Закони има, няма кой да ги налага

от архива: Тежката катастрофа, при която загинаха две жени, предизвика стотици хора да излязат на протест на кръстовището на булевардите "Черни връх" и "Арсеналски"

© Юлия Лазарова

от архива: Тежката катастрофа, при която загинаха две жени, предизвика стотици хора да излязат на протест на кръстовището на булевардите "Черни връх" и "Арсеналски"Убийството на двама младежи на столичния булевард "Сливница" естествено отново предизвика протести. Това е поредната трагедия, която се случва по улиците на страната. И пак се търсят виновни, предлагат се завишаване на наказанията за нарушителите, конфискуване на автомобилите на убийците и всякакви други мерки, които да озаптят недисциплинираните шофьори. Институциите пък започнаха да си прехвърлят топката - общината казва, че е направила всичко възможно, но КАТ не си вършели работата, пътна полиция - че общината е виновна, и т.н. Позната до болка картина, докато се стигне до следващата трагедия.

А истината е проста - София е осеяна с камери - видимият признак е, че вече никой не кара в буслентите и рядко някой си позволява да мине на червено. Магистралите и пътищата също са оборудвани с видеонаблюдение, изградено заради тол системата. Институциите обаче не могат да приемат елементарни наредби или закони за съгласуване, за да се използват възможностите на тези камери от пътната полиция. Но дори това е по-малкият проблем. По-големият е, че КАТ не може да намери адекватно решение нарушителите да се санкционират - просто актовете не се връчват. Едва една трета от заловените с превишена скорост получават санкция и си заплащат глобите. Останалите минават метър. И няма как при това положение те да имат дисциплиниращ ефект.


Научно е доказано, че завишаването на наказанията не води до превенция на едно престъпление или до неговото възпиране. Това, което го прави, е незабавното и бързо прилагане на наказанието. И каквито и кампании да предприема МВР с клечащи зад храстите полицаи с радари, ефектът е минимален.


Другият голям проблем е корупцията в КАТ. Ко-руп-ци-ята! Само незабавни и прилагани наказания от безкомпромисни, а не корумпирани, полицаи могат да прекратят войната по пътищата. Другото е чесане на езици.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK