От трън та на глог: след Борисов "Промяната" опря и до Пеевски

Трудно може да се осъществи "нов политически мини преход", за който пледира Христо Иванов.

© Цветелина Белутова, Капитал

Трудно може да се осъществи "нов политически мини преход", за който пледира Христо Иванов."Искаме да си върнем превзетата българска държавност от тези корумпари, става дума за нашата чест като нация, народ, граждани. Непоносимо е тези хора да продължават да се петляркат по сцената. Как ще привлечем инвестиции с тези лица? Борисов е най-сериозния фактор за политическа нестабилност. Той трябва моментално да слезе от политическата сцена. Как така Пеевски се оказа тази грамадна корупционна жаба? Борисов го хранеше, той е отговорното лице. Да си тръгват докато е време, накрая хората с камъни ще ги изгонят".


Безпощадната диагноза на Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България", е направена само преди две години, и е цитирана от "Клуб Z" на 3 юни 2021, на следващия ден след като на бял свят излезе списъкът "Магнитски 1". Става въпрос за обявеното в пресъобщение на Министерството на финансите на САЩ санкциониране на "олигарсите" Пеевски, Божков и още четирима души заради корупция.


Пеевски е "олигарх, който преди това е бил български народен представител и медиен магнат и регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество. () Пеевски се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване", пише черно на бяло в прессъобщението.
През декември 2021 г., при конструирането на Народното събрание, Кирил Петков, тогава все още само съосновател на "Продължаваме промяната", коментира крайно възмутено в предаването "ЕвроДикoff" по адрес на Пеевски: "Поведението на ДПС за мен е необяснимо. Слагат човека - символ на корупцията в България, на първия ред в парламента! По този начин те се прострелват всеки ден в крака! Как говорят за НАТО, за евроатлантически ценности след КТБ, "Магнитски" и "Пандора"? Каква зависимост е това?!"


Да, става въпрос за същия Пеевски, чието избиране, макар и само за един ден за шеф на ДАНС през лятото на 2013 г. от мнозинството на съуправляващите БСП и ДПС, постави началото на мащабните антикорупционни протести #ДАНСwithMe. Името на мастития бизнесмен, депутат, а донеотдавна и медиен магнат, чиито издания само в редки случаи не защитаваха Борисов и не очерняха общите им врагове, беше на мушка и по време на своеобразното второ издание на антикорупционните протести, през 2020 г. Все пак тогава основните мишени бяха Борисов и Гешев.


В петък обаче същият този Пеевски, заклеймяван, охулван, направо тричан от реформаторската общност, беше "номиниран" от Христо Иванов за нещо като неизбежен партньор на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ) и де факто коалиционните им съюзници от ГЕРБ.


Христо Иванов за преговорите и с Пеевски: Започнахме нов политически преход, трябва ни широка подкрепа
Христо Иванов за преговорите и с Пеевски: Започнахме нов политически преход, трябва ни широка подкрепа


Впечатляващото замитане под килима на проповядвани години политически ценности и брандирането на Пеевски като един от символите на завладяната от политико-олигархични интереси държава, е подчинено на формулата "целта оправдава средствата". Търсенето на очевидно неудобната, но вече калкулирана подкрепа и от ДПС цели постигане на алфата и омегата в политиката според "Демократична България" - конституционната реформа. Замисълът е трите формации: ДБ-ПП, ГЕРБ и ДПС, да сформират конституционно мнозинство паралелно с прощъпулника на правителството на голямата коалиция между първите две.


Този съюз за ротационно премиерство, както го наричат Петков, Борисов и останалите, за да избегнат нарастващите обвинения в коалиционерство, е пропагандиран като безалтернативен. На фона на ръста на властовите амбиции на президента Радев при отслабени републикански институции и приписваните му прокремълски зависимости, заплахата "Възраждане" и разразилата се война между прокуратурата и част от политическия елит. За фактическата коалиция и ролята на Борисов в нея, който е притиснат до стената заради възможността от "Магнитски 3", заради "Барселонагейт" и "Чекмеджегейт" и т.н., вече се изписаха много критични неща. Те вещаят неуспех на усилията за борба с един брадат корупционен модел, чрез който беше завладяна държавата, в съюз с политика, който дори беше арестуван заради сигнал за изнудване тъкмо при правителството с доминацията на ПП и на ДБ.


Затова по-интересна от петък насам, след срещата на лидерите на ПП-ДБ и кандидат премиера акад. Николай Денков с ръководството на ПГ на ДПС, в стаята на Движението, е ролята на Пеевски. Той не само е присъствал на срещата, макар че формално погледнато е само един обикновен депутат, но и както се разбра, е участвал активно в нея.


Благородната цел на стратезите на конституционните промени да се "разпише" независимост на съдийската квота във ВСС и да се премахне поста на главния прокурор или той да бъде обезвластен до административен ръководител на прокуратурата, вече е опорочена от търсенето на съглашателство не само с Борисов, но и с Пеевски.


Трудно може да се осъществи "нов политически мини преход", за който пледира Христо Иванов, защото въпреки че аритметиката на конституционното мнозинство излиза, рестартирането на изпадналите в криза институции на парламентарната република - законодателната, изпълнителната, съдебната власт, службите, регулаторите, изиска друга стратегия.


Христо Иванов: Това правителство трябва да рестартира парламентарната демокрация
Христо Иванов: Това правителство трябва да рестартира парламентарната демокрация

За целта е необходима доста по-солидна база - много по-широка обществена подкрепа, активни, а не разочаровани партньори в неправителствения сектор, стабилно парламентарно мнозинство (а не само 63 депутати) с добронамерени съюзници. По ред причини ГЕРБ, който играе моментна дефанзивна роля, не може да бъде такъв.


ПП-ДБ могат да разчитат още по-малко на истинска подкрепа от ДПС с непредсказуемия му лидер в сянка Ахмед Доган и политик като Делян Пеевски, който има голяма неформална власт ДПС. Трудно можеш да започнеш ново начало с една от най-мразените политически фигури на многострадалния български преход, въпреки че политическите реалисти твърдят противното, водени от добре известната по нашите земи поговорка за това "Как интересът клати феса".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK