Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Конкурс ще реши да има ли СПА център в Централната минерална баня

Централна баня, басейнът сега е хранилище на фонда на музея

© Велко Ангелов

Централна баня, басейнът сега е хранилище на фонда на музеяКак да се оползотвори северното крило на Централната минерална баня в София, което все още не е ремонтирано, бе темата на проведеното онлайн обсъждане на концепции за развитието му. Даяна Николова, архитект по културно наследство, и Любо Георгиев, ръководител на общинското предприятие "Софпроект", представиха ключови моменти от проект за задание за бъдещ конкурс пред аудитория от над 80 души, които имаха възможност да задават въпроси и да отправят предложения на живо.


Мансардният етаж на северното крило

© Велко Ангелов

Мансардният етаж на северното крило


От 2015 г. в централното и южното крило на сградата е Регионалният исторически музей на София. Този проект бе финансиран със 7 милиона лева по европроект. От няколко години се води спор между Столичната община и неправителствени организации и граждани дали северното крило също да стане музей, или там да се възстанови балнеологията.
Да се предлага устойчив бизнес модел иска главният архитект на София


Главният архитект на София Здравко Здравков заяви, че е изключително важно концепциите за бъдещия конкурс за северното крило на Централната баня да предлагат устойчив бизнес модел за функционирането на сградата. По предишни изчисления на Столичната община за изграждане на СПА център там ще са необходими поне 8 милиона лева.


"Необходима е правилна концепция за развитието на неизползваната част от Централната баня, която да доведе след себе си до архитектурен конкурс за това крило от сградата. При оценяването на предложенията повече точки трябва да получат участниците, които са разработили пространството, разположено западно от банята, а не са се ограничили само до сградата. Може да се помисли за функционално обвързване на сградата с околното
пространство", коментира арх.Здравков.


"Визия за София": Концепциите да се съобразят с използването на минералната вода


"При представянето на концепциите и предложенията ще трябва да се вземат предвид следните задължителни условия: да се използва минералната вода, да се уважи и включи културното наследство, да се съобразят съществуващите функции и контекст, да се добави ново значение и стойност за града, всичко това да се аргументира икономически", каза Любо Георгиев, който е и ръководител на общинската инициатива "Визия за София 2050".


Организаторът на идеята за бъдещ конкурс за Централната баня - "Софпроект", предлага на всички граждани и специалисти да се запознаят с предложеното задание и да изпратят мнения, коментари и препоръки по него на имейл [email protected] до 9 април.


Получените предложения ще послужат за финализиране на документа и в края на април се предвижда да бъде обявена и самата отворена покана. Проектът на заданието може да се види на страницата на "Софпроект".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 564 Неутрално

  нека се погрижим и за братята гейове дори в тези трудни времена

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 2. 2 Профил на cose
  cose
  Рейтинг: 271 Неутрално

  София има нужда от развитие на СПА туризма при толкова природни дадености.
  Една Будапеща ни удря в земята в пъти. Вярно, че е бивша имперска столица, но в момента не е чак толкова по-голям град от София, а печели от туризъм 10 пъти повече от София.

 3. 3 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  Баня в банята? В София? Късно е, либе, за китка. Това е спор за един град, който отдавна не съществува.

  Смъртта на Банана ми напомни за Студио "Музика" и за едни други софиянци, които, оглеждайки се и ослушвайки се, ходеха да слушат Стравински. Днес Стравински не е забранен, но народецът слуша чалга. Ако ли не -- тогава онова със зелената коса, дето нагъва паяци. А Дневник вика, колко хубаво. Най-вълнуващият допир до световната култура от Кончита Вурст насам.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 4. 4 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  нека се погрижим и за братята гейове дори в тези трудни времена
  —цитат от коментар 1 на hhhuuunnnn


  Двумилионна София има остра нужда от 2-3 гей сауни, но това е тема за друг разговор.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 5. 5 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2798 Неутрално

  Да предлагаш гласуване за СПА център във времена когато всички СПА са опасни и закрити е манипулиране на вота.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 6. 6 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 684 Неутрално

  При положение че в до минерален извор е престъпление да направиш нещо друго.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 7. 7 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Дано не е нарочно избран моментът за това решение...

 8. 8 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  нека се погрижим и за братята гейове дори в тези трудни времена
  —цитат от коментар 1 на hhhuuunnnn


  Дори и по време на световна пандемия , рубладжийските платени тролове не спирате да пишете за гейове , дилдота и негри . Престанете да занимавате нормалните хора с вашите скрити перверзни сексуални фантазии !

 9. 9 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  Малко ми се струва несвоевременно да се провеждат подобни конкурси и търгове сега (освен такива за лекарства, медицинска апаратура и стоки от първа необходимост). В момента какъвто и да е бизнес план е абсолютно безпочвен. Как някой може да оцени колко туристи ще дойдат в София след 1, 2 или дори 3 години.

 10. 10 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Премахнете тоя музей от там, аман от безумни решения на ГЕРБават мафия!

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 11. 11 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Двумилионна София
  —цитат от коментар 4 на Един вампир броди из Европа


  Тъпата мутра докато беше още кмет я пусна тая муха за двата милиона (он така обича на кило да ги раздава числата) и това продължава да си живее свой живот.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 12. 12 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#2] от "cose":

  Не може да се сравняваме с Будапеща - София си е едно голямо село на фона на този забележителен красив град

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 13. 13 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  София има нужда от развитие на СПА туризма при толкова природни дадености.Една Будапеща ни удря в земята в пъти. Вярно, че е бивша имперска столица, но в момента не е чак толкова по-голям град от София, а печели от туризъм 10 пъти повече от София.
  —цитат от коментар 2 на cose


  В Будапеща има какво да правиш един месец без да повториш музей, ресторант, бар, минерален басейн и каквото друго ти е интересно. София ще я овършееш за 2 дена, на третия ще отидеш на Витоша и после какво? 1.3Млн град, от който 80% са едни безкрайни панелни квартали - сравненията с Будапеща или Прага са просто нелепи.

 14. 14 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 475 Неутрално

  "По предишни изчисления на Столичната община за изграждане на СПА център там ще са необходими поне 8 милиона лева."

  Предния път казахте, че това били изчисления на арх. Станислав Константинов (човекът на Чобанов), а не на общината.
  https://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2019/04/30/3424015_oshte_muzei_ili_spa_v_centralna_bania/

  А това, че преди цяла година арх. Здравков беше назначил финансов анализ за спа, пък сега чака участниците в конкурса да дадат икономическа обосновка е пълно малоумие. Що не го питахте дали е платил онзи анализ, дали го е чел и къде си го е заврял, че не го показва?

 15. 15 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 475 Неутрално

  В Будапеща има какво да правиш един месец без да повториш музей, ресторант, бар, минерален басейн и каквото друго ти е интересно. София ще я овършееш за 2 дена, на третия ще отидеш на Витоша и после какво? 1.3Млн град, от който 80% са едни безкрайни панелни квартали - сравненията с Будапеща или Прага са просто нелепи.
  —цитат от коментар 13 на Jazzdevil


  Будапеща като площ е по-голям от София, но 80% са селски къщурки - като Горубляне, но умножено по 50. Но това не е аргумент. Имат туристи, не само защото физически са по-близо до Западна Европа, но и защото отдавна си разработват туризма, а покрай него и други отрасли - Будапеща е голям киноцентър за снимане на филми.
  Така че предложението "Дай да не правим нищо различно, защото нямаме туристи!" не е много умно. Туристите няма да дойдат заради още един музей.

 16. 16 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  Будапеща като площ е по-голям от София, но 80% са селски къщурки - като Горубляне, но умножено по 50
  —цитат от коментар 15 на tamada


  Това са пълни глупости и не виждам за какво говорите подобни нелепости при положение, че дори да не е ходил всеки може да ги провери с Гугъл стрийт вю. Те и кинаджиите сигурно търсят за филмите си точно изгледи като в Горубляне ама само понеже Будапеща им е по- близо ходят там.

 17. 17 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 791 Неутрално

  помня, че по времето на мафиянски в банята потънаха 14 млн лева за ремонти, оказва се, че мезуят е струвал 7 млн европски пари, а сега се чудат какво да правят задната част на постройката – чудесно ще е да можеш да влезеш да се топнеш в басейн с минерална вода, а не да трябва да ходиш до панчарево например. махнаха керемидите и сложиха ламарина – кретени крадливи!

 18. 18 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Това са пълни глупости и не виждам за какво говорите подобни нелепости при положение, че дори да не е ходил всеки може да ги провери с Гугъл стрийт вю.
  —цитат от коментар 16 на Jazzdevil

  То се вижда кой е ходил само по кафенетата в центъра и не познава Будапеща. Точно пък през Гугъл картите можеше да се образоваш преди да се изцепиш. Ето този квартал е на толкова разстояние от центъра, на колкото е Младост 1 от софийския център.
  https://goo.gl/maps/HD2187bmFtwb8Y4Z7
  И такива в Будапеща има няколко.

  Те и кинаджиите сигурно търсят за филмите си точно изгледи като в Горубляне ама само понеже Будапеща им е по- близо ходят там.
  —цитат от коментар 16 на Jazzdevil

  Не, мойто момче - явно си лаик и не знаеш, че кинаджиите не ходят в чужбина само заради локации (изгледите). А в Будапеща пък отдавна не ходят заради тях. То и в София може да се снима имитация на Москва, хем по-евтино и е снимано много пъти.

  Ходят, защото унгарците освен студио Панония (МАФИЛМ - останало от соца като нашето Бояна), през последните 10-15 години отворихиа още две големи - Корга и Ориго, плюс няколко по-малки като Стърн. А после от Холивуд се върна Вайна и убеди правителството, че вложенията в културата си струват. И че данъчните облекчения и възстановяването на разходите не са страшни, а обратното - носят приходи.
  Затова унгарците си спасиха киното и почнаха да дърпат още повече западни филми. Допреди 10 години чуждите продукции харчеха в Унгария около 5 млн долара годишно. Днес харчат 280 млн долара и продължават да растат (поне толкова бяха преди 2 години, когато гледах за последно).
  И затова там се снимат някои от най-нашумелите и скъпи филми, а у нас идват само третокласни екшъни. Докато за заглавия като "Мисията невъзможна 4" и "Умирай трудно 5" все пак ползваха улични снимки, то за "Марсианецът", "Блейд Рънър 2049" и новия "Терминатор" им трябваха студията и специалистите, а не изгледите. Това търсят кинаджиите - финансови облекчения, инфраструктура, местни професионалисти, облекчени административни регулации... чак после идват локациите... но (като сме на темата с банята), когато мастити режисьори снимат кинозвезди за по 3 месеца някъде в чужбина вече нараства значението и на местата за почивка в града. Затова в Будапеща покрай другото си хвалят и баните.

  А ние имаме само едно старо студио и едни професионалисти. Като българските продуценти започнат да говорят за финансовите ползи на чуждите продукции държавата изобщо не вдява за какво става дума, а форумните идиоти почват да мрънкат, че в Холивуд не било така и че не можело то да храним американските богаташи. Щото идиотите и те като теб - виждали са как се снима кино само на кино.

 19. 19 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#18] от "tamada":

  Баните им са доста стари и направо гнусни на места, но... винаги пълни с народ.
  И аз ги посетих, защото са включени във всеки туристически справочник... За първи и последен път.
  Предполагам, че имат и невероятни СПА центрове, но сигурно не са за простия турист с тънък портфейл...

 20. 20 Профил на obektiven_new
  obektiven_new
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Банята трябва да е баня. Всичко останало са нелепици.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK