Едно наум: Свинската чума е и политически проблем

Едно наум: Свинската чума е и политически проблем

© Николай Дойчинов"Едно наум" е рубрика на "Дневник", в която публикуваме прессъобщения, откъси от материали, изказвания и други текстове, които трябва да се четат с едно наум.


През март 2018 г., когато се появява африканска чума в северна Румъния, е проведена среща между български и румънски експерти, представители на отговорните държавни органи и гранични полицаи. Тогава главният ветеринарен лекар на свинекомплекса в Бръшлен Христо Стойков, който отговаря за 38 хил. животни, обяснява пред всички какво трябва да се направи.


Думите му не са чути, държавата не изпълнява ангажиментите си, а сега гаси пожар, коментира днес Ася Пенчева, кореспондент на БНР в Русе. Ето какво казва д-р Стойков преди година:
"В момента нашата държава е абдикирала.


Няма решения или взети мерки, които да ни удовлетворяват. Нашият отрасъл е много важен за икономиката, защото в него има доста работна ръка.


Държавата трябва първо да изгради стратегия и програма за защита и контрол на внасяне на заболяването. Това означава да се вземат първо мерки по популацията на дивите прасета. Да се направи план за работа, да се информират хората и да се започне много бързо да се работи по този план.


Трябва да се засили контролът по границата - на движението на хранителни продукти, на живи животни. Това трябва да се върши и от двете държави едновременно и е единственото, което може да ни предпази от нахлуване на заболяването.


Трябва план, ако влезе заболяването, какво се прави.


Ако то влезе в дивата популация, какво правим, защото по закона за ветеринарната медицина, ако има констатирано диво прасе, болно от чума, в 4-километровата зона на свинекомплекса в Бръшлен, всички свине трябва да се изколят. Българското законодателство в момента не е направено за тази болест. Защото дори да има чума в дивата популация, ако фермата е взела мерки с ограда и контрол, рискът не е чак толкова голям. А по българското законодателство този комплекс трябва да се унищожи.


Трябва да има план, ако влезе болестта, тези животни от зоната


къде ще се колят, как ще се движат, как ще се организират нещата.


Защото проблемът е икономически, но също и политически. Един свинекомплекс от 38 000 прасета е огромна бройка.


Така че трябва да се седне и всички органи в държавата, включително полиция, армия, ловци, трябва да направят стратегия, съвместно с ветеринарите, и да започне да се работи мигновено."


Нищо подобно очевидно не се е случило.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK