Смущаващите неща около експлозията над Кремъл

Смущаващите неща около експлозията над Кремъл


Тимъти Снайдър е американски историк, изследовател на Европа и добър познавач на съвременна Украйна и Централна Европа. Коментарът е от личния му блог.


Изглежда много драматично. Два дрона и една малка експлозия са заснети над купола на една от сградите на Кремъл. Без да предоставят каквито и да е доказателства или да посочват каквато и да е причина защо подобно нещо може да е вярно, руските власти обвиниха Украйна, твърдейки, че това е опит за убийство, насочен срещу Владимир Путин.


Руснаците са лъгали за всяко важно събитие в тази война и винаги са представяли себе си и своя президент като нейна жертва. Така че имаме оправдание да се съмняваме в това, което казват.
Украинските власти отричат да имат нещо общо с дроновете над Кремъл. Те няма да спечелят нищо от подобна операция, а ще загубят много. Техните съюзници вече им отказват оръжия с мотива, че може да ги използват, за да атакуват Москва. Такава зрелищна атака би навредила на Украйна, като направи по-малко вероятно те да получат необходимите доставки, за да спечелят войната и да спрат убийствата в собствената си страна.


Какво е известно за "атаката с дронове" по Кремъл (и кой се качва по купола в този момент)
Какво е известно за "атаката с дронове" по Кремъл (и кой се качва по купола в този момент)

Въпросът за украинската мотивация ни връща обратно към руснаците.


Дори да приемем, че украинците лъжат и не са преценили собствените си интереси: могат ли да изпратят дрон над Кремъл? Изглежда малко вероятно. Москва е настръхнала от противовъздушна отбрана и Кремъл вероятно e пространството, което е най-грижливо защитено. Това предполага, че хората, които са изпратили дроновете над Кремъл, са същите, които отговарят за противовъздушната отбрана.


Така че въпросът за украинския капацитет също ни връща обратно към руснаците.


Следвайки тази логика: нека приемем, че украинците лъжат, не разбират собствените си интереси и наистина имат способността да извършват операции в Москва. Дори ако всичко това беше вярно, такъв специален украински екип щеше ли да използва такава способност и да разкрие собственото си съществуване, като атакува символично ценна, но оперативно безсмислена цел - кула със знаме на върха на сграда? Това няма много смисъл. Ако трябваше да поемат такъв риск, те биха направили нещо смислено.


Личното ми усещане е, че най-вероятният сценарий е руската държава да инсценира инцидента като фалшиво оправдание за военни престъпления в Украйна. Имайте предвид, че това са само информирани спекулации. Моята собствена гледна точка е повлияна от работата ми като историк на тези видове операции (false-flag или "маскировка"). Знам, че се случват. Но не забравяйте, че историята също е пълна с некоординирани действия и импровизации.


Пропагандният отговор на Русия е причина да се смята, че това е руска "маскировка".


През четиринадесетте месеца на тази война на Русия се случиха редица смущаващи неща. Битките са загубени. В Русия гръмнаха инсталации. Те експлодират точно сега, в дните преди и след инцидента в Кремъл. В повечето случаи руският отговор е игнориране на неуспехите. Когато очаквате отговор, той обикновено идва късно и е объркан. В случая с дроновете над Кремъл Москва направи отчетливо изявление за медиите. Та това предполага политика.


Защо Русия би организирала инцидента в Кремъл?


Това е лесната част: да се опита да обедини руснаците да подкрепят войната и да твърди, че Русия е нейната истинска жертва и ѝ е позволено да прави, каквото си иска. Руската пропагандна телевизия използва инцидента, за да призове за военни престъпления. Бившият президент на Русия Дмитрий Медведев призова за убийството на президента на Украйна. В деня след атаките руският прессекретар каза по същество същото на по-малко примитивен език: това ни дава разрешение да "отмъстим" в Украйна. С други думи, идеята е преформулиране на наратива, така че Путин и Русия да са жертвите.


Разбира се, Русия вече нахлу в Украйна и го направи преди четиринадесет месеца под лъжливия предлог, че руснаците са жертви. Тя вече извършва военни престъпления. Русия вече се опита да убие Зеленски, изпращайки ударни екипи в началото на войната; и убива украински цивилни през цялото време. Повече от година нейните войници екзекутират местни лидери, изтезават голям брой хора, отвличат деца и унищожават цели градове. За украинците дроновете и ракетите са ежедневна и смъртоносна реалност. Каквото и да се случи в действителност над Кремъл, няма убити и ранени. В същото време Русия атакува цивилни в Киев, Одеса и Херсон. При атаките на Херсон бяха убити двадесет и трима души.


Но изстрелването на ракети срещу търговски центрове, както Русия направи в Херсон, не е начин да спечели войната. И тя не върви добре за Русия. Стотици руски войници умират всеки ден без никакви осезаеми постижения. Призовките за мобилизация вече се подават по електронен път, така че мъжете нямат време да бягат от страната.


Войната е все по-малко популярна сред руснаците като цяло. Руската опозиция в чужбина излезе с ясно изявление, противопоставящо се на войната. В Русия редовно се запалват и експлодират петролни бази и други съоръжения. И предстои украинска контраофанзива. Така една инсценирана атака срещу Кремъл може да бъде усилие за консолидиране на нацията срещу враг, който уж би правил такива неща.


Има и още една причина Русия да е организирала такъв инцидент в този момент.


На 9 май в Москва и в цяла Русия трябваше да има обичайните паради в чест на победата на Червената армия във Втората световна война. По традиция руснаците носят снимки на роднини, воювали и загинали тогава. Ужасяващ брой млади руски мъже са загинали сега в Украйна. Ако руснаците, маршируващи на 9 май, носеха снимки на тези близки, мъжете, убити в тази война, нещата можеха да излязат извън контрол.


Руснаците могат да се погледнат един друг и да осъзнаят мащаба на бедствието, което техният лидер им донесе. Руските власти набързо отменят тези шествия. Инсценирането на атака срещу Кремъл им дава извинение да го направят.


Може да греша за инсценировката. Опитни наблюдатели на Русия смятат, че гледката е твърде неудобна за Кремъл. Може би е така. Или може би тази операция просто не е обмислена докрай? Руските операции по отношение на Украйна като цяло не действат според очакванията.


Ако греша, следващият най-вероятен сценарий за случилото се ще бъде руски партизани или междуведомствен спор. За разлика от украинците, руските партизани биха имали всички стимули да направят нещо видимо и унизително. В такъв случай повечето от разсъжденията по-горе все още са приложими. Би имало смисъл Кремъл да обвинява Украйна за руски действия извън неговия контрол. Последното нещо, което биха искали руснаците да знаят, е, че има координирана опозиция срещу войната вътре в Русия.


Кремъл ще продължава да генерира измислици, а реални хора ще бъдат убивани. Независимо дали са украинци или руснаци, тяхната смърт няма да има значение за Путин, който ще предпочете лъжи, които му позволяват да претендира за жертва. В този смисъл взривовете над Кремъл не са нищо ново, а само пример за модел на тази война, който е налице от самото начало.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK