Ден за почит на двамата най-големи икономисти

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пералня Перла
  Пералня Перла
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  На някой левичар много му се иска да го превода да е "народ" ама не

  Програми за пране: 01. Настоящи корумпирани политици - техния консенсус ни трябват за реформата 02. Семейства на ченгета от ДС - те са млади и кадърни и не са се възползвали от семейната си привилегия - RIP Prado 01/2023-06/2023
 2. 2 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  Тези не са завършили курсовете на Харвард - не струват!

 3. 3 Профил на xyz84014722
  xyz84014722
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  "Освен това Кейнс е и един от архитектите на световната парична система след войната, която дава на долара и лирата статута на световни валути."

  Аха, затова значи е велик Кейнс. Е, едната вече не е световна валута, а скоро и другата.

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4750 Любопитно

  Как е възможно и под тази статия, първите трима да са колхозници, до един със малоумни "коментари"?!

  https://uapostcards.org/?utm_source=fb&utm_medium=Facebook_Desktop_Feed&utm_campaign=ua-postcard_website-conversion_abo_upd-23&utm_content=eu-zone_feed_interest_charity_25-65_140923&fbclid=IwAR3ClQksNsxiXeov7KUie6sSWkd8tezQ8gjXihDiuml7rq9uUnWVUdnd9uA
 5. 5 Профил на bistr
  bistr
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  е, добре е когато Евгений пише конкретно, кратко, ясно и точно по тема, която познава, и която не касае мръсните политически реалности на България. (между другото, това вероятно важи и за повечето "анализатори" на Дневник, дори може би и за Дайнов, но за съжаление те са продали душата си за няколко копейки и щат не щат трябва честичко да пишат големи глупости...)
  Сега, тъй като не му е тук мястото да анализираме стари или по-нови икономическ итеории, реалния въпрос би бил - а кой от новоизбраните политиц изобщо разбира от тези неща !? Асенчо ли, който изтърва инфлацията ? или кой... тъжно братя в тази наша тежка действителност

 6. 6 Профил на Gustav
  Gustav
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  Днес е много тъжен ден. Преди 19 години почина легендарният 40-ти президент на САЩ - Роланд Рейгън. Предлагам да го почетем с минута мълчание и поднасяне на венци на паметникът му в Южния парк

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 7. 7 Профил на Gustav
  Gustav
  Рейтинг: 1893 Весело

  Значи, такъв тип статии винаги ми напомнят на старият виц:

  Събрали се пияниците в селската пивница да се почерпят, но им трябвал повод. Затова най-старият отворил църковният календар и казал:
  - Днес сме Петий юний! ✞ Свети Дух. Св. свщмчк Доротей, еп. Тирски. Преп. Петър Корицки! Да пием за тях!

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 8. 8 Профил на Пералня Перла
  Пералня Перла
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Как е възможно и под тази статия, първите трима да са колхозници, до един със малоумни "коментари"?!
  —цитат от коментар 4 на hamiltonf


  Съмнявате че е възможно изд. "Партиздат" където е публикуван първия превод да е лепнало "народ" на заглавието на книгата?

  При все че конотацията която Смит използва в труда си е доста по-близо до "нация"?

  Всички комунисти сте един дол дренки, и бившите и съвременните като тебе

  Програми за пране: 01. Настоящи корумпирани политици - техния консенсус ни трябват за реформата 02. Семейства на ченгета от ДС - те са млади и кадърни и не са се възползвали от семейната си привилегия - RIP Prado 01/2023-06/2023
 9. 9 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  Капитализмът е пълен провал. Неговото развитие води до корпаративна диктатура. Днес НЯМА независими бизнеси.

  ФАТАЛНА ГРЕШКА: https://fatalerror.bg
 10. 10 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 1856 Весело

  Либералите разказаха играта и на двамата. Днес всеки е наясно за "невидимата пазарна ръка" по различни сектори . Те не се и крият , има отпечатъци , дори снимки на "пазарната" ля/ля/ля .:)

 11. 11 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Смит е реакционер срещу меркантилизма в Европа от 17-ти век. В труда си доказва, че специализацията на труда и свободната търговия между държавите могат да вдигнат благосъстоянието на всички, а не състезанието в трупане на резерви от злато, протекционизма и "родното" производство.

  Кейнс включва държавата като ключов икономически субект, който е в състояние да създава търсене в моменти на ниска икономическа активност и да намаля търсенето когато икономиката се върне в по-добра форма.

 12. 12 Профил на Прокопсало Парвеню
  Прокопсало Парвеню
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Интересно

  ние познаваме Кънев най вече с политическите му анализи

  в услуга на демократичната олигархия


  .. явно там е бизнеса

  06-20 Р.Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители ............................. 01 - 21 Г.Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев .......................... ................................................................. 10-21 К.Петков: Ако управлява коалиция с ДПС, излизам на протест ........................................................................... 09-21 К.Петков: С две ръце гласувам за президента Радев ................................................................................................... 10-21 К.Петков: Ние от "Продължаваме промяната“ много харесваме Бойко Рашков ................................... 01- 22 Радан: Но днес просто трябва да свалим шапка на Радев ..................................................................................... 03-22 Б.Рашков: Божков няма да откаже да даде показания, че е бил изнудван .................................................. 03-23 К.Петков: За мен е просто умопомрачаващо .............................................................................................................. ................................ как прокуратурата дори не образува производство заради изнесеното от Божков
 13. 13 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 684 Весело

  Ма - чакайти сега! - не е ли другарят Карл Маркс най-големото светило по икономиката!?

 14. 14 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4832 Неутрално

  Адам Смит е толкова голям, че всъщност поставя началото на всички икономически школи на пазарната икономика в епохата на капитализма.
  ___________________________________________________________

  Г-н Кънев, днес пазарната икономика не важи, в сила е "зелената сделка', при която с икономическа държавна принуда ( акциз въглероден диокис) и световни петилетни планове за намаляване на производството капитализма се превръща в ЗЕЛЕН КОМУНИЗЪМ!

  Ако мъжът ви преспи с украинка, да знаете че това не е изневяра, а хуманитарна помощ. (laugh)
 15. 15 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3072 Весело

  хубав празник, но някои икономисти в бг си остават само с тези двамата за цял живот, а то не е достатъчно.

  mr. Gorbachev, tear down this wall!
 16. 16 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Преди 300 години хората са открили някои от законите на свободния пазар. Те действат и до днес.
  Комунистите ги отричаха 50 години и бяха пометени от действието им, а днес ги отричат рашистите.

  Мутрите от 90-те поеха открито държавата, а ние ги последвахме. Sapienti Sat
 17. 17 Профил на hocker
  hocker
  Рейтинг: 78 Неутрално

  Поредният ястреб, който празнува Кейнс без да спомене пророческите му прогнози за резултатите от Версайския мир. Същият мислител паралелно е за санкциите срещу Русия, които имат обратен социален и до голяма степен икономически ефект, дори и според някои от най-отявлените и дългосрочни критици на Путин с трибуна в най-войнолюбивите популярни издания в лелеяния и непогрешим Запад.

  Но какво друго може да се очаква от човек, който в един от дълбокомислените си анализи за Дневник ("коментарът е от профила на автора във фейсбук") обвини СССР дори за Виетнамската война. Накратко: Шизофрения.

 18. 18 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Не харесвам кейнсианската школа. От нея идват много беди за икономиките...

 19. 19 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Вероюто на правителството:
  Ако нещо мърда - сложи му данък.
  Ако продължава да мърда - регулирай го.
  Ако спре да мърда - субсидирай го.

  ПП. Добавка от мене: и през всичкото това време назначи си роднините наоколо и си гласувай висока заплата.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 20. 20 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 3045 Весело

  "Джон Мейнард Кейнс" - ахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаха.
  Винаги съм знаел, че тоя Кънев е обикновен тъпан, ама че е чак такъв продукт на ВИИ "Карл Маркс" не вярвах. По-точно не вярвах, че ще се издаде толкова лесно.

  "Дневник" - кога ще празнувате другия "велик" икономист - Карл Маркс? Явно че вече сте на такава вълна, не давайте никой да ви спира мечтите, хахаха.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 21. 21 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Преди 300 години хората са открили някои от законите на свободния пазар. Те действат и до днес.Комунистите ги отричаха 50 години и бяха пометени от действието им, а днес ги отричат рашистите.
  —цитат от коментар 16 на danvan


  Ма те и на Запад ги отричат. То субсидии, то протекции, то не знам си какво.

 22. 22 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 3045 Весело

  До коментар [#21] от "realguru":

  Абе направо обобщаваме - "Зелената сделка" - и приключваме. В нея има повече комунизъм отколкото в "Манифест на комунистическата партия". Ама къде ти тоя ще знае - той си мисли, че в САЩима върховенство на закона или че в ЕС няма корупция.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 23. 23 Профил на Армеец
  Армеец
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#20] от "Тюфлекчия":

  Когато има юбилей. Кой според теб трябва да се празнува? Фридман или австрийската школа?

 24. 24 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 3045 Весело

  До коментар [#23] от "Армеец":

  По принцип не виждам защо трябва да се празнува някой, просто трябва да му се ползват идеите, когато са верни (а на Кейнс просто не са, всичко е пропаганда). Аз съм фен на Мизес и другите. Фрийдман не ми е много ясен честно казано.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 25. 25 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Богатството на богатите е мнооого по-голямо от богатството на народите. Пак ни пробутват лафа за свинското със зеле.

 26. 26 Профил на Славе Сергиев
  Славе Сергиев
  Рейтинг: 45 Неутрално

  Съгласен съм че това са две от най-големите светила - често не разбрани, защото разни умници и академици енциклопедисти не ги четат в целостта им, ами само повтарят разни тяхни цитати като лозунги. Както трябва да сеспоменава, че Кейнс е бил за временна намеса на правителствата, така трябва да се спомене, че Смит не намира свбодния пазар за паницея за всички стопански взаимоотношения, а отделя специално внимание на обществените щети които свободния пазар нанася и че обществото трябва да създаде механизми, които да поправят тези щети. Например, Смит е привъженик за прогресивния данък като един от тези механизми.

 27. 27 Профил на enderchr
  enderchr
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Важни уточнения:
  Най-важното за Адам Смит е, че според него разделението на труда е ключовия източник на богатството. А когато настъпва първата криза на капитализма след Наполеоновите войни, Сисмонди пръв предлага държавата да се намеси и да спаси положението. Впоследствие идеята е взаимствана от Малтус, а после и от Кейнс. Иначе за Кейнс авторът е прав, че най-вероятно не е разбран правилно, справка някои от разработките на Павлина Чернева, известна американска икономистка от български произход.

 28. 28 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Свободният пазар като нерегулиран такъв често изпада в крайности. Това е като да пуснеш някой бойлер да ти топли водата без реле. В един момент водата ще се изпари, а налягането на газовете ще взривят бойлера. Но Свободният пазар има качеството да изгаря и да възкръсва като феникс. Естествено, с косвени жертви. Бих го описал като правилата на джунглата - животни много и всяко животно е част от хранитенна верига. Някой трябва да умре, за да живее следващия по веригата. В даден момент винаги един изяжда друг по-слаб. В Свободния пазар има много играчи, много предприемачи, много инвеститори, но малцина са онези, които порасват и изяждат конкуренцията, а после на свой ред биват изядени от по-голям. Никаква сигурност няма за бъдещето - то може и да го няма, ако бъдеш изяден днес. А всеки предприемач осигурява препитание на работниците си. Затова всяко изаждане на бизнес играч води до тежки финансови трудности на населението и го прави косвена жертва.

  Но пък ние знаем, че всеки ден в джунглата хиляди животни биват изядени. Не ги виждаме, защото не ходим там, но това е факт - хиляди са изядени и именно най-силните остават, за да продължат борбата. Затова и животинските видове там не изчезват, а с опита придобиват знания за оцеляване и запазване на вида. Същото е и в икономиката. Когато дойде криза, стотици предприемаци фалират, но оцелелите са по-силни и по-опитни. Затова нито джунглата ще умре някога, нито Свободният пазар. И когато кризата свърши, а са оцелели само малък брой играчи, се отварят нови ниши, които се запълват с нови предприемачи и инвеститори. Така кръгът се затваря и започва отначало.

  Единственият проблем е да се намали броят на косвените жертви, на работниците, губещи своята работа. Това е задачата на държавата, единствената. Ако държавата се намесва в свободния пазар, той вече не е свободен, а диктуван.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 29. 29 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3367 Любопитно

  "Адам Смит е толкова голям, че всъщност поставя началото на всички икономически школи на пазарната икономика в епохата на капитализма. Той доказва, че не в трупането на злато се състои богатството ( което много политици и "бизнесмени" още не са разбрали), а в изграждането на предприемачески умения, на морални социално-икономически отношения и на "съвършено правосъдие" в обществото."

  И как Адам Смит е съчетал "пазарната икономика" с "моралните отношения" и "съвършеното правосъдие"? Каква стойност носи едно "морално отношение" (санкция на стока или търговец или квота като въглеродна)? Или това е, което до ден днешен пишман-икономистите и пазарниците още не са го разбрали? Или само аз не съм разбрал, че "съвършеното правосъдие" се търгува на борсата от честни частници ... като в ресторант "Осемте джуджета"!?

 30. 30 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3367 Весело

  До коментар [#28] от "Lou":

  "В един момент водата ще се изпари, а налягането на газовете ще взривят бойлера"

  Не може и двете да се случат - или водата ще се изпарява (в околното пространство и ще има загуба на енергия), или бойлерът се взривява, ако тръбите, с които е свързан, са по-здрави (издържат на по-високо налягане) от бойлера.

  "Някой трябва да умре, за да живее следващия по веригата. В даден момент винаги един изяжда друг по-слаб."

  Грешна представа за налудничави теории! В действителност, в "джунглата"/Природата повечето животни не биват изяждани от някой друг и то защото изяденият е по-слаб. Повечето умират от рани (счупен крайник), от глад, от жажда, от болест. Това че, трупът на умрялото животно бива "изяждан" (като хранителна среда за ларви или "почистван" от "санитарите на природата"), не означава, че животното е било изядено.
  В природата за разлика от "свободния пазар" има много хранителни вериги, между които няма пряка връзка и не се нуждаят от надзор/борса с цел "захранване"/субсидиране/прокетктиране/привилегироване на една верига за сметка на друга. Още по-малко се нуждаят от "морално социално-икономическо отношение" (при пчелните и мравешките семейства, в глутницата има "социално" разделение на "труда", но няма морално) и "съвършено правосъдие" (търтеи, педераси и други джендъри да създават семейство вместо "царицата-майка").

 31. 31 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 2813 Неутрално

  Видно от коментарите, бг глупаци са опорочили най-значимите учени в икономическата теория. Както със всичко друго де. Много глупаци има в България.

 32. 32 Профил на osando
  osando
  Рейтинг: 2074 Неутрално

  .................икономиката - съвременната религия...хъхъхъ

  ................................................а "нещата от живота" са тривиално прости...ъ-ъ

  Подпис: (не се чете)
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK