Обществото ще преглътне създадената управленска коалиция

Имайки стабилна власт, започвайки работа по бюджета и възстановявайки работата на институциите, обществото ще го приеме и ще стигне до извода, че е неизбежно решение.

© Дневник

Имайки стабилна власт, започвайки работа по бюджета и възстановявайки работата на институциите, обществото ще го приеме и ще стигне до извода, че е неизбежно решение.Добромир Живков, социолог и управител на агенция "Маркет линкс" коментира по БНР редовното правителство и перспективата пред него.


"С "Честито"-то! свършихме, гърбина да ни я яка": новият кабинет встъпи в длъжност
"С "Честито"-то! свършихме, гърбина да ни я яка": новият кабинет встъпи в длъжност

Трудно е да прогнозираме в сегашната ситуация колко точно може да продължи съществуването на новото редовно правителство. Дори 9 месеца, погреждайки назад, ми се струват трудно достижими. Това е една много крехка конструкция, която ще трябва да понася удари от различни посоки, а и вътре в себе си. И трябва да доказва, че ще издържи на всякакви перипетии, през които ще трябва да мине.
Надявам се да възстанови нормалното функциониране на парламентарната ни република. Очевидно нашата държава не може да работи добре в ситуация на служебни кабинети, колкото й президентът и някои други да прокламират колко са добре нещата. Може и да е така в някои области, но в други, и то много важни в сегашната ситуация, в този геополитически контекст ми се струва, че България постигна по-скоро негативни резултати. И се видя как президентът отказва да се съобразява с решения на Народното събрание. Това показва от една страна неговите амбиции, от друга - желание за властова експанзия.


Какво може да постигне кабинетът - разбира се, това са непосредствените задачи. Всички си даваме сметка, че този кабинет трябва да решава оперативни задачи. Те са свързани с бюджета, но и са определящи стратегическата посока на страната - именно там вече отбелязваме отслабване на позициите, особено в пътя ни към еврозоната.


Мисля че нещата ще се нормализират - президентът ще трябва да приеме сегашната ситуация, колкото и очевидно той да се опитва да въздейства против това политическо движение, на което се решиха "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ.


Общественото напрежение очаквам да спадне, но от друга страна "слонът в стаята" остава търсенето и възстановяването на чувството за справедливост у българските граждани. Защото по-голямата част от тях все още очакват ясни отговори от правораздавателната система по отношение на различни обвинения, записи, скандали от последните поне 10 години. Това ще се превърне в основен въпрос, особено като се започне с по - сериозно реформиране на прокуратурата и съдебната система. Този процес може да предизвика напрежение в бъдеще.


Друга линия, по която може да възникне напрежение в новосъздаденото правителство, са местните избори. Но там ще се играе на местна почва, ще има обвинения към кандидати за кметове и към действащи кметове за корупция и т.н. Няма как да очакваме в битката за местната власт ГЕРБ, ПП и ДБ да сключат примирие. Ще станем свидетели на много сериозни битки и резултатите от местните избори ще преначертаят в някаква степен политическата карта.


Очаквам, че българското общество ще преглътне създадената коалиция. Защото това си е формат на коалиция. Имайки стабилна власт, започвайки работа по бюджета и възстановявайки работата на институциите, обществото ще го приеме и ще стигне до извода, че е неизбежно решение.


Това е тежък компромис, но той единствен гарантира ясния път към по-висока европейска интеграция и към геополитическото ни позициониране като съюзник в НАТО.


Не очаквам сериозни вътрешни брожения в ГЕРБ по линия на правителството. В партията има едно ядро, което сериозно отстоява евроатлантическата ни ориентация и което беше склонно и дори настояваше да се търси коалиция с ПП-ДБ. Част от тези хора чисто биографично произлизат от българската десница - дали от ДСБ, дали от СДС. Там има споделяне на обща идеологическа основа. ГЕРБ решиха да тръгнат смело в тази посока. Тази политическа линия се разгърна през последните няколко месеца. Виждаме един ГЕРБ и един Борисов, които са много склонни да правят отстъпки и компромиси. За момента изглеждат склонни да бъдат по-предвидим партньор.


Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK