Борисов може да си свали имунитета без притеснения

Иван Гешев поиска имунитета на Бойко Борисов във връзка с разследването известно като "Барселонагейт".

© Георги Кожухаров

Иван Гешев поиска имунитета на Бойко Борисов във връзка с разследването известно като "Барселонагейт".Текстът е от профила на автора във Фейсбук. Заглавието е на "Дневник".


Не виждам никаква разумна причина Борисов да не се откаже от имунитета си. Повече от ясно е, че по сложеното на вълшебното килимче дело "Барселонагейт" (където в продължение на години се превеждаха някакви документи от Испания, само преди няколко дни според Гешев нямаше да приключва скоро, а днес уж вече има събрани достатъчно доказателства за пране на пари) не се провежда наказателно преследване. Това е политически акт, маскиран като наказателно преследване. Виждали сме го много пъти, знаем как свършва.


Но какво може да се случи на Борисов? Процесуално иде реч, ако даде имунитета си? Нищо. Най-много едно задържане за срок до 72 часа. Което се постановява безконтролно от прокурор. Да, не е приятно, но много хора за по-малко изкараха месеци, ще го преживее. Вече го няма Спеца, на който доказателства за "постоянно" задържане не му трябваха (и който ГЕРБ бранеше).


Като отиде искането за "постоянна" мярка в СГС, какъв мислите е шансът по делото наистина да има читаво обвинение и читави доказателства, че и доказана опасност Борисов да се укрие или да извърши друго престъпление, за да попадне в ареста... Близо до нулата. Борисов няма причина да се страхува от наказателното преследване срещу себе си, защото не можа напълно да овладее съда, особено наказателния. Че ще го разследват докато си е на свобода - да, не е приятно, но какво пък толкова в крайна сметка. Като стиска имунитета си, дискредитира не само себе си, а и всички, които се мъчат в тази ситуация да направят нещо полезно, защото ги изправя пред поредния избор без верен ход.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK