Евроизборите като Евровизия

Хората-гласове разкриват пълните си "бленди"

Паралелът изглежда толкова многостранен, че изпитвам колебание да следвам всичките му възможни аспекти. И все пак. Имаме същия принципен формат - да определим участието си в едно наднационално състезание, така че да се представим достойно. И по подобен начин имаме същия странен набор от личности, амбиции, мании и интриги, които замъгляват смисъла на цялото мероприятие.


Поне страстите са истински и разкриват пълните "бленди" на хората-гласове. Първо ниво - участие. Второ ниво - реклама. Всичко би било добре, ако нещата свършваха само дотук. За съжаление следва реалността - с истинската версия на избора, събуждаща спомени за това, което сме правили и преживели, и сравнения за тук - там, България - Европа.


Трето ниво - жури.
Наличието на тройна коалиция позволява безпрецедентен контрол върху избирателните секции в цялата страна на всички нива. Това може да остане незабелязано, но ако някой се интересува, общото участие на БСП - ДПС в много региони надхвърля 50% от местата в избирателните комисии, с присъствие на достоверни опозиционни партии под 20%. (Това означава, че в много райони бъдещите изборни резултати могат да се обявят още утре. По списък. Без статистическа грешка.) Централната избирателна комисия e избрана на същия представителен принцип.


Четвърто ниво - технология. Там имаме уютната сигурност на директното присъствие. Наши хора ще броят нашите резултати. За най-сигурно там ще бъде специалистът. Регламентът позволява. Някой недоволен?


И така нашият човек ще пее, ние ще броим гласовете, ние ще ги обработваме и ние ще кажем дали всичко е минало честно. Ако след това започнат съмнения и обвинения - моля, има съд, който ще отсъди. С върховна при това безпристрастност.


Българската политическа Евровизия е подготвена - за да я гледаме цели четири години. Остава ни да очакваме само вечерта на големия избор. С болезнено предусещане. И тапи в ушите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK