Скандалите в прокуратурата: Чакали ръфат чакали

Скандалът е толкова голям, че би трябвало да подтикне политиците не просто да сменят Иван Гешев, а да направят конституционни и законови промени както в статута на главния прокурор, така и в структурата на самата прокуратура и във ВСС

© Георги Кожухаров

Скандалът е толкова голям, че би трябвало да подтикне политиците не просто да сменят Иван Гешев, а да направят конституционни и законови промени както в статута на главния прокурор, така и в структурата на самата прокуратура и във ВСССкандалите, които избухнаха в прокуратурата, все по-малко приличат на институционални битки и все повече на мафиотски филм. Главният прокурор обвинява заместника си, че му прави преврат. След това заместникът обвинява главния, че може да го убие, и иска охрана. Преди това главният прокурор е казал, че изнесъл семейството си в друга държава, защото се притеснява от действията, зад които подозира, че седи бившият премиер и лидер на в момента най-голямата българска партия. Това на фона на атентат, още заплахи, нерегламентирани контакти и записи, предателства, намеци, двусмислици и предупреждения. Нищо от това не говори, че става въпрос за принципен спор на магистрати, които се борят с корупцията и престъпността. Това е по-скоро мафиотска война.


Дори терминологията, която използват главните герои в този сериал, е тази, която използват мутрите. От което става ясно, че в тази история няма положителни герои. Просто "чакали ръфат чакали".


Лошата новина е, че чрез вербализирането на всички съмнения за мафиотските методи, които използва прокуратурата, стават ясни размерите на завладяната държава.
В това обаче има две добра новини - първата е, че хората получиха публично самопризнанията на висшите прокурори, че използват институцията за користни цели и за налагане на страх към подчинените си и политиците, за да владеят държавата. И обществото може би най-накрая разбра, че с парите на данъкоплатците едни облечени във власт магистрати се борят за достъп до злоупотреби с ресурси чрез подкрепата на политици, които очевидно понякога ги и предават.


Втората добра новина е, че скандалът е толкова голям, че би трябвало да подтикне политиците не просто да сменят Иван Гешев, за да направят необходимите конституционни и законови промени както в статута на главния прокурор, така и в структурата на самата прокуратура и във Висшия съдебен съвет. Така че, нали, подобни неща да не се случват и държавата най-накрая да получи необходимата гаранция за справедливост и честни разследвания. В идеалния вариант клановата война трябва да приключи с разпускане на клановете. Засега обаче тази възможност не се очертава. Вместо нея е напълно възможно да се покаже поредната посредствена имитация - танц със сенки, който да е просто прегрупиране, за да се заеме по-изгодна позиция.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK