Процедурата изисква Денков да върне изпълнения мандат лично на президента

Шегите за връщане на проучвателнния мандат през канцеларията или деловодството на президентството са неуместни.

© Георги Кожухаров

Шегите за връщане на проучвателнния мандат през канцеларията или деловодството на президентството са неуместни."Дневник" публикува мнението на доц. д-р Наталия Киселова по повод коментарите в социалните мрежи кандидат-премиерът Николай Денков да върне изпълнения мандат за правителство в деловодството на президентството, вместо да го занесе лично на президента Румен Радев в понеделник.


При процедурата по чл. 99, ал. 2 от конституцията на академик Денков с указ е възложен проучвателен мандат. Поради своя публичен характер процедурата изисква да се върне лично успешно приключил проучвателния мандат.


Шегите за връщане на проучвателнния мандат през канцеларията или деловодството на президентството са неуместни. Входящият номер не удостоверява, че мандатът е приключил успешно.
Акад. Денков трябва лично да върне успешно приключилия проучвателен мандат със структура и състав на президента Радев. Всяко друго действие ще доведе до неизпълнение на конституционната процедура.


В допълнение, досега не е имало такъв случай задължение, възложено с указ, да не бъде изпълнено лично по чл. 99 от конституцията. Само веднъж ГЕРБ не се явиха с кандидат, както изисква първата алинея на чл. 99. Но тогава мандатът беше неуспешен.


ГЕРБ наруши конституцията - не изпрати кандидат-премиер за мандата
ГЕРБ наруши конституцията - не изпрати кандидат-премиер за мандата

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK