Ден за почит на двамата най-големи икономисти

Смит и Кейнс са повлияли почти всички други икономисти в различни епохи.<br /><br /><em>На снимката: паметникът на Адам Смит в Единбург</em>

© scotlandstudycentre, Pixabay.com

Смит и Кейнс са повлияли почти всички други икономисти в различни епохи.

На снимката: паметникът на Адам Смит в ЕдинбургКоментарът е от профила на автора във фейсбук.


Днес, 5 юни имат юбилеен рожден ден вероятно двамата най-велики икономисти за всички времена:


Адам Смит: на 300 години
Джон Мейнард Кейнс: на 140 години
Адам Смит е толкова голям, че всъщност поставя началото на всички икономически школи на пазарната икономика в епохата на капитализма. Той доказва, че не в трупането на злато се състои богатството ( което много политици и "бизнесмени" още не са разбрали), а в изграждането на предприемачески умения, на морални социално-икономически отношения и на "съвършено правосъдие" в обществото.


Financial Times: Писмо на Адам Смит до съвременните капиталисти
Financial Times: Писмо на Адам Смит до съвременните капиталисти


Неговата трудова теория за стойността е доразвита от Дейвид Рикардо и Маркс и става основа на работническо-социалните движения през следващите два века. След 1989 г трудовата теория на стойността залиня и изглеждаше влязла в историята. Но драматичното развитие на технологиите, поевтиняването на материалните ресурси и нарастване значението на интелектулната собственост отново я възраждат.


Но Смит дава живот и на друга теория на стойността - за факторите на производството. При нея не само трудът, а стойност носят и земята, и капиталът и затова заслужават доход (аренда и печалба).


Богатството на народите (Е-книга)
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете


По тази линия тръгва смятаният за баща на либералния капитализъм Жан Батист Сей. Той добавя предприемачеството като фактор и слага началото на всички икономически школи, които обясняват предлагането като движещата сила в икономиката.


Алфред Маршал създава на тази основа икономикс: теория на предлагането и търсенето в абстракция от конкретните политико-икономически реалности.


Именно антипод на това направление е ученикът на Маршал - Джон Мейнард Кейнс. Неговата революция в икономическата теория е в поне три насоки:


1. Въвежда държавата като ключов играч в икономиката, но - това което социалистите забравят - като временен играч - за спасяването на капитализма в Голямата депресия.


2. Слага фокус върху търсенето вместо предлагането като рецепта за спасяване на икономиката, като въвежда термина агрегатно търсене, което държавата трябва да стимулира.


3. Поставя началото на модерната макроикономика (връзката с Маркс, който умира в годината, когато се ражда Кейнс - 1883) и държавното управление на макроикономическите баланси след Втората световна война.


Освен това Кейнс е и един от архитектите на световната парична система след войната, която дава на долара и лирата статута на световни валути.


Какво би направил Кейнс?
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

За величието на Кейнс говори фактът за множеството икономически школи на негово име: кейнсианци, посткейнсианци, неокейнсианци и т.н. Парадоксът е, че той самият едва ли би подкрепил тези теории, а дори са го чували да казва, че не се смята за кейнсианец. Именно защото неговото решение - за държавната намеса - е било за временна намеса за стабилизация на капитализма. Но по инерция - смятат Сър Лорд Джон Мейнард Кейнс за ляв икономист.


Трябва да се признае, че светът и след Голямата Депресия (1929) , и след Голямата Рецесия (2008), и след Световната пандемия (2020) - прилага най-вече неговите икономически рецепти.


И така, Смит и Кейнс са повлияли почти всички други икономисти в различни епохи.


Дали денят 5 юни не трябва да стане международният ден на икономическата наука?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK