Зелено гражданско общество

Тройната коалиция имаше само една истинска и активна опозиция - шепа природозащитници, които се опитаха да бъдат коректив на властта

Зелено гражданско общество

© Иван КутузовПротестите пред парламента доказаха, че гражданското общество в България е зелено. Тоест младо, неопитно, крехко, но и свежо, непокварено, изпълнено с идеали. То обаче е зелено и в един друг смисъл.


Поглед към изминалите три години и половина показва, че тройната коалиция имаше само една истинска опозиция, активна през целия мандат. И това не бяха десните парламентарни партии, които през по-голямата част от времето бяха улисани във вътрешните си проблеми и борби, нито извънпарламентарната опозиция в лицето на ГЕРБ, а шепа природозащитници, които се опитваха и до голяма степен успяха да бъдат коректив на властта.


Всеки четвъртък те бяха пред Министерския съвет, често протестираха и в градинката до Народното събрание, блокираха кръстовища, раздаваха листовки, организираха подписки. И не се отказваха, въпреки че често властта изобщо не им обръщаше внимание, въпреки заплахите на едри бизнесмени, които не се колебаеха да използват силови методи за убеждаване, въпреки че полицията на няколко пъти си послужи с палки и арести в отговор на мирните им акции.
Може да се каже, че


еколозите бяха съвестта на нацията


в период, когато повечето граждани, при все че не бяха доволни от управлението, избраха пасивността и се съсредоточиха в личното благополучие с непоколебимото убеждение, че "всички са маскари" и "който и да дойде, все ще краде". Затова и голяма част от обществото гледаше и продължава да гледа на природозащитниците пренебрежително, наричайки ги птицелюбци, екобудали, луди. Без дори да подозира, че тези "луди" са същите онези, за които Бай Марко от "Под игото" изрича "Лудите, лудите - те да са живи!", или онези, които не толкова отдавна заплащаха скъпо и прескъпо за смелостта да се противопоставят на комунистическия режим.


Разбира се, щом политическата ситуация се промени, бившите луди се превръщат в герои, тъй като обществото има дефекта да слави онези, които са се борили с несправедливостта в миналото, и да се присмива на тези, които го правят в момента.


Природозащитниците заслужават уважение, защото са сред малкото, които успяха ясно да формулират какво не им харесва в управлението, да набележат конкретни мерки за справяне с проблемите и да прокарат част от тези мерки. Вярно е, че и други недоволни постигнаха целите си в една или друга степен, но до миналата седмица всички останали протести бяха съсловни - различни групи излизаха с искания за повече пари, опитвайки се да придърпат чергата към себе си. Никой не протестираше против корупцията, мафията, беззаконието като цяло, никой не настояваше за нещо, което не би го облагодетелствало пряко.


Не и еколозите. Тяхната кауза е в интерес на общността, тъй като природата е на всички. Съхраняването на дадена защитена територия всъщност е победа на обществения интерес над интереса на малък кръг хора - инвеститорите и вероятно няколко корумпирани чиновници. А смисълът на гражданското общество е


гражданите сами да защитават обществения интерес


в случаите, когато институциите не го правят.


На сайта на коалиция "За да остане природа в България" са посочени четири подобни примера. Успехите на природозащитниците са: спасяването на природен парк "Странджа", заличен със съдебно решение през 2006 г.; въвеждането на екомрежата "Натура 2000" в пълния й размер; спирането на незаконната сеч в неодобрения ски курорт "Паничище - Езерата - Кабул" и възстановяването на 10 декара от Национален парк "Рила" над Паничище. Безспорен успех е и решението на парламента за спиране на заменките на гори, което означава прекратяването на масова корупционна практика за замяна на евтини общински и държавни терени за апетитни парцели по Черноморието и в планините.


Това може и да изглежда малко на фона на големия брой бетонирани райски кътчета, но пък е безспорно доказателство, че колкото и успешно да неутрализират засега противниците си, властта и мафията понякога са принудени да отстъпят пред обществения натиск, упражняван при това от не особено голяма група хора. Надеждата е, че еколозите ще продължат да бдят за общото благо, без да се изкушават да влизат в примамливи политически сделки не само с тези, но и със следващите управляващи. А също и че повече хора ще узреят колкото "зелените" и ще започнат активно да защитават общите си права - не само за да остане природа в България, но и за да остане България.*Авторът е журналист на свободна практика и аспирант в СУ "Св. Климент Охридски"

Ключови думи към статията:

Коментари (265)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  BulgarianGreens - това е партията което се роди от това движение!
  Много се надявам в БГ да има истински Зелени, а не като мекеретата на Карака4анов от преди 15-19 години.
  Природата е един от малкото капитали, които има у нас, но той намалява със стремглава скорост, след като "национално отговорни" хайдуци опоккват каквото им падне.

  То не бяха яхни, голф, супер-курорти - все комплексарски напъни на селски хитреци (неакои със Западни кариери), които мислят само за 1-2-3 години напред и изпиране на мутреснките си пари.

  Ако това младо, "зелено" гражданско об6тество не изкласи в БГ - тогава остава само пусто6, бетон, запуснатост и миризмата на кенеф.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 3. 3 Профил на Ilmar
  Ilmar
  Рейтинг: Любопитно

  Правдива, интелигентно написана и свежа статия. За щастие, има и пишещи, които могат да надникнат отвъд онова, което се "харчи" или е престижно "тук и сега". Наистина има надежда за България!

 4. 4 Профил на jj
  jj
  Рейтинг: Неутрално

  Радвам се на хората, които създадоха тази партия и лично за мен са алтернатива за следжащите избори. Мисля, обаче, че трябва да разширят програмата си, за да бъдат алтернатива и на повече хора. Желая им успех!

 5. 5 Профил на Lili Kostova
  Lili Kostova
  Рейтинг: Неутрално

  Иване - браво. И за хубавите думи, и за предупреждението.

 6. 6 Профил на Lili Kostova
  Lili Kostova
  Рейтинг: Неутрално

  Сайтът е http://www.bulgariangreens.org/. Името на партията е "Зелените". Доколкото авторът е имал предвид политическата партия, започнала от част от хората от зелените НПО-та. В която участвам и аз. Защото виждам надежда.

 7. 7 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: Неутрално
 8. 8 Профил на mrh52499804
  mrh52499804
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Да, съгласен съм, че единствената действена опозиция на олигархо-комунистическата върхушка бяхме ние - природозащитниците.

  И така ще бъде известно време.

 9. 9 Профил на К. Методиев
  К. Методиев
  Рейтинг: Неутрално

  Напълно съм съгласне с всичко в статията! Браво на автора.

 10. 10 Профил на G49
  G49
  Рейтинг: Неутрално

  Наистина Зелените( BulgarianGreens) са единстените, които в този момент се стремят към истинската промяна. И трябва много да се внимава, за да не се присла4ат към тях подставени лица от хората на Карака4анов и сие. Опити сигурно ве4е има и 6те има. Такава е била винаги тактиката на "службите".

 11. 11 Профил на Зелен
  Зелен
  Рейтинг: Неутрално
 12. 12 Профил на ВВВ
  ВВВ
  Рейтинг: Неутрално

  защо мисля ,че в четвъртък от една година протестират пенсионери?

 13. 13 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Което си е така - така си е.
  Евала на хората, така се прави!

 14. 14 Профил на http://zeleni.bg/
  http://zeleni.bg/
  Рейтинг: Неутрално

  Колеги, време е да се обединим, за да престанат хората да ни бъркат, и да яхнем гражданското общество, с удвоени сили!
  Само обединението прави силата!
  http://zeleni.bg/

 15. 15 Профил на brr
  brr
  Рейтинг: Неутрално

  Опа, много станахте! Вие вторите кви сте???

 16. 16 Профил на http://zeleni.bg/
  http://zeleni.bg/
  Рейтинг: Неутрално

  Ние сме хората на г-н Каракачанов, и се борим вече 30 години със строителната мафия. Но защо ли колегите от Зелените, не щат да се обединим, чии интереси защитават? Някой знае ли? Присвоиха си името Зелените, за да могат да крадът членове от нас! Ние водим борбата за Иракли, Рила и черноморието, неуморно вече десетки години.
  http://zeleni.bg/

 17. 17 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: Неутрално

  Браво за статията и фактите зад нея. Най-хубавото нещо в България за последните 5 години е формирането на зеленото гражданско общество!

 18. 18 Профил на http://zeleni.bg/
  http://zeleni.bg/
  Рейтинг: Неутрално

  Радваме се на подкрепата ви! Доно ни подкрепите и на изборите! Ние сме с вас приатели! Не сме се пръкнали от нищото, като други подобни на нашата партия. http://zeleni.bg/

 19. 19 Профил на Червени
  Червени
  Рейтинг: Неутрално

  Ей ся остава и Амадеус Кръстев да си топне гагата, ако е жив все още

 20. 20 Профил на shemet
  shemet
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Нека на всички във форума е ясно, че http://zeleni.bg/ са партията на Каракачанов и нямат абсолютно нищо общо с политическа партия "Зелените" - http://www.bulgariangreens.org, която е създадена в основни линии именно от организаторите на протестите от последните години. Това са наистина хора на които им пука и имат смелост да назовават нещата с истинските им имена. Що се отнася до Каракачанов и хората му- друг го е казал "... по делата им ще ги познаете..."
  Лили ако още си във форума напиши още

  shemet
 21. 21 Профил на shemet
  shemet
  Рейтинг: 372 Неутрално

  За всички, които се интересуват от делата на Каракачанов и тези около него е следния блог http://teodordetchev.blog.bg/viewpost.php?id=108629

  shemet
 22. 22 Профил на http://zeleni.bg/
  http://zeleni.bg/
  Рейтинг: Неутрално

  колеги, стига с компроматите, утре ще бъдем в една политическа коалиция. Недейте така! До преди да се пръкнете, ние водихме тежката борба! Не е във ваш интерес това, при положение че доста от членовете ви се бъркат кои са истинските Зелени, не е добре за вас, да се разделяте от нас!
  За който не е ясно, ние подкрепяме всички инициативи на коалицията За да Остане Природа! Очакваме и подкрепа, от вас скъпи еколози! За да остане природа в България!
  http://zeleni.bg/

 23. 23 Профил на ecomafiot
  ecomafiot
  Рейтинг: Неутрално

  Партията Българските зелени/Движение зелена България http://zeleni.bg/ е все още нерегистрираното съединяване на партията на Александър Каракачанов наречена Зелена партия и така наречената партия Движение зелена България. Казвам партията на Каракачанов, защото той е несменяем лидер от самото й създаване. Движение зелена българия се прослави с това, че напълни страната с билбордове за които никой не знае кой ги е платил и липсва инфо в техните финансови отчети, създадена от хора пряко свързани с Гергьовден и с икономическата групировка Евроинс - Еврохолд. Те се прославиха и с това, че техните зелени тигри говориха по страната че са били организатори на протеститите за Иракли, Странджа и т.н., което си беше лъжа.
  Партия "Зелените" http://www.bulgariangreens.org е ново формирование, в което има много хора от неправителствения природозащитен сектор, включително и хора изцяло ангажирани със създаването и опазването на НАТУРА 2000. Там са не малка част от лицата на природозащитите протести.
  Защо са създали нова партия и не са харесали предните две (сега обединени) или сами си правете изводите или ги питайте тях.

 24. 24 Профил на Оня с коня
  Оня с коня
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най-сетне нещо свестно да се случи в БГ

 25. 25 Профил на Оня с коня
  Оня с коня
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Каракачанов е ДС кадър

 26. 26 Профил на parazit
  parazit
  Рейтинг: Неутрално

  апропо Гражданско Общество, дано в незелената ти част следното не ти дойде в много
  http://www.bulgariangreens.org/index.php?mact=Blogs,cntnt01,showentry,0&cntnt01entryid=15&cntnt01returnid=81

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 28. 28 Профил на Гласоподавател
  Гласоподавател
  Рейтинг: Неутрално

  До колкото разбрах има 3 Зелени партий, от които 2 са се обединили с цел да се консулидират и работят по добре, и друга партия наричаща се Българските Зелени, които се опитват да оглавят гражданското общество, с цел налагане на нови закони и правила. Да, малко объркващо, винаги съм си мечтал за истинска Зелена партия, в България. Смятам да мотивирам доста хора да гласуват за Българските Зелени , и саита им е супер.

 29. 29 Профил на gneven
  gneven
  Рейтинг: Неутрално

  Ей значи колко му е добра мимикрията на Каракачановата партия, която е в коалиция с БСП в момента в парламента и с/у която викаме оставка от седмица насам. Най-интересното е че партията на черепа (зелена България) се обедини с червеното ченге каракачанов и неговата партия (Зелена партия) и в момента единственото което правят е да вдигат шум и да тръбят че те са истината и видиш ли имат смелостта да кажат че те са тези които пазят БГ природата.
  Само едно да знаят тези долни лъжци... че тяхното име няма да остане в историята и ще се обезличени от истината и добрите сърца на истинските природозащитници.
  Вижте сайтовете и на "ЗЕЛЕНИТЕ" и на каракачановото обединение с мафията, прочетете за хората и ще разберете защо са добри с мимикриите и какво целят. А за тези които не знаят постове от 15 до 21 са пълна лъжа и инсинуация. истинските зелени са само едни http://www.bulgariangreens.org/index.php?page=Initiative-Commitee
  хайде четете и вижте сами. и не забравяйте че ни трябват поне още 10 години докато се отървем от такива лъжци и мошеници като каракачанов, който са мн. добре смазан инструмент на бившето ДС за разбиване на гражданския глас и исканията на народа.

 30. 30 Профил на do 27
  do 27
  Рейтинг: Неутрално

  Това да не е реклама на ракия? - автентична, отлежала... Амаче нещастници сте, всички долни мръсни лъжци, даже не се усещате колко сте нелепи когато не говорите от сърце и се опитвате да заемете нетипичната за вас поза. Всички курви сте такива смешници.

 31. 31 Профил на Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Рейтинг: 367 Гневно


  НЕ СМЕ НАРОД

  Не сме народ, не сме народ, а мърша,
  хора, дето нищо не щат да вършат.
  Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
  "Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
  И не знаем, не можеме, не щеме
  да работим за себе си със време.
  Само знаем и можеме, и щеме
  един други злобно да се ядеме...
  Помежду си лихи, буйни, топорни,
  пред други сме тихи, мирни, покорни...
  Все нас тъпчат кой отдето завърне,
  щот сме туткун, щото не сме кадърни...
  Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -
  а всякому мерамът е развала...

  Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
  пак ще кажа и с това ще да свърша.

  1875

  -------------------------------------
  обърнете внимание КОГА е писано стихотворението , нищо не сме променили за 135 години !!!!!
  ОФЦЕТЕ са същите,както и ВЪЛЦИТЕ !!!

  КРИЗИТЕ се лекуват с ГЛАД ;)
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 33. 33 Профил на do 52
  do 52
  Рейтинг: Неутрално

  И защо мислиш, че Каракачанов не участва в BulgarianGreens?

 34. 34 Профил на ltk
  ltk
  Рейтинг: Неутрално

  да кажем браво на автора и да подкрепим Зелените (http://www.bulgariangreens.org)!
  може да са млади и да им липсва опит, но са будни и не се спират, а това е далеч повече, отолкото може да се каже за болшинството от нас.

 35. 35 Профил на Енчо
  Енчо
  Рейтинг: Неутрално

  В Бургас имаше едни зелени, дето Порточанов им беше председател. Те пък какви са и за какво се борят? Някой знае ли?

 36. 36 Профил на shemet
  shemet
  Рейтинг: 372 Неутрално

  до енчо
  това беше местната организация на Каракачанов която се продаде на Проточанов

  shemet
 37. 37 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Тези на Порточанов доколкото си спомням се наричаха Партия на зелените в България, но отдавна не са се появявали на национална сцена.

  gorskia
 38. 38 Профил на k
  k
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Моля, Ви да прочетете много внимателно връзката посочена от #26.

  Не съм убеден, че организация написала в свой документ неща като

  "....Всички разрешителни и съгласувателни решения, всички решения по законосъобразност следва да се възложат на държавните експерти със съответната компетентност и длъжностна характеристика. Чрез съда те следва да са под контрола на ръководствата на институциите, прокуратурата и омбудсмана...."

  може да има претенции, че е част от Гражданското общество!

 39. 39 Профил на Haha
  Haha
  Рейтинг: Неутрално

  Ето че сега се появиха отново, готови да откраднат (гласоподаватели). Но читателите на Дневник не са толкова глупави за колкото вие ги мислите Другари.

 40. 40 Профил на ежжоаао
  ежжоаао
  Рейтинг: Неутрално

  това на порточанов беше параван, човекът си въртеше далаверките зад него.
  имаха някои инициативи, но човекът просто искаше да има представителство в местната власт. пълен т...к.
  за зелените на ковачев - нека покаже какво може в действителност, имам предвид като политическа култура, организация и стратегия, пък това ще мислим дали да го подкрепим.
  но че без курвенската политика (тя не е само бг патент) няма как да се постигне нищо во бластта на опазване на природата е от ясно по-ясно. не са го открили зелените това правило.
  там е и по-големият проблем - как веднъж влезли в политическата помия тези хора могат да останат градивни и защитнцити на природата ..........

 41. 41 Профил на parazit
  parazit
  Рейтинг: Неутрално

  k 38
  как предлагаш ти да стане? как да се извършва контрол? това разбира се са идеи за обсъждане, не окончателна платформа.

 42. 42 Профил на Николай
  Николай
  Рейтинг: Гневно

  Ей, ментета гадни! Спрете с тоя спам! Зелената партия и не знам си кои нямате нищо общо с природата. Направихте една изкуствена скъпа реклама преди предните избори, кой я плати? Защо хотелиери са ви членове? Опитват се превантивно да обсебят и тази част от политическия спектър. Гадна ДС-мафия!

 43. 43 Профил на Андрей Ковачев
  Андрей Ковачев
  Рейтинг: Неутрално

  Благодаря на автора за статията. Съ-председател съм на ПП “Зелените”. Преди да стана такъв преди няколко месеца, когато се учредиха зелените, от 1991 година съм в неправителствената организация Сдружение за дива природа БАЛКАНИ – създадохме го студенти от Биологическия факултет на СУ. През последните години работих предимно по НАТУРА 2000, като координирах и ръководех разработването на повечето зони в Западна България и тези по Черноморието (по директивата за природните местообитания), участвах протестно и подпомагах експертно всички кампании, като се почне с Иракли, след това в писането на жалби до ЕС, представлявах НПО на биогеографските семинари на ЕК. Сред инициаторите на Коалиция да остане природа в България съм. Аз съм биолог, това е моята професия, избрал съм я от малко дете, реалността е обаче, че на минимум 60% съм доброволец във всичко това.
  Пиша за да направя разграничаването от анонимните писачи на Каракачанов, които напуснаха добрия тон веднага. През 1996-2003 година участвах активно в тогавашнитеприродозащитни кампании. За Кресна, Пирин и др. Пак правехме протести понякога с до 1000 души в тях (протеста пред прозорците на Манева срещу разписването на концесията за Банско). Това вече не се помни. Разликата със сега – нямаше го новото поколение, нямаше ги медиите да отразят “революцията” на цветята, нямаше го горчивия опит от презастрояването, за което предупреждавахме, но никой не слушаше. Тогава да си “еколог” беше мръсна дума изцяло. Разпространяваше се, как били купени от някого си (стигаше се до абсурдите, че ЮНЕСКО ни купувал, справка изказвания на Благой Рагин), как обслужват “чужди интереси”, спират “развитието”. Иначе казано медийната пропагандна машина на ДС работеше на пълна пара (този образ е изработен още преди 1998 година в лабораториите на ДС – през 1996 година е бил преподаван като мярка за борба с еколозите и синдикатите на студентите в часовете по политикономия). Къде беше “Зелената партия” на Каракачанов- навсякъде само не и на протестите. Подкрепата му за НПО тогава беше на точката на абсолютното замръзване. След, като Иракли набра скорост и Коалиция за да остане природа промени статуквото в обществото, отношението му се промени. Почна да ни търси и подкрепя. Това е повече няма какво да кажа.

 44. 44 Профил на Гирю
  Гирю
  Рейтинг: Неутрално

  Браво на автора!!! Съгласен съм с всичко написано ..
  и още нещо ...не бъркайте каракачановите зелени с BulgarianGreens .. каракачанов отдавна е на политическата сцена и доста добре се е слял със сегашните управляващи.
  Истинските природозащитници и едни от малкото сегашни коркетиви на властта могат да се видят по протестите

  Аз лично не бих одобрил ако хората на каракачанов се слеят с тях. само ще ги оцапат!!!
  зелени ..пазете се от политически червеи от сегашната власт

 45. 45 Профил на Lili Kostova
  Lili Kostova
  Рейтинг: Неутрално

  Благодаря, ЛТК. Браво, Ендрю. Беше пределно ясен - не може да яхаш енергия, за чието събиране не си допринесъл на йота. Каракачанов е вече изхабен политик и му е време да си ходи - в един кюп е с Костов и Доган. Колкото до новосформираната преди последните избори Зелени БГ - какво направиха те, освен рекламна кампания с големи билбордове и прегръщане на дървета? А, и хубав сайт били направили. Ами супер - щом това е критерий да се гласува за някого - сигурно и БСП са една чудесна партия. Да живей!

 46. 46 Профил на k
  k
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Разбира се, че са само идеи.

  С част от нещата съм съгласен, например - двукамерния парламент.

  Но неща като цитираното от мен само хвърлая сянка върхиу намеренията Ви!

  Какво "гражданско" има в това да призоваваш за още контрол от страна на чиновници, прокуратура и такава измислица като омбудсман?

  Друго още по-опасно е призива за

  "...право на пряко участие и контрол на гражданите и неправителствените организации в процесите на взимане на решения и законотворчество.."

  Давате ли си сметка, какво законотворчество ще развихри "Дружеството за борба с хомосексуализма и ромската престъпност" - знаете, че основатели на такава организация ще се намерят за 30 минути! 47. 47 Профил на aman
  aman
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Хехе, почна се викането ние сме истинските, вие не сте. Г-н //zeleni.bg/ ВИЕ със сигурност не се борите и не сте се борили за опазването на природата в България, след като зад вас стоя Евроинс, Коце Маца и несменяемият Каракачанов. И за да ви докажа, че само имитирате дейност ще ви кажа следното: на страницата ви се мъдри едно становище относно доклад по ОВОС на завода за отпадъци в София с дата 16 Януари 2009. Този доклад е обсъждан първата седмица на Ноември 2008 и решението по него е от края на Декември 2008. Тоест реално процедурата е свършила (освен ако не се атакува в съда), а вие на 16 Януари 2009 публикувате становище по документа - повече от 2 месеца след изтичане на законовия срок за в който сте могли да възразите по ОВОС. Местите чехлите - това правите. В Европа обаче ви знаят много добре кои сте и тук ви научават много бързо.

 48. 48 Профил на Петко Ковачев
  Петко Ковачев
  Рейтинг: Неутрално

  до 22, 27 - човече, би ли извадил факти, за 20 или 30-годишната ви "борба". Кампании, акции, постижения, загуби дори? Имате една-единствена акция от 1998 г. ако не се лъжа и то половинчата - само в защита на Витоша, а не на всички природни паркове, както искахме тогава ние от НПО-та. Това е екологичната дейност на Каракачанов. Останалото са били присламчвания към НПО дейности с опити за оглавяване. Какво има "Зелена България" като работа? За отговор на този въпрос трябва да се обяви конкурс, най-добре по билбордовете им

  И понеже съм от 1989 г. в зеленото българско движение, а сега съм в "Зелените" ще кажа - не се опитвайте да крадете историята ни, победите ни и даже загубите ни. И боя, който са ни били (в пряк и преносен смисъл) не си даваме. И заплахите за здравето и живота, и опитите да ни купуват и "продават"... Заради всичко това изстрадахме и правенето на партия, като последен опит за реална промяна в тази страна. Нито е колегиално, нито е почтено да се опитвате да заграбите всичко това. А ако решите да опитате ще сте едни жалки мошеници.

  Хората от гражданските организации и инициативи сами могат да се определят на кого да дадат подкрепата си и с кого да свържат историята си. Свободни са и да не го направят изобщо. Същото важи и за всеки гражданин на страната.

  Ние сме се доказали и се надявам да продължим да се доказваме. Докажете се и вие, ако имате дупе и ако ви стиска да играете срещу мафията.

 49. 49 Профил на Димитър
  Димитър
  Рейтинг: Неутрално

  Българските Зелени, чувал съм че неформалният ви лидер Лили Костова, ходи навсякаде поне със 2ма бодигарда?! Ако е вярно, защо се налага, тази охрана?

 50. 50 Профил на Симеон Ставрев: Админинистратор на сайта на Коалиция «За да остане ПРИРОДА в България»
  Симеон Ставрев: Админинистратор на сайта на Коалиция «За да остане ПРИРОДА в България»
  Рейтинг: Неутрално

  БРАВО! Чудесна статия!

 51. 51 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 829 Неутрално

  А някой знае ли кой е тоя Каракачанов? Да не би да ставяа въпрос за онзи, който се изявяваше по времето на Кушлуков и двамата бяха много недоволни и ние чакахме от тях едва ли не да направят ръцете си на чукове, главите си на бомби и кожата си на тъпан и да изгорят в борбата за доброто на БГ?

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 52. 52 Профил на sykko
  sykko
  Рейтинг: Неутрално

  звучи като ученически литературен анализ :laugh:

 53. 53 Профил на maria
  maria
  Рейтинг: Неутрално

  Браво на автора!!! Съгласна съм с написаното и подкрепям исканията и упоритостта на истинските зелени/тези извън обединените/. Призовавам и други да ги подкрепят, но не само на думи, а и на протестите. ..

 54. 54 Профил на Lili Kostova
  Lili Kostova
  Рейтинг: Гневно

  Всеки ден ходя на работа през парка сама, тикво! И нямам нищо общо с Българските Зелени. А Зелените нямат неформален лидер, те да не са ГЕРБ? Имат трима съпредседатели - съвсем официлани. Ега си болните мозъци има тук, честно.

 55. 55 Профил на Zadna porta
  Zadna porta
  Рейтинг: Неутрално

  За съжление вече в ре диците на ,,Зелените '' епотекла помията от червени и сини апаратчици.Опитват се стари изтъркани авантюристи отново да се докопат до властта.

 56. 56 Профил на Калин Ненов
  Калин Ненов
  Рейтинг: Неутрално

  Благодаря и аз на Иван Радев за вдъхновящата статия - подейства ми чудесно, след лекото разочарование от гражданското "отсъстие" вчера... Даже я <a href="
  http://choveshkata.net/forum/viewtopic.php?f=2&;t=145&p=853#p853">цитирах</a> във виртуални си дом, да ме грее през студените летни месеци. *смея се*

  Поздрави на Андрей Ковачев и другите работещи хора от "Зелените". С каквото можем - ще помагаме, както и досега.

  Калн

 57. 57 Профил на Иван Христов
  Иван Христов
  Рейтинг: 431 Неутрално

  до #27
  Пич Точно партията на Каракачанов сега е в управляващото мнозинство. Не само че не прави нищо , ами и лицемерничи като вика срещу тях (уж) е как така хем си с тях хем си срещу тях ?

  Зелената партия са Евро Инс и Каракачанов - както и да го гледаш , нищо не са правили и нищо не са доказали. Доказват го само будните граждани и ЗЕЛЕНИТЕ -
  Истината е в http://www.bulgariangreens.org

  https://www.behance.net/patriotbg
 58. 58 Профил на Иван Христов
  Иван Христов
  Рейтинг: 431 Неутрално

  do #22
  Само дето те ни ви подкрепят Не се опитвайте да правите девиденти на гърба на тези оргзанзации.... много е жалко от ваша страна. За Да Остане Природа в България и другите екологични оргзнизации не подкрепят по какъвто и да е начин Зелената партия - не за друго ами защото
  1) не са активни
  2) са компроментирани (прочети по-горе - ЕвроИнс и другите там членве на партията които се возят в джипове и ходят с охрана от по 2ма души)
  3) на мен ми предложиха 10 лв по миналото лято да се правя на зелено човече
  мъртво родена партия
  4) как намерихте пари за мащабната рекламна кампания през 2007 - билбордове по цяла България - прости сметки 200 000 евро ? Как може една "еко" партия да изкара такива пари за реклама ? Тук се връщаме на точка 2)

  Порочен кръг


  https://www.behance.net/patriotbg
 59. 59 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: Неутрално

  Много добър анализ. Поздравления на автора

 60. 60 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Някой нещо ще каже ли за "зелената" мафия? Как се организира протест за да се уреди конкурентен проект например. Как стана така, че чистото, идеалистично някога зелено движение (имам предвид това от началото на 70-те) за много хора по-света стана зелена мафия?

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 61. 61 Профил на Brave
  Brave
  Рейтинг: Неутрално

  Статията е читава, но нещо не е наред. Винаги, когато някой употреби думата "единствен/а/о" заставам нащрек. Значи според автора "единствената" опозиция на тройната коалиция били зелените (както се разбра три вида зелени, кой от кои по-зелени).
  Ами братко Радев, не съм съгласен. Според теб излиза, че всеки, който не се е борил за природата (дело благородно), а за друга общополезна кауза - не е опозиция?! Лошото в цялата работа е, че целия народ се превръща лека-полека в опозиция на управляващите. Ето за това попиши и поумувай - "Народа като опозиция".

 62. 62 Профил на r. do 55 zadna porta
  r. do 55 zadna porta
  Рейтинг: Неутрално

  Bi li govoril s imena? Ili hvarliash l...? Bydi konkreten.

 63. 63 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Не е вярно, че парламентарната опозиция е била пасивна. ДСБ бяха най-активни откъм проектозакони (въпреки че и на мен ми писна от твърдоглавието им на тема Костов), а Мартин Димитров дори успя да прокара много от неговите предложения да бъдат приети. На идните избори все още има алтернатива.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 64. 64 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Малко ляво ми се вижда зеленото движение в България.
  ----
  Значи, много готино беше при социалните.
  Но като върнаха на хората ЧАСТИ от Заграбените гори и земи - лошооооо?!?!?
  ---
  Защо не опазвахте Софийското поле от гадта Кремиковци ?
  А Димитровград,и другите химове ?
  ---
  Левичкоооо е май ? Ония ги подкрепят тайно и явно.
  ---
  Много по зелено ще е да покажете какво продават производителите от ниви до тези убави заводи.
  Пием вода от "ДВОРА" на Кремиковци.
  Ядем зеленчуци от "двора" на Димитровгад.
  Хапваме колбаси от "двора " на Кремиковци и пием чайчета от нивите наоколо.
  Не Ви говоря за житата, зелето, картофите ....
  ----
  Зелени, бъдете здрави, макар и леви !
  Някой ден ще разберете, че нереституцията пречи !
  А дедо и баба, които млатят по цял ден дзверовете , които ядем.
  ---
  Може ли да ми покажете 10 // десет //нормални зелени искания ?

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 65. 65 Профил на dimitur
  dimitur
  Рейтинг: Неутрално

  В скъпата ни родина правителствата и парламента са в опозиция на народа, на хората с будна гражданска съвест,
  "Зелените" не са опозиция, те са с позиция,
  а относно позицията на каракачановци - те са си я избрали - всеки може да я види - те са си я избрали виси на входа на АЕЦ козлодуй

 66. 66 Профил на Д. Беров
  Д. Беров
  Рейтинг: Неутрално

  65 - напълно си прав, факта че партията на Каракачанов ( като коалиционен партньор на БСП) подкрепя безумните идеи на Първанов и правителството за отваряне на старите реактори на АЕЦ Козлодуй е повече от показателен колко 'зелени' са идеите им. Атомната енергетика е отречена от всички 'зелени' движения по света, истинските 'зелени' движения се борят за развитие на алтернативни енергийни източници като вятърна и слънчева електроенергия. Почти съм сигурен, че преди 2 години имаше интервю с Каракачанов, в което той изразяваше такива позиции - за алтернативни енергийни източници и срещу обречени и скъпи технологии като АЕЦ...

 67. 67 Профил на ecomafiot
  ecomafiot
  Рейтинг: Неутрално

  До Владимир Йосифов. Никой никога не е поставял искане да няма реституция. Много силно развален телефон. Практиката да се заменят гори е нещо съвсем различно - обиконвено държавата е ощетена поне десетократно от цените, раздват се най-апетитните места. С една дума бандитизъм. Пък по отношение на това, че зелените партии са били леви. Ами не е вярно. Ако бяха щяха да са в социалистическия интернационал. Зелените партии си имат собствена посока. Статистиката посочва например, че именно те са най-големия политически застъпник в днешния свят за граждански права и пряка демокрация. Имаше едно много добро проучване публкувано миналата година за тези неща.

 68. 69 Профил на Mariy
  Mariy
  Рейтинг: Неутрално

  Да му стане мъчно на човек като чете коментарите... Тъкмо си помислих, че има някаква искрица надежда. Може да звучи помпозно, но обществото е тотално задръстено. Уви и зелените няма да "ни оправят". Иначе хубава статия.

 69. 70 Профил на dimitur
  dimitur
  Рейтинг: Неутрално

  Това е разликата, зелените не искат да ни оправят,
  достатъчно ни оправяха какви ли не хайдуци,
  те искат създаване на механизми за активното гражданство да има възможност да си оправя държавата, защото е крайно време да си я вземем от мафиотите и техните служители по държавни институции, правителство и парламент

 70. 71 Профил на европеец
  европеец
  Рейтинг: Любопитно

  Новата партия ми харесва. Шанса да има ДС ченге е минимален. Хората са млади, а само младите могат да изринат старите мърши и да погнат ченгенцата и националните предатели.
  Но дали ще имат достатъчно подкрепа за да влезнат в парламента?

 71. 72 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До @ecomafiot .
  Вие защо си биете негрите.
  ----
  Реституцията или липсата на такава НЯМА нищо с престъплението заменка.
  Ако има възможност за наказание на заменящите - добре.
  ---
  Това, че не са в Социнтерна, не означава нищо.
  Млади на площада направиха белята.
  бсп има 5б5с5п5 колона в зелените.
  А те си траят за да има повече хора на "мероприятята " им.
  И защо ме нападате , а не помислите има ли истина в моите думи ?
  ---
  зелените коментираха ли земите и горите на Българската Православна Църква ? Къде да прочета по въпроса ?
  ---
  Виждате, че не се заяждам. Подготвен съм. Това, че гласувате с минус не ме праща при левите.
  О ония, които коментирате е позор.
  Мисля, че Ванче щеше да го пуца лично.
  ----
  Г-н Фишер не приличая на г-нъ Дилов.

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 72. 73 Профил на бостанджия
  бостанджия
  Рейтинг: Неутрално

  зелените на Каркачанов са като дините -отвън зелени, отвътре -червени

 73. 74 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Глупости на търкалета! Партии и партюшки, еднодневни сборища на незнайни мушмороци с мнение.
  За какво сте ми изобщо, и с какво праве се тупате в гърдите мишоци че сте били единствените, неповторимите, отлежалите?
  Я си евете питката майчина.
  Аман от лумпенясали олигофрени и лъжливци в тая държава бе!

  The biggest risk in life is not taking one.
 74. 75 Профил на Георги Крумов
  Георги Крумов
  Рейтинг: Неутрално

  Аз съм чувал за формалните лидери на Българските Зелени
  и затова с радост ще ги рекламирам. Лили Костова, с вас съм!
  Георги 48 г.

 75. 76 Профил на :)))))))
  :)))))))
  Рейтинг: Весело

  Гошо, объркал си се, Лили Костова е неформалният лидер на другите Зелени)), ще ни побъркат с толкова много зелени партий, да се бяха кръстили тъмно ЗЕЛЕНИ

 76. 77 Профил на dimitur
  dimitur
  Рейтинг: Неутрално
 77. 78 Профил на АБ
  АБ
  Рейтинг: Неутрално

  Зеленото движение да се регистрира като партия и да участва в следващите избори но без лица от досегашния политически елит. Всички те са компроментирани и ще отблъснат електората от зелените идей. Налагането на зелена политика е тясно свързано с премахване на корупцията и беззаконието-основни проблеми на нашето общество. То е свързано и със създаване на закони без вратички за определени лица. Само това да свършат щее достатъчно оправдание за съществуването им.

 78. 79 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Много пл*нки, много зор... Само и само за6тото "установените" структурки ги е страх от това 4е евентуално може да се роди нова сила, от която да покълне и поникне гражданско об6тество!

  Да видим, да 4уем. Булгарските Зелени имат моята подкрепа. И колкото се опитват някой да го припи6ат за Леви, то те седят зад принципите на либералността и отговорността, свободата и правото да иска6 да промени6 Държавата и живота на хората у нас към по-добро.
  Демокрация с 4ове6ко лице, а не изродената, която се оформи под ръководството на ДС в последните 19 години.

  А това в БГ е Дясно

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 79. 80 Профил на 1Наум
  1Наум
  Рейтинг: Неутрално

  Ще гласувам за зелените само, ако ме убедят, че са в състояние да правят зелена икономика - идеи, програми, инвестиции, сътрудничество с ЕК... казано просто как ще стане българинът по богат със зелени идеи. Вярвам, че това е възможно, но искам да видя как ще стане. А иначе да - подкрепям локално, за Иракли, за Паничище...

 80. 81 Профил на Петко Ковачев
  Петко Ковачев
  Рейтинг: Неутрално

  До Владимир Йосифов (64) Първо едно уточнение - зелената идеология и зелената политика не са "леви" или "десни". Те са "зелени". Това плаши онези, които не разбират този факт и са свикнали да живеят в лошата, но позната матрица на "ляво - дясно". Оттук идва немалка база за сатанизирането на "зелените". А зелената политика предполага използването както на леви, така и на десни мерки за управление на една общност и най-вече на обществените средства.

  Питате за "Кремиковци", "Димитровград" и другите язви на комунистическото "развитие". Предлагате да ги затворим веднага или нещо друго? Не Ви разбирам тезата. Аз лично съм за затваряне на "Кремиковци" още от 1990 г., но какво от това? "Синдикални", "социални", "приватизационни", "макроикономически" и други интереси го докараха до там, където е. Защото държавата се управляваше (и управлява) от страхливи и некомпетентни хора, подвластни на корупционния нагон.

  Що се отнася до "десетте зелени искания", ето няколко, които са сред основните (с изричното уточнение, че говорим за дългосрочни политики и цели, а не елементарните дивашки обвинения "искате да затворите всичко още утре":

  1. Нова енергетика без изкопаеми горива, базирана на ВЕИ.
  2. Повече и по-качествени "зелени" транспортни схеми в междуградския и международния транспорт.
  3. Повече и по-качествен обществен транспорт в населените места.
  4. Чисти храни (без ГМО)
  5. Използване на сертифицирана дървесина.
  6. Алтернативни форми на туризъм, интегрирани в местното развитие.
  7. Развита система на човешките права и тяхното спазване.
  8. Повече въпроси, които се решават с пряко участие на гражданите (или поне засегнатите общности); децентрализация.
  9. Друга, по-добра схема на функциониране на институциите на управление в България.
  10. Здравеопазване за всички

  Някои от тях не само са лесни за изпълнение, но и действат в други страни по света. Т.е. - не сме откриватели на някаква нова, тайна и прекрасна (или вредна - според гледната точка) политика която ще оправи (или съсипе) България.

 81. 82 Профил на Лазар Маджаров
  Лазар Маджаров
  Рейтинг: Неутрално

  Те са "На всеки километър",става дума за ченгетата:Като почнеш от Гоце и плеадата му сътрудници в президентството,минеш през Сава,Димитър,Бор,Бреза ....и стигнеш до Каракачанов/забравих ДС името му/.Те всички имат различно амплоа позволяващо им да контролират почти всичко в Татковината ни.Тука е така.БГ избирателите ги качват на съответните места:гласувайки или негласувайки!

 82. 83 Профил на Mr. Mahony®
  Mr. Mahony®
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Страхотна статия и се радвам, че освен хора, като т. нар. "луди" има и такива, които да ги отразят предходните.

  Искрено се прекланям пред всички онези, които защитаваха природата на България и не се отчайват. Пред онязи, които не само са избрали да тънат в мизерията българска, но напротив имат идеали да променят тази мизерия. Към всички, които се борят, стачкуват и скандират, но не за нещо, което променяйки се ще им донесе изгода. А пред тези, които борейки се за смяна ще получат нещо, с което страната ни трябва да се гордее и едва следващите поколения биха оценили. Защото ефектите от една такава промяна са дългосрочни, а най-мъдрите са именно тези - които мислят и гледат дългосрочно.

  Mr. Mahony®
 83. 84 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: Неутрално

  Ще си позволя да коментирам някопй от исканията на Петър Ковачев:
  1. Това е най-голямата утопия на този свят. Зелените в Германия затвориха много АЕЦ-ове и сега се плаща скъпо за тази грешка. Когато няма вятър на тъмно?
  4. в ЕС генномодифицираните храни са забранени. Единствено в САЩ са разрешени, а с решението на Барак да се правят изследвания на стволови клетки - незнам. Лошото в ЕС е че няма информация за съдържанието на продуктите и това се използва доста умело, докато в САЩ пише всичко на етикета.
  5. Според мен проблема е при износа. Отделно как ще обясните на 50% от българите как трябва или не да се топлят на печка чудо през 21.в
  10. Ей тая точка ако има някой който да не е съгласен с нея да се обеси.
  Айде сега яжте бедничкия Фил.

 84. 85 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До Петко Ковачев .
  Е те това е лево.
  Дйте сда дадеме. Ще дойде светло и много светло бъдеще за нашите деца и внуци.
  Ляво, много.
  Промяна се прави не с лозунги.
  С малки крачки. Днес. Утре.
  ----
  От зад напред :
  + Вие си живеете в Европа, но аз, драги зелени трябва да платя за ромите, дядо и баба ......
  + Контрол. И на тази и на друга. КОНТРОООООЛ.
  + Граждани, които не участват в създаване на благо не участват в разходването или управлението МУ!
  + Не може аз да имам равни права с каруцаря, направил с каручката си в Божурище 2 катактрофи с ТИР.
  + При това възпитание до 7-те години не може да имаме туризъм . А пък алтернативния туризъм е програма на Ловеца.
  + Искате да ми кажете, че зелените ще спрат кражбите в горите. Или да ми кажете, че това е зелено защоото имаме рамвни права.
  Аз имам гора , а манго брадва.
  + Ако видите как се произвеждат храни в местносдтта ще ядете ядки дълго време.
  + Зелено ли е аз да плащам билетите н абаба и дядо които гласуват срещуууу мен.
  +
  +
  +
  Не сте се подготвили.
  Сложете ми минусчета.
  Гръмнете ме и ми сложете и кръстче.
  Ама не сте готови.
  Майка ми казваше - Помисли. Направи, каквото си решил, но помисли.
  Успешна работа !

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 85. 86 Профил на do Fil
  do Fil
  Рейтинг: Неутрално

  T.e. da se obesyat segashnite upravlyavashti - te ne samo ne sa syglasni s t. 10, ami i vzeha parite za zdraveopazvane, kato otkazvat takova! Neznam kak tryabva da se sydyat tia i za genocid! Pozdrav

 86. 87 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: Неутрално

  Като гледам доста организатори (уж) и зелени (май пак уж) са в тоя форум. Затова ще кажа аз как бих протестирал. Отивайте пред летище София, това ще бъде най-доброто решение. Много по-добро отколкото да киснете пред тъпия парламент. Изсипете се 4-5000 парцала на летището и по цял свят ще ви дават, не само по первъй, вторий и новъй

 87. 88 Профил на 1Наум
  1Наум
  Рейтинг: Неутрално

  Ако бяхме 6 млн . на земята всички щяхме да ядем дивеч, балканска пастърва, и домати от градинката и квото там дал Бог. Ама сме 6 млрд. Ако слушаме световните еколози поне половината човечество ще трябва да се умори от глад. Но аз не разбирам така екологията. Разбирам я като усилие да правим по-малко глупости (АЕЦ? да! но инвестиции в опазването на средата), да сме честни (това пиле е тъпкано с антибиотици и затова е по-евтино). Балканска пастърва не се продава в магазините, но ако се продава цената й трябва да е като на сьомгата по пет.

 88. 89 Профил на Filipe , stalinistche
  Filipe , stalinistche
  Рейтинг: Неутрално

  Ako smyatash horata za parcali tova pokazva i zashto zashtitavash politika koyato krade parite ot zdravnoosigurenite i posle ne im osiguriava usluga: Mi ti tolkova mrazish horata - a sebe si nai-mnogo, priznai si.

 89. 90 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: Неутрално

  Аз не защитавам такава политика. Даже идеята за летището е един вид знак "ние сме младите на Бг, ето тук е изхода". А относно здравеопазването знам че има много проблеми там, но все пак има някаква система и доста кадърни доктори. Няма как един доктор да седа за 500лв. в болницата, когато е ценен колкото 4 -5 зъболекаря и да взмеа 1/4 от тяхното. Нормално е да търсят облаги. Който има обикновено дава, а някой път и тези дето нямат и те дават.

 90. 91 Профил на mn
  mn
  Рейтинг: Неутрално

  Zelenata politika bi napravila grazhdanite po-zdravi i sus opazvane na prirodnata sreda (ne kato samocel). Tova shte uvelichi proizvoditelnostta na truda.

 91. 92 Профил на dimitur
  dimitur
  Рейтинг: Неутрално

  бързаме бързаме бързаме да думаме

 92. 93 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ех, Бладко, Ех Йосифов....

  + Не може аз да имам равни права с каруцаря, направил с каручката си в Божурище 2 катактрофи с ТИР.

  Първите няколко по 7 години ги няма! Не знам дали има6 гора или брадва...
  Но 6том не ти е проникнало в главата 4е хората имат РАВНИ права, тогава тудно може да се спори на каквото и да е ниво!

  То така бе6е и при "комунизма" - някои си бяха по-равни, пазаруваха по едни други магазини, пътуваха по "2-ро направление".

  За това бяхте подготвени; сега станахте първи капиталисти и за6титници на 4астната собственост и ли4ната свобода - особено ако е за сметка на ма4кане на по-слабите и необразовани.
  Така е по-лесно, за6то да се хАбим да обясняваме. Да жънем, без да сеем, това го може в БГ много народ. А после за6то сме били бедни и опоскани?!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 93. 94 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Когато си напишете домашното - викайте зеленоооо !
  А дотогава помолете баби и дядовци да не гласуват този път.
  Само тази година.
  Те ни го дължат. За да има 12345678910 точки. и още.
  Бабо нали ме обичаш ?
  Обещай ми бабо.
  Обещай на мама да не гласуваш за онези този път.
  Само този път , бабооооо !

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 94. 95 Профил на oldgreen
  oldgreen
  Рейтинг: Гневно

  Петко Ковачев добре си е научил урока. За всичко му е виновна партията на Каракачанов. Може само едно нещо да са направили тези хора - за спасяването на Витоша. Ама той и това не е направил - защото даже не е подписал подписката. Защото на власт беше неговият кумир - Иван Костов. Защо сега неговата партия се крие зад гърба на всички млади, които наистина обичат България и нейната природа? Ясна е целта на Петко Ковачев - да оплюем партията на Каракачанов, че да се види нашата партия колко е хубава и неопетнена. Ама тя май не е регистрирана още.

 95. 96 Профил на Ирина
  Ирина
  Рейтинг: Любопитно

  Съгласна съм с тази статия.

 96. 97 Профил на dimitur
  dimitur
  Рейтинг: Неутрално

  една добра статия предизвика дискусия,
  намесиха се даже хора, които искат да имат различни права с останалите,
  е това е живота

 97. 98 Профил на 1Наум
  1Наум
  Рейтинг: Неутрално

  Г-н Владо този път истински ме развесели.
  А какво да викаме ние дето си нямаме живи родители? Освен: ГЛАСУВАЙТЕ БЕ МЛАДЕЖИ

 98. 99 Профил на Filipe
  Filipe
  Рейтинг: Неутрално

  E az za tova govorya - che PRAVITELSTVOTO skatava ot vzetite specialno za zdraveopazvane vnoski. Lichni, egoistichni ili korupcionni motivi - ne me interesuva, po plodovete im se poznavat. NZOK gubi dela, no Stanishev si dyrzhi shefa i

 99. 100 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  За г-н 1Наум .
  Развам се .
  Значи съм направил едно добро и днес.
  Моите съболезнования.
  И моите починаха.
  ----
  Оказа се , че искащите промяна сме сирачета.
  Тъжно.
  ---
  Г-н Радев би трябвало да е доволен.
  Има спор, значи може да се роди истината.

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах