Говори Кремъл: хомофобията като геополитика

Чрез износа на "хомофобски национализъм" Русия осъществява един много по-обхватен замисъл - да подрони устоите на европейските либерални демокрации, основани на принципите на зачитане на правата на човека и толерантността.

© Георги Кожухаров

Чрез износа на "хомофобски национализъм" Русия осъществява един много по-обхватен замисъл - да подрони устоите на европейските либерални демокрации, основани на принципите на зачитане на правата на човека и толерантността.Анализът е препубликуван от Factcheck.bg - платформа за проверка на фактите, създадена по инициатива на Асоциацията на европейските журналисти - България.


"Западът ни налага хомосексуалност и педофилия";


"Членството в Европейския съюз (ЕС) означава приемане на еднополовите бракове";
"Европейските ценности противоречат на традиционния морал".


Тези послания се разпространяват агресивно от кремълската пропаганда през последните години, особено след 2013 г. И това не е случайно - те са част от продължителна и последователна пропагандна стратегия на Кремъл за износ на "хомофобски национализъм", по сполучливото определение на журналиста Джей Лестър-Федър от изданието "БъзФийд Нюз". Именно украинският Майдан през 2013 г. е първият задграничен тест на тази стратегия, приложена преди това срещу протестиращите в Русия и политическите опоненти на Владимир Путин през 2011 и 2012 г. Според професора от Стокхолмския университет Емил Еденборг Москва използва хомофобията като геополитическо оръжие, а в официалната руска реторика войната в Украйна се представя като едно естествено продължение на тази политика с други средства.


Еденборг описва хомофобията като част от руската "идеология на "традиционните ценности", която изобразява правата на ЛГБТ общността като екзистенциална заплаха за нацията". В свой анализ за "Бостън Ревю" той припомня как през 2012 г. концепцията за "традиционните ценности" се превръща в официална идеология на вътрешната и външната политика на правителството на Владимир Путин, който е притиснат до стената вследствие на масови протести и спадащ рейтинг.


Когато в Русия решиха, че хомосексуалните са врагове
Когато в Русия решиха, че хомосексуалните са врагове


Защитата на "традиционните ценности" като държавна политика


Концепцията за "традиционните ценности" е утвърдена официално като политика на Руската федерация с указ на президента Владимир Путин през ноември 2022 г. През декември същата година с поправки във федералния закон за информацията е забранена ЛГБТ пропагандата. А през април 2023 г. Роскомнадзор публикува критериите, по които ще блокира "пропагандата в интернет на нетрадиционни сексуални отношения, педофилия и смяна на пола".


Особен акцент се поставя върху патриотизма, службата на Отечеството, високите нравствени идеали, здравото семейство, православието. В реториката на Кремъл и лоялните на властта медии правата на ЛГБТИ+ общността, феминизмът и мултикултурализмът често са определяни не само като чужди на "руските ценности", но и като категорична заплаха за нацията.


Във федералната стратегия за национална сигурност, публикувана през юли 2021 г., има поне 20 препратки към "традиционните ценности" в рамките на 43 страници. В документа се казва: "Отделя се специално внимание на подкрепата на семейството, майчинството, бащинството и детството (); отглеждането на децата и тяхното цялостно духовно, морално, интелектуално и физическо развитие (); по-високи нива на раждаемост са необходими, за да нарасне руското население".


През 2020 г. в руската конституция е добавена забрана на еднополовите бракове. В края на 2021 г. редица ЛГБТИ+ организации са добавени във федералния списък на "чуждестранните агенти". ЛГБТИ+ организациите обаче не са единствени. Критично настроени към властта журналисти и изследователи, опозиционни политици и активисти за човешките права също са тормозени, заглушавани, арестувани и дори убивани от все по-авторитарния режим в Москва.


Хомосексуалната общност в Русия живее в страх заради призиви за "лов на гейове"
Хомосексуалната общност в Русия живее в страх заради призиви за "лов на гейове"


Според доклада на "Амнести Интернешънъл" за 2022 г. представителите на ЛГБТИ+ общността в Русия са подложени на все по-голяма дискриминация и стигматизация. Проблемите се задълбочават още повече след началото на войната. Кремъл използва хомофобията като разграничителна линия между "праведната" Русия и "морално прогнилия" западен свят и така я използва като един от аргументите за незаконната си агресия срещу Украйна.


Митът за "невинната" Русия и "грешния" Запад


Историкът Тимъти Снайдър прави задълбочен анализ на Путиновата пропаганда. Той открива идейните ѝ корени бли­зо сто години назад във времето - в творчеството на Иван Илин, определен от Снайдър като "фашистки философ", който е реабилити­ран от Владимир Путин. Илин развива идеята за богоизбраната, невинна и праведна Русия, жертва на декадентския, развратен и грешен Запад. Той поставя акцент върху хомосексуалността в образа на морално прогнилия Запад - мотив, активно използван в съвременната кремълска пропаганда. "() те (Западният свят - бел. ред.) се опитаха да разрушат нашите традиционни ценности и да ни наложат техните фалшиви ценности, които да ни унищожат ()", казва Путин през февруари 2022 г.


Митът за "божествената" мисия на Русия в това да запази християнската цивилизация след завоя на Западния свят към материализма, секуларизма и индивидуализма може да бъде проследен дори преди Иван Илин. Още през 16-и век се появява концепцията за Русия като наследница на Римската и Византийската империи и последно убежище на православието ("Москва като Третия Рим"), която заляга и в доктрината на панславизма. Идеята присъства в творбите на популярни руски романисти като Фьодор Достоевски, а руският философ Николай Бердяев "претворява идеята в забележителен синтез от марксизъм и руско православие с подчертан антизападен характер".


Погледнато през тази призма, всич­ко идващо от Запад - в това число либералната демокрация, се приравнява към хомосексуалността и се интерпретира като упа­дъчно и деградиращо. Руският президент обича да позира пред журналисти яздейки кон, ловувайки в гората или спортувайки, понякога дори гол до кръста. По думите на Тимъти Снайдър "Путин издига мъжествеността като аргумент срещу демокрацията".


"Гейропа", деградация и сатанизъм


В разказа на Кремъл "хомосексуалната пропаганда" на Запада води не просто до поквара и развращение на традиционните общества, но има и съвсем конкретни и прагматични цели - да намали тяхното население и по този начин да ги отслаби и изличи.


В статия от 2012 г. бизнесменът Владимир Якунин - приближен до руския президент и последовател на идеите на Иван Илин, пише, че е неморално една "грешка на природата" да се превръща в норма и да се позволява развитието на "социален хомосексуализъм". Според него пропагандата на хомосексуалните отношения е стратегия на развитите западни държави за намаляването на населението в останалия свят и превръщане на човечеството в послушно стадо, управлявано от глобалния финансов елит.


Руският закон срещу гей пропагандата е дискриминационен, реши съдът в Страсбург
Руският закон срещу гей пропагандата е дискриминационен, реши съдът в Страсбург


През септември 2013 г., по време на Международния дискусионен клуб "Валдай" (руската алтернатива на Световния икономически форум в Давос) Путин подчертава, че във всички европейски държави и в Русия има демографски проблем, а "еднополовите бракове не произвеждат деца", което кореспондира с опасенията, изразени в руската стратегия за национална сигурност.


Почти десет години по-късно конспирацията за намаляването на световното население чрез "развращаване" на децата продължава да присъства в реториката на Кремъл.


Русия на Путин
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете


"Западното общество постави децата между воденичните камъни, рекламирайки смяната на пола, легализирайки педофилията, трафика на непълнолетни, детската порнография. Поддръжниците на геноцида няма да се ограничат до кастрация и оправдаване на насилието над деца. Имат нужда от повече човешки жертви", пише в текст на Фонда за стратегическа култура от декември 2022 г.


В контекста на заявеното от украинците желание за сближаване с ЕС, Кремъл не пести усилия да представя европейската интеграция като "легализиране на еднополовите връзки и по този начин като разпространяване на хомосексуалността", пише Тимъти Снайдър.


През 2013 г. най-големият руски вестник "Комсомольская правда" излиза с твърдението, че протесите на Майдана в Киев са организирани от "националисти, антисемитисти, неонацисти и хомосексуалисти". А според руския патриарх Кирил отказът на Донбас да приеме "ценностите" на Запада, включително "теста за лоялност" към Западния свят - "гей-парада", е причината за кризата в Източна Украйна, започнала през 2014 г. Според патриарх Кирил става дума за нещо повече от политически интереси и процеси, а за "спасението на човека".


Една от най-емблематичните думи в този тип пропаганда е "Гейропа" - комбинация между "гей" и "Европа".


През есента на 2013 г. Киев е осеян с плакати, които гласят "Асоциирането с ЕС означава еднополови бракове", разказва в репортаж за "БъзФийд Нюз" Джей Лестър-Федър.


Зад кампанията стои организация, наречена "Украински избор", финансирана от Виктор Медведчук - бизнесмен, собственик на медии и бивш депутат. Смятан е за близък до Владимир Путин и дори се хвали, че руският президент е кръстник на най-малката му дъщеря. През май 2021 г. Медведчук е обвинен в държавна измяна и финансиране на тероризъм. След началото на руската инвазия в Украйна бяга от домашен арест, но малко по-късно украинските власти обявяват, че отново е задържан.


През 2013 г. хората на Медведчук организират антиевропейски протести в Киев, на които скандират "Европейските ценности са гейове, лесбийки и покваряването на малолетни". Неговият съратник и лидер на "Украински родителски комитет" организира акции срещу подписването на споразумението с ЕС, защото то ще доведе до разрешаване на еднополовите бракове, докато хомосексуалността стане норма, а всеки, който има друга гледна точка, ще бъде наказван. "Това се нарича хомодиктатура", казва Скворцов.


Алексей Пушков, който през 2013 г. е председател на комисията по външна политика в руската Дума, пише в Туитър: "След освобождаването на Тимошенко (Юлия Тимошенко - бел. ред.) ЕС ще поиска от Украйна разширяване на гей-културата. И вместо паради на Победата в Киев ще се провеждат гей-паради."


Хомофобската пропаганда често говори за "сатанистката" природа на Запада.


Още през 2010 г. кметът на Москва Юрий Лужков забранява провеждането на гей-парад в руската столица, наричайки го "сатанински акт" и определяйки хомосексуалността като "социална чума".


Нобелови лауреати призоваха Путин да отмени закона за гей пропагандата
Нобелови лауреати призоваха Путин да отмени закона за гей пропагандата


В речта си пред международния дискусионен клуб "Валдай" през септември 2013 г. Владимир Путин сравнява еднопо­ловите партньорства със сатанизма. Според Путин се прави опит "този модел да се изнася по целия свят". "Убеден съм, че това отваря директен път към деградация и примитивизъм, които водят до дълбока демографска и морална криза", казва руският президент.


Когато през 2022 г. Путин обявява незаконното присъединяване на четири източноукраински области, той за пореден път говори за борбата на Русия срещу Запада и ЛГБТИ+ общността, които съвкупно определя като "чист сатанизъм".


Според пропагандата на Кремъл съществува връзка между хомосексуалността и фашизма, а Украйна е доказателство за това. През 2014 г. във Фонда за стратегическа култура е публикувана статия със заглавие "Фашизмът, хомосексуализмът и агресията като елементи на украинската политическа реалност". "Връзката между фашизма, агресията и хомосексуализма е отдавна забелязана, и то не само от психиатрите", пише в статията.


През 2013 г. руският телевизионен водещ и пропагандист Владимир Соловьов публикува в Туитър цитат от статия на Максим Горки от 1934 г., в която писателят използва популярна по онова време руска фраза: "Унищожете хомосексуалистите - фашизмът ще изчезне".


Днешните руски потребители в социалните мрежи често използват израза "гей-нацизъм", когато се обсъжда политическата ситуация в Украйна и в западните държави.


Думи като "Гейропа", "еврогей", "либераст", "толераст" и пр. са разпознаваеми в антидемократичната, и антиевропейска риторика в България. Този пропаганден речник започва да прониква в българските медии още през 2013 г., но достига пика на своята популярност през 2018 г. в дебатите за приемането на Истанбулската конвенция.


Тогава се създава и налага думата "джендър" - негативно название на хора с нетрадиционна сексуална ориентация, както и на тези, които им симпатизират, а в по-широк смисъл - на правозащитниците, гражданското общество и поддръжниците на либералните ценности като цяло.


Хората на Путин
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

Чрез износа на "хомофобски национализъм" Русия осъществява един много по-обхватен замисъл - да подрони устоите на европейските либерални демокрации, основани на принципите на зачитане на правата на човека и толерантността. Поради това европейските ценности се представят като фокусирани единствено върху правата на сексуалните малцинства, а ЕС е обвиняван в провеждане на "джендър пропаганда".


На тази база се гради внушението, че ЕС е морално неприемлив и разрушава традиционните ценности. А в контекста на войната на Русия срещу Украйна посланията за ценностен разлом с ЕС и традиционна близост с Русия се използват за постигането на съвсем конкретни политически цели.


Из поздравление на посланика на РФ в България Елеонора Митрофанова по случай 24 май - ден, отбелязван у нас като празник на българската просвета и култура и на славянската писменост, макар според руската посланичка да е "ден на славянската писменост и култура":


"Известно е, че вярата и езиковата среда до голяма степен определят мирогледа на човек, неговите идеи за добро и зло, правилно и погрешно. Затова ни е лесно да се разберем - в крайна сметка, ако извадим политическата обстановка и сложността на настоящия момент, руският и българският народи продължават да говорят практически на един език."


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK