Гешев подозираше, че Къро е давал показания пред американските власти

Знаем, че в последните години Каменов водеше бизнес война с един бивш свой съдружник – Размиг Чакърян.

© Прокуратура на РБ

Знаем, че в последните години Каменов водеше бизнес война с един бивш свой съдружник – Размиг Чакърян.Димитър Стоянов, журналист от разследващия сайт BIRD.bg, коментира по БНР информацията, че издирваният по искане на България от Интерпол Красимир Каменов - Къро е бил застрелян рано тази сутрин в Кейптаун, Южна Африка, заедно с жена си и още двама души.


В Южна Африка е убит Красимир Каменов - Къро (обновена)
В Южна Африка е убит Красимир Каменов - Къро (обновена)


Този разстрел се е случил в един много ключов контекст - на посещението наскоро на българска делегация и на самия президент на България - Румен Радев, в Република Южна Африка. Не ги обвързвам двете, казвам какъв е контекстът.


Знаем, че в последните години Каменов водеше бизнес война с един бивш свой съдружник - Размиг Чакърян. И това е, меко казано, публична тайна. Те подаваха последователни сигнали един срещу друг, като се обвиняваха за различни убийства. Знаем, че в последните месеци отношенията му с един друг негов бивш съдружник - Христофорос Аманатидис - Таки, също бяха много обтегнати. Нашите източници твърдят така. Техните отношения са били на приливи и отливи още от момента, в който Каменов напусна България.
Според журналистически разследвания след смъртта на "големите имена" във ВИС-2 легалната и нелегалната част от бизнеса на групировката са поделени между Аманатидис и Каменов. Къро отговаря за относително легалната част, а при Таки остава наркоразпространението и наркотрафика.


След 2019 г. конфликтът между Каменов и Чакърян беше ескалирал. Чакърян заедно с Цеките беше посочен като лице, което трябва да бъде убито от групата на Каменов. Използваха се показанията на ключовия свидетел Ивайло Серафимов, които са много противоречиви и е много трудно да бъдат кредитирани с доверие. Но прокуратурата ги кредитира.


По наша информация Каменов е от българските лица, които са дали показания пред чужда юрисдикция в рамките на последната половин година във връзка с ключови криминални случаи с международен елемент. И моята хипотеза е, че той е ликвидиран не за неща, които е правил в миналото, а за действия, които е можел да направи в бъдеще.


Гешев на две пресконференции претендираше, че е пуснал записи на Къро, но там беше моят глас, както и на защитения свидетел Филип Стоянов. И подозираше, че Къро е част от схема за неговото отстраняване. Гешев подозираше, че Къро е давал показания пред американските власти и че се прави опит той (Иван Гешев - бел. ред.) да бъде санкциониран по "Магнитски", вероятно, и не само.


Беше презентирано дело за търговия с влияние и лицата, които бяха назовани, включително и моята скромна персона, индиректно бяха обвинени, че са подкупили представители на американските власти - конгресмени и съдии.


Димитър Стоянов, Bird.bg: Къро притежава доказателства срещу фактори в ГЕРБ и ДПС
Димитър Стоянов, Bird.bg: Къро притежава доказателства срещу фактори в ГЕРБ и ДПС


Според мен Гешев е имал яснота кой какви показания и пред кого е дал. Има хипотеза, че смъртта на Каменов го ползва, защото очевидно той (Къро) е знаел нещо за него. И или е свел до знанието на чуждите власти тези данни, с които разполага, или е щял да го направи.


За съжаление, през последните няколко години у нас остава едно впечатление, че държавата се управлява от мафиотско статукво.


Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


БНТ: Прокуратурата има данни, че Красимир Каменов - Къро е поръчал oсем убийства (обновена)
БНТ: Прокуратурата има данни, че Красимир Каменов - Къро е поръчал oсем убийства (обновена)

Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK