Ако си затънал в екскрементите, не можеш да си чистачът

31 май 2023 г. "Страхувам се за живота си", заяви преди да бъде арестуван по разпореждане на прокуратурата Кристиян Христов, изпълнител на поръчки в схемата "Осемте джуджета", за изземване на бизнеси. Това стана минути преди да даде пресконференция в БТА.

© БТА

31 май 2023 г. "Страхувам се за живота си", заяви преди да бъде арестуван по разпореждане на прокуратурата Кристиян Христов, изпълнител на поръчки в схемата "Осемте джуджета", за изземване на бизнеси. Това стана минути преди да даде пресконференция в БТА."Дневник" препечатва текста от профила на автора във Фейсбук по повод внезапното събуждане на прокуратурата да разследва "Осемте джуджета" и да обвини Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, който междувременно беше оставен да избяга.
Заглавието е на "Дневник".


Според прессъобщението на СРП /Софийската районна прокуратура - бел. ред./ от 31.05.2023 г., с което се обяви привличането като обвиняем на бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров, прокуратурата се е самосезирала на 29.05.2023 г. по медийни публикации за принуда и противозаконно използване на технически средства, предназначени за негласно събиране на информация.


Тоест на 29.05.2023 г. е започнато разследването и до 31.05.2023 г. вече са извършени необходимите процесуално-следствени действия, чрез които са събрани достатъчно доказателства за привличане на Петров в качеството на обвиняем.
Невероятна процесуална бързина.


За сравнение, през 2020 г., след публикуването на "Осемте джуджета", Софийската градска прокуратура /СГП/ се самосезира по медийни публикации, но за да започне предварителна проверка с цел тепърва да събира достатъчно данни, от които евентуално да направи извод дали въобще има извършено престъпление, за да може дори да започне разследване. Това беше, след като главният прокурор Гешев публично неглижира изнесеното, като обясняваше, че това са някакви свободни съчинения на НПО-та, свързани с олигарси, които той мачка, но така или иначе всичко трябвало да бъде и щяло да бъде проверено. Как беше проверено обаче никой никога така и не разбра, защото


резултат от тази проверка до ден-днешен не е оповестен


Със сигурност привлечени като обвиняеми няма, и то не за по-малко два дни, а за повече от две години.


Сравнението на институционалната реакция ни показва, че г-н Петров вече е качен на вълшебното килимче.


В "Осемте джуджета" невероятната процесуална бързина по сигналите на Илия Златанов срещу сина му, след продължително затишие, настъпваше след подписването на един запис на заповед за 3 милиона лева в полза на Любена Петрова. И след това полицейски лампи, претърсвания и изземвания, прессъобщения и арести.


Тук вероятно бихме могли да намерим обяснението за изключителната процесуална трансформация във вчерашното свидетелство на Любена, че бившият ѝ съпруг е писал писмото до главния прокурор, с което го "съветва" да се оттегли от поста.


Има и някои по-дребни, но важни, нюанси, като например защо "опраскването" на Петров не върви по линия на някое ОПГ или друго по-тежко престъпление на ниво окръжна прокуратура (за София СГП), както обикновено стават нещата, а го търсят за нищо и никаква принуда на районно ниво. Някои вадени с ченгел недомлъвки на Любена от разговора ѝ с нас може би хвърлят известна светлина защо ръководството няма доверие на СГП да работи по Еврото.
При всички положения обаче, повече от очевидно е, че правото няма нищо общо в нито един от двата казуса, в нито от едно от диаметрално противоположните му развития.


Това за надяващите се, че някой, който до скоро е стискал очите, сега бил прогледнал и щял "да ги почва"


Първо, ако въобще ще ги почва, пак ще бъде избирателно, защото друг начин просто няма, когато и ти сам си толкова надълбоко в тези екскременти, и, второ, понеже такива катарзиси не виждаме за първи път и знаем как обикновено се развиват, най-вероятно няма дори съвсем да ги почне, а само малко.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK