Удар по "средното царство". Защо се свива населението на Китай

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nick Tsekov
  Nick Tsekov
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Авторът не е отчел един типичен за Китай фактор - там се предпочитат мъжки рожби, а когато се разбере, че се очаква раждане на момиченце обикновено се стига до аборт. Тази древна традиция е сред сериозните причини за рязкото намаляване на фертилния контингент на страната - жени на възраст между 15 и 49 г., което и сред факторите за снижаването на раждаемостта и застаряването на Поднебесната.

 2. 2 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3881 Любопитно

  "Всеки ден в Индия се раждат 86 000 деца, докато в Китай техният брой е едва 49 400. Очакванията са за допълнително свиване на китайското население от около 10% през идните две десетилетия. По-дългосрочните проекции са за спад до под 1 милиард души към 2080 г."

  Според дългосрочните прожекциите за Индия до 2080 г. (та и по-рано даже) населението на страната също ще бъде намалява. Ето населението на държавите по света според тези проекции (прогнози):

  https://database.earth/population/by-country/2080

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 3. 3 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3881 Любопитно

  "Нещо повече, след Южна Корея страната е с най-висок разход спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) за отглеждане на дете от раждане до университет."

  Именно, това е една от причините поради която и Южна Корея в момента да има демографска катастрофа.

  https://www.theguardian.com/world/2023/feb/22/south-koreas-birthrate-sinks-to-fresh-record-low-as-population-crisis-deepens

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 4. 4 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Не само в Китай се свива. Което ще рече, че причините са универсални. Първата страна, в която се случва нещо такова е Франция след тяхната революция. Сега в почти всички държави е така.
  Причината е една и е ясна - мъжете и жените са независими. Хората нямат нужда от друг човек, за да оцелеят. Преди 100 години не е било така. Когато си 16 часа на ден на нивата, няма как да оцелееш без някой да ти готви и чисти. Сега няма взаимозависимост и хората не правят семейства, защото това не е въпрос на нужда. И да направят, се разделят.

 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3881 Любопитно

  "Ускорената демографска имплозия удря по първенството на Пекин в голямата битка за работещи и потребители, и накърнява образа ѝ на доминираща страна по най-различни критерии, който се култивира от доста време. Неприятен за властите е и фактът, че именно Индия е страната, която измества "средното царство". Именно сравнението с Ню Делхи е често използвано като контраст на траекториите на развитие на двете държави, особено в икономическата част."

  Икономически, социално, технологично, инфраструктурно, образователно, военно и какво или още не Индия днес е много по-назад от Китай. Така ще бъде и през 2080 г. Това, че демографски Индия днес и през 2080 г. ще бъде по-напред от Китай не е кой знае какво постижение. Дори през 2080 г. според прогнозите Китай ще бъде втората най-населена държава в света. На трето място ще бъде Нигерия, на 4-то Пакистан. А САЩ (които днес са 3-ти по население в света) отива на 5-то място.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  Ами защо да правят деца, само беля на главата.
  Днес цивилизацията е пирамидална схема, която има нужда от все по голям прираст, за да продължи да съществува, но създаването на деца при тези експлоатиращи условия не кореспондира с човешката природа.

  ФАТАЛНА ГРЕШКА: https://fatalerror.bg
 7. 7 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  реално погледнато, няма никакво значение дали са 1.4 милиарда или 1.2 милиарда клетника (за ядрена сила) - въпросът е как живеят хората, примерно в една Словения, която е 2 милиона човека съм сигурен, че живеят по- добре от Китай

 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3881 Любопитно

  До коментар [#7] от "carmello":

  Абсолютно стандарта и качеството на живот (well-being) е по-важен от това колко голямо е населението на страната ти или пък БВП на страната ти.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на ена блогърка
  ена блогърка
  Рейтинг: 115

  Удар по пан-европеизма :

  защо свободата налага мнението на славяни и чужденци на българска територия, киято е всичко, но не и Европа!?

  CQ, CQ, this is W-9 GFO. Come back. | 紗
 10. 10 Профил на quantumfoam
  quantumfoam
  Рейтинг: 169 Неутрално

  Снимката е от „специален административен регион“, не е от Китай mainland. Добре, че едва ли ще ви видят, инак ще ви изядат ако ги наречете китайци, много са свръхчувствителни по темата.

  ╒╩╦═╬►○‼▲‼○◄╬═╦╩╕ Unconsensual consent is not a consent at all ..!. .!..
 11. 11 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#8] от "Иво":

  ами ивчо не е съвсем така вие отъждествявате материалното изобилие с качеството на живота ,няма почти никаква връзка ,даже е обратно пропорциална зависимостта -аз може да живея в индия почти без всички тези материални неща ,които толкова ви впечетляват и да съм истински щастлив защото съм намерил себе си и съм проумял и направил мои най дълбоките духовни прозрения на ведите ,да речем. и не разглеждам светът през вашата материална призма.иначе друг същестен проблем на китай и индия е голяма замърсеност на градовете и въздуха,който със сигурност сваля много качеството и продължителността на живота (но и тук при нас този проблем е също толкова голям ,вижте само хиледите пушещи 20 годишни дизели около вас,нафтата е смърт , безумие е коли на нафта да се движат в град . никой не прави нищо по въпроса

 12. 12 Профил на venciч
  venciч
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Колкото по-малко китайчета, толкова по -добре

  Боян Таксиров еврогея Се разхождаше по една алея. Бавно, плавно и с финес Въртеше гъз намазан с грес😆
 13. 13 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  До коментар [#11] от "bnc59488372":

  По принцип колкото по-изостанало е едно общество толкова по-голяма раждаемост има.
  От една страна това е свързано с липсата на сексуална култура, достъп до контрацептиви и други занимания/забавления. От друга нуждата от работна ръка/ грижа за възрастните, когато остареят(затова и искат момчета-още го има и в Китай). Като при висока детска смъртност е добре да нацвъкаш колкото може, пък белким някое оцелее накрая. Също така липсата на образование, реална свобода на мисълта и някакво издигане по пирамидата на Маслоу, което да ти даде възможност да се замислиш за себе си и своите нужди.
  Разбира се има и доста държави(повечето арабски), където качеството на живот е достатъчно високо, за да отпаднат някои от горните фактори, но традиционните религиозно обословени социални модели и липсата на права на жените продължава да помпа висока раждаемост. Повишили се нивото на образование за ВСИЧКИ и има ли реална лична свобода и там ще падне раждаемостта.

 14. 14 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1395 Весело

  Няма лошо и без друго са доста брод там

  Мутрите от 90-те поеха открито държавата, а ние ги последвахме. Sapienti Sat
 15. 15 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#11] от "bnc59488372":По принцип колкото по-изостанало е едно общество толкова по-голяма раждаемост има.
  —цитат от коментар 13 на filofob
  Аз си мисля, че е обратното, поне в известна степен. Виж например Ирак. Преди 100 години иракчаните са били по-малко от българите. Сега са може би 7 пъти повече. Как се изхранват тези хора в пустинята... Очевидно е, че колкото повече хора си делят ресурсите, толкова по-бедни са тези хора. За това и най-богатите държави са все малки страни като Сингапур, Люксембург, Монако, Лихтенщайн, Катар.

 16. 16 Профил на Армеец
  Армеец
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Ще икономисат от ориза...

 17. 17 Профил на Армеец
  Армеец
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#1] от "Nick Tsekov":

  И в Индия е така и затова бяха забранили видеозона по едно време...

 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3881 Любопитно

  До коментар [#11] от "bnc59488372":

  Ако говорим за лично щастие това е нещо много индивидуално. Затова може и да си беден, но да живееш щастливо понякога и обратното, да си богат, но да се чувстваш щастлив. Относно продължителността на живота (фактор, който ти спомена в твоя коментар), да съгласен съм, че той е важен по отношение качеството на живот. И тук ще дам интересна статистика, китайците имат по-голяма продължителност на живота от българите. А, индийците по-ниска от тази на българите.

  https://www.worldometers.info/demographics/life-expectancy/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3881 Любопитно

  До коментар [#18] от "Иво":

  ... но да се чувстваш нещастен. *

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  До коментар [#15] от "kazushi":


  Не ти разбирам мисълта? Примерите са красноречиви. Модерните западни, а и не само западни общества страдат от намаляваща раждаемост и то от много години. Германия е основният пример. В същото време по разни зачукани държави, където дори нямат природни условия за това прирастът е огромен. Дори Китай, който тъкмо стана основна икономическа сила и изведнъж се оказа, че имат демографски проблем. Това с Ирак не го разбрах. Сравнявал си населението на Ирак и България преди 100 г ?
  А за малките(с малко население) държави-ако успееш да изградиш силна икономика базирана на нещо банки, машиноструене, металургия, газ, туризъм/развлечения...е по-добро, че ще се разпределя между по-малко. Но самият по-малък размер не е определящ за благоденствието.

 21. 21 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#20] от "filofob":

  Ако отвориш "Богатството на народите" още на ърва страница Адам Смит обяснява, че богатството е съотношение между това, което се произвежда, и броят на хората, които го консумират. Което е очевидно. Колкото повече консуматори, толкова по-бедни са те. Естествено, ако увеличиш делимото, то и частното се увеличава. Така че да, очевидно е, че има значение и колко се произвежда. Което никак не променя факта, че като увеличиш делителя, частното намалява. Т.е. увеличената раждаемост води до намаляване на богатството.
  Това го виждаме и на практика. За това дадох и примера с Ирак. Там хората са се размножавали много повече отколкото европейските страни, съответно са и много по-бедни от европейските страни.

 22. 22 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  До коментар [#21] от "kazushi":

  Затова ще произвежда повече. Япония е над 100 млн население на сравнително малка за това население територия, без никакви природни ресурси.
  Египет е с 92 млн население и с номинално по-голяма територия, но реално това население е нагъчкано по течението на Нил. Коя държава и чие население е по-богато? В същото време Япония от години страда от намалена раждаемост и застаряване на населението, а Египет поддържа висок положителен прираст и висок процент младо(и бедно) население.

 23. 23 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  Досега нема изчезнала нация от самосебе си. Особено пък, ако е била най-многобройната. Ще требе да пренастроят само системите, заради което некои ще нададат голем вой - обикновено това са богатчетата с подставени лица.

 24. 24 Профил на futio_tapanchev
  futio_tapanchev
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  На ви сега еманципация, която преформатирахте в сексуална дискриминация и започнахте да я борите с обратна дискриминация оправдавайки я с домашно насилие.

 25. 25 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  Най-ефективният контрацептив е образованието.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7323 Неутрално

  И без това имат прекалено голямо население. И индийците трябва да се поспрат малко.

 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3881 Любопитно

  Най-ефективният контрацептив е образованието.
  —цитат от коментар 25 на atmanpg


  Това плюс повишаване на жизнения стандарт на населението.


  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на agi49370681
  agi49370681
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Така описано китайските проблеми са като българските. Ние може и по-зле да сме. А пък индийците са все едно едни техни събратя, където живеят в нашата страна.
  Кой е по-добре вие кажете.

 29. 29 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  “Нанси Джанг е на 34 години“
  ——
  Измисли си ги тия примери, нали? Не, че нещо, ама човек почне ли да си измисля не знае кога да спре

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 30. 30 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#7] от "carmello":

  Ако се запази пропорцията между отделните възрастови групи няма никакво значение дали Китай ще намалее с 200 милиона , но в случаят не е така , защото тези 200 милиона по малко ще са от трудоспособното население и децата , то ще намалее с повече от 200 милиона , защото пенсинерите ще се увличат..

 31. 31 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  До коментар [#29] от "Gretel":

  Какич, Ед Уитън тъкмо върви наживо

  What Every Physicist Should Know About String Theory - ICTP Theoretical Physics Colloquium
  https://www.youtube.com/watch?v=5m4PgjlswfQ

  💕💕💕 ВЛЮБЕНА в Моа Преател Тайпи! 💕💕💕
 32. 32 Профил на bmj191100674
  bmj191100674
  Рейтинг: 129 Весело

  И други хора тук изтъкват очевидното - Китай е далеч от истинското притеснение, а ПЪРВОТО МЯСТО на Индия изобщо НЕ Е повод за празник! Защото бай Мангалор от щата Бангалор прави деца безпаметно и безпросветно, а цитираната китайка пресмята разумно колкто би струвало ОТГЛЕЖДАНЕТО НА ДЕТЕТО - включително образование, до университет! Не е важна ЦИФРАТА общо население, а БВП per capita... и нивата на бедност (в умопомрачителни мащаби) в мангалските държави като Индия, че и Нигерия, и Пакистан - САМО ЩЕ РАСТАТ... Безконтролната раждаемост ще произвежда човешка маса, която - поради огромния си брой - ще има все по-затруднен достъп до социални облаги, здравеопазване и образование, което пък ще противоречи на фундаменталната тенденция - ТРУДОВИЯТ ПАЗАР НА БЪДЕЩЕТО да иска все по-квалифицирани кадри и да има все по-малко нужда от нискоквалифициран, монотонен, еднообразен, първобитен труд...
  Така че - Китай е окей, Индия да му мисли. Там ще е следващата хуманитарна катастрофа и тя ще е с апокалиптични мащаби. Само си помислете, дребен пример - след като (доста вероятно) AI отмени нуждата от колцентрове и автоматизира целия процес - колко мангалора в Индия ще останат без работа... Десетки, стотици хиляди?

 33. 33 Профил на Escrin
  Escrin
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Защо се свива населението на Китай"
  Свива се, защото Китай се управлява от дебили, същият филм като в България. Само че Китайските управляващи са много по-големи дебили даже и от българските управляващи, на тях единствено руснаците могат да им правят конкуренция по малоумие. Като почнеш от демографската им политика, минеш през Ковид политиката им, и стигнеш до външната им политика, всичко е пълна кретения. В момента в Китай има 30 милиона мъже, за които няма жени. Някои си плащат на разни виетнамски бандити да им крадат някакви селянчета от северен Витнам и да им ги пренасят с магарета през границата. Еб*ати лузърите.

 34. 34 Профил на Дмитро Піштова
  Дмитро Піштова
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Разциврената либератсия отново погребва Китай.

  Какво са за мен 1 000 000 долара?
 35. 35 Профил на mdj301177166
  mdj301177166
  Рейтинг: 77 Неутрално

  Първо жените искаха да са равни във всичко сега пък се оплакват, че много товар и разходи покрай образованието на децата падали върху тях

  :D :D :D

 36. 36 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3197 Весело

  "Демографският срив е и социален вот на недоверие към собствените институции, власт и бъдеще. "

  Това важи ли за Демокрацията в България, където "коефициентът на раждаемост пък не е около 1.2, един от най-ниските в света, а 0.88%
  https://www.nsi.bg/bg/content/2968/коефициент-на-раждаемост-по-статистически-райони-области-и-местоживеене
  и годишни доходи от 50 хил долара (половината от "Средният разход за хората, живеещи в градовете е 99 108 долара")!?

  Ако се следва жълто-паветната логика, то нашето евро-атлнтическо управление с "цивилизован избор" е по- зле от това на китайските комунисти!

 37. 37 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3197 Весело

  До коментар [#5] от "Иво":

  " Дори през 2080 г. според прогнозите Китай ще бъде втората най-населена държава в света. На трето място ще бъде Нигерия, на 4-то Пакистан. А САЩ (които днес са 3-ти по население в света) отива на 5-то място."

  Сега, Китай е на 85-то място с 149 души на кв. км.
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_and_dependencies_by_population_density
  За да стигне "първенците" (Бангладеш на 11-то място с 1,141 души на кв. км или Нидерландия -27-ма позиция с 520 души на кв. км), ще трябва да увеличи населението си четири пъти и повече за 60 години - 25‰ годишен прираст, ПОЛОЖИТЕЛЕН, а не отрицателен като в момента.

 38. 38 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3197 Весело

  До коментар [#21] от "kazushi":

  "богатството е съотношение между това, което се произвежда, и броят на хората, които го консумират. Което е очевидно"

  Ами не е очевидно! Дори и Маркс го е забелязал, че има натрупване - колкото повече "производители" (произвеждащи работници), толкова по-голямо натрупване (замъци, инфраструктура или излишен лукс).
  Освен това тия пропорции са умозрителни, а някои икономисти продължават да се питат колко работници/богатство могат да се съберат на върха на една игла без грам мисъл за "граничните ефекти"

 39. 39 Профил на sylvester
  sylvester
  Рейтинг: 505 Неутрално

  От години данните сочат, че лесното свърши. Покупателната способност и общия стандарт на живот на китайците се повишиха за 2 поколения толкова много, че повечето хора не могат дори да си го представят. Парадокслано, това развитие и начина по който беше постигнато, създаде много от проблемите, описани в статията. Бумът беше постигнат чрез преориентиране на икономиката към Запада. Страната се отвори за чуждестранни инвестиции и буквално целият Запад изнесе индустриалното си производство там. Само че това събра огромни маси население в градовете (където са фабриките), а стремежа за ниска стойност на производството доведе до масова експлоатация. И така се получава огромен процент от населението, което е натикано в градове, в които не може да си позволи нарастващата цена на имотите, нито може да намери време в за отглеждане на деца в работната си седмица от 6 дни по 12 часа. За капак, с вдигането на стандарта на живот, на западните компании им е все по-неизгодно да произвеждат там, защото цената на труда вече не е толкова ниска, нито цената на построяване/модернизиране на фабриките, превозване на продукцията и т.н. Съответно те се оглеждат за страни като Виетнам, Филипините и особено Индия, а доскорошния тигър Китай се оказва притиснат по няколко линии и без резервен план.

 40. 40 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  Нормално. Комунизма води до дефицит във всичко. Вземаш най-многолюдната държава, въвеждаш комунизъм и ей ти я вече на второ място.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK