подобни, помагат на Вазов да стъпи на краката си в критичен момент, когато Димитър Петков му отпуска пожизнена пенсия, че още след Междусъюзническата война охлажда към Русия, за да надмогне напълно русофилската слепота през Първата световна.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 47. 47 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  До коментар [#45] от "БОНГО": Не знам какво се е сетил автора, защото всичките дати са дадени според стария стил. Например:"...На 22 април студентите организират в столицата протестен митинг..."
  Не ми се струва и случайно, че статията му излиза на 24 април. Не можа ли да почака поне Първи май, когато ще отпразнуваме?:)

  "The glory of God is intelligence"
 48. 48 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2547 Любопитно

  До коментар [#45] от "БОНГО":
  "....Например избухването на Априлското въстание, на 20 април 1876 г. по стар стил, днес правилно се празнува на 2 май (12 дни поправка)..."
  Сега на Първи май ли ще празнуваме или на Втори май?

  "The glory of God is intelligence"
 49. 49 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  Колегата Бонго ми обърна внимание на въпроса на това кога се отбелязват едни или други исторически дати. Потърсих малко и намерих в заслужващ доверие източник следното:
  http://macedonia.kroraina.com/bg_folklore/en/new_old_style.htm
  About the new and the old style in the calendar of Bulgarian holidays
  ...The new style, the Gregorian calendar, is introduced for the first time in some countries in 1582 .The new style is introduced by the countries at different times. In Bulgaria this is done in 1916.....The transformation of dates from the old style into dates of the new style in Bulgaria must be done in the following way: ..From 29 February 1800 to 28 February 1900, you must add 12 days...All other calculations result in mistakes. Thus the hanging of Vasil Levski is traditionally commemorated on February 19 instead of February 18. The heroic death of Hristo Botev – 20 May 1876, corresponds to June 1 by the new style, and not June 2.

  "The glory of God is intelligence"
 50. 50 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  До коментар [#49] от "тулса":
  Преди се чудех защо някои хора се самоунижават като поставят минуси на изложени факти без кратък коментар, но Мошето ми обясни че това било естествената проява на лично отношение към един или друг неприятен съфорумец. Очаквах някакви възражения или корекции от колегата Бонго, но засега го няма. Може пък да е загубил интерес към темата.
  Като съм се включил пак, нека да добавя още инфо за старите дати на едно или друго събитие. В Британската енциклопедия например, са приели да слагат и двете дата за събития в страни, които по-късно са минали към новия календaр. Пример:
  Defeat by Japan brought revolution in Russia. On January 22 (January 9, Old Style), 1905, more than 100 workers were killed and hundreds were wounded when police fired on a peaceful demonstration..
  https://www.britannica.com/place/Russian-Empire/Revolution-of-1905-and-the-First-and-Second-Dumas

  "The glory of God is intelligence"
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK