Едно наум: Прокуратурата разпространи гръб на снимка със списък на богати българи

Част от гърба на цветна снимка с изписаните имена, които съответстват на имената на публично известни личности в обществото. Срещу всяко от имената са изписани парични суми.

© Специализирана прокуратура

Част от гърба на цветна снимка с изписаните имена, които съответстват на имената на публично известни личности в обществото. Срещу всяко от имената са изписани парични суми."Едно наум" е рубрика на "Дневник", в която публикуваме прессъобщения, откъси от материали, изказвания и други текстове, които трябва да се четат с едно наум. Към този даваме и необходимия контекст.


Специализираната прокуратура изпрати до медиите гърба на снимка, за която твърди, че е намерена в жилището на А. Б. Прокуратурата използва само инициали, но по всяка вероятност те са на русенския бизнесмен Атанас Бобоков. Той е сред десетте души, на които са повдигнати обвинения по разследване за вноса и преработката на отпадъци.Нито от пресконференцията на специализираната прокуратура, нито от публикувания списък става ясно обаче каква е целта му, защо е направен, какво доказва той, какво общо има гърбът на снимката с обвиненията за данъчни престъпления при разследването за вноса и преработка на отпадъци, какво стои зад някои детайли от гърба на снимката. Лицето на цветната снимка също не е разпространено и отново в съобщението не се посочва защо.
В съобщението на специализираната прокуратура се твърди, че изпращат "вещественото доказателство" заради "високия обществен и медиен интерес". На гърба ѝ се вижда списък с "имената на публично известни личности в обществото", като до всяко име е написана и сума в лева или долари. До повечето имена в списъка има и знак "+". Част от тях са: Радосвет Радев, Петър Манджуков, Маджо, Красимир Гергов (изписан като "Краси Гергов" - бел. ред.), Емил Кюлев.


Нищо в списъка не подсказва какво са сумите, дали са активи, лично богатство, дългове или друго. Някои суми са отбелязани в милиони, други като малки числа. Някои са в лева, други - в долари. Последното може да подскаже, че е стар списък. Поне преди присъединяването към ЕС (2007). Сред изброените е Емил Кюлев - застрелян през 2005, докато ако Дарина е Дарина Павлова - то това е съпругата на убития през 2003 Илия Павлов. Това може да ориентира в периода 2003-2005 г. Повечето от изброените хора са започнали бизнес още в началото на прехода, както и групировки. Между някои от тях има връзки, но при други - поне не публично известни. Има и неясни бележки и цифри. Възможно е лицето на снимката да дава повече контекст, но тя пък не е разпространена от прокуратурата.


Други имена не са изписали цялостно, например: Иван и Елена, Васко, Златев, Борето, Гриша. В списъка фигурират и абревиатури, които вероятно може да отговарят на публично известни организации: ТИМ, ПИБ, ВИС.


В най-горната част на гърба на снимката има още един меко казано любопитен детайл:


Част от гърба на цветна снимка, която специализираната прокуратура определя като доказателство по разследването за вноса и преработката на отпадъци.

© Специализирана прокуратура

Част от гърба на цветна снимка, която специализираната прокуратура определя като доказателство по разследването за вноса и преработката на отпадъци.


От специализираната прокуратура съобщават, че "в хода на разследването информацията ще бъде проверена и по преценка на наблюдаващите прокурори лицата ще бъдат разпитани в качеството на свидетели". От тези думи също не става ясно, дали на държавното обвинение е известно кои хора са всички фигуриращи в списъка.


Целият текст на съобщението от специализираната прокуратура до медиите е:


СЪОБЩЕНИЕ НА СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА ПРОКУРАТУРА


Предвид високия обществен и медиен интерес и след разрешение на наблюдаващите прокурори, съгласно чл. 198 от НПК, публикуваме част от иззето веществено доказателство по досъдебно производство. В хода на извършените действия по разследване в жилището на обвиняемия А.Б. беше намерена и иззета цветна снимка, на гърба на която с ръкописен текст са изписаните имена, които съответстват на имената на публично известни личности в обществото. Срещу всяко от имената са изписани парични суми в различни размери. В хода на разследването информацията ще бъде проверена и по преценка на наблюдаващите прокурори лицата ще бъдат разпитани в качеството на свидетели.


Едно наум: Прокуратурата разпространи гръб на снимка със списък на богати българи

© Специализирана прокуратура


Всички имена написани на ръка в списъка са: Г. Гергов, Гриша, Дарина, Тодор Дочев, Тихомир Каменов, Тихомир Славов (името е задраскано и фамилията може и да не е разчетена правилно - бел. ред.), Славчо Христов, Сашо Дончев, Радосвет Радев, Боневи, Петър Терзиев, Петър Манджуков, Маджо, Младен Мутафчийски (фамилията може и да не е разчетена правилно - бел. ред.), М. Събев, Максим Димов, Людмил Стойков (името е задраскано - бел. ред.), Любен Гоцев, Лора Виденлиева, Краси Стойчев, Краси Гергов, Маргините (това е най-нечетливо написаното име, има голяма вероятност след "Марги" другите букви да са други - бел. ред.), Красимир Митев, Игнат Канев (името е задраскано - бел. ред.), ТИМ, Иван и Елена, Иван Заграрски (фамилията може и да не е разчетена правилно - бел. ред.), ПИБ, Емил Кюлев, Димитър Желев, Георг Цветански, Ветко, Васко, ВИС, В. Захариев, Златев, Борето, Тилев, Ние, Алексей Петров, Кашукеев.


Още за обявената информация от прокуратурата по повод разследването за вноса и преработка на отпадъци - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK