Едно наум: Драган Цанков сключва сделка с папата 18 г. преди Освобождението

Едно наум: Драган Цанков сключва сделка с папата 18 г. преди Освобождението


, А"Дневник" публикува откъс от "Невидимата искра на Възраждането", с автор Румен Василев, предоставен от издателство "Ludite". В него се разказва за малко известния исторически факт как известният в миналото политик Драган Цанков преди Освобождението решава да приобщи българския народ към католицизма. Целта на политическата сделка с папата е българите да получат самостоятелна църква, собствена администрация и културно да се еманципацират от гръцката патриаршия.


Нишката на документалния разказ в това историческо разследване често минава граници и прескача в различни държави. Имена, известни ни от чуждата литература и история, се оказват в неочаквани връзки с българи и няма никакво съмнение, че всички подеми, случили се в Европа и Азия, са резонирали силно и у нас. Забележителни са неочакваните връзки и помощ, които идват от генерали от руската армия и французи – членове на свободното зидарство.
Един от важните акценти на този разказ са читалищата – важните огнища на Възраждането ни, легалната форма на революционната дейност. Неочаквани имена изскачат като читалищни дейци. Зад привидно скучните факти се крие един невероятно драматичен роман, но истински.


Авторът остава верен на себе си в търсене на истината, като пренебрегва историческите клишета, представяйки една нова версия за механизма на случилото се Българско възраждане. Оказва се, че легендарните имена от пантеона на българския летопис са членували в тайните общества през ХІХ век, включително и в масонските ложи на Балканите, Европа и Русия.
Румен Василев е известен с книгите си "Масонската ложа и братството на Левски" и "Свещеният триъгълник. Българската следа в историята на оперативното масонство", "Свобода или смърт. Светът и българите".


През 1859 г. Драган Цанков започнал да издава свой вестник. Името му "България" и мотото към него - "Вестник за българските интереси", сами по себе си били революционни за времето си. Самият Цанков е лаконичен: "Вестника си нарекох с цел "България". Исках да изтъкна че имаме своя земя и народ". А дотогава турците всячески избягвали да изговарят името България.


Основна тема в изданието била злъчната критика към Патриаршията и към Високата порта, безсилна да се справи с бандитизма и криминалните прояви по българските земи. Така вестникът станал любим на българите в Османската империя. Но за да просъществува такова издание, и то в Цариград, под носа на гръцкия клир и османската администрация, била необходима както политическа опора, така и финансова. Лично Адам Чарториски през Владислав Йордан – полковник, участник в Унгарската революция от 1848 г., дарил на вестника 20 000 пиастра. Граф Владислав Замойски – дясна ръка на Чарториски още от полското въстание от 1830 г., също направил солидно дарение.


След като си осигурил политическа и финансова подкрепа, Цанков започнал да пуска статии по една много чувствителна тема за българите – униатството, тоест


агитирал ги за предимствата на католическата религия.


Повлиян от полските си приятели и от монсеньор Евгений Боре, който съдействал печатницата му да се монтира в колежа "Сен Беноа" на Ордена на лазаристите, той бил убеден, че единственият начин българският народ да има самостоятелна църква, собствена администрация и културна еманципация от елинизма, е да признае върховенството на папата. Цанков бил наясно за опозицията сред българската общност, но политическата сделка била много изгодна – единствената промяна, която щяла да се изисква в българските православни храмове, ако станели католически, е, че вместо името на патриарха, щял да се споменава папата. Иначе целият ритуал и обредите щели да се запазят каквито били - затова Цанков бил с чиста съвест.


Чуждестранният натиск дал плод - под внушението на Чарториски и Чайковски, както и на френската дипломация, Високата порта принудила Патриаршията да свика събор (1858-1860), който да реши верските проблеми на българите. Гръцкият клир обаче отново отказал да приеме умерените искания - основният коз в тази битка бил руският император. Така проблемът останал нерешен.


В края на 1860 г. Цанков решил да играе ва банк


след неуспешния опит на т. нар. Кукушка уния предната година (опитът на българските първенци там да минат под лоното на папата, при което си извоювали български владика). Той повел в предпоследния ден на декември стотина свои съмишленици към представителството на папата в Цариград. Там те връчили молба, подписана от стотици българи, в която настоявали за католическо покровителство. Реакцията на папата била мигновена – българите получили документ за самостоятелна църковна йерархия и училища, като съществуващият източен църковен обред се запазвал. Вследствие на това Високата порта признала народа ни за отделна религиозно-народностна общност в рамките на Османската империя. Де факто от този момент българите станали католици.


Победата на Цанков обаче се оказала пирова – духовникът Йосиф Соколски, провъзгласен от папа Пий ІХ в Рим за архимандрит, бил отвлечен от Цариград по поръчка на руския външен министър граф Горчаков. Александър ІІ, известен и като цар Освободител заради отмяната на крепостничеството, разрешил. "Това е много куриозно, защото ние ще можем да го използваме за връщането на българите в ортодоксията. Съгласен!", гласяла резолюцията му.


Операцията по отвличането била ръководена от руския дипломат княз Лобанов


със съдействието на не кой да е, а на Найден Геров и Петко Славейков. 75-годишният архимандрит бил примамен да се качи на руски кораб – уж да го разгледа, а вместо това бил откаран насила в Одеса. Там под натиск Соколски отправил послание към българите да се върнат към православието. Руската империя спечелила битката за сметка на българската европеизация. Колкото до Соколски, той писал писма на Цанков, които никога не стигнали до него. В крайна сметка умрял в Киево-Печорската лавра. До смъртта си не се върнал към православието, а руските свещеници го използвали като чучело в борбата си срещу украинските католици.


Униатското движение сред българите не пропаднало, въпреки че огромна част от симпатизантите му го напуснали разочаровани. За всички трезвомислещи било кристално ясно, че стремежът на Драган Цанков да свърже българската църква с Ватикана бил само от политически интерес за българския народ, а не от религиозни подбуди.


Драган Цанков признал поражението си,


но продължил борбата, вече с нови средства. Било лятото на 1861 г., Цариград кипял. От мегаполиса към българските земи потеглили и няколко представители на една забулена в тайна организация. Цанков ги познавал, но не познавал техните намерения. Раковски също ги познавал, но не бил наясно с плановете им. Няколко години по-късно най-известният българин - Васил Левски, ще заяви: "Аз съм посветил себе си на отечеството си още от 61-о (лето), да му служа до смърт и да работя по народната воля".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (120)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Edvard Grieg
  Edvard Grieg
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Това наистина е един съдбовен момент за бъдещата българска държава, за който за съжаление малко българи знаят. От статията си проличава нещо друго - още години преди Освобождението плановете на руската администрация са били налице и всеки опит, на който и да е свободолюбив българин да се противопостави в осъществяването им, ще бъде посрещнат с насилствена и безмилостна реакция.

  Never argue with an idiot. They will only bring you down to their level and beat you with experience.
 2. 2 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#1] от "Edvard Grieg":

  Едва когато Рашата се разпадне окончателно, България ще се отърве от "братското" й влияние и подриване...

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6103 Неутрално

  "...Руската империя спечелила битката за сметка на българската европеизация..."
  Това е винаги резултата. А искането за самостоятелна православна църква също е било торпилирано от съюза на гръцка патриаршия с руския цар
  В проблем, в България все още има католици по източния църковен обряд. Църквата е близо до площад Възраждане.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 278 Неутрално

  На грантаджийските подлоги им е наредено да набиват до дупка опорките "приобщаване на България към католицизма", "съюз на Православието с католицизма", "върховенство на папата" и пр. глупости. По една единствена причина - геополитическите интереси на САЩ на Балканите. Американците искат да елиминират духовната връзка на балканските народи с Русия, като са решили да ударят именно по общата религия. А родните изтривалки са готови и майка си да продадат, какво остава за некакво си там Православие ...

 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  "...какво остава за некакво си там Православие ..."
  За кое православие питаш? За това, което изпрати българските духовници със съдействието на граф игнатиев на заточение?
  Или за онова православие, което изпращаше духовници в лагери или ги убиваше без съд и присъда?
  Или за онова православие, което разрушаваше църкви и манастири?
  Или за онова православие, което с ДС дебнеше кой ходи на църковна служба?
  Или за путинославието, където един трафикант го направихте патриарх?

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#6] от "izt21595181":

  Православието няма много общо с християнството от преди 2000 години , с всички тези икони , свещи, светени води, и безсмислени ритуали.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 278 Весело

  До коментар [#8] от "kaiser":

  Дървени философе, Православие = Христова църква, това са 2000 години приемственост. Всичко друго са секти и ереси, отклонили се от правия път. Ритуалите не са основното в религията, те само я допълват, но не си дорасъл още да разсъждаваш по такава сложна материя.

 11. 11 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3183 Гневно

  До коментар [#1] от "Edvard Grieg":
  "..още години преди Освобождението плановете на руската администрация са били налице и всеки опит, на който и да е свободолюбив българин да се противопостави в осъществяването им, ще бъде посрещнат с насилствена и безмилостна реакция."

  и така до ден днешен!

 12. 12 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4108 Неутрално

  Думата "освобождение" се е наложила вследствие на дългогодишното слугуване на двата основни мита в българската история, мита за робството и мита за освобождението. Българите не са били в робство ,а са били поданици на Османската империя. Затова възстановяването на българската държавност през 1878 година не трябва да наричаме "освобождение". На 13 юли 1878 година с решение на Берлинския конгрес се ОБРАЗУВА българското княжество. България ВЪЗСТАНОВЯВА своята държавност. Нашите възрожденци не са се борили за освобождение , а за откъсване на Екзархийска България от Османската империя, борили са се за собствено "царство и государство". Казано на съвременен модерен език , нашите възрожденци са били сепаратисти.

 13. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4612 Весело

  Ха-хаааа
  ПУТИНДЖИИТЕ рано-рано запраскаха
  СЕКТАНТСКИТЕ си -

  на ПУТИНОСЛАВНАТА КРЕМЪЛСКА ЗЛОБНА СЕКТА ОПОРКИ

  за "уникалността", "единствеността", "безаналоговостта"

  на сведеното до ПУТИНОСЛАВНА СЕКТА, руско така наречено православие.

  Беснейте, таваришчи, на никого не пречите във Форума.

  На всички останали

  ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ, приятели !!!!

 14. 14 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3183 Гневно

  До коментар [#5] от "4ort":Православие = Христова църква, единствена и оригинална, съществуваща вече 2000 години, която разни майкопродавци и ненормалници като теб искат да разменят за шепа кирливи грантове ...
  —цитат от коментар 6 на izt21595181


  "Истинско православие", което да се наместят върху бащините ни земи!
  Подлога платена с рубли!

 15. 15 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4221 Неутрално

  "...че единственият начин българският народ да има самостоятелна църква, собствена администрация и културна еманципация от елинизма(то Русия), е да признае върховенството на папата. .... – единствената промяна, която щяла да се изисква в българските православни храмове, ако станели католически, е, че вместо името на патриарха, щял да се споменава папата...."

  След 150 г. тази идея е още по-актуална! И съвсем не е безпочвена.

 16. 16 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4108 Неутрално

  " Високата порта принудила Патриаршията да свика събор (1858-1860), който да реши верските проблеми на българите. Гръцкият клир обаче отново отказал да приеме умерените искания - основният коз в тази битка бил руският император. Така проблемът останал нерешен."

  Какво излиза , че по време на "турското робство" Високата порта е защитавала българите за разлика от руския император, който го наричаме "освободител" на българите.
  Когато българската история се пише от руснаци , всичко се обръща с главата надолу.

 17. 17 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#8] от "kaiser":Дървени философе, Православие = Христова църква, това са 2000 години приемственост. Всичко друго са секти и ереси, отклонили се от правия път. Ритуалите не са основното в религията, те само я допълват, но не си дорасъл още да разсъждаваш по такава сложна материя.
  —цитат от коментар 10 на izt21595181  бетонна главо, посочи текст в Библията в който Христос целува икони, пали свещи или ръси ''светена'' вода.

 18. 18 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#12] от "tacheaux":

  Пълни глупости грантаджийски. Самите възрожденци и съвременници на Турското робство и Освобождението са ги наричали именно така, а продажници като теб сега опитват да наложат нови термини: "османско присъствие", "османско поданство", "откъсване", още малко ще заговорят и за "Булгарекзит". "Възстановяване на държавност" след половин хилядолетие ли, главо? Всичко това се прави по същата причина, поради която се удря и по Православието. Ако нема "Турско робство" и "Освобождение", нема да има и "Освободител". Елиминирайки общата религия и Освобождението, американците си мислят, че българите ще започнат да мразят Русия и ще заобичат Америка. Напротив, поне половината българи са неутрално настроени спрямо Русия, но я подкрепят единствено заради омразата си към САЩ.

 19. 19 Профил на Артър Дент
  Артър Дент
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Православието в наши дни, изповядвано в Русия и България, е повече военна доктрина, отколкото духовно единение с Христос.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4108 Неутрално

  " Високата порта признала народа ни за отделна религиозно-народностна общност в рамките на Османската империя. "

  Това става 8 години преди султанът да издаде ферман за учредяване на Българската Екзархия на 28.2 1870 година. Съпротивата за издаване на този ферман от гърци и руснаци е била ожесточена. Гърците са ни наричали славяногласни елини , а руснаците са ни наричали "южни" славяни и са ни третирали като аморфно славянско племе. Политиката на руснаците е била да подготвят хората от това племе да бъдат бъдещи поданици на руския цар. Руски емисари са разнасяли портрети на руския самодържец в българските земи. Такъв портрет попада и в къщата на Иван Вазов. Така той и неговото семейство стават върли русофили. Вазов разказва в стихотворна форма как майка му, още като малък е сочила портрета на руския цар като му е казвала , че това е българския цар, а не турския султан.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#21] от "tacheaux":

  Това са соросоидни манипулации, Русия играе силна роля в българското Възраждане и подпомага тоя процес, включително и в Македония. Но това е тема табу в България, по-добре не ровете там че ще излезнат неща, които ще травмират тролската ви психика ...

 24. 24 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4108 Неутрално

  "духовникът Йосиф Соколски, провъзгласен от папа Пий ІХ в Рим за архимандрит, бил отвлечен от Цариград по поръчка на руския външен министър граф Горчаков. Александър ІІ, известен и като цар Освободител заради отмяната на крепостничеството, разрешил. "Това е много куриозно, защото ние ще можем да го използваме за връщането на българите в ортодоксията. Съгласен!", гласяла резолюцията му.
  Операцията по отвличането била ръководена от руския дипломат княз Лобанов "

  Още от царско време руската дипломация се е занимавала с отвличания, политически убийства, атентати спрямо български възрожденци , политици и държавници. Трябва да се прочете книгата "Авантюрите на руския царизъм в България" , за да се види какви злодейства са вършили руските дипломати спрямо България , пряко ръководени от руския цар. Азиатският департамент фактически е бил терористична организация на руската държава , която още тогава е била империя на злото.

 25. 25 Профил на rw
  rw
  Рейтинг: 361 Неутрално

  До коментар [#8] от "kaiser":Дървени философе, Православие = Христова църква, това са 2000 години приемственост. Всичко друго са секти и ереси, отклонили се от правия път. Ритуалите не са основното в религията, те само я допълват, но не си дорасъл още да разсъждаваш по такава сложна материя.
  —цитат от коментар 10 на izt21595181


  Че кво му е сложното на православието?
  Трябва само да повтаряш като папагал квото каже кгб.
  - 100 години "религията е опиум за народа". Ура - разрушаване на църкви и изтребване на попове.
  - след това за една нощ кагебистите са единствените истински християни - УРА!

 26. 26 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 337 Неутрално

  Драган Цанков е най-големия измекярин в българската история! От краен русофоб се превръща във водещата фигура на руската пета колона. Налице са документите, в които Азиятския департамент му отчита месечната издръжка и в които с неговото съдействие организират Офицерските бунтове, т.нар. бургаско въстание, детронацията на Батенберг и тн.

  Едно цитатче, да не сме голословни:
  2. април 1887 - телеграма до Александър 3
  ..............
  Ваше високопревъзходителство, съществува само едно средство да се спре развитието на злото, докато все още това е възможно, и по този начин да се избави България от безизходното положение както в политическо, така и в социално-нравствено отношение, да се изгонят от нашето отечество чуждоземният коварен интерес и гибелното влияние, които толкова много навредиха на нашите отношения към Русия; да се възстанови и възсъздаде освободената със скъпи жертви и изкупената с руска кръв България и да се направи възможно тържеството на славянското дело и православието. Това средство е руската окупация. Българският народ я очаква с голямо нетърпение, защото само в нея вижда своето избавление. За бляскаво доказателство на нашите думи ще послужи всеобщият възторг, с който народът ще посрещне въдворяващите мир и ред в страната войски на освободителката и покровителката — на Русия.
  При това най-покорно ви молим, ваше високопревъзходителство, да приемете израза на чувствата ни на най-отлично уважение, с което имаме чест да бъдем на ваше високопревъзходителство НАЙ-ПОКОРНИ СЛУГИ.

  Пп. Гешев, Бобчев, Маджаров, Цанков, Бурмов, Бракалов /останалите подписи на нечетливи/."

  I shave with Occam's razor
 27. 27 Профил на frankie...says
  frankie...says
  Рейтинг: 350 Неутрално

  До коментар [#5] от "4ort":Православие = Христова църква, единствена и оригинална, съществуваща вече 2000 години, която разни майкопродавци и ненормалници като теб искат да разменят за шепа кирливи грантове ...
  —цитат от коментар 6 на izt21595181


  12 от 13 митрополита с ДС картончета :)
  Латентните комунисти нивгаш не сте се усещали

  И обществата ви мизерни, и вероизповеданията ви мизерни, и икономиките ви мизерни, даже и грантовете ви мизерни .... потомствени лузъри :) Разкажи ни малко повече за това твоето православие точно :) ?

 28. 28 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  ИНТЕРЕСЕН ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТ!!!
  Всяко отдалечаване от Европа ни хвърля в ноктите на евразийската сатрапия1!!

 29. 29 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4108 Неутрално

  До коментар [#23] от "izt21595181":
  "Русия играе силна роля в българското Възраждане и подпомага тоя процес, включително и в Македония. Но това е тема табу в България, по-добре не ровете там че ще излезнат неща, които ще травмират тролската ви психика …"

  Русия играе силна , но ОТРИЦАТЕЛНА роля в българското възраждане и не само , че НЕ е подпомагала този процес , но всячески е ПРЕЧИЛА .
  Съгласен съм , че това е тема табу в Българската история писана от руснаци , точно по тази причина, да не се разбере , че Русия е била ПРОТИВ българска държавна самостоятелност. Винаги Русия е работила за това, да наложи руско управление в българските земи и така те да станат руска провинция. Под "освобождение" руснаците са разбирали налагане на руско управление , като са считали , че то ще бъде по-добро от турското. Под това мото Русия е "освободила" много народи.

 30. 30 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 655 Весело

  Какво ми виждат очите? Тук разни щатски подлоги са се хвърлили да плюят по човека, който е казал:

  "Не бях довършил настоящето писмо, когато ми донесоха някакъв си „Голос Русского“, който се явява за българския народ апостол на неговото спасение. На тоя безименен „Голос“ аз ще отговоря с глас на именен. И ще му кажа само това: че такива и подобните тем руси заставят и българите, както заставиха и сърбите, да си припомнят думите, които един древен мъдрец отправи към пчелата: „Не ща ти нито меда, нито жилото“…"

  Защо така, бре, мекерета?

  Бог да благослови Америка за България!
 31. 31 Профил на Артър Дент
  Артър Дент
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#18] от "izt21595181":

  Какво робство, бе трол? България е на-проспериращата и богата област в Османската империя, българските търговци се възползват максимално от огромния ѝ пазар, стоките им са ценени заради високото качество, данъкът е 10 %, руските завоеватели са изглеждали като просяци в сравнение с добре облечените и нахранени българи. Къде виждаш робство, когато сме си притежавали земята , религията съхранена и образованието високо ценено?

 32. 32 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Сложна личност е Драган Цанков и еднозначно не може да бъде оценяван.
  Но безспорно е припознат като един от българските водачи през 19 в.
  След погрома на Априлското въстание той и Марко Балабанов са изпратени от Екзархията на мисия в Европа да убедят Великите сили, че България като държава трябва да бъде възстановена. Така и става...

 33. 33 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 829 Неутрално

  "Братушките" в действие

  malart.blog.bg
 34. 34 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2064 Весело

  Интересен начин Дневник да отбележи Великден. Повод да се поогледаме под вежди, да се поскараме, да се поразделим точно на този велик ден.
  Бравос!
  Едно голямо "Браво!" и за следния откъс от книгата:

  ---
  Той повел в предпоследния ден на декември стотина свои съмишленици към представителството на папата в Цариград. Там те връчили молба, подписана от стотици българи, в която настоявали за католическо покровителство. Реакцията на папата била мигновена – българите получили документ за самостоятелна църковна йерархия и училища, като съществуващият източен църковен обред се запазвал. Вследствие на това Високата порта признала народа ни за отделна религиозно-народностна общност в рамките на Османската империя. Де факто от този момент българите станали католици.
  ---

  Насладете се - стотина души подписват молба до папата да ги признае за католици, папата реагира благородно - моментално издава нужния документ, султанът признава този акт и........от този момент българиТЕ станали католици! Не тези стотина души, а именно българиТЕ! Как се ставало католик.....думи нямам за представите на благородния, съвършено неподлия и крайно интелигентен автор!
  Смях, православен смях по този повод!
  Само така няма да се вържем на партенката, защото днес е нашият Великден! Честит да ни е на всички!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 35. 35 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#32] от "palav_nik":

  Симеон Радев го е наричал кисел сприхав дядка :) Нещо като Иван Костов на 19 век

  Бог да благослови Америка за България!
 36. 36 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 753 Весело

  Православието няма много общо с християнството от преди 2000 години , с всички тези икони , свещи, светени води, и безсмислени ритуали.
  —цитат от коментар 8 на kaiser

  А католицизма?

 37. 37 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#36:"Virgin"][/quote]

  католицизмът също

 38. 38 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  До коментар [#4] от "izt21595181":

  Пич, тая твоя "духовна връзка" се нарича 141 г руско иго!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 39. 39 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2064 Весело

  Да отбележа очевидното - с изявите си в тази тема, на този голям ден, добрите католици демонстрират огромна християнска любов към православните си братя.
  Заслужават благодарност и похвала, мисля!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 40. 40 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4108 Неутрално

  До коментар [#32] от "palav_nik":
  "Сложна личност е Драган Цанков и еднозначно не може да бъде оценяван"

  За него важи приказката , че никога не е късно да станеш за резил. Руснаците го купуват и той става руско оръдие на края на живота си. Кани руснаците да окупират България и да заличат нейната държавност. Руските пари са развратили не само него , но и много други българи. Оценката , която трябва да му се даде е , че е бил един от най-гнусните продажници.

 41. 41 Профил на fki17435717
  fki17435717
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Удивително повърхностна дискусия се води в този форум. Колкото по-бързо хората разберат, че смисълът на света и българските интереси не се заключава в “грантаджии срещу руски подлоги”, толкова по-бързо има шанс да отлепим от дъното.

 42. 42 Профил на zara09
  zara09
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#19] от "Артър Дент":

  Нещо повече- това е ИДИЛ в християнския свят- една политико-войнствена групировка (ще ми се разсърдат ако кажа секта- защото те са "оригиналите", а всички останали християни са сектанти). Винаги се прекланят на вожда на светската власт, винаги в колаборация, винаги изпълняват политически поръчки. Срамуват се от "сиромахомилството", защото мразят сиромасите, прекланят се пред пищността и златото - виж им одеждите и накичените църкви...Няма скромност (има, но сред някои обикновени свещенослужители, не и сред клира), няма отдаденост на хората, няма благотворителност...Сигурна съм, че делението в християнския свят е започнало не толкоз заради коренни различия , а както обикновено става и в светския живот-кой ще води бащина дружина.

 43. 43 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  До коментар [#12] от "tacheaux":

  Боже, Боже, какви идиоти е раждала, раждала, ражда и сега, българска майка юнашка....

 44. 44 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Дневник, точно на Велик Ден ли решихте да пуснете тази статия? И това не е “малко известен исторически факт”, а конспиратувна история, родена от болен мозък, който свързва Левски с масонството...

  “Целта на политическата сделка с папата е българите да получат самостоятелна църква, собствена администрация и културно да се еманципацират от гръцката патриаршия.”

  Всички тези цели са постигнати, още преди Освобождението. Наистина копаете дъното с пропагандата, която разпространявате. Само абсолютен лаик може да свърже Православието с Русия. И да отрече хилядите грехове на католическата църква към човечеството, които продължават и до днес.

 45. 45 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Удивително повърхностна дискусия се води в този форум. Колкото по-бързо хората разберат, че смисълът на света и българските интереси не се заключава в “грантаджии срещу руски подлоги”, толкова по-бързо има шанс да отлепим от дъното.
  —цитат от коментар 41 на fki17435717


  Е стига де? Ако не се псуваме на "рубладжии срещу щатски подлоги" какво ще правим?

  Бог да благослови Америка за България!
 46. 46 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Колко добре щяло да бъде....
  А някой интересувал ли се е как народонаселението е посрещнало тази идея. Преди време бях писал в колко малко населени места хората се присъединяват към църквата на Цанков Така че, това нямаше да обедини населението. А тъкмо обратното щеше да го раздели, както става в Украйна. Където поляците насила поставят подвластните им православни под върховенството на папата. С всички съпътстващи последици от това.
  Това дето го искате е имало смисъл да стане по времето на Асеновци или дори при Борис Михаил.

 47. 47 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 655 Весело

  Иначе си мисля, че тук във форума имаме консенсус да громим сороските ибрикчии, джендъри и други такива представители на троцкиската неомарксистка либерална сган :)))

  Бог да благослови Америка за България!
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Какво робство
  —цитат от коментар 31 на Артър Дент


  Продажен боклук грантаджийски, "робство" и "иго" - така българския народ е наричал "присъствието" на поробителя, който го е клал и насилвал 5 века. Скапаните соросоиди са готови да продадат и майка си за мизерните грантове ...

 50. 50 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#38] от "chichka":

  Само че народът нарича турско робство "иго", а не свободата след него, глупендер ...

 51. 51 Профил на Plamen Petrov
  Plamen Petrov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Драган Цанков от европейско бъдеще за България към защитник на политиките на руския император. Само какъв катарзис е минал през него.

  petrov.plamen
 52. 52 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 753 Любопитно

  [quote#36:"Virgin"]
  —цитат от коментар 37 на kaiser
  католицизмът също [/quote]

  Значи трябва да сме атеисти?

 53. 53 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 655 Весело

  Да се върнем все пак към статията за Драган Цанков.
  Ако той беше жив сега, грантаджиите щяха да го наричат с меки изрази "евроскептик", "противник на европейската идея", "путинист", "консерватор почитащ патриархалните отношения", "популист на руска издръжка" и прочее, и прочее, защото е доказан противник на борците срещу фалшивите новини по времето на хибридната война, които в момента смятат европедерастията за основна европейска ценност :))))

  Ух... Почвам да се изчерпвам с клишетата :))

  Бог да благослови Америка за България!
 54. 54 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Те баш славяните - Словения, Чехия, Словакия, Полша - са католици.

 55. 55 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#4] от "izt21595181":

  А бе руска подлого стига си спамил! Ако българската църква беше признала върховенството на папата тогава, сега в изконните български земи нямаше да има погърчени, посръбчени и "помакдончени" българи!

 56. 56 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#18] от "izt21595181":

  Тия, дето обичате азиатската кочина, сте малцинство, боклук. И ни един от вас не ще да иде да живее там.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 57. 57 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 287 Весело

  До коментар [#31] от "Артър Дент":

  -От Одрин започва България. Във всички села се говори български. Страната е хубава като Седмоградско. Изглежда, че навсякъде е имало лозя — сега всичко е буренясало я се е превърнало в поле. Народът е крайно потискан и ограбван, така че не може да се съзземе, а и никого не оставят да се издигне; обират му всичко. Има хубав добитък и пасища.
  Тази страна е България, хубава, плодородна земя, но е запустяла, лошо обработена, селата са малко. Нивите и лозята са буренясали, къщите са лоши като свински кочини. Тук по полето видяхме много свине.
  Ханс Дерншвам, 1553-

  И пак от Дерншвам : "Османците от няколко години са придобили нов обичай по отношение на пленените християни: сега ги обрязват силом, връзват им ръцете и краката и ги принуждават да приемат тяхната вяра. Даже и тези, които са отдавна тук и са останали необрязани, или някой пленник, който година или две се е бранил от обрязване, в края на краищата трябва да изтърпи това. Когато християнин спори с мюсюлманин, последният го принуждава да мълчи като заплашва, че ще го направи мюсюлманин.
  Причината за голямото подчинение, което османлията среща в земите си, е голямата безмерна тирания; той трябва да държи всички в покорност, и никоя земя, нито пък човек му е скъп, всички трябва да търпят – както заробени, подтиснати, пленени хора, от които никой поради тревога, страх, нужда и принуда не може вече да мръдне, нито пък да изправи глава. Всички да крайно унижени, принизени със земята, така че животът им е мъка."
  "Народът е крайно измъчен и ограбен, не може да се съвземе, не го и оставят да се съвземе; обират му всичко."
  "България е прекрасна страна, плодородна страна, от две страни има големи планини. Има ниви, лозя, но са пусти и буренясали… Има също рекички и гори, но къщите, в които трябва да живеят хората, са съвсем окаяни."
  "Българите нямат право да носят хубави дрехи. Ходят всички в сиви и бели ямурлуци, нямат нито обуща, нито ботуши, а само цървули от необработена волска кожа и чорапи до коленете."

  Гледай какво равноправие и съжителство описва тоя Дерншвам... мръсен Путинист някакъв!

 58. 58 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#5] от "4ort":

  Православието не е Путин и не е Русия. Православието е това, което княз Борис възприе от Константинопол. То е част от нашата идентичност и не бива по никакъв начин да се идентифицира със свещениците ченгета от Русия и нашия синод. Православието е християнската християнска вяра и опитите за присъединяване към католицизма само показват липса на каквТо и да е вяря. Осъзнайте се хора, католицизма е само средство за влияние на папата и на епископите над света.

 59. 59 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 655 Весело

  До коментар [#54] от "plynii":

  Мхм, така е, защото навремето там лустросаха св.Кирил, Св. Методий и Св. Седмочисленици, като принудиха последните да станат бежанци и да емигрират при нас. А след това силиците на България при Борис, Симеон и Петър не достигнаха да пратим обратно в техните страни представители на униформеното в расо гражданско общество. За сметка на това успяхме да ги внедрим в путинска Русия до такава степен, че по времето на комунизма СССР беше българска колония. За съжаление тази част от историята не се коментира. #КОЙ, питам аз, спечели Втората световна война? #Кой управляваше антихитлеристката коалиция? Националните предатели ще кажат "Рузвелт, Сталин, Чърчил", а това е половината истина, това са изпълнителите! Истинския водач, духовния крепител беше българин, световна личност, шеф на Коминтерна - Георги Димитров

  Бог да благослови Америка за България!
 60. 60 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Драган Цанков нарича и Иларион Макариополски "враг на Османската империя", в качеството си на чиновник в Цариград.
  Преди руска окупация иска и турска. Народът го замеря с камъни на жп гарата в Пловдив в изблик на любов.

 61. 61 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 278 Весело

  До коментар [#56] от "Athanatos":

  Гний в евроатлантическа мизерия, боклук миризлив скапан.

 62. 62 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 278 Весело

  До коментар [#55] от "himler":

  Боклук продажен, римският папа е просто един от патриарсите, с уточнението че е нелегитимен и самоотлъчен. Ти искаш отлъчен патриарх да стои над българския ли, въшко безполезна?

 63. 63 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2064 Весело

  Лекувай си болния мозък, неграмотен трол.
  —цитат от коментар 48 на izt21595181  Тия, дето обичате азиатската кочина, сте малцинство, боклук. И ни един от вас не ще да иде да живее там.
  —цитат от коментар 56 на Athanatos
  Е, целта на статията е постигната - културната дискусия е на макс!
  Браво на Дневник, браво на дискутиращите, всичко се окъпа в християнска любов ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 64. 64 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  Добре де толкова ли нямаше един редактор да сметне колко са тия 20000 пиастра в днешни пари, както се прави в нормалните издания и книги...

 65. 65 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2064 Весело

  Добре де толкова ли нямаше един редактор да сметне колко са тия 20000 пиастра в днешни пари, както се прави в нормалните издания и книги...
  —цитат от коментар 64 на karatista


  Сметка е проста 20 000 пиастра = 30 сребърника. Спрете с терзанията!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 66. 66 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 655 Весело

  До коментар [#65] от "Манчо":

  "Сметка е проста 20 000 пиастра = 30 сребърника. Спрете с терзанията!"

  В едно бизнес ориентирано евроатлантическо издание е хубаво да говорим в съпоставими точни числа. Затова моля дисконтирайте тези 30 сребърника по справедливия лихвен процент за 1986 години и представете резултата в щатски долари :)

  Бог да благослови Америка за България!
 67. 67 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2797 Весело

  До коментар [#66] от "Günther":

  Или както биха казали колегите от УНСС - 200 марки и едно прасе

 68. 68 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 884 Весело

  Я, сега да обобщя с думи прости какво разбрах. Значи, руският цар, гръцкият клир и турският султан на разрешават на българите свободно да се молят и почитат бог - по свой начин и в своя институция. Свобода залгнала в конституцията на омразната задокеанска държава... Свобода... това на мужиците не може да се обясни... Трябва много добре да се вникне в тънката душевност на крепостния. Мужиците не се кланят на Цар Освободител, защото ги е освободил от крепостничеството! Те се кланят, защото Батюшката им е отнел крепостничеството. Свободните хора не се кланят, а си извоюват правата. В този смисъл Драган Цанков извоюва от султана признанието, че българите са общност независима от руските и гръцки интереси. Е, общност и до ден днешен пълна с мужици, ама това човек не си го избира като се ражда.

 69. 69 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 884 Весело

  До коментар [#55] от "himler":Боклук продажен, римският папа е просто един от патриарсите, с уточнението че е нелегитимен и самоотлъчен. Ти искаш отлъчен патриарх да стои над българския ли, въшко безполезна?
  —цитат от коментар 62 на izt21595181


  Баце, сега руският като се самоотцепи от Вселенския, ще спрете ли да ни слагате в обсега на Империята на Злото?

 70. 70 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  [quote#49:"izt21595181"][/quote]

  робство и иго го наричаш ти сега!!! Тогава българите са били равноправни членове на общноста на народите в Отоманската империя. Имало е българи велики везири, сина на чорбаджи Стоян от Котел е учил на една скамейка със сина на султана в Сорбоната!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 71. 71 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 287 Весело

  До коментар [#70] от "chichka":

  Да, раята е много равноправна "общност"...да не говорим за взимането на "кръвен данък" от "равноправните"...
  С такова образование, подобни и резултати.

 72. 72 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#4] от "izt21595181":

  Разбира се, че схизмата от 1054 г. е безсмислена днес. Християните трябва да са единни. Пълно безобразие е да има два Великдена, две Коледи, два Гергьовдена! Аз по принцип не одобрявам църковния клир и централизма. Затова не ми харесва папизма или великоруския шовинизъм. Най добре е всяка държава да си има поместна църква, и да има световен християнски събор. Иначе ние българите сме си богомили в сърцето.

 73. 73 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#72] от "Мавродинов":

  Не сме никакви богомили, българите сме езичници като светоглед, а не еретици!

 74. 74 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Слава Богу!

  Провидението Божие ни е опазило да не се заразим с ереста на римокатолизицма.

  А другарят униат Цанков, уж под благовидни мотиви, е искал да тласне православният български народ в лапите на римския ересиарх.

  Че и цял булевард на негово име има...

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 75. 75 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#56] от "Athanatos":Гний в евроатлантическа мизерия, боклук миризлив скапан.
  —цитат от коментар 61 на izt21595181


  Тя мизерията е на изток, не е в Европа.
  Добре си гния аз тука, пък на теб като ти са много мили, върви да цъфтиш в Сибир.
  Сволоч!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 76. 76 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#21] от "tacheaux":

  Е, после се е разделил с детските приказки:

  НА РУСКИТЕ ВОИНИ

  О, руси, о, братя славянски,

  защо сте вий тука? Защо сте

  дошли на полята балкански

  немили, неканени гости?  Желали би вас възхитени

  да срещнем со сълзи и с китки...

  Но идете вий настървени,

  на грозни зовете ни битки!  Желали би вас да прегърнем

  и тоз път сърдечно, горещо.

  Но взорът ви свети зловещо...

  Как ръце сега да разгърнем?  О, руси! Аз друг път ви славях

  за подвиг велик и чудесен,

  високо ви лґкът поставях

  във мойта душа, в мойта песен!  Вий някога знаме Христово

  развяхте за благо човешко –

  строшихте ни игото тежко,

  а днеска ни носите ново!  И пак не ви мразим (не крия:

  обича ви още народа);

  но любим и свойта свобода,

  стократно пµ любим я ния.  За тоз кумир ние се бием

  и с чужд, и със близък упорно

  и няма ний врат да превием

  пред никакво иго позорно!  О, колко ви, братя, жалея!

  О, как би желал, братя клети,

  свобода и вам и за нея

  кат нас да живейте и мрете!  1916

 77. 77 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  До коментар [#71] от "Джузепе Мацини":

  Този кръвен данък е отменен някъде 1600-та година!!! Но ако искаш чети:
  https://ivo.bg/2019/04/20/на-вниманието-на-робуващите-на-робств/

  Русия- проказата на планетата Земя.
 78. 78 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  До коментар [#74] от "Другарката Михайловна":

  "Че и цял булевард на негово име има..."
  Имаме булевард носещ името на убиеца на Левски! Паметник на Цар Поробител. Скоро руският език ще ни стане официален....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 79. 79 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#77] от "chichka":

  Ми дай да гледаме само последните десетилетия на 19в, щото са ви удобни на "съжителстването"???

 80. 80 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#77] от "chichka":

  Иво Инджев?!?!?!
  психясали комУндрели ли ще ми даваш за изтОчници???

 81. 81 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 287 Любопитно

  До коментар [#78] от "chichka":

  Така ли??? Има булеварх х.Иван Пенчович или Димитър Общи????

 82. 82 Профил на rw
  rw
  Рейтинг: 361 Неутрално

  Че и цял булевард на негово име има...
  —цитат от коментар 74 на Другарката Михайловна


  Булевардът е на негово име щото е бил платен руски агент.
  Има паметна плоча от Национално движение русофили

 83. 83 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Чиче, не прекалявай в другата крайност.
  Били сме поданици на падашиха така, както бихме били на руския император или сръбския крал. А това не значи равноправие.
  Рая-значи стадо. Това са били всички под султана. И както в Източната римска империя, важна е била религията. Ще се издигнеш истински ако си мюсюлманин. Християните са втора категория. Което само по себе си не ги прави роби, но ги ограничава по определени начини. Най-учебникарският пример е с вкопаните църкви. Отделно, че въпреки формалното равенство е целял произвол. Именно за него са писали възрожденците като Захари Стоянов. Именно срещу този произвол се борят повечето хайдути. А всъщност и част от ранните въстания.А никога българският народ не е приел тази власт за своя. Възрожденците пишат за иго, ярем. Така че, някой да пише, че било по-добре да останем в империята, отколкото да ни освободят руснаците е пълна глупост.
  Никой не би го направил за кафявите ни очи. Трябвало е да отговаря на интересите на великите сили. Не сме гърците, които да имат романтичен ореол от древността и никой Байрон не се е сетил да умре за нас.

 84. 84 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3609 Неутрално

  Де го биеш, де се пука! Атлантизмът е велико учение. По-велико от марксизма-ленинизма.

 85. 85 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 906 Неутрално

  "......"След 150 г. тази идея е още по-актуална! И съвсем не е безпочвена.
  —цитат от коментар 15 на historama


  Дай Боже!

 86. 86 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  До коментар [#79] от "Джузепе Мацини":

  Като се целиш в 19 век, защо повтаряш 5 века? Та до края на 17 век Асеневци администрират земите на България като васали на султана!!! Одеса, Самара, Буковина,..... са земите български!
  До коментар [#80] от "Джузепе Мацини":

  Текста е на Иво Беров, прочети го!
  До коментар [#81] от "Джузепе Мацини":

  Намери и прочети протоколите от разпитите на Левски, Димитър Общи..... и ще разбереш кой е бил българин, кой руски слуга...

  Русия- проказата на планетата Земя.
 87. 87 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#86] от "chichka":

  Яя, ново 20. Кои са тез асеневци дето администрират земите на България. А кои са земите на България по това време?
  И само да кажа, че всъщност последните асеневци (потомците на Иван Асен III) са ромеи. И са част от ромейската аристокрация.

 88. 88 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 655 Весело

  До коментар [#87] от "anton83"
  Не само! Не само! Много повече е! Трябва ли да припомням, че на Иван IV Грозни баба му е София Палеологина, която е дъщеря на Катерина Асенина Закария, която е правнучка на Иван III Асен! Това е само едно от доказателствата, че Москва е изконно български град, Московското княжество, в последствие Руската Империя и СССР са изконно български териториии. И когато дадеш тези доказателства на евроатлантическите ибрикчии, тях много ги боли г"за. Затова всеки истински патриот е русофил, защото руснаците са наша родна кръв. И това Драган Цанков през целият си живот го е знаел, усещал и пропагандирал.
  Русофобите, те са национални предатели, мекерета и подлоги на чужди антибългарски интереси :)))) Пък грантаджиите - борци в хибридната война, те са ясни - за грант 30 сребърника цялата история ще пренапишат :))))

  Бог да благослови Америка за България!
 89. 89 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#88] от "Günther":

  Айде и тук глупости. На някого прабаба му била отнякъде си. Романтика! А на една голяма част от българите прадедите са кумани, печенеги, гърци и много турци. Какво правим. Важно е какъв се чувства съответният човек. Гарантирам, че никой руски император не се е чувствал и на процент българин. Както никой грък не се чувства арменец, сърбин, сириец и т.н народи, които са дали императори ня Византия.
  Истинският българин е само българофил. Интересуват го само българските интереси и спрямо тях опрделя пристрастията си. Не се влияе от романтични измишльотини, като славянско и православно братство.

 90. 90 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#18] от "izt21595181":

  Тия, дето обичате азиатската кочина, сте малцинство, боклук. И ни един от вас не ще да иде да живее там.
  —цитат от коментар 56 на Athanatos


  За първото- не съм сигурен. Комунизмът остави непоправими следи в мозъците на няколко поколения.

  Второто обаче тежи със страшна сила!

  Тук някой медик може да постави диагноза. Децата им избягаха на Запад, те- осъзнато или не- ползват благините на Запада, в същото време се кълнат в Русия, а там и на екскурзия не щат да ходят.

  Шизофрения ли се нарича това, Стокхолмски синдром ли е- не знам. Аз го наричам простотия.

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 91. 91 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Много преди да стане изменник и да започне да взима данайски рубли,
  Драган Цанков изрича верни думи за историческата изедница на България:
  "Не ви щем ни меда, ни жилото!"

 92. 92 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 724 Неутрално

  А не, че всъщност е важно и определящо за трезво мислещи хора, но именно русите са причината за падането на първото българско царство.
  Има едни чудни сведения, които би трябвало и се надявам да са преувеличени, за набити на кол 20 000 души от Светослав, при превземането на Пловдив.
  Мен това не ме кара да мразя руснаците. Но и някаква тънка кръвна връзка не ме кара да ги обичам.

 93. 93 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Много преди да стане изменник и да започне да взима данайски рубли, Драган Цанков изрича верни думи за историческата изедница на България:"Не ви щем ни меда, ни жилото!"
  —цитат от коментар 91 на Practic


  Е няма противоречие- човекът не щял жило и мед. Ма рубли искал...

  И днес е пълно с такива. Христоматиен представител в този форум е onemanband-а. Отишъл в Англия, и оттам дере ризи во имя России, Корнелии, комунизъм, равенство и братство, и Русия, и пак Русия.

  Не ще на картичка да я гледа, за ходене там- забравете. Намерил си местенце при загниващите, и оттам величае "разцъфналите".

  "Бий ма- обичааам та"!

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 94. 94 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#90] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  Колега,
  съвсем не са прости тези типове!
  Сребролюбие, властолюбие, изменничество, лицемерие, използвачество, нагаждачество, предателство, безсрамие, меркантилност, безотечественост, прислужничество, хипнотизираност от обаянието на груба, варварска сила. Тези качества и прояви са тяхната родна стихия. Погубват бъдещето на деца, внуци и пра-внуци. Но на днешния свят ден няма да ги кълна. Но и прошка няма за изчадията московитски!

 95. 95 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Какво излиза , че по време на "турското робство" Високата порта е защитавала българите за разлика от руския император, който го наричаме "освободител" на българите. Когато българската история се пише от руснаци , всичко се обръща с главата надолу.
  —цитат от коментар 16 на tacheaux


  Ходи го обясни това в Батак , Перущица и Стара Загора, изпран мозък !
  —цитат от коментар 22 на gargamel


  За Батак специално- трябва да почетеш повечко.

  Както и да е- акцентът в цитирания от теб коментар беше на паралела между турците и руснаците.

  Турците не щяли да чуят името България, а нашият издавал вестник с това име. Робът. Издавал вестник- с име- дето турците не давали да се чуе.

  По "руското" време- бяхме Народна Република. Не бяхме роби, ми ние- народът- управлявахме републиката. Вследствие- всеки петък искахме, държахме, тръшкахме се да гледаме руска телевизия. И се тръшкахме да не слушаме Свободна Европа, или да не гледаме западни филми. А- и най- обичахме дънки "Рила". Сами бе- сами го искахме това. Никой не ни го е налагал.

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 96. 96 Профил на zara09
  zara09
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#77] от "chichka":

  данъка чилик, не съм сигурна дали е отменен през 16век, защото еничарските корпуси (съставени от мъже набирани именно по този начин) съществува до разтурянето му до началото на 19 век. "През 1698 г. техният брой е 70 000, през 1728 г. – 81 000, а в началото на ХIХ в. преди ликвидирането на корпуса в него се числят 140 000 човека."

 97. 97 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 655 Весело

  До коментар [#89] от "anton83":

  "...Истинският българин е само българофил. Интересуват го само българските интереси и спрямо тях опрделя пристрастията си. Не се влияе от романтични измишльотини, като славянско и православно братство...."

  Естествено, точно това говоря! Няма никакво славянско и православно братство, а изконно български земи от Ванкувър до Владивосток!

  Бог да благослови Америка за България!
 98. 98 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 655 Весело

  До коментар [#92] от "anton83":

  "А не, че всъщност е важно и определящо за трезво мислещи хора, но именно русите са причината за падането на първото българско царство.
  Има едни чудни сведения, които би трябвало и се надявам да са преувеличени, за набити на кол 20 000 души от Светослав, при превземането на Пловдив"

  А, дай да не бъркаме нещата с угро-фините, варягите и другите там такива викинги и прочее предходници на скандинавците, от които щяхме да купуваме Грипени. Те са съвсем друг алкохол :-))))

  Бог да благослови Америка за България!
 99. 99 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 655 Весело

  До коментар [#92] от "anton83":

  "А не, че всъщност е важно и определящо за трезво мислещи хора, но именно русите са причината за падането на първото българско царство.
  Има едни чудни сведения, които би трябвало и се надявам да са преувеличени, за набити на кол 20 000 души от Светослав, при превземането на Пловдив"

  А, дай да не бъркаме нещата с угро-фините, варягите и другите там такива викинги и прочее предходници на скандинавците, от които щяхме да купуваме Грипени. Те са съвсем друг алкохол :-))))

  Бог да благослови Америка за България!
 100. 100 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  До коментар [#87] от "anton83":

  Разбира се, нали после руски граждани ни управляват! Шишмановци чии наследници са?

  Русия- проказата на планетата Земя.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK